Skal du tilberede And, og leder efter den rigtige kernetemperatur, så er du kommet til rette sted. Her får du anbefalet kernetemperatur for and, både hel andesteg, andelår, andebryst og andebryststeg. Læs med her og bliv klogere på hvilken temperatur and skal være.
Anbefalet kernetemperatur – and
Udskæring | Rosa | Gennem-stegt |
---|---|---|
Hel andesteg | Anbefales ikke | 75°C |
Andelår | Anbefales ikke | 75°C |
Andebryst | 68°C | 75°C |
Andebryststeg | 68-70°C | 75°C |
Andebryst sous vide | 58°C | 62°C |
Andelår sous vide | Anbefales ikke | 68°C |
Confiterede andelår sous vide | Anbefales ikke | 75°C |
Mere juleinspiration
Ofte stillede spørgsmål
Generelt anbefaler man at fjerkræ tilberedes til en kernetemperatur på 75°C, for at sikre at der ikke er bakterier, der kan gøre os syge. Andebryst serveres dog ofte rosastegt, fordi et gennemstegt andebryst ofte bliver tørt og kedeligt at spise. Så Ja, and på godt være Rosa, men hvis du tilbereder en hel and, anbefales det at gennemstege den.
Når du tilbereder en hel andesteg bør du stege den til kernetemperaturen er 75°C. Brug et stegetermometer for at tjekke om anden har nået den ønskede temperatur. Du skal gå efter en kernetemperatur på 75°C både hvis du tilbereder din andesteg i ovnen eller på grillen.
Du skal stikke spidsen af dit stegetermometer ind der hvor varmen har sværest ved at nå ind. Det vil sige i det tykkeste stykke kød, som oftest er i brystet eller låret. Undgå at stikke termometeret helt ind så det rør ved knogler eller går hele vejen igennem. Ofte kan låret tage længere tid at tilberede end brystkødet, så tjek altid om låret er færdigt, hvis du har haft stegetermometeret siddende i brystkødet inden du tager anden ud af ovnen.
Hvis du ikke har et stegetermometer når du skal tilberede din and, så bør du følge den vedledende tid i den opskrifter du følger. Du tjekker om anden er færdig ved at stikke i brystet og låret med en gaffel eller kødnål, helt ind til knoglen. Er saften der kommer ud klar, så er anden færdig, er den rød, så skal anden tilberedes lidt længere tid.
Når vi laver andebryst i sous vide, sættes temperaturen ofte ved 58 grader, men hvordan kan vi være sikre på at få bakterierne slået ihjel ved så lav temperatur? Det er simpelthen fordi at ved sous vide-tilberedning, tilberedes kødet over længere tid, og derfor kan man bruge lavere temperaturer. Du behøver altså ikke stege and til 75°C når du tilbereder i sous vide. Læs mere om sous vide metoden her.
Tilberedning af and med korrekt kernetemperatur
Nu ved du hvilken stegetemperatur du skal gå efter når du tilbereder din andesteg eller en udskæring af and til Mortensaften, jule eller bare fordi I skal hygge lidt ekstra.
Der er forskellige måder du kan tilberede din and på, og her får du vores bedste opskrifter til tilberedning i ovn, på grill, i airfryer eller i sous vide.
Sådan tilbereder du en hel and
En hel and er nok den vej de fleste vælger at gå til Jul eller Mortensaften. Det er perfekt hvis I er en hel familie der skal spise sammen.
Sådan tilbereder du en andebryststeg
Hvis I kun er få mennesker til middagen, så er en andebryststeg et super godt bud i stedet for en hel and. Det er både billigere og mere passende i størrelsen, men da kødet stadig sidder på ben, får man et super lækkert og saftigt resultat.
Sådan tilbereder du andebryst
Elsker I brystkødet og vil gerne gøre det ekstra nemt, så kan du vælge at lave nogle lækre andebryster. Der er flere forskellige måder at tilberede dem på, så find den der passer til dig.
Sådan tilbereder du andelår
Andelår er altid et hit i børnefamilien, og herhjemme har anden altid for få lår. Derfor kan vi godt finde på at lave lidt ekstra lår, så alle kan få.
Hvordan kan du bedst lide at tilberede and?
Har du prøvet en af disse opskrifter, eller har du en helt anden måde at tilberede anden på? Vi vil rigtig gerne høre om hvordan du tilbereder and til Mortensaften eller jul. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her