Kernetemperatur And


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Skal du tilberede And, og leder efter den rigtige kernetemperatur, så er du kommet til rette sted. Her får du anbefalet kernetemperatur for and, både hel andesteg, andelår, andebryst og andebryststeg. Læs med her og bliv klogere på hvilken temperatur and skal være.

Lækker afbrunet andesteg på grillen

Anbefalet kernetemperatur – and

UdskæringRosaGennem-stegt
Hel andestegAnbefales ikke75°C
AndelårAnbefales ikke 75°C
Andebryst68°C75°C
Andebryststeg68-70°C 75°C
Andebryst sous vide58°C62°C
Andelår sous videAnbefales ikke 68°C
Confiterede andelår sous videAnbefales ikke 75°C

Mere juleinspiration


Ofte stillede spørgsmål

Må and være rosa?

Generelt anbefaler man at fjerkræ tilberedes til en kernetemperatur på 75°C, for at sikre at der ikke er bakterier, der kan gøre os syge. Andebryst serveres dog ofte rosastegt, fordi et gennemstegt andebryst ofte bliver tørt og kedeligt at spise. Så Ja, and på godt være Rosa, men hvis du tilbereder en hel and, anbefales det at gennemstege den.

Hvor mange grader skal en and være?

Når du tilbereder en hel andesteg bør du stege den til kernetemperaturen er 75°C. Brug et stegetermometer for at tjekke om anden har nået den ønskede temperatur. Du skal gå efter en kernetemperatur på 75°C både hvis du tilbereder din andesteg i ovnen eller på grillen.

Hvor skal stegetermometer sidde i en and?

Du skal stikke spidsen af dit stegetermometer ind der hvor varmen har sværest ved at nå ind. Det vil sige i det tykkeste stykke kød, som oftest er i brystet eller låret. Undgå at stikke termometeret helt ind så det rør ved knogler eller går hele vejen igennem. Ofte kan låret tage længere tid at tilberede end brystkødet, så tjek altid om låret er færdigt, hvis du har haft stegetermometeret siddende i brystkødet inden du tager anden ud af ovnen.

Hvordan ved jeg om min and er færdig hvis jeg ikke har et stegetermometer?

Hvis du ikke har et stegetermometer når du skal tilberede din and, så bør du følge den vedledende tid i den opskrifter du følger. Du tjekker om anden er færdig ved at stikke i brystet og låret med en gaffel eller kødnål, helt ind til knoglen. Er saften der kommer ud klar, så er anden færdig, er den rød, så skal anden tilberedes lidt længere tid.

Hvorfor kan man tilberede and ved lavere temperatur i sous vide?

Når vi laver andebryst i sous vide, sættes temperaturen ofte ved 58 grader, men hvordan kan vi være sikre på at få bakterierne slået ihjel ved så lav temperatur? Det er simpelthen fordi at ved sous vide-tilberedning, tilberedes kødet over længere tid, og derfor kan man bruge lavere temperaturer. Du behøver altså ikke stege and til 75°C når du tilbereder i sous vide. Læs mere om sous vide metoden her.


Tilberedning af and med korrekt kernetemperatur

Nu ved du hvilken stegetemperatur du skal gå efter når du tilbereder din andesteg eller en udskæring af and til Mortensaften, jule eller bare fordi I skal hygge lidt ekstra.

Der er forskellige måder du kan tilberede din and på, og her får du vores bedste opskrifter til tilberedning i ovn, på grill, i airfryer eller i sous vide.

Sådan tilbereder du en hel and

En hel and er nok den vej de fleste vælger at gå til Jul eller Mortensaften. Det er perfekt hvis I er en hel familie der skal spise sammen.

Andesteg i ovn
Helt klassisk andesteg i ovnen med svesker og æbler. Perfekt til den traditionelle julemiddag hvis du vil lave anden i ovnen.
Gå til opskrift
andesteg i ovn med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål, andesovs og ribsgele klar til servering.
Langtidsstegt and i ovn
Hvis du vil forkæle familien lidt ekstra, så kan du få en ekstra saftig andesteg ved at langtidsstege den. Det bliver den så god af, så hvis du har tiden til det, så må du endelig prøve denne opskrift.
Gå til opskrift
langtidsstegt and i ovn med æbler og svesker
And i stegepose
Vil du have en saftig andesteg, og undgå alt svineriet i ovnen, så er en stegepose vejen frem for dig. Det er nemt, og du får et fantastisk resultat hver gang!
Gå til opskrift
saftig and i stegepose med sprødt skind der hviler på skærebræt.
Hel and i airfryer
Du kan lave en hel and i din airfryer hvis du har en airfryer med en stor skuffe. Det er ikke svært, og den bliver saftig og med lækkert sprødt skind. Perfekt til en lille and hvis I ikke er så mange.
Gå til opskrift
færdigstegt hel and i airfryer kurven fra en cosori dualblaze.
And på gasgrill
Vil du gerne lave andestegen på grillen, eller har du bare ikke plads i ovnen fordi den er fyldt med flæskesteg eller andre lækkerier, så kan du nemt komme godt i mål med denne opskrift på grillet andesteg.
Gå til opskrift
andesteg der hviler på skærebræt.
Langtidsstegt and på rotisseri
En langtidsstegt and der får lov til at snore på grillen smager bare fantastisk. Hvis du vil kræse lidt ekstra for dine gæster og elsker den gode grillsmag, så er det den du skal lave.
Gå til opskrift
and på rotisseri med fyld af æbler og svesker.

Sådan tilbereder du en andebryststeg

Hvis I kun er få mennesker til middagen, så er en andebryststeg et super godt bud i stedet for en hel and. Det er både billigere og mere passende i størrelsen, men da kødet stadig sidder på ben, får man et super lækkert og saftigt resultat.

Andebryststeg i ovn
En andebryststeg i ovnen er et godt bud hvis I kun er få personer til Mortensaften eller jul. Det smager skønt og er nemt at lave.
Gå til opskrift
andebryststeg i ovn serveret med brunede kartofler, rødkål og andesovs
Andebryststeg på grill
Få den gode grillsmag, saftigt kød og lækkert sprødt skind ved at tilberede din andebryststeg på grillen.
Gå til opskrift
andebryststeg på grill med sprødt skind på skærebræt
Andebryststeg i airfryer
Skal det være nemt og hurtigt, så er airfryeren et god bud, og du får altså også et super godt resultat. Det er perfekt hvis du ikke har en ovn eller grill, eller hvis det bare skal være ekstra nemt.
Gå til opskrift
andebryststeg i kurv til airfryer

Sådan tilbereder du andebryst

Elsker I brystkødet og vil gerne gøre det ekstra nemt, så kan du vælge at lave nogle lækre andebryster. Der er flere forskellige måder at tilberede dem på, så find den der passer til dig.

Stegt andebryst på pande
Det er hurtigt at stege sit andebryst på panden, og det er ikke svært at tilberede det helt perfekt. Du får sprødt og lækker skind og saftigt kød.
Gå til opskrift
stegt andebryst på pande
Andebryst i ovn
Andebryst tilberedt i ovnen. Det er en klassisk måde at gøre det på, og du får et super lækkert resultat.
Gå til opskrift
stegt andebryst i ovn med sprødt skind skåret ud på skærebræt med groft salt på.
Langtidsstegt andebryst
Vil du have et ekstra saftigt andebryst, så kan du prøve at langtidsstege det. Det bliver altid virkelig lækkert.
Gå til opskrift
Langtidsstegt andebryst skåret ud i skiver
Andebryst på grill
Lækre andrebryster med den gode grillsmag og knasende sprødt skind. Det er perfekt hvis du elsker at grille, og gerne vil kræse om familien.
Gå til opskrift
andebryst på grill med sprødt skind skåret i skiver på skærebræt
Andebryst i airfryer
Saftige og lækre andebryster tilberedt i airfryer er både nemt og hurtigt. De bliver saftige og får dejlig sprødt skind, lige som vi kan lide dem. Server dem med klassisk tilbehør som brunede kartofler og rødkål eller med en sprød kålsalat.
Gå til opskrift
andebryst i airfryer kurv
Andebryst sous vide
Tilbered dit andebryst sous vide, og vær sikker på at du får den helt rigtige tilberedning. Med sous vide risikerer du ikke at kødet får for meget, så det er altid helt perfekt tilberedt.
Gå til opskrift
Andebryst sous vide med sprødt skind skåret i skiver

Sådan tilbereder du andelår

Andelår er altid et hit i børnefamilien, og herhjemme har anden altid for få lår. Derfor kan vi godt finde på at lave lidt ekstra lår, så alle kan få.

Andelår i ovn
Andelår kan du servere hele året rundt, men mange spiser det til Mortensaften eller jul. Det er en billig udskæring af and, og ofte det børnene foretrækker at spise. Du kan servere andelår med traditionelt tilbehør som rødkål, brunede kartofler og sovs eller med en sprød kålsalat.
Gå til opskrift
fad med andelår i ovn med sprødt skind krydret med rosmarin, salt og peber
Langtidsstegte andelår
Du kan servere andelår langtidsstegt som weekendmad eller til Mortensaften eller jul. Ved langtidsstegning bliver andelårene mere møre og lækre, og kan servere med traditionelt tilbehør eller dit favorittilbehør.
Gå til opskrift
langtidsstegte andelår i ovn
Andelår i airfryer
Lækre og saftige andelår med skønt sprødt skind. Det er hurtigt og nemt i airfryeren, og du undgår svineri i ovnen.
Gå til opskrift
andelår i airfryer kurv
Confiterede andelår sous vide
Nem opskrift på lækre og møre andelår tilberedt i sous vide. Den perfekte aftensmad eller hvis du vil lave ekstra andelår til jul eller mortensaften.
Gå til opskrift
confiterede andelår sous vide på tallerken.

Hvordan kan du bedst lide at tilberede and?

Har du prøvet en af disse opskrifter, eller har du en helt anden måde at tilberede anden på? Vi vil rigtig gerne høre om hvordan du tilbereder and til Mortensaften eller jul. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Artikel af

Tina Westergaard Møller Avatar

Skriv en kommentar


Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.