Populært:

Andebryststeg i ovn

5

/5

1 time 55 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 55 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Nem opskrift på en lækker og mør andebryststeg i ovn. For dem der ikke vil kaste sig ud i en hel and, så er en andebryststeg et rigtig godt og nemt alternativ. Masser af den gode andesmag, og helt perfekt som menu for 2 mortensaften eller til jul. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den perfekte andebryststeg, så læs med her og få vores opskrift.

andebryststeg i ovn serveret med brunede kartofler, rødkål og andesovs

Ovnstegt andebryststeg på den nemme måde

Det kan godt være en lidt overvældende opgave at skulle tilberede en hel and, hvad enten det er på grill, eller i ovn. Men anderledes er det med en andebryststeg. Der er ikke så meget forberedelse og de fleste kan faktisk pakkes ud, og stilles direkte i en forvarmet ovn.

Jeg elsker and, og i den her tid med Mortens aften og jul, så er jeg i himlen. And, brun sovs og brunede kartofler. Det smager bare godt, men jeg må indrømme, at når vi kommer på den anden side af den 24. december, så er jeg også kørt lidt træt i den noget tunge mad.

For det meste, så laver jeg and på en af mine griller, så sparer jeg på rengøringen af ovnen og jeg elsker den der grillsmag man får med. Jeg har i år også eksperimenteret med at lave en Hel and i airfryer – Det er også virkelig godt!

Når der så er sagt, så bliver and også helt fantastisk i en helt almindelig ovn.

Andebryststeg passer rigtig godt i størrelse og mængde til 2 personer, og den passer stort set sig selv, når den først er sat over. Det eneste jeg vil anbefale, er at man investerer i et stegetermometer, så man kan holde øje med kernetemperaturen. For der findes ikke noget værre end tørstegt and.

Andebryststegen tilbereder jeg ved 3 temperaturer, først skal den have 150 grader, så skrues der op til 200 grader og til sidst brunes den af med grill ved 250 grader. Og som altid, så må jeg sige at tilberedningstiderne er vejledende, alle ovne varmer forskelligt, og det kan altså godt resultere i en kortere eller længere tilberedningstid.

Det er faktisk også derfor at jeg altid anbefaler folk at bruge et godt stegetermometer, så man kan holde øje med kernetemperaturen.

Og for andebryststeg, så bør kernetemperaturen efter min smag ligge på ca. 68-70 grader inde ved benet, så er den stadig saftig. Når du skal lave en andebryststeg, så skal der selvfølgelig også være sovs til. Væsken tilsættes til fadet når der skrues op til 200 grader, og husk at varme den op først, så ovnen ikke skal bruge krudt på at varme væsken op.

Hvis jeg skulle vælge tilbehør til andebryststeg, så ville jeg i selvfølgelig vælge brunede kartofler, brun sovs og masser af hjemmelavet rødkål. Men du kan også servere det med en frisk rødkålssalat og ristede rosenkål. Det er kun fantasien der sætter grænserne.

andebryststeg i ovn med hjemmelavet rødkål, brunede kartofler og andesovs

Ingrediensnoter

Andebryststeg – Den andebryststeg der er brugt her i opskriften vejede omkring 1200 gram. De kan købes i de fleste supermarkeder her op til Mortensaften og jul, og der kommer tit nogle gode tilbud, så det er bare med at holde godt øje.

Oscar koncentreret andefond – Den flydende koncentrerede andefond fra mærket Oscar giver en rigtig god base sammen med det der drypper fra andebryststegen. Og vi vil gerne proppe så meget smag ned i sovsen som muligt. Du kan selvfølgelig bruge andre slags andefond, både købte og hjemmelavede.

Hvordan laver man andebryststeg i ovn?

Her kommer der en hurtig gennemgang af hvordan du laver den bedste andebryststeg i ovn. Husk at tilberedningstiden kan variere alt efter hvilken ovn du har, så hold øje med kernetemperaturen og se tiden som vejledende.

Ovnen forvarmes til 150 grader hvorefter den forberedte andebryststeg placeres i et ildfast fad midt i ovnen. Efter 90 minutter hæves varmen i ovnen til 200 grader og der tilsættes vand, koncentreret andefond samt laurbærblad til fadet.

Tilbered andebryststegen ved 200 grader til kernetemperaturen er lidt under 68 grader, herefter tændes for grillen og temperaturen hæves til 250 grader. Andebryststegen tilberedes under grill til skindet er gyldent og sprødt.

Når andebryststegen er færdig tages den ud, og stegeskyen hældes fra til sovsen. Lad andebryststegen trække utildækket imens du laver sovsen.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Andebryststeg i ovn med brunede kartofler, rødkål og andesovs

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er en andebryststeg?

Det er faktisk to andebryster der stadig sidder på noget af skroget eller på noget af brystbenet. Det er lidt forskelligt hvordan de forskellige producenter skærer dem, men det er det rene brystkød du får når du køber sådan en steg. Det gode ved at lade andebrysterne sidde på ben, er at man får mere god smag og saftigere kød ved at tilberede det på denne måde.

Hvordan opbevarer man resterne?

Hvis du har rester til overs, så skal de på køl, her kan det holde sig i et par dage. Du kan med fordel bruge resterne til en lækker anderilette.

Kan resterne fryses ned?

Ja, pil skroget helt for kød og frys resterne ned. Sovsen kan også sagtens fryses ned hvis du har rester.

Kan jeg lave min andebryststeg på grill?

Ja. Du kan bruge samme metode som beskrevet her i opskriften til at lave din andebryststeg på grillen. Gå efter en kernetemperatur på 68 grader, og start ved lav indirekte varme. Til sidst skal stegen brunes af ved høj varme. Find flere tips i vores opskrift på andebryststeg på grill her.

Opskrifter på tilbehør du måske vil synes om

andebryststeg i ovn klar til servering med kniv der skærer i kødet

Tips og tricks til opskriften

  • Forberedelse
    • Det er vigtigt at få duppet skindet godt tørt med et stykke køkkenrulle inden du krydrer det godt med salt og peber. På den måde sikrer du at du får sprødt og lækkert skind på stegen i sidste ende.
  • Under tilberedningen
    • Du kan med fordel øse stegeskyen fra fadet op over andebryststegen nogle gange under tilberedningen. Det er med til at sikre saftigt kød og lækkert smagfuldt skind.
  • Kernetemperatur
    • Mål kernetemperaturen på det tykkeste sted, og husk at få målt helt inde ved benet. Hvis du vil have et let rosastegt adebryst, som vi synes er saftigst og lækrest, så gå efter en temperatur på cirka 68 grader når du tager det ud af ovnen. Temperaturen vil under hviletiden stige endnu et par grader. Vil du have andebryststegen helt gennemstegt, så skal kernetemperaturen op på 75 grader, men også her kan du tage den ud et par grader før, da den skal stå og hvile lidt også. Læs mere om kernetemperatur på and her.
  • Hviletid
    • Det er meget vigtigt at lade stegen stå og hvile inden du skærer den ud. På den måde får du den mest saftige andebryststeg. Du skal lade den stå utildækket for eksempel på et skærebræt, det er altså ikke noget med at pakke den ind i staniol. Hvis du gør det, vil tilberedningen faktisk fortsætte, og du kan risikere kødet bliver tørt.

Serveringsforslag

Har du en airfryer derhjemme?

Så kan du med fordel prøve vores opskrift på Andebryststeg i airfryer, så sparer du både tid og strøm når du skal lave din steg.
andesteg med rødkål og brunede kartofler samt brun andesovs

Andre tilberedningsmetoder

Vil du prøve en anden måde at tilberede andebryststegen på? Så får du her nogle andre opskrifter andre lækre tilberedningsmetoder.

Andebryststeg på grill
Opskrift på andebryststeg på grill
Til Mortensaften og jul, skal der and på bordet i de fleste danske hjem. Hvis du ikke vil lave en hel andesteg eller I bare bedst kan lide brystkødet på anden, så er en andebryststeg helt perfekt. Du kan med fordel tilberede din andebryststeg på grillen, det giver en skøn grillet smag, og selvfølgelig sprødt skind.
Gå til opskrift
andebryststeg på grill med sprødt skind på skærebræt
Andebryststeg i airfryer
Opskrift på andebryststeg i airfryer
Vil du ikke tilberede en hel and til Jul eller Mortensaften, så er et dobbelt andebryst et rigtig godt alternativ. Det kan du nemt lave i en airfryer, og det bliver super godt hver gang.
Gå til opskrift
andebryststeg i kurv til airfryer

Opskrift på ovnstegt andebryststeg

Her får du vores opskrift på den perfekte andebryststeg. Lækker, mør og saftig med den helt rigtige smag af and og jul.

Server den ovnstegte andebryststeg til Mortensaften aften eller jul med alt det klassiske tilbehør, eller bare når lysten til en lækker middag med and melder sig. Andebryststeg er perfekt hvis I kun skal lave and til 2-3 personer.

andebryststeg i ovn serveret med brunede kartofler, rødkål og andesovs
5 fra 3 stemmer

Andebryststeg i ovn

Opskrift på andebryststeg i ovn
Her op til Mortensaften og jul, skal der and på bordet i de fleste danske hjem. Hvis du ikke vil lave en hel andesteg eller I både bare bedst kan lide brystkødet på anden, så er en andebryststeg helt perfekt. Du kan nemt tilberede din andebryststeg i ovnen, det giver en saftig and med sprødt skind.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 1 time 50 minutter
Samlet tid 1 time 55 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 2 personer
Kalorier 1713 kcal

Ingredienser

Andebryststeg:

  • 1 andebryststeg
  • Salt
  • Peber
  • 7,5 dl vand, kogende
  • 1 spsk Oscar koncentreret andefond, eller lignende
  • 1 laurbærblad

Andesovs:

  • 50 g smør
  • 40 g hvedemel
  • 7,5 dl stegesky
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk ribsgele
  • 1 spsk sovsekulør
  • 1 tsk vineddike
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

Andebryststeg:

  • Ovnen forvarmes til 150 grader sat op til almindelig over- og undervarme.
  • Andebryststegen pakkes ud og forberedes. Dup det tørt med køkkenrulle, og gnid skindet ind i salt samt peber. Kom stegen i et ildfast fad og placer det på en rist midt i den forvarmede ovn.
    1 andebryststeg, Salt, Peber
  • Tilbered nu andebryststegen ved 150 grader i 90 minutter.
  • Efter 90 minutter skrues der op til 200 grader. Tilsæt 7,5 dl kogende vand, koncentreret andefond samt laurbærblad til fadet og luk ovnen.
    – Det skal danne basen til andesovsen.
    7,5 dl vand, 1 spsk Oscar koncentreret andefond, 1 laurbærblad
  • Tilbered nu andebryststegen ved 200 grader i ca. 20 minutter.
  • Efter ca. 20 minutter tændes der for grillen i ovnen og der skrues op til 250 grader. Tilbered andebryststegen til den har en kernetemperatur på 68-70 grader og til den er gylden og sprød i skindet.
    – Hvis du vil have at anden er helt gennemstegt, så tilbered den til kernetemperaturen er 75 grader.
  • Når andebryststegen er færdig tages den ud af ovnen og skal nu trække 10-15 minutter utildækket i mens sovsen tilberedes.

Andesovs:

  • Stegeskyen/fonden hældes igennem en si op i en skål. I en gryden smeltes smørret ved middel varme. Melet tilsættes og det piskes sammen med smørret. Lad det svitse et par minutter inden fløden tilsættes i mens der piskes.
    50 g smør, 40 g hvedemel, 1 dl piskefløde
  • Tilsæt derefter stegeskyen gradvist i mens der piskes. Bliv ved med at tilsætte stegesky til den ønskede konsistens er nået. Kom en spsk. kulør i samt ribsgele og vineddike.
    7,5 dl stegesky, 1 spsk ribsgele, 1 spsk sovsekulør, 1 tsk vineddike
  • Lad saucen simre ved svag varme og smag den til med salt og peber. Du kan tilsætte mere væske hvis sovsen bliver for tyk.
    Salt, Peber

Servering:

  • Skært bryststykkerne fra andebryststegen og skær dem i skiver. Server andebryststegen sammen med sovsen, brunede kartofler og masser af rødkål.

Noter

Kernetemperatur: Der er stor forskel på de andebryststege man kan købe i supermarkedet. Den vi har brugt i opskriften sidder stadig på skroget, og den tager længere tid at tilberede end dem der blot sidder på et lille stykke brystben. Derfor bør du altid bruge stegetermometer når du tilbereder en andebryststeg, og tilberede til kernetemperaturen er 68-70 grader inden du tager den ud og hviler.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1713kcalKulhydrater: 28gProtein: 45gFedt: 157gMættet fedt: 64gFlerumættet fedt: 17gEnkeltumættet fedt: 67gTransfedt: 1gKolesterol: 350mgNatrium: 1151mgKalium: 1394mgFibre: 1gSukker: 7gA-vitamin: 1867IUC-vitamin: 10mgCalcium: 118mgJern: 9mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. november 2021 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

2 kommentarer til “Andebryststeg i ovn”

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.