Mortensaften står for døren, og det betyder at mange spiser andesteg i de Danske hjem i denne uge. Hvis I er få personer, eller bare er mest vilde med andelår, så skal du læse med her. Her får du nemlig vores opskrift på skønne andelår i ovn med sprødt skind.
Nemt og billigt
Der kan være flere grunde til at vælge at servere andelår Mortensaften. Måske synes I det er det bedste på anden? Måske vil alle børnene gerne have andelår, så du laver nogle ekstra, eller måske har du ikke tid til at lave en hel andesteg nu hvor Mortensaften falder på en hverdag.
Uanset hvad, så er det lækkert med en omgang andelår i ovn, og de kan altså spises på alle tider af året og ikke kun til Mortensaften eller jul.
Andelår er den billigste udskæring af and du kan få, så hvis du også gerne vil spare lidt på pengene her op til den dyre decembermåned, så er det helt oplagt at vælge andelår.
Andelår er ret billige i supermarkederne lige nu, men det kan altså godt betale sig ikke at købe de allerbilligste, men nogle af en god kvalitet. Det kan nemlig mærkes både på smag men også på kødets struktur.
Andelår kan du tilberede på flere måder. Du kan vælge at lave dem confitere i sous vide, komme dem på grillen, eller som her tilberede dem i ovnen.
Som tilbehør til andelårene kan du gå med det klassiske tilbehør til and som rødkål, brunede kartofler og sovs, eller du kan vælge at lave en lækker Rødkålssalat med appelsin og honningristede valnødder.
Ingrediensnoter
Andelår – Vælg nogle kødfulde berberi andelår, gerne fra fritgående ænder. De vejer omkring 300 gram pr stk, og det passer fint til én person.
Rosmarin – Rosmarin og and er lækkert sammen, du kan også bruge timian i stedet.
Appelsin – Den søde appelsinsaft er skøn til anden.
Hvidløg – De bagte hvidløg der har ligget i den skønne saft i fadet smager bare lækkert at spise til andelårene. Det giver også smag til skyen, som med fordel kan bruges til en lækker andesovs.
Kanel – Giver lige et lille pift kanel til skyen, det er ikke noget du kan smage tydeligt, så være ikke bekymret for at hele retten kommer til at smage af kanel.
Hvordan laver man andelår i ovn?
Det første du skal gøre er at smelte noget smør, og pensle andelårene med smør og derefter krydre dem godt med salt, peber og rosmarin.
Så skal de forberedte andelår i et ildfast fad sammen med hvidløg, kanel og appelsinsaft, og så skal fadet i ovnen.
Under tilberedningen kan man med fordel øse saften fra fadet over lårene regelmæssigt.
Når den ønskede kernetemperatur er nået, så kan man give lårene det sidste ved høj varme og grillfunktion, for at få skindet sprødt. Herefter er de klar til at tage ud af ovnen og servere når de har hvilet 5-10 minutter.
Server med sovs, kartofler, rødkål og hele molevitten eller med en sprød kålsalat eller dit yndlingstilbehør.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du skal stege dine andelår til en kernetemperatur på 75 grader. Man anbefaler IKKE at servere andelår rosa, men gennemstegte. Brug et stegetermometer for at tjekke at temperaturen er 75 grader inden du tager andelårene ud af ovnen.
Ja du kan sagtens bruge ande krydderier eller krydderurter. Timian og and er også super lækkert sammen.
Andre andeopskrifter du måske vil synes om
- Confiterede andelår sous vide
- Andebryst i ovn
- Andebryst sous vide
- Andebryst på grill
- Andebryststeg i ovn
Opskrift på ovnstegte andelår med sprødt skind
Her får du vores nemme opskrift på lækre andelår i ovn. Du kan servere dem med traditionelt tilbehør som hjemmelavet rødkøl, brunede kartofler og en god andesovs lavet på skyen fra fadet.
Vi håber du får lyst til at lave andelår til familien, og at du får lyst til at prøve opskriften her. Vi glæder os til at høre hvad du synes om den i en kommentar herunder.
Andelår i ovn
Ingredienser
- 4 andelår
- 1 spsk smør
- Salt
- Peber
- 1 tsk tørret rosmarin
- 1 kanelstang
- 10 fed hvidløg
- ½ appelsin, saften herfra
Sådan gør du
- Ovnen forvarmes til 165 grader alm. ovn.
- Smørret smeltes. Derefter smøres andelårene ind i smeltet smør og krydres med salt, peber samt tørret rosmarin.
- Find 10 fed hvidløg frem og giv dem et let tryk med en kniv så skallen revner. Kom dem i et ildfast fad sammen med andelårene, kanelstænger samt appelsinsaft.
- Fadet kommes nu i den forvarmede ovn og tilberede ved 160 grader i ca. 90 minutter, eller til kernetemperaturen inde ved benene er 75 grader.– Husk at øse saften fra fadet over lårene et par gange i løbet af tilberedningen.
- Til sidst af tilberedningen tændes der for grillfunktionen / 270 grader i ovnen og andelårene brunes indtil de er gyldne og sprøde.
- Når andelårene er færdige tages de ud af ovnen og skal nu trække utildækket i 5 – 10 minutter inden de serveres. – Brug skyen fra fadet til sovs, eller server den som en lækker skysauce til andelårene.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Flere billeder af andelår
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her