Madformadelskere / Jul / And på gasgrill

And på gasgrill

5

/5

5 timer 15 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

5 timer 15 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Der er ikke noget så lækkert som en veltilberedt and på gasgrill. Mør som smør og den helt rigtige smag af jul. Med rødkål, brunede kartofler og en lækker sovs. Mortensaften og julen nærmer sig, og så er det tid til andesteg. Hvis du har lyst til at se hvordan du laver den perfekte langtidsstegte and på grill, så får du her vores opskrift.

sådan laver du and på gasgrill

Juleand på grillen

Der er ikke noget at gøre, julen er på vej og vi er allerede ved at forberede os på den travle, men så hyggelige juletid. Unger kigger i legetøjskataloger og dejen til honninghjerterne er sat til fermentering.

Jeg er allerede i gang med at “træne” til Mortensaften. Mortensaften er lig med familiehygge herhjemme, og det er altid en fantastisk aften. Jeg laver næsten altid and på grill. Jeg synes at det tilfører noget god smag til anden, som man bare ikke får i ovnen.

I den her opskrift er det langtidsstegt and vi laver, så sæt en eftermiddag af til projektet, så er du godt kørende med tiden. Tilberedningen af anden giver også basen for sovsen, og sovs til and skal sidde lige i skabet! Så husk nu at gemme stegeskyen, den er den vigtigste ingrediens til sovsen.

Vi laver and på en gasgrill, jeg griller på en Weber Summit, men andre gasgriller fungerer lige så fint til projektet. Grillen skal være sat op til indirekte varme, altså varme fra begge sider, og eftersom vi langtidsgriller, så skal temperaturen ligge på ca. 120 grader.

Vær opmærksom på at tilberedningstiden kan variere fra grill til grill, så det er også derfor, at du skal bruge et stegetermometer. Vi sigter efter en temperatur inde ved knoglerne på cirka 75 grader som sluttemperatur. Det er altså efter at anden er blevet brunet af. Læs mere om

mperatur-and/">kernetemperatur for and her.

Server anden med traditionelt tilbehør for eksempel: Rødkål, brunede kartofler og masser af sovs.
Saftig and med sprødt skind lavet på grillen

Ingrediensnoter

And – Du kan købe ænder i de fleste supermarkeder her op til Mortensaften og jul. Vælg en god kvalitet, det er jo ikke noget vi spiser så tit, så det må gerne være lidt ekstra lækkert.

Æbler og svesker – Vi fylder anden med æbler og svesker. Det giver god smag og en saftig andesteg i sidste ende.

Nelliker, salt og peber – Til at krydre anden med.

Indmad fra anden – Det må du endelig ikke smide ud. Der er masser af god smag i, og det kommer i fadet under anden og er med til at give god smag til sovsen.

Hvordan laver man and på gasgrill?

For os der har gjort det mange gange, er det bare endnu en and, men for en der aldrig har gjort det før, så er der måske lidt nerver på. Det er derfor vi øver os til Mortensaften, så er man sikker på at den sidder lige skabet til selveste Juleaften.

Man starter med at forvarme grillen. Derefter klargøres anden, den rengøres, tørres, krydres og fyldes til slut med æbler, svesker og nelliker.

I et ildfast fad kommes vand samt de øvrige ingredienser til saucen. Læg en rist over det ildfaste fad og placer anden med brystsiden op på risten.

Nu skal anden i grillen og tilberedes til kernetemperaturen ligger omkring 75 grader. Anden vendes flere gange undervejs. Den pensles en gang de sidste 15 -20 minutter af tilberedningen med andefedt på brystsiden, inden der skues op til høj varme og den afsluttende brunes af.

Når den er brunet af, bør temperaturen inde ved knoglerne ligge på 75 grader. Stegeskyen gemmes til sauce.

Lad anden trække utildækket 30 minutter inden den serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Lækker afbrunet andesteg på grillen

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal kernetemperaturen på en andesteg være?

Du bør gennemstege din andesteg til en kernetemperatur på 75°C. Mål temperaturen med et stegetermometer der hvor varmen har sværest ved at nå ind, midt i brystet eller i låret. Læs mere om kernetemperatur for and her.

Kan jeg gemme resterne af andesteg?

Du kan sagtens gemme resterne af andestegen. De kan spises kolde, lunes i ovnen eller bruges til en lækker Anderilette.

Kan andesteg på grill fryses ned?

Ja du kan sagtens fryse resterne af andestegen ned. Pil kødet fra skroget og fryd det i en frysepose eller plastbøtte.

Andre opskrifter på and du måske vil synes om

Grillet and med rødkålssalat

Opskrift på langtidsstegt And på grill

Her kommer vores opskrift på den bedste andesteg på gasgrill. Lækker og mør, med masser af velsmag.

Server den med det traditionelle tilbehør som vi elsker så højt. Jeg håber du får lyst til at prøve opskriften, og at du får en fantastisk Mortensaften eller juleaften.

sådan laver du and på gasgrill
5 fra 4 stemmer

And på gasgrill

Opskrift på andesteg på gasgrill
Er du klar til Mortensaften og juleaften? Du kan med fordel lave en lækker langtidsstegt and på grill. Det giver en super mør og lækker andesteg til både Mortensaften og juleaften. Server med klassisk tilbehør som brunede kartofler, rødkål og sovs..
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 4 t 30 min
Hviletid 30 min
Samlet tid 5 t 15 min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 897 kcal

Ingredienser

  • 1 and, ca. 3 kg. Hvis du bruger en større and forlænges stegetiden.
  • 2 æbler
  • 10 svesker, uden sten
  • 5 hele nelliker
  • ½ dl salt
  • Peber

Til saucen:

  • 1 l vand
  • 1 gulerod
  • 1 løg
  • 8 peberkorn
  • 4 laurbærblade
  • 1 kvist rosmarin, frisk, eller timian
  • hals, lever, hjerte fra anden, kan udelades, men giver smag til saucen

Sådan gør du

  • Forvarm gasgrillen til 120 grader, sat op til indirekte varme.
  • Anden forberedes. Tag indvoldene ud, gem dem og skyl anden grundigt indvendigt og udvendigt i koldt vand, Fjern rester af fjer. Tør den derefter af, så den er helt tør. Klip gumpen af og smid den ud. Klip det yderste led af vingerne af og gem dem til saucen.
  • Skyl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i passende stykker. Skræl guleroden og skær den i skiver, del løget i to.
  • Tag halvdelen af saltet og fordel det indvendigt i anden. Fyld den derefter med æblestykke, svesker og nelliker. Luk den til sidst i enden med to kødnåle. Så holder den på fyldet under tilberedningen.
  • I et ildfast fad kommes vand, skiver af gulerod, de halve løg, peberkorn, rosmarin, laurbærblade samt vingespidser og indmaden fra anden. Placer en metalrist over fadet og kom anden på risten. Nu er anden klar til at komme på den forvarmede grill.
    basen til andesovsen
  • De første 2 timer grilles anden med brystsiden op. Efter 2 timer vendes den og grilles med ryggen op i en time, før den vendes igen og steges færdig.
    and klar til at komme på gasgrillen
  • Tjek temperaturen med et stegetermometer. Den bør ligge i mellem 75 -78 grader inde ved låret og ved brystbenet. Tjek temperaturen løbende, der er ikke noget værre end en tør and, eller i den anden ende en der har fået for lidt.
  • Når der er 15 – 20 minutter tilbage og kernetemperaturen er ca. 73-74 grader, pensles anden med andefedt fra det ildfaste fad. Drys den med ekstra salt og skru op til høj varme. Brun nu anden af til den er gylden og sprød i skindet. Tjek temperaturen en sidste gang, og når den er der hvor den skal være og anden har fået den rigtige farve tages den ud af grillen.
    Lækker afbrunet andesteg på grillen
  • Lad nu anden trække en 30 minutter utildækket inden den skæres ud og serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 897kcalKulhydrater: 33gProtein: 23gFedt: 75gMættet fedt: 25gKolesterol: 145mgNatrium: 4991mgKalium: 769mgFibre: 5gSukker: 21gA-vitamin: 3113IUC-vitamin: 12mgCalcium: 59mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD And på gasgrill, and på grill, Grillet andesteg, Jul, Juleand, Langtidsstegt and, Mortens aften, Mortensaften
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 26. oktober 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.