Hjem » Aftensmad » Andelår i ovn

Andelår i ovn

Mortensaften står for døren, og det betyder at mange spiser andesteg i de Danske hjem i denne uge. Hvis I er få personer, eller bare er mest vilde med andelår, så skal du læse med her. Her får du nemlig vores opskrift på skønne andelår i ovn med sprødt skind.

fad med andelår i ovn med sprødt skind krydret med rosmarin, salt og peber

Nemt og billigt

Der kan være flere grunde til at vælge at servere andelår Mortensaften. Måske synes I det er det bedste på anden? Måske vil alle børnene gerne have andelår, så du laver nogle ekstra, eller måske har du ikke tid til at lave en hel andesteg nu hvor Mortensaften falder på en hverdag.

Uanset hvad, så er det lækkert med en omgang andelår i ovn, og de kan altså spises på alle tider af året og ikke kun til Mortensaften eller jul.

Andelår er den billigste udskæring af and du kan få, så hvis du også gerne vil spare lidt på pengene her op til den dyre decembermåned, så er det helt oplagt at vælge andelår.

Andelår er ret billige i supermarkederne lige nu, men det kan altså godt betale sig ikke at købe de allerbilligste, men nogle af en god kvalitet. Det kan nemlig mærkes både på smag men også på kødets struktur.

Andelår kan du tilberede på flere måder. Du kan vælge at lave dem confitere i sous vide, komme dem på grillen, eller som her tilberede dem i ovnen.

Som tilbehør til andelårene kan du gå med det klassiske tilbehør til and som rødkål, brunede kartofler og sovs, eller du kan vælge at lave en lækker Rødkålssalat med appelsin og honningristede valnødder.

sprøde andelår i ovn

Ingrediensnoter

Andelår – Vælg nogle kødfulde berberi andelår, gerne fra fritgående ænder. De vejer omkring 300 gram pr stk, og det passer fint til én person.

Rosmarin – Rosmarin og and er lækkert sammen, du kan også bruge timian i stedet.

Appelsin – Den søde appelsinsaft er skøn til anden.

Hvidløg – De bagte hvidløg der har ligget i den skønne saft i fadet smager bare lækkert at spise til andelårene. Det giver også smag til skyen, som med fordel kan bruges til en lækker andesovs.

Kanel – Giver lige et lille pift kanel til skyen, det er ikke noget du kan smage tydeligt, så være ikke bekymret for at hele retten kommer til at smage af kanel.

Hvordan laver man andelår i ovn?

Det første du skal gøre er at smelte noget smør, og pensle andelårene med smør og derefter krydre dem godt med salt, peber og rosmarin.

Så skal de forberedte andelår i et ildfast fad sammen med hvidløg, kanel og appelsinsaft, og så skal fadet i ovnen.

Under tilberedningen kan man med fordel øse saften fra fadet over lårene regelmæssigt.

Når den ønskede kernetemperatur er nået, så kan man give lårene det sidste ved høj varme og grillfunktion, for at få skindet sprødt. Herefter er de klar til at tage ud af ovnen og servere når de har hvilet 5-10 minutter.

Server med sovs, kartofler, rødkål og hele molevitten eller med en sprød kålsalat eller dit yndlingstilbehør.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Ovnstegte andelår med sprødt skind til mortensaften eller jul

Ofte stillede spørgsmål

Hvad skal kermetemperaturen i andelår være?

Du skal stege dine andelår til en kernetemperatur på 75 grader. Man anbefaler IKKE at servere andelår rosa, men gennemstegte. Brug et stegetermometer for at tjekke at temperaturen er 75 grader inden du tager andelårene ud af ovnen.

Kan jeg bruge andet end rosmarin?

Ja du kan sagtens bruge ande krydderier eller krydderurter. Timian og and er også super lækkert sammen.

Andre andeopskrifter du måske vil synes om

fad med andelår i ovn med sprødt skind

Opskrift på ovnstegte andelår med sprødt skind

Her får du vores nemme opskrift på lækre andelår i ovn. Du kan servere dem med traditionelt tilbehør som hjemmelavet rødkøl, brunede kartofler og en god andesovs lavet på skyen fra fadet.

Vi håber du får lyst til at lave andelår til familien, og at du får lyst til at prøve opskriften her. Vi glæder os til at høre hvad du synes om den i en kommentar herunder.

fad med andelår i ovn med sprødt skind krydret med rosmarin, salt og peber
5 fra 1 stemme

Andelår i ovn

Opskrift på andelår i ovn
Andelår kan du servere hele året rundt, men mange spiser det til Mortensaften eller jul. Det er en billig udskæring af and, og ofte det børnene foretrækker at spise. Du kan servere andelår med traditionelt tilbehør som rødkål, brunede kartofler og sovs eller med en sprød kålsalat.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 1 t 45 min
Hviletid 10 min
Samlet tid 2 t 5 min
Ret Aftensmad
Køkken Danish
Antal 4 andelår
Kalorier 422 kcal

Ingredienser

  • 4 andelår
  • 1 spsk smør
  • Salt
  • Peber
  • 1 tsk tørret rosmarin
  • 1 kanelstang
  • 10 fed hvidløg
  • ½ appelsin, saften herfra

Sådan gør du

  • Ovnen forvarmes til 165 grader alm. ovn.
  • Smørret smeltes. Derefter smøres andelårene ind i smeltet smør og krydres med salt, peber samt tørret rosmarin.
  • Find 10 fed hvidløg frem og giv dem et let tryk med en kniv så skallen revner. Kom dem i et ildfast fad sammen med andelårene, kanelstænger samt appelsinsaft.
  • Fadet kommes nu i den forvarmede ovn og tilberede ved 160 grader i ca. 90 minutter, eller til kernetemperaturen inde ved benene er 75 grader.
    – Husk at øse saften fra fadet over lårene et par gange i løbet af tilberedningen.
  • Til sidst af tilberedningen tændes der for grillfunktionen / 270 grader i ovnen og andelårene brunes indtil de er gyldne og sprøde.
  • Når andelårene er færdige tages de ud af ovnen og skal nu trække utildækket i 5 – 10 minutter inden de serveres.
    – Brug skyen fra fadet til sovs, eller server den som en lækker skysauce til andelårene.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1andelårKalorier: 422kcalKulhydrater: 5gProtein: 47gFedt: 23gMættet fedt: 7gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 10gTransfedt: 1gKolesterol: 204mgNatrium: 217mgKalium: 67mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 138IUC-vitamin: 14mgCalcium: 51mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD And i ovn, Andelår, Mortens aften, Mortensaften, Mortensand
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Flere billeder af andelår

fad med andelår i ovn til mortensaften
ovnstegt andelår i fad

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.