Populært:

Madformadelskere / Aftensmad / Ribbensteg i ovn

Ribbensteg i ovn

5

/5

2 timer 30 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 30 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Gyldne sprøde svær, saftig og lækkert kød. Det er sådan en ribbensteg skal være. Serveret i en lækker ribbensandwich, eller helt traditionelt med kartofler, brun sovs og masser af rødkål. Så bliver det ikke meget bedre! Hvis du har lyst til at se hvordan du nemt kan lave den perfekte ribbensteg i ovn med sprøde svær, så læs med her og få vores opskrift.

Opskrift på ribbensteg i ovn med sprøde svær

Perfekt steg med sprøde svær

Forventningerne er høje når den står på ribbensteg herhjemme. Vi spiser det både til jul men også resten af året. Når duften først begynder at sprede sig i huset, så melder sulten sig. Jeg elsker ribbensteg! Meget mere end flæskesteg, så når der skal gris på bordet hjemme hos os, så er det næsten altid ribbenstegen vi vælger.

Helt basic med brunede kartofler, hvide kartofler, rødkål og en brun sovs, eller son en lækker ribbensandwich med det hele, så er jeg i himlen.

Det skifter meget om jeg laver stegen i ovnen eller på grillen, grillen kan noget med smag, men nogen gange er ovnen bare det nemme valg.

Læs også: Langtidsstegt ribbensteg

Ribbensteg vs flæskesteg

Der skal slet ikke være tvivl om at jeg ville vælge ribbenstegen til hver en tid. Jeg synes at smagen er bedre og den har ikke tildens til at blive tør som flæskesteg kan blive hvis den bliver overtilberedt. Når det så er sagt! Så spiser vi altså også flæskesteg, bare ikke så tit..

Ribbenstegen skæres normalt af kogestykket, stegestykket og slaget på grisen. Det har et relativt højt fedtindhold og det er også derfor at det er nemmere at holde saftigt ved tilberedningen.

Flæskestegen er en mere mager udskæring, og den skal derfor også tilberedes meget mere nænsomt. Her kan det virkelig betale sig at holde øje med kernetemperaturen der bør ligge imellem 62 – 65 grader.

Fælles for både ribbensteg og flæskestegen er sværene. De skal under tilberedningen helst “puffe” op og blive helt sprøde, ellers mister det hele lidt af glansen.

Saftig ribbensteg med sprøde svær

Ingrediensnoter

Ribbensteg – En steg på 1 – 1,5 kg plejer at passe til os. Vælg gerne økoopdræt af god kvalitet.

Salt – Jeg bruger altid groft kokkesalt, det har jeg bedst erfaring med.

Peberkorn og laurbærblade – Giver god smag.

Frisk timian – Eller løvstikke når det er i sæson.

Vand – Det skal være kogende.

Hvordan laver man ribbensteg i ovn?

Der er mange måder at lave ribbensteg på, fælles for dem alle sammen er jagten på de sprøde svær. Og så skal den selvfølgelig være saftig.

Når jeg laver ribbensteg i ovnen, så bruger jeg altid varmluft, det har min mor altid gjort og sådan gør jeg altså også. Her kommer en gennemgang af min måde at lave den perfekte steg med sprøde svær.

Ovnen forvarmes på 200 grader varmluft. Derefter placeres stegen med sværsiden ned, i ildfast fad. Hæld kogende vand over til det dækker sværene og stil derefter fadet midt i den forvarmede ovn.

Lad stegen stå i oven 20 minutter før den tages ud og vendes. Tjek at alle svær er skåret igennem, og placer halve laurbærblade ned i mellem sværene fordelt over stegen. Stegen rettes op med foldet alufolie hvis den ligger skævt.

Kom krydderurter i vandet sammen med peberkorn og lidt ekstra laurbærblade. Stegen stilles tilbage i ovnen og tilberedes nu i ca. 90 minutter til sværene et blevet sprøde. Når sværene er sprøde tages stegen ud af ovnen, og skal herefter trækket utildækket i 20 minutter inden den skæres ud og serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ribbensteg med sprøde svær

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg gemme resterne af ribbensteg?

Ja du kan gemme resterne et par dage i køleskabet. Du kan også fryse dem ned eller bruge dem i en ribbensandwich.

Andre opskrifter du måske vil synes om

Færdigstegt ribbensteg med sprøde svær

Opskrift på ribbensteg med sprøde svær

Her kommer vores opskrift på ribbensteg med de sprødeste svær. Lækker og saftig inden i og sprøde svær på toppen.

Jeg håber du prøver vores opskrift næste gang du skal lave ribbensteg. Det er noget hele familien elsker herhjemme hos os.

Opskrift på ribbensteg i ovn med sprøde svær
5 fra 3 stemmer

Ribbensteg i ovn

Opskrift på ribbensteg i ovn
Saftig ribbensteg med knasende sprøde svær. Det er en skøn steg til en julefrokost eller serveret med sovs, brunede kartofler og rødkål. Ribbensteg er et smagfuldt og lækkert stykke kød, som indeholder mere fedt ind den klassiske flæskesteg, derfor har den heller ikke samme tendens til at blive tør.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 timer
Hviletid 20 minutter
Samlet tid 2 timer 30 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1299 kcal

Udstyr

  • Ildfast fad der passer til stegen

Ingredienser

  • 1 ribbensteg
  • 5 peberkorn
  • 1 spsk salt, groft kokkesalt
  • 4 laurbærblade, delt i 2
  • 2 friske timiankviste, eller anden frisk krydderurt
  • 1 l vand, kogende

Sådan gør du

  • Forvarm ovnen til 200 grader varmluft.
  • Vend stegen med sværsiden nedad i det ildfaste fad. Hæld kogende vand ved til det dækker sværene.
    Ribbensteg i ovn med sværene nedad i vand
  • Kom stegen i ovnen i 20 minutter.
  • Tag stegen ud og vend den. Tjek at alle svær er skåret igennem, ellers kan det let gøres med en kniv. Pas på at du ikke skærer ned i selv kødet. Kom timian og et par ekstra laurbærblade samt peberkorn i vandet.
  • Gnid salt ned i mellem sværene, og stik laurbærbladene ned imellem sværene fordelt ud over stegen. Hvis stegen ligger lidt ujævnt, kan man rette den op med kugler af sølvpapir. det er vigtigt at sværsiden ligger jævnt, så alle svær for lige meget varme i ovnen.
  • Nu skal stegen i ovnen i 1 ½ time ved 200 grader varmluft. Fadet med stegen placeres midt i ovnen. Suppler evt. med mere vand undervejs så det ikke tørrer ud. Alt stegeskyen fra det ildfaste fad kan med fordel bruges til en lækker sauce/sovs.
  • Hold øje med stegen de sidste 15 min. af stegningen, så sværen ikke brænder på. Når alle svær er gyldne og sprøde tages stegen ud og stilles utildækket på et skærebræt. Her skal den stå og trække i ca. 20 minutter inden den skæres ud og serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1299kcalKulhydrater: 1gProtein: 23gFedt: 133gMættet fedt: 48gKolesterol: 180mgNatrium: 190mgKalium: 463mgFibre: 1gA-vitamin: 111IUC-vitamin: 2mgCalcium: 28mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 27. september 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.