Hvis en hel and bliver for meget, så er en andebryststeg på grill et rigtigt godt alternativ til en lækker middag for 2. Du får den lækre smag af and, en god basis til sovsen, så mangler der bare rødkål og kartofler. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave andebryststeg på grill, så læs med her og få vores opskrift.
Jullemiddag for 2
Det er jul! Faktisk er det den 19. december i dag, og vi sidder alle sammen og hygger i stuen. Vi er så småt ved at være klar til de årlige traditioner omkring julen, gaverne er i hus, gåsen er købt, og i går hentede vi et flot juletræ. Det er nogle af de ting der vender tilbage hvert år for mange af os.
I løbet at året har vi forberedt rigtig mange juleopskrifter, og en af dem vi har lavet nogle gange er andebryststeg på grill. Det er en and skåret til, så det kun er bryststegen der er tilbage. Den sidder stadig på skroget.
Den er nem at tilberede, og hvis man bare er 2, så kan det være et rigtig godt bud på en lækker julemiddag, uden at skulle smide en hel and på grillen. Det er selvsagt kun brystkødet man får, og det er også det langt de fleste foretrækker. Brystkødet er mørt, med sprødt skind og der er ikke noget fedt.
Når man laver en andebryststeg, så plejer det hjemme hos os at at være med det hele! Sovs, rødkål, brunede og hvide kartofler. Når det så er sagt, så kan man altså også sagtens servere det sammen med en lækker grønkålssalat og grillede rodfrugter, for at spare lidt på kalorierne.
Basen til sovsen kommer selvfølgelig fra stegeskyen, og her er der al mulighed for at proppe så meget smag som muligt ned i den. Gulerødder, løg, timian, persille, lidt koncentreret andefond og selvfølgelig vand. Når det står og samler al smagen op fra anden under tilberedningen, så er der basis for en fantastisk andesovs.
Når man laver andebryststeg på grill, så er det over indirekte varme, altså varme fra siderne og ikke direkte under anden. Du kan lave andebryststegen på alt lige fra en kuglegrill, til en gasgrill, bare der er låg til.
Til sidst i tilberedningen hæves temperaturen for at “sprøde” skindet op, for sprødt andeskind er altså bare det bedste. Det er også vigtigt at lade andebryststegen stå og trække utildækket når den er færdig inden man skærer i den.
Ingrediensnoter
Andebryststeg – Der er meget forskel på de andebryststege man kan købe, nogen er på skrog og andre sidder kun med det lille brystben tilbage. Dem på skrog tager længere tid at lave og her i opskriften er det altså sådan en vi har lavet.
Hvordan laver man andebryststeg på grill?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvor du laver den bedste andebryststeg på grill.
Som altid med opskrifter, så er det en vejledning, så tilberedningstiden kan variere fra grill til grill. Et godt råd er at holde øje med kernetemperaturen. Mit råd bedste råd er at købe et rigtig godt grilltermometer der kan sidde i hele tiden.
Den forberedte andebryststeg kommes i et ildfast fad/grillbakke. Den placeres på den allerede opvarmede grill og tilberedes nu i 90 minutter over indirekte varme hvorefter, vand og de andre ingredienser tilsættes til fadet. Temperaturen hæves til 200 grader og andebryststegen tilberedes yderlige inden temperaturen hæves til 250 grader. Lad skindet blive sprødt og tjek kernetemperaturen.
Husk at tjekke kernetemperaturen løbende og tilpas tilberedningstiden efter den.
Når andebryststegen er færdig tages den af grillen og den skal nu trække i mens du laver sovsen.
Find den fulde opskrift på andebryststeg og andesovs længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Rester af andebryststegen skal på køl og kan holde sig i et par dage, inden det skal fryses ned. Brug for eksempel rester til en god Anderilette.
Andre andeopskrifter du måske vil synes om
- Andebryststeg i ovn
- Andebryst på grill
- And på gasgrill
- Langtidsstegt and på rotisseri
- Andebryst sous vide
Opskrift på grillet andebryststeg
Her får du vores opskrift på nem andebryststeg på grill. Det smager fantastisk og passer helt perfekt til den “lille” julemiddag.
Server andebryststegen traditionelt med brunede kartofler, rødkål og en lækker brun andesovs. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften.
Andebryststeg på grill
Ingredienser
- 1 andebryststeg
- Salt
- Peber
- 7,5 dl vand, kogende
- 1,5 spsk andefond koncentrat, Fx fra Oscar
- 1 laurbærblad
Andesovs:
- 50 g smør
- 40 g hvedemel
- 7,5 dl stegesky
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk ribsgele
- 1 spsk sovsekulør
- 1 tsk vineddike
- Salt
- Peber
Sådan gør du
- OBS: Der er stor forskel på de andebryststege man kan købe i supermarkedet. Den vi har brugt i opskriften sidder stadig på skroget, og den tager længere tid at tilberede end dem der blot sidder på et lille stykke brystben. Derfor bør du altid bruge stegetermometer når du tilbereder en andebryststeg, og tilberede til kernetemperaturen er 68-70 grader inden du tager den ud og hviler.
Andebryststeg på grill:
- Grillen forvarmes til 150 grader sat op til indirekte varme
- Andebryststegen pakkes ud og forberedes. Skindet gnides ind i salt og peber. Stegen kommes i en grillbakke, eller et andet fad der tåler grill. Fadet med anden placeres nu over indirekte varme på grillen.
- Tilbered nu andebryststegen ved 150 grader i 90 minutter.
- Efter 90 minutter skrues der op til ca. 200 grader. Der tilsættes 7,5 dl kogende vand, koncentreret andefond samt laurbærblad til fadet, luk derefter låget på grillen igen.
- Andebryststegen tilberedes nu ved 200 grader i ca. 20 minutter.
- Efter ca. 20 minutter skrues op til 250 grader. Andebryststegen tilberedes ved høj varme til kernetemperaturen er 68-70 grader og til skindet et gyldent og sprødt.– Hvis du foretrækker anden helt gennemstegt, så tilbered den til kernetemperaturen er 75 grader.
- Når andebryststegen er færdig tages den af grillen, og skal nu trække utildækket i mens sovsen tilberedes.
Andesovs:
- Stegeskyen hældes igennem en si op i en skål. I en tykbundet gryde smeltes smørret. Tilsæt melet og det røres sammen med smørret. Lad det svitse et par minutter under omrøring inden fløden tilsættes i mens der piskes.
- Tilsæt stegeskyen gradvist i mens der piskes. Bliv ved med at tilsætte stegesky til den ønskede konsistens er nået. Kom kulør i samt ribsgele og vineddike i sovsen.
- Lad sovsen simre ved svag varme, og smag den til med salt og peber. Du kan evt. tilsætte mere stegesky/vand hvis sovsen bliver for tyk.
- Når sovsen er færdig skæres bryststykkerne fra stegen og skæres i skiver. Server dem med brunede kartofler, rødkål og masser af sovs.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her