Indhold

Bastogne kiks

Indhold

Hjemmelavede bastogne kiks, som jo egentlig er bastogne kager (i dansk optik i hvert fald) er dejlige og sprøde småkager med en god smag af varme krydderier som ingefær, kanel, kardemomme og vanilje. De er perfekte til en god kop kaffe. De smager for mange som en julesmåkage, men kan altså spises hele året rundt efter vores mening.

Til jul og resten af året

Vi har i år bagt dem som en del af den årlige julebagning. De gør det nemlig super godt som julesmåkage. De indeholder nemlig de klassiske julesmage, og det bliver altså kun endnu bedre når de er hjemmebagte. Mums! Både unger og andre der har været heldige at få en smagsprøve, har da også været så begejstrede at vi nu må i gang med næste portion.

Selvom de har alle de klassiske julesmage af varme krydderier, så kan de altså sagtens spises hele året rundt.

Hvordan laver man bastogne kiks?

Til at lave bastogne kiks skal du bruge:

  • Mørk sirup
  • Brun farin
  • Smør
  • Hvedemel
  • Bagepulver
  • Krydderier: Ingefær, kardemomme, kanel, vanilje og salt.

Først røres dejen sammen af ovenstående ingredienser. Så skal småkagerne formes. Det gør vi ved at trille to lange pølser og trykke dem flade. Så laves riflerne med en gaffel, skæres ud og bages i ovnen. Så er der kun tilbage at lave en god kop kaffe eller te og nyde din nybagte småkager.

Bastogne kiks opskrift

Her er vores opskrift på sprøde og lækre hjemmebagte bastogne kiks. I denne opskrift formes de ved at rulle dejen ud i stænger og trykke dem flade. Hvis man har en speciel tyl i bastogne-form til formålet kan dejen også køres igennem den og derefter skæres i passende stykker.

Bastonge kiks - Opskrift på hjemmebagte bastongekiks - Nem småkage til jul
5 fra 1 stemme

Bastogne kiks opskrift

Sprøde småkager med varme krydderier
Opskrift lavet af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 30 min
Hviletid 2 t
Samlet tid 2 t 45 min
Ret Småkage
Køkken Belgisk
Antal 20 Stk
Kalorier 58 kcal

Ingredienser

  • 50 g mørk sirup
  • 50 g brun farin
  • 50 g smør, stuetemperatur
  • 125 g hvedemel
  • 1/2 tsk bagepulver

Krydderier:

  • 1/2 tsk stødt ingefær
  • 1/2 tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt kanel
  • 1/2 stang vanilje, Kan erstattes af en 1/2 tsk. vaniljesukker
  • 1 knsp. salt

Sådan gør du

  • Brun farin samt sirup blandes sammen i en skål og smørret piskes i.
  • Vaniljestangen flækkes og kornene skrabes ud.
  • Kom mel, bagepulver, vaniljekorn samt de øvrige krydderier i skålen sammen med de andre ingredienser og ælt det grundigt sammen til en jævn sammenhængende masse. Stil dejen på køl et par timer eller til dagen efter.
  • Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
  • Dejen deles nu i 2 lige store klumper, og rulles til pølser med en diameter på 1,5 cm. Tryk pølserne flade med en gaffel, så de bliver lidt revne i overfladen. Skær dem i stykker på 4-5 cm i længden og overfør dem til en bageplade.
  • Placer bagepladen midt i ovnen og bag kiksene i 10 – 13 minutter. Overfør kiksene til en rist så de kan køle af.
  • Kan med fordel serves sammen med en frisk brygget kop kaffe på en trist og grå vinterdag, så bliver humøret lige lidt bedre 🙂 Velbekomme.

Nutrition

Kalorier: 58kcalKulhydrater: 9gProtein: 1gFedt: 2gMættet fedt: 1gKolesterol: 5mgNatrium: 45mgKalium: 10mgFibre: 1gSukker: 4gA-vitamin: 62IUCalcium: 5mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Eftermiddagshygge, Jul, Julehygge, Småkage, Vinter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også: Hjemmebagte pebernødder

Bastogne kiks oprindelse

Bastogne kiks stammer fra Belgien, og er en lille krydret småkage. De indeholder varme krydderier som ingefær, kardemomme og kanel, men spises altså hele året rundt trods den lidt julede smag.

Tips og tricks

  • Hold godt øje med småkagerne mens de er i ovnen, de kan nemlig nemt blive overbagte.

Serveringsforslag

  • Server småkagerne til en kop kaffe eller te, eller brug dem på fadet med julesmåkager når I skal julehygge.
  • De kan desuden bruges til skyrkage med bastogne kiks eller som bund i en cheesecake.

Opbevaring og holdbarhed

Bastogne kiks kan holde sig rigtig længe i en tætsluttende beholder som for eksempel en kagedåse. Herhjemme holder de dog ikke så længe på grund af den gode smag ?.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg