Populært:

Bastogne kiks

5

/5

2 timer 45 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 45 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Hjemmelavede bastogne kiks, som jo egentlig er bastogne kager (i dansk optik i hvert fald) er dejlige og sprøde småkager med en god smag af varme krydderier som ingefær, kanel, kardemomme og vanilje. De er perfekte til en god kop kaffe. De smager for mange som en julesmåkage, men kan altså spises hele året rundt efter vores mening.

hjemmebagte bastogne kiks i kagedåse med en knækket småkage ved siden af.

Småkage til jul og resten af året

Bastognekiks kan bare noget! Du kender helt sikkert den klassiske småkage, som stammer fra Belgien, men som vi også køber og spiser herhjemme.

Men faktisk kan man sagtens lave dem selv også.

Vi har i år bagt dem som en del af den årlige julebagning. De gør det nemlig super godt som julesmåkage. De indeholder nemlig de klassiske julesmage, og det bliver altså kun endnu bedre når de er hjemmebagte.

Mums! Både unger og andre der har været heldige at få en smagsprøve, har da også været så begejstrede at vi nu må i gang med næste portion.

Selvom de har alle de klassiske julesmage af varme krydderier, så kan de altså sagtens spises hele året rundt.

De kan også bruges i forskellige kager eller desserter, for eksempel bruger vi dem i vores Risalamande cheesecake og i Banoffee pie.

kagedåse med hjemmebagte bastognekiks.

Ingrediensnoter

Mørk sirup – Mørk sirup er bedst til at få den rette smag og farve på kagerne. Lys kan også bruges, men det giver ikke helt samme resultat.

Brun farin – Giver den dybe og mørke karamelliserede smag.

Smør – Smørret skal være blødt når det skal piskes i dejen. Derfor skal du tage det ud af køleskabet i god tid.

Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel eller kagehvedemel.

Bagepulver – Er med til lige at hæve småkagerne lidt, og give den lidt luftige konsistens.

Krydderier – Du skal bruge Ingefær, kardemomme, kanel, vanilje og salt for at få den helt rigtige bastogne-smag, som vi kender og elsker.

Hvordan laver man bastogne kiks?

Det er faktisk nemt nok at lave sine egne bastognekiks.

Først røres dejen sammen, og så skal småkagerne formes. Det gør vi ved at trille to lange pølser og trykke dem flade. Så laves riflerne med en gaffel, skæres ud og bages i ovnen.

Så er der kun tilbage at lave en god kop kaffe eller te og nyde din nybagte småkager.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

bastogne kiks serveret til en kop kaffe.

Ofte stillede spørgsmål

Hvor længe kan småkagerne holde sig?

Bastogne kiks kan holde sig rigtig længe i en tætsluttende beholder som for eksempel en kagedåse. Herhjemme holder de dog ikke så længe på grund af den gode smag.

Hvor stammer bastogne kiks fra?

Bastogne kiks stammer fra Belgien, og er en lille krydret småkage. De indeholder varme krydderier som ingefær, kardemomme og kanel, men spises altså hele året rundt trods den lidt julede smag.

Andre småkager du måske vil synes om

hjemmelavede bastognesmåkager i kagedåse.

Tips og tricks til opskriften

  • Har du en kødhakker med en form til bastognekiks, så kan du køre dejen igennem den, den kan også sprøjtes ud med en kagesprøjte, men vores erfaring er, at dejen er meget svær at sprøjte ud, og derfor former vi dem i stedet som beskrevet i opskriften.
  • Hold godt øje med småkagerne mens de er i ovnen, de kan nemlig nemt blive overbagte.

Serveringsforslag

  • Server småkagerne til en kop kaffe eller te, eller brug dem på fadet med julesmåkager når I skal julehygge.
  • De kan desuden bruges til skyrkage med bastogne kiks eller som bund i en cheesecake.

Elsker du smagen af disse småkager?

Prøv også vores opskrifter på Kanelsmåkager eller Ingefærsmåkager
kagedåse med bastogne kiks og låget ved siden af.

Opskrift på bastognesmåkager

Her er vores opskrift på sprøde og lækre hjemmebagte bastogne kiks. I denne opskrift formes de ved at rulle dejen ud i stænger og trykke dem flade.

Hvis du har en speciel tyl i bastogne-form til formålet eller en kødhakker med den rette form, kan dejen også køres igennem den og derefter skæres i passende stykker.

hjemmebagte bastogne kiks i kagedåse med en knækket småkage ved siden af.
5 fra 3 stemmer

Bastogne kiks

Opskrift på bastogne kiks
Sprøde småkager med varme krydderier, der passer perfekt til jul mens som sagtens kan spises hele året rundt hvis du spørger os.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hviletid 2 timer
Samlet tid 2 timer 45 minutter
Ret Småkage
Køkken Belgisk
Antal 20 småkager
Kalorier 59 kcal

Ingredienser

  • 50 g mørk sirup
  • 50 g brun farin
  • 50 g smør, stuetemperatur
  • 125 g hvedemel
  • ½ tsk bagepulver

Krydderier:

  • ½ tsk stødt ingefær
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • 1 tsk stødt kanel
  • ½ stang vanilje
  • 1 knsp salt

Sådan gør du

  • Bland brun farin og sirup sammen i en skål, og pisk det bløde smør i.
    50 g mørk sirup, 50 g brun farin, 50 g smør
  • Flæsk vaniljestangen, og skrab kornene ud.
    ½ stang vanilje
  • Kom mel, bagepulver, vaniljekorn samt de øvrige krydderier i skålen sammen med de andre ingredienser og ælt det grundigt sammen til en jævn sammenhængende masse. Stil dejen på køl et par timer eller til dagen efter.
    125 g hvedemel, ½ tsk bagepulver, ½ tsk stødt ingefær, ½ tsk stødt kardemomme, 1 tsk stødt kanel, 1 knsp salt
  • Forvarm ovnen til 175 grader varmluft.
  • Del dejen i 2 lige store klumper, og rul den til pølser med en diameter på 1,5 cm. Tryk pølserne flade og rids dem med en gaffel, så de bliver lidt revne i overfladen. Skær dem i stykker på 4-5 cm i længden og overfør dem til en bageplade beklædt med bagepapir.
  • Placer bagepladen midt i ovnen og bag småakgerne i 10 – 12 minutter. Overfør dem til en rist så de kan køle af.
  • Server de lækre småkager med en god kop kaffe eller til julehygge med familien.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1bastognekiksKalorier: 59kcalKulhydrater: 9gProtein: 1gFedt: 2gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 1gTransfedt: 0.1gKolesterol: 5mgNatrium: 39mgKalium: 11mgFibre: 0.2gSukker: 4gA-vitamin: 63IUC-vitamin: 0.01mgCalcium: 6mgJern: 0.3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.