Saftig, mør og helt perfekt tilberedt. Hel and i airfryer lyder måske lidt skørt, men resultatet taler for sig selv. Serveret med det helt klassiske tilbehør, lige fra den brunede kartoffel til en god andesovs, så bliver det ikke meget bedre. Læs med her og se hvor nemt det er at lave Mortensand eller juleanden i airfryer.
Airfryer – and og julestemning
Det er nu at vi allerede er i gang med at se på julemaden og ikke mindst forberedelsen til den snarlige Mortensaften. Det betyder selvfølgelig and, brunede kartofler, rødkål og en sovs der går lige i ganen!
Airfryeren er kommet for at blive, og i år besluttede jeg mig for at prøve at “kile” en hel and ned i den. Det lykkedes til fulde, og resultatet blev så godt at jeg simpelthen må dele opskriften med jer. For det første, så er der altså begrænsninger på størrelsen af anden, i vores airfryer (Cosori Dual Blaze) er det max 3 kg! Over det, så bliver det noget lidt besværligt med pladsen.
Med det lykkedes! og jeg må sige at det nok er en af de bedre ænder jeg har lavet. Og som overskriften siger her, så kom man da næsten også helt i julestemning, da duften af and bredte sig i hele huset. Og julen står lige for døren, snart hedder det julegaver, pynte op og generelt bare hygge med alt lige fra æbleskiver, til den årlige tradition med at hente juletræet sammen med min mor og far.
Har du ikke en airfryer med en kapacitet til at løfte opgaven med en hel and, så er der masser af alternativer. Andebryststeg, andebryst, eller andelår. Så der er lidt af vælge imellem når Mortens aften og julen skal fejres.
Mere airfryerinspiration
Ingrediensnoter
And – I dette tilfælde en and på 3 kg. Den passer lige ned i skuffen hvis man lægger den diagonalt.
Olie – Jeg gnider anden i en smule olie for at binde salt og peber.
Æbler & Svesker – Det klassiske fyld.
Salt & Peber – En and kan tage en del salt og peber, man skal selvfølgelig ikke overdrive. Jeg fordeler det inden i og uden på anden.
Vand – Der skal vand i bunden af airfryeren. Ellers kommer det til at ose i køkkenet. Og den sky det danner sammen med fedt og saft fra anden, giver basen for den bedste andesovs.
Hvordan laver man en hel and i airfryer?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver en hel and i din airfryer. Der er lidt forarbejde med at klargøre anden.
Den forberedte og fyldte and kommes i skuffen til airfryeren, hvor der forinden er kommet vand i bunden. Tilbered nu anden i små 2 timer hvorefter der skrues op for temperaturen for at give anden det sidste farve.
Når den ønskede kernetemperatur er nået tages anden op, og skal nu trække utildækket i ca. 15 minutter. Imens anden trækker forberedes sovsen, og stegeskyen skummes for fedt og spædes op med vand.
I en gryde smeltes smør og melet svitses. Pisk nu stegesky samt fløde i til den ønskede konsistens er nået. Derefter tilsættes resten af ingredienserne til sovsen herunder kulør og den smages til med salt og peber.
Skær anden ud og server den sammen med sovsen, brunede kartofler og rødkål.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Kernetemperaturen bør være 75 grader inde ved benet. Du kan læse mere om kernetemperaturen for and her.
Nej, du kan sagtens springe opbagningen over og så jævne sovsen med en blanding af vand og marizenamel.
Andre airfryeropskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Pensel anden undervejs
- Pensel eventuelt anden med stegesky og fedt fra bunden et par gange under tilberedningen.
- Variér fyldet
- Prøv med noget andet fyld. Det kunne være kvæder og/eller friske krydderurter.
- Brug et stegetermometer
- Tjek kernetemperaturen løbende. Der er stor forskel på hvordan de forskellige airfryere varmer, så tilberedningstiden kan variere.
Serveringsforslag
- Vi fortrækker at servere and med alt det klassiske tilbehør. Rødkål, brunede kartofler, kogte kartofler masser sovs og gammeldags hvidkål. Mens anden hviler, kan du faktisk lave dine brunede kartofler i airfryeren.
- Du kan også sagtens vælge at servere den med en god salat eller andet tilbehør som du har lyst til.
Elsker du at lave mad i din airfryer?
Så må du også prøve vores opskrift på Medister med bacon i airfryer eller Forloren hare i airfryer
Opskrift på airfryer andesteg
Her får du vores opskrift på hvordan du selv kan lave en hel and i din airfryer. Serveret med alt det lækre klassiske tilbehør til Mortens aften, eller til jul, så bliver det ikke meget nemmere eller bedre.
Det er nemt lige at smide anden i airfryeren, og helt genialt hvis du nu skal have en flæskesteg eller andet mad i ovnen, så der ikke lige er plads til anden.
Hel and i airfryer
Ingredienser
- 3 kg and
- 1 spsk olie
- 2 æbler
- 10 svesker
- 3 tsk salt
- Peber, efter smag
- 7 dl vand, varmt
Andesovs:
- 50 g smør
- 40 g hvedemel
- 7,5 dl stegesky, spæd den op med vand når fedtet er skummet fra
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk oscar koncentreret andefond, eller tilsvarende
- 1 spsk ribsgele, eller efter smag
- 1 tsk rødvinseddike
- 1 spsk sovsekulør
- Salt, efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Start med at forberede anden. Fjern indmaden, gem hals og hjerte. Klip gumpen af og kasser den. De yderste vingeled klippes af og gemmes sammen med hjerte og hals.3 kg and
- Æblerne udkernes og skæres i passende tern. Kom 2 tsk. salt ind i anden og fordel det. Kom derefter æbletern samt svesker ind i anden og slut af med at bruge en stegenål til at lukke den sammen med, så fyldet bliver inde i anden.2 æbler, 10 svesker, 3 tsk salt
- Dup anden helt tør med køkkenrulle, og gnid den ind i olie. Drys den med det resterende salt og peber på ydersiden og stil den til siden.1 spsk olie, Peber
- I skuffen til din airfryer kommes nu 7 dl vand, samt hals, hjerte og vingespidser. De skal give smag til skyen der senere skal bruges til at lave sovsen. Kom risten i og placer nu anden diagonalt med brystsiden opad i skuffen til airfryren. – Kan hals, hjerte og vingespidser ikke være under risten placeres de ovenpå ved siden af anden.7 dl vand
- Kom nu skuffen i din airfryer og tænd den på airfryer funktion sat til 160 grader. Nu skal anden tilberedes 1 time og 50 minutter. Den kan pensles med fedt fra bunden af skuffen et par gange undervejs.
- Når tiden er gået skrues temperaturen op til 180 grader og anden tilberedes nu til den er helt gylden og sprød. – Kernetemperaturen skal være 75 grader inde ved benet og der skal ikke komme rød saft ud når man stikker i den.
- Når anden er færdig overføres den til et skærebræt og skal nu trække utildækket inden den skæres ud og serveres. – Husk skyen fra bakken skal skummes for fedt og kan anvendes til sovsen.
Sovsen:
- Når anden trækker laves sovsen. Hæld stegeskyen igennem en si og op i en skål, skum fedet fra og spæd den resterende stegesky op med vand til du har 7,5 dl, og stil det til siden.7,5 dl stegesky
- I en gryde smeltes smørret ved jævn varme. Tilsæt melet og svits det et par minutter under omrøring. Tilsæt derefter fløde og stegsky gradvist imens der piskes, så der ikke kommer klumper.50 g smør, 40 g hvedemel, 1 dl piskefløde
- Når alt stegesky og fløde er pisket, tilsættes ribsgele, rødvindseddike, kulør samt andefond. Varm sovsen igennem til den den ønskede konsistens er nået. Smag til med salt og peber.1 spsk oscar koncentreret andefond, 1 spsk ribsgele, 1 tsk rødvinseddike, 1 spsk sovsekulør, Salt, Peber
- Skær anden ud, og server den med sovs samt alt det traditionelle tilbehør.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. november 2023 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Vores forsinket Mortens And fra d.11.11.23. blev perfekt (3 kg), kunne lige netop ligge i en Holm Deli’s airfryer-ovn (CLATRONIC-model).
Vi fulgte denne opskrift til punkt og prikke… En del væde der blev tømt ud efter hhv. 1 time og til slut (1h + 50 minutter)
Hej Peter.
Det var dejligt at høre, at det lykkedes med anden. Der er jo stor forskel på de forskellige airfryere, så tilberedningstiden kan variere en smule. 🙂
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere
Hej
Jeg kan ikke se at man skal vende anden efter halv tid, de fleste har ikke en dual blaze fra Cosori, så flertallet får måske en and som ikke er pæn på den anden side! Men anden ser godt ud på billederne, så nu vil jeg prøve i en Instant Vortex clearview airfryer.
Hej Steffen.
Du har helt ret. Der rigtig mange forskellige airfryere på markedet, og de varme alle forskelligt. Så det er lidt svært at lave en opskrift der passer helt præcist til alle. Men du kan sagtens vende anden halvvejs. Start med brystsiden ned og så vend den. Lad Kernetemperaturen være det der afgør tilberedningstiden i sidste ende.
Du må rigtig gerne melde tilbage om resultatet 🙂
Glædelig jul til dig og din familie.
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere
Hej igen
Jeg lavede anden efter din opskrift, men jeg brugte Meater termometeret sammen med anden, resultatet var rigtig godt, sprødt skind og saftigt kød, så bedre end i ovnen som jeg plejede at bruge tidligere, men jeg brugte min anden airfryer, en Russel Hobs xxl, 8 liter, den er rigtig god men larmer utrolig meget.
Godt nytår til jer.
MVH
Steffen Godtfredsen
Hej Steffen.
Tusind tak for din feedback. Jeg er glad for at anden blev god! Jeg tror sådan et Meater termometer skal på min ønskeliste 😉
God nytår til dig!
Med venlig hilsen.
Rasmus – Mad For Madelskere
Hej
Ja, det er rigtig godt det Meater, det er meget nøjagtigt med al mad, der er kommet mange efterligninger på det seneste, ved ikke hvordan de er, men køb ikke det billigste Meater, det rækker kun 10 meter på bluetooth, det der koster lidt mere rækker mange meter mere, 50 meter. Link, Meater.com
Mvh
Steffen
Hej Steffen.
Jeg sidder lige og ser på dem 🙂
Mange tak dine tips!
Med venlig hilsen
Rasmus – Mas For Madelskere
Jeg var meget opsat på at prøve din opskrift, der lød rigtigt godt, så jeg fulgte den til punkt og prikke, men med blandet resultat.
Jeg har den store Ninja Aifryer AF500, så anden på 3 kg kunne fint være der, og så satte jeg en temperaturmåler i anden som foreslået (eneste jeg egentligt har været begejstret for).
Efter 1 time og 20 minutter var temperaturen 74° og anden var færdig.
Havde jeg givet den den foreslåede tid havde den været tørstegt.
Næste gang bruger jeg bar at måle kernetemperaturen, stopper ved 70° og efterbruner.
Hej Peter.
Det var jo så godt at du havde temperaturmåleren i, så du ikke endte med en knastør and.
Der er meget stor forskel på hvordan de enkelt modeller og mærker af airfryere varmer, og vores er jo noget begrænset i størrelsen når det kommer til 3 kg and. Det betyder også at cirkulationen af luft er stærkt begrænset sammenlignet med den fine Ninja du har. Det vil jeg tro betyder en del for tiden anden skal have.
Jeg har lige købt en stor airfryer selv, så jeg vil da prøve opskriften af i den nye, og så tilpasser vi naturligvis tilberedningstiden i opskriften hvis den skulle afvige meget.
Jeg håber anden smagte godt!
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere