Klassisk gammeldags Waldorfslat med bladselleri, vinduer, æbler og valnødder i en cremet dressing lavet af flødeskum og creme fraiche, som er virkelig lækker at servere til vildt, and eller som julesalat. Læs med her og få vores opskrift.
Salat til vildt, and eller juleaften
Waldorfsalat, er en salat der har oprindelse i USA i slutningen af 1800-tallet, men det er også en salat som er blevet spist i rigtig mange år i Danmark.
Mange af os husker den nok fra vores forældre eller bedsteforældre.
Og den er da også værd at huske på, for den holder altså stadigvæk!
Den lidt sjove kombination af bladselleri, æbler, vindruer og valnødder, er altså en skøn blanding at servere til både vildt, and eller som salat til juleaften.
Det er vist en salat der er gået lidt i glemmebogen herhjemme, så vi synes at den skal frem i lyset igen, for den er bare lækker!
Ingrediensnoter
Bladselleri – De grønne stængler, vi vælger de mindste af stænglerne, for de er altså bare mest delikate synes vi.
Vindruer – Vi bruger her grønne druer, du kan også bruge blå eller vælge en kombination.
Æbler – Vi bruger her nogle lidt syrlige grønne æbler, men du kan bruge de slags du bedst kan lide. Vi synes godt æblerne må være lidt syrlige i denne salat, da det passer godt til den lidt fede dressing.
Valnødder – Almindelig valnøddekerner, som du kan finde i de fleste supermarkeder. De lidt bitre nødder passer super godt i salaten.
Piskefløde – Det er ikke alle der laver Waldorfsalat med fløde, men det synes vi altså hører sig til. Der skal ikke så meget fløde i, men det giver altså lige dne helt rigtige cremethed og fedme til salaten.
Hvordan laver man waldorfsalat?
Det er virkelig nemt at lave en lækker Waldorf til næste gang du skal servere andesteg eller vildt eller måske til juleaften.
Først skærer du alle grøntsagerne ud i mundretter bider og hakker nødderne. Herefter laver du en dressing af creme fraiche, honning, citronsaft, salt og peber, som du blander med en letpisket flødeskum.
Dressingen vender du i salaten, og så kan den pyntes med lidt valnødder og blade fra bladsellerien.
Nu er salaten klar til at servere, men den har godt af lige at trække minimum en halv time i køleskabet inden servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja det kan du sagtens, opbevar den i en tætsluttende bøtte i køleskabet indtil den skal serveres.
Ja det kan du godt. Du kan enten bare springe fløden over og lave dressingen udelukkende på creme fraiche, men nogle kommer også en skefuld mayonnaise i i stedet, for at give lidt fedme. Begge dele fungerer godt, men den helt gammeldags version er nu med fløde.
Andre salater du måske vil synes om
- Appelsinsalat med granatæble og valnødder
- Spidskålssalat med avocado og blåbær
- Broccolisalat med bacon
- Grønkålssalat med mormordressing
- Spidskålssalat med æbler
Tips og tricks til opskriften
- Lav gerne salaten i god tid, den bliver kun bedre af lige at stå en halv time eller længere i køleskabet.
Serveringsforslag
- Server salaten til vildt eller andesteg, til når du skal lave lidt ekstra lækkert eller måske til Mortensaften eller juleaften.
Elsker du denne salat?
Prøv også vores opskrift på Klassisk broccolisalat med bacon
Opskrift på gammeldags Waldorf
Her får du vores opskrift på en helt klassisk Waldorfsalat, som den du måske kender fra din barndom. Den laves med en cremet dressing med flødeskum, og den passer godt til vildt eller and, men er også dejlig at servere til kalkun, kylling eller andre fjerkræ.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere salaten for din familie eller dine gæster.
Waldorfsalat
Ingredienser
- 400 g vindruer
- 4 stængler bladselleri
- 2 æbler, syrlige
- 100 g valnøddekerner
Dressing
- 2 dl creme fraiche
- 1 spsk honning
- 1 spsk citronsaft
- ½ tsk salt
- Peber
- 1 dl piskefløde
Sådan gør du
- Skær vindruerne i halve eller kvarte, alt efter størrelse. Skær bladselleri i tynde skiver og skær æblerne i små tern, de skal ikke skrælles. Hak valnøddekerne groft.400 g vindruer, 4 stængler bladselleri, 2 æbler, 100 g valnøddekerner
- Bland creme fraiche, honning, citronsaft, salt og peber sammen. Pisk fløden til en let flødeskum, den skal ikke være fast, men kun let pisket. Vend flødeskummen i dressingen. Brug gerne en dejskraber og vend det sammen, så du undgår at slå for meget luft ud af dressingen.2 dl creme fraiche, 1 spsk honning, 1 spsk citronsaft, ½ tsk salt, Peber, 1 dl piskefløde
- Vend bladselleri, æble, vinduer og valnøddekerner sammen med dressingen. Gem eventuelt lidt valnødder til at pynte med.
- Anret salaten i en skål og pynt eventuelt med valnøddekerner og blade fra bladsellerien.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her