Opskrift på hel and i airfryerHer får du vores opskrift på en hel and tilberedt i airfryer. Det er en nem måde at lave andesteg på, og den bliver perfekt saftig og lækker til både Mortensaften eller juleaften.
Forb. tid 10 minuttermin
Tilb. tid 2 timert
hviletiH 15 minuttermin
Samlet tid 2 timert25 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
3kgand
1spskolie
2æbler
10svesker
3tsksalt
Peber, efter smag
7dlvand, varmt
Andesovs:
50gsmør
40ghvedemel
7,5dlstegesky, spæd den op med vand når fedtet er skummet fra
1dlpiskefløde
1spskoscar koncentreret andefond, eller tilsvarende
1spskribsgele, eller efter smag
1tskrødvinseddike
1spsksovsekulør
Salt, efter smag
Peber, efter smag
Sådan gør du
Start med at forberede anden. Fjern indmaden, gem hals og hjerte. Klip gumpen af og kasser den. De yderste vingeled klippes af og gemmes sammen med hjerte og hals.
3 kg and
Æblerne udkernes og skæres i passenden tern. Kom 2 tsk. salt ind i anden og fordel det. Kom derefter æbletern samt svesker ind i anden og slut af med at bruge en stegenål til at lukke den sammen med, så fyldet bliver inde i anden.
2 æbler, 10 svesker, 3 tsk salt
Dup anden helt tør med køkkenrulle, og gnid den ind i olie. Drys den med det resterende salt og peber på ydersiden og stil den til siden.
1 spsk olie, Peber
I skuffen til din airfryer kommes nu 7 dl vand, samt hals, hjerte og vingespidser. De skal give smag til skyen der senere skal bruges til at lave sovsen. Kom risten i og placer nu anden diagonalt med brystsiden opad i skuffen til airfryren. - Kan hals, hjerte og vingespidser ikke være under risten placeres de ovenpå ved siden af anden.
7 dl vand
Kom nu skuffen i din airfryer og tænd den på airfryer funktion sat til 160 grader. Nu skal anden tilberedes 1 time og 50 minutter. Den kan pensles med fedt fra bunden af skuffen et par gange undervejs.
Når tiden er gået skrues temperaturen op til 180 grader og anden tilberedes nu til den er helt gylden og sprød. - Kernetemperaturen skal være 75 grader inde ved benet og der skal ikke komme rød saft ud når man stikker i den.
Når anden er færdig overføres den til et skærebræt og skal nu trække utildækket inden den skæres ud og serveres. - Husk skyen fra bakken skal skummes for fedt og kan anvendes til sovsen.
Sovsen:
Når anden trækker laves sovsen. Hæld stegeskyen igennem en si og op i en skål, skum fedet fra og spæd den resterende stegesky op med vand til du har 7,5 dl, og stil det til siden.
7,5 dl stegesky
I en gryde smeltes smørret ved jævn varme. Tilsæt melet og svits det et par minutter under omrøring. Tilsæt derefter fløde og stegsky gradvist imens der piskes, så der ikke kommer klumper.
50 g smør, 40 g hvedemel, 1 dl piskefløde
Når alt stegesky og fløde er pisket, tilsættes ribsgele, rødvindseddike, kulør samt andefond. Varm sovsen igennem til den den ønskede konsistens er nået. Smag til med salt og peber.
Skær anden ud, og server den med sovs samt alt det traditionelle tilbehør.
Noter
Andesteg
Vi bruger en hel and på 3 kg. Meget større må den ikke være, for så kan den ikke være i skuffen til airfryeren. Det kan selvfølgelig variere lidt, alt efter hvilken airfryer-model du bruger.