Hvis du skal stå for andestegen til jul, og du gerne vil have en saftig og lækker andesteg i ovnen, så er du kommet til rette sted. Her får du nemlig vores opskrift på en saftig og mør langtidsstegt and i ovn, som er tilberedt helt klassisk og fyldt med æbler og svesker.
Klassisk Juleand med æbler og svesker
Til jul eller Mortensaften er der mange af os der er glade for at sætte tænderne i en god andesteg med brunede kartofler, hjemmelavet rødkål, og selvfølgelig den gode brune sovs.
Hvis det er første gang du skal stå for at stege andestegen, kan det godt være noget af en angstprovokerende oplevelse.
Vi ved alle sammen hvor ærgeligt det er at få skåret anden op, og så er den bare grå, tør og sej.
Det skal vi helst for alt i verden undgå.
Derfor kan du med fordel kaste dig ud i at langtidsstege din and. Ved langtidsstegning tilbereder man anden ved en lavere temperatur i længere tid, og det er altså en mere skånsom måde at tilberede andestegen på.
Fordelen er, at du får en mere mør og saftig andesteg i sidste ende.
Det eneste du skal gøre anderledes end en traditionel andesteg i ovn, er at skrue ned for temperaturen og stege den i flere timer.
Det er altså hele ventetiden værd.
Så hvis du har god tid til at lave maden, så vil jeg altid anbefale dig at lave langtidsstegt and. Den passer jo nærmest sig selv i ovnen, og du kan hygge med familien i mens, og glæde dig over duften af andesteg der spreder sig i huset.
Det eneste du skal gøre, er lige at øse noget af stegeskyen over anden en gang i mellem. Jeg gør det gerne cirka hver halve time.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Andesteg – Du kan købe hele ænder i de fleste supermarkeder op til jul. Husk at tage anden op af fryseren i god tid, så den kan nå at tø op inden den skal tilberedes.
Æbler – Der skal æbler inden i anden. De giver god smag og holder på saften. Vælg gerne nogle syrlige madæbler som Belle de Boskoop.
Svesker – Du kan få svesker i alle supermarkeder.
Hvordan laver man langtidsstegt and i ovn?
Selvom det kan være overvælgende at skulle lave andestegen for første gang, så er det faktisk ikke så svært. Følg opskriften længere nede på siden, og tag et step af gangen. Så skal du nok nå godt i mål.
Det første du skal gøre, er at klargøre anden. Du skal fjerne eventuelle rester af fjer, indvolde og klippe vingespidser og gumpen af. Anden skal skylles i koldt vand, og duppes tør med køkkenrulle.
Så skal den saltes inden i inden den fyldes med æbler, svesker og timian. Så skal den krydres udenpå, og lægges på en rist over en bradepande. I bradepanden kommes der forskellige grøntsager og vand, som efterfølgende kan bruges til andesovs.
Nu skal anden i ovnen og steges i lang tid ved lav temperatur, afslutningsvist skrues der op for ovnen, så andestegen bliver gylden og sprød udenpå.
Under stegningen er det vigtigt at holde øje med temperaturen. Brug et stegetermometer, og gå efter en kernetemperatur på 75 grader. Så er du sikker på at anden er gennemstegt.
Når anden er færdig, skal den hvile en halv times tid inden den serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når du skal bruge æbler som fyld i andestegen, så kan du med fordel vælge nogle syrlige sorter af madæbler. Belle de Boskoop er for eksempel en god sort at komme i andestegen sammen med svesker.
Ja du kan sagtens fryse resterne af andestegen hvis du ikke får dem spist indefor et par dage. Brug også resterne til en dejlig Anderilette.
Andre retter med and du måske vil synes om
- Andebryststeg i ovn
- Langtidsstegt andebryst
- Langtidsstegte andelår
- Andebryst i ovn
- Langtidsstegt and på rotisseri
Opskrift på saftig og mør andesteg ved langtidsstegning
Her får du vores opskrift på en gammeldags andesteg lavet som langtidsstegt and i ovn. Anden er fyldt med svesker, æbler og timian, og det giver en fantastisk god smag, og en saftig og lækker andesteg der ikke er tør.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften hvis det er din tur til at tilberede andestegen til jul. Det er slet ikke så svært som du måske tror at lave en perfekt stegt and. Husk at gemme stegeskyen fra bradepanden, den kan du bruge til din andesovs.
Langtidsstegt and i ovn
Ingredienser
- 1 and, ca. 3 kg.
- 3 æbler
- 150 g svesker
- 1/2 dl salt
- 1/2 spsk frisk timian
- Peber
Til bradepanden:
- 2 gulerødder
- 2 løg
- 1 porre
- 1 persillerod
- 1 spsk frisk timian
- 3 laurbærblade
- Indmad fra anden, Kan udelades
- 1 l vand
Sådan gør du
- Forvarm ovnen til 120 grader almindelig over- og under varme.
- Start med at rengøre anden. Fjerne rester af fjer samt indvolde og klip vingespidserne af. Vingespidserne kan kommes med i bradepanden, og er med til at give en lækker sovs senere. Indmad kan også kommes i bradepanden. Skyl derefter anden med koldt vand både udvendigt og indvendigt. Afslut med at duppe den helt tør med køkkenrulle. Så er anden klar til at blive fyldt med lækkerier.1 and
- Æblerne vaskes, kernehusene fjernes og derefter skæres de i passende tern. Kom dem i en skål. Bland svesker samt timian i og krydder med godt med salt og peber.3 æbler, 150 g svesker, 1/2 dl salt, 1/2 spsk frisk timian, Peber
- Tag anden og fordel halvdelen af saltet indvendigt. Fyld derefter blandingen af æbler og svesker ind i anden og pres det god sammen. Luk evt. anden til sidst med et par kødnåle, så der bliver holdt lidt på fyldet. Gnid nu anden ind i resten af saltet og krydder med peber efter smag. Nu er anden klar til at komme i ovnen.
- Skær gulerødder, porre og persillerod i skiver og halver løgene. Kom grøntsager samt krydderurter og vand i en bradepande. Læg anden på en rist over bradepanden med brystsiden opad. Sæt bradepande og and i ovnen.2 gulerødder, 2 løg, 1 porre, 1 persillerod, 1 spsk frisk timian, 3 laurbærblade, Indmad fra anden, 1 l vand
- Anden skal nu stege i ca. 4 timer. Du skal øse sky fra bradepanden over anden hver halve time.
- Undervejs kan man fylde efter med mere vand hvis det er nødvendigt, så bradepanden ikke tørrer ud.
- Når der er gået 4 timer, hældes væden fra bradepanden igennem en si ned i en skål og gemmes til saucen, placer igen bradepanden under anden. Skru op til 200 grader og steg anden til den er blevet gylden og lækker. Se opskriften på andesovs her.
- Tjek i mens temperaturen med et stegetermometer. Kernetemperaturen skal ligge på 75 grader når anden er færdig. Når man er tilfreds temperaturen og anden er blevet lækker gyldenbrun, tages den ud af ovnen. Hvis du har problemer med at få anden gylden, kan du bruge ovnens grillfunktion. Hold godt øje med andet, det kan godt gå hurtigt.
- Tag anden ud af ovnen og lad den trække i mindst en halv time inden den skæres ud og serveres.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 10. december 2021 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her