Populært:

Madformadelskere / Airfryer / Hel and i airfryer

Hel and i airfryer

5

/5

2 timer 25 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 25 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Saftig, mør og helt perfekt tilberedt. Hel and i airfryer lyder måske lidt skørt, men resultatet taler for sig selv. Serveret med det helt klassiske tilbehør, lige fra den brunede kartoffel til en god andesovs, så bliver det ikke meget bedre. Læs med her og se hvor nemt det er at lave Mortensand eller juleanden i airfryer.

færdigstegt hel and i airfryer kurven fra en cosori dualblaze.

Airfryer – and og julestemning

Det er nu at vi allerede er i gang med at se på julemaden og ikke mindst forberedelsen til den snarlige Mortens aften. Det betyder selvfølgelig and, brunede kartofler, rødkål og en sovs der går lige i ganen!

Airfryeren er kommet for at blive, og i år besluttede jeg mig for at prøve at “kile” en hel and ned i den. Det lykkedes til fulde, og resultatet blev så godt at jeg simpelthen må dele opskriften med jer. For det første, så er der altså begrænsninger på størrelsen af anden, i vores airfryer (Cosori Dual Blaze) er det max 3 kg! Over det, så bliver det noget lidt besværligt med pladsen.

Med det lykkedes! og jeg må sige at det nok er en af de bedre ænder jeg har lavet. Og som overskriften siger her, så kom man da næsten også helt i julestemning, da duften af and bredte sig i hele huset. Og julen står lige for døren, snart hedder det julegaver, pynte op og generelt bare hygge med alt lige fra æbleskiver, til den årlige tradition med at hente juletræet sammen med min mor og far.

Har du ikke en airfryer med en kapacitet til at løfte opgaven med en hel and, så er der masser af alternativer. Andebryststeg, andebryst, eller andelår. Så der er lidt af vælge imellem når Mortens aften og julen skal fejres.

andesteg lavet i airfryer

Ingrediensnoter

And – I dette tilfælde en and på 3 kg. Den passer lige ned i skuffen hvis man lægger den diagonalt.

Olie – Jeg gnider anden i en smule olie for at binde salt og peber.

Æbler & Svesker – Det klassiske fyld.

Salt & Peber – En and kan tage en del salt og peber, man skal selvfølgelig ikke overdrive. Jeg fordeler det inden i og uden på anden.

Vand – Der skal vand i bunden af airfryeren. Ellers kommer det til at ose i køkkenet. Og den sky det danner sammen med fedt og saft fra anden, giver basen for den bedste andesovs.

Hvordan laver man en hel and i airfryer?

Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver en hel and i din airfryer. Der er lidt forarbejde med at klargøre anden.

Den forberedte og fyldte and kommes i skuffen til airfryeren, hvor der forinden er kommet vand i bunden. Tilbered nu anden i små 2 timer hvorefter der skrues op for temperaturen for at give anden det sidste farve.

Når den ønskede kernetemperatur er nået tages anden op, og skal nu trække utildækket i ca. 15 minutter. Imens anden trækker forberedes sovsen, og stegeskyen skummes for fedt og spædes op med vand.

I en gryde smeltes smør og melet svitses. Pisk nu stegesky samt fløde i til den ønskede konsistens er nået. Derefter tilsættes resten af ingredienserne til sovsen herunder kulør og den smages til med salt og peber.

Skær anden ud og server den sammen med sovsen, brunede kartofler og rødkål.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

andesteg lagt på et skærebræt så den kan hvile inden den skæres ud.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal kernetemperaturen være på and?

Kernetemperaturen bør være 75 grader inde ved benet.

Behøver man lave en opbagt sovs?

Nej, du kan sagtens springe opbagningen over og så jævne sovsen med en blanding af vand og marizenamel.

Andre airfryeropskrifter du måske vil synes om

andesteg fyldt med svesker og æbler og lukket med kødnål, som er stegt i airfryer.

Tips og tricks til opskriften

 • Pensel eventuelt anden med stegesky og fedt fra bunden et par gange under tilberedningen.
 • Prøv med noget andet fyld. Det kunne være kvæder og eller friske krydderurter.
 • Tjek kernetemperaturen løbende, der er stor forskel på hvordan de forskellige airfryere varmer, så tilberedningstiden kan variere.

Serveringsforslag

Elsker du at lave mad i din airfryer?

Så må du også prøve vores opskrift på Medister med bacon i airfryer
airfryerkurv med hel andesteg
hel and med sprødt skind på skærebræt.

Opskrift på airfryer andesteg

Her får du vores opskrift på hvordan du selv kan lave en hel and i din airfryer. Serveret med alt det lækre klassiske tilbehør til Mortens aften, eller til jul, så bliver det ikke meget nemmere eller bedre.

Det er nemt lige at smide anden i airfryeren, og helt genialt hvis du nu skal have en flæskesteg eller andet mad i ovnen, så der ikke lige er plads til anden.

færdigstegt hel and i airfryer kurven fra en cosori dualblaze.
5 fra 5 stemmer

Hel and i airfryer

Opskrift på hel and i airfryer
Her får du vores opskrift på en hel and tilberedt i airfryer. Det er en nem måde at lave andesteg på, og den bliver perfekt saftig og lækker til både Mortensaften eller juleaften.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 2 timer
hviletiH 15 minutter
Samlet tid 2 timer 25 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 1145 kcal

Ingredienser

 • 3 kg and
 • 1 spsk olie
 • 2 æbler
 • 10 svesker
 • 3 tsk salt
 • Peber, efter smag
 • 7 dl vand, varmt

Andesovs:

 • 50 g smør
 • 40 g hvedemel
 • 7,5 dl stegesky, spæd den op med vand når fedtet er skummet fra
 • 1 dl piskefløde
 • 1 spsk oscar koncentreret andefond, eller tilsvarende
 • 1 spsk ribsgele, eller efter smag
 • 1 tsk rødvinseddike
 • 1 spsk sovsekulør
 • Salt, efter smag
 • Peber, efter smag

Sådan gør du

 • Start med at forberede anden. Fjern indmaden, gem hals og hjerte. Klip gumpen af og kasser den. De yderste vingeled klippes af og gemmes sammen med hjerte og hals.
  3 kg and
 • Æblerne udkernes og skæres i passenden tern. Kom 2 tsk. salt ind i anden og fordel det. Kom derefter æbletern samt svesker ind i anden og slut af med at bruge en stegenål til at lukke den sammen med, så fyldet bliver inde i anden.
  2 æbler, 10 svesker, 3 tsk salt
 • Dup anden helt tør med køkkenrulle, og gnid den ind i olie. Drys den med det resterende salt og peber på ydersiden og stil den til siden.
  1 spsk olie, Peber
 • I skuffen til din airfryer kommes nu 7 dl vand, samt hals, hjerte og vingespidser. De skal give smag til skyen der senere skal bruges til at lave sovsen. Kom risten i og placer nu anden diagonalt med brystsiden opad i skuffen til airfryren.
  – Kan hals, hjerte og vingespidser ikke være under risten placeres de ovenpå ved siden af anden.
  7 dl vand
 • Kom nu skuffen i din airfryer og tænd den på airfryer funktion sat til 160 grader. Nu skal anden tilberedes 1 time og 50 minutter. Den kan pensles med fedt fra bunden af skuffen et par gange undervejs.
 • Når tiden er gået skrues temperaturen op til 180 grader og anden tilberedes nu til den er helt gylden og sprød.
  – Kernetemperaturen skal være 75 grader inde ved benet og der skal ikke komme rød saft ud når man stikker i den.
 • Når anden er færdig overføres den til et skærebræt og skal nu trække utildækket inden den skæres ud og serveres.
  – Husk skyen fra bakken skal skummes for fedt og kan anvendes til sovsen.

Sovsen:

 • Når anden trækker laves sovsen. Hæld stegeskyen igennem en si og op i en skål, skum fedet fra og spæd den resterende stegesky op med vand til du har 7,5 dl, og stil det til siden.
  7,5 dl stegesky
 • I en gryde smeltes smørret ved jævn varme. Tilsæt melet og svits det et par minutter under omrøring. Tilsæt derefter fløde og stegsky gradvist imens der piskes, så der ikke kommer klumper.
  50 g smør, 40 g hvedemel, 1 dl piskefløde
 • Når alt stegesky og fløde er pisket, tilsættes ribsgele, rødvindseddike, kulør samt andefond. Varm sovsen igennem til den den ønskede konsistens er nået. Smag til med salt og peber.
  1 spsk oscar koncentreret andefond, 1 spsk ribsgele, 1 tsk rødvinseddike, 1 spsk sovsekulør, Salt, Peber
 • Skær anden ud, og server den med sovs samt alt det traditionelle tilbehør.

Noter

Andesteg

Vi bruger en hel and på 3 kg. Meget større må den ikke være, for så kan den ikke være i skuffen til airfryeren. Det kan selvfølgelig variere lidt, alt efter hvilken airfryer-model du bruger.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1145kcalKulhydrater: 43gProtein: 25gFedt: 98gMættet fedt: 38gFlerumættet fedt: 12gEnkeltumættet fedt: 43gTransfedt: 0.4gKolesterol: 200mgNatrium: 1268mgKalium: 728mgFibre: 4gSukker: 24gA-vitamin: 1645IUC-vitamin: 10mgCalcium: 65mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

8 kommentarer til “Hel and i airfryer”

 1. 5 stars
  Vores forsinket Mortens And fra d.11.11.23. blev perfekt (3 kg), kunne lige netop ligge i en Holm Deli’s airfryer-ovn (CLATRONIC-model).

  Vi fulgte denne opskrift til punkt og prikke… En del væde der blev tømt ud efter hhv. 1 time og til slut (1h + 50 minutter)

  Svar
  • Hej Peter.

   Det var dejligt at høre, at det lykkedes med anden. Der er jo stor forskel på de forskellige airfryere, så tilberedningstiden kan variere en smule. 🙂

   Med venlig hilsen

   Rasmus – Mad For Madelskere

   Svar
 2. 5 stars
  Hej
  Jeg kan ikke se at man skal vende anden efter halv tid, de fleste har ikke en dual blaze fra Cosori, så flertallet får måske en and som ikke er pæn på den anden side! Men anden ser godt ud på billederne, så nu vil jeg prøve i en Instant Vortex clearview airfryer.

  Svar
  • Hej Steffen.

   Du har helt ret. Der rigtig mange forskellige airfryere på markedet, og de varme alle forskelligt. Så det er lidt svært at lave en opskrift der passer helt præcist til alle. Men du kan sagtens vende anden halvvejs. Start med brystsiden ned og så vend den. Lad Kernetemperaturen være det der afgør tilberedningstiden i sidste ende.
   Du må rigtig gerne melde tilbage om resultatet 🙂

   Glædelig jul til dig og din familie.

   Med venlig hilsen

   Rasmus – Mad For Madelskere

   Svar
   • 5 stars
    Hej igen
    Jeg lavede anden efter din opskrift, men jeg brugte Meater termometeret sammen med anden, resultatet var rigtig godt, sprødt skind og saftigt kød, så bedre end i ovnen som jeg plejede at bruge tidligere, men jeg brugte min anden airfryer, en Russel Hobs xxl, 8 liter, den er rigtig god men larmer utrolig meget.

    Godt nytår til jer.

    MVH
    Steffen Godtfredsen

    Svar
    • Hej Steffen.

     Tusind tak for din feedback. Jeg er glad for at anden blev god! Jeg tror sådan et Meater termometer skal på min ønskeliste 😉

     God nytår til dig!

     Med venlig hilsen.

     Rasmus – Mad For Madelskere

     Svar
     • Hej
      Ja, det er rigtig godt det Meater, det er meget nøjagtigt med al mad, der er kommet mange efterligninger på det seneste, ved ikke hvordan de er, men køb ikke det billigste Meater, det rækker kun 10 meter på bluetooth, det der koster lidt mere rækker mange meter mere, 50 meter. Link, Meater.com

      Mvh
      Steffen

     • Hej Steffen.

      Jeg sidder lige og ser på dem 🙂

      Mange tak dine tips!

      Med venlig hilsen

      Rasmus – Mas For Madelskere

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.