Farseret kalkun

/5

1 day 5 timer 20 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Mรธller

Udgivet:

/5

1 day 5 timer 20 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Mรธller

Er der noget bedre end en farseret kalkun til jul? Hvis du stรฅr overfor at skulle lave kalkun til jul og gerne vil have et saftigt og velsmagene resultat, sรฅ er det her du skal fรธlge med. Server den sammen med alt det lรฆkre tilbehรธr der hรธrer julen til.

farseret kalkun fyldt med fars, der hviler pรฅ rist inden servering.

julemiddagen og kalkunen

Ja, det lyder jo ret nemt at lave en kalkun, men det er faktisk et projekt der strรฆkker siger over et par dage hvis man vil have et resultat der rammer plet. Hjemme hos mine forรฆldre har vi altid fรฅet and og flรฆskesteg juleaften, og hos mine svigerforรฆldre har de altid fรฅet kalkun. Jeg elsker begge del og vil ikke kunne udpege en favorit.

Men kalkun kan bare noget, hvis der bliver kรฆlet for den!

Det krรฆver lidt baggrundshistorie. Min svigerfar Knud Otto, er 100 meter mester i at lave kalkun, og han vรฆlger absolut ikke den nemme lรธsning! Han udbener den, fylder den, og syer den med en kirurgers prรฆcision sammen igen. Med det resultat at man slet ikke kan se at der sket noget med den. Efterfรธlgende fรฅr den sรฅ lov til at stรฅ pรฅ en kulgrill ved lav temperatur i rigtig mange timer, og slutproduktet taler for sig selv!

Nu er det sรฅ mig der for fรธrste gang skal stรฅ for kalkunen, og det har altsรฅ krรฆvet lidt รธvelse. For jeg kan ikke det der med at udbene pรฅ samme mรฅde som ham, og det er ogsรฅ lidt hans ting, jeg mรฅ finde min egen vej, og det her er altsรฅ blevet resultatet. Med ben og farseret, men stadig meget saftig og med en fantastisk smag, som jeg hรฅber bliver godkendt juleaften.

Det er som sagt et projekt, og jeg starter med at tรธrsalte eller “dry brine” kalkunen som det hedder pรฅ engelsk. Man kan ogsรฅ lave en lage, eller en “wet brine”, problemet er bare at man skal have en gryde eller et kar der er stort nok til at rumme kalkunen og lagen sammen, og det er det de fรฆrreste der har til rรฅdighed. Men en tรธrsaltning, fรฅr du ogsรฅ et rigtig godt resultat. Saltet trรฆnger ind i kalkunen og gรธr at den bliver mere mรธr og saftig nรฅr den tilberedes.

Nu er det der bare om at komme i gang!

hel fyldt kalkun klar til at partere.

Mere juleinspiration


Ingrediensnoter

Listen er lang, sรฅ jeg har valgt nogle hovedingredienser ud, resten stรฅr beskrevet i selve opskriften nederst pรฅ siden.

Kalkun – Jeg har kรธbt en frossen kalkun pรฅ 4,5 kg. Du kan ogsรฅ bestille en fersk med den vรฆgt du gerne vil have. Bare husk at tilberedningstiden skal tilpasses efter stรธrrelsen pรฅ fuglen.

Bacon – Bacon er ret vigtig. Den er med til at holde pรฅ saften og beskytte kalkunen mod varmen under tilberedningen, sรฅ den ikke bliver tรธr. Den giver ogsรฅ noget fedme, da kalkun er meget magert kรธd. Der skal ogsรฅ bacon i farsen for at give en let rรธget smag og noget fedme.

Smรธr – Det kan virke skrรฆmmende med alt det smรธr der skal proppes ind under skindet pรฅ kalkunen, men det er ogsรฅ med til at give fedme og smag til kรธdet, og kan slet ikke undvรฆres hvis du vil have en saftig kalkun.

Urterne til bradepanden – Lรธg, porre, bladselleri, gulerรธdder. Det danner sammen med al saft og kraft fra kalkunen basen for den perfekte sovs. Og tro mig, den bliver sรฅ god!

Laurbรฆrblade og Timian – Tilfรธrer den endelige stegesky en masse smag, og eftersom man skal dryppe kalkunen under hele tilberedningen, sรฅ giver det ogsรฅ smag til kalkunen.

Krydderier til farsen – Timian, Nellike, allehรฅnde og muskat. Rigtig kraftige krydderier, som giver smag til farsen, og ogsรฅ forplanter sig til kalkunen og stegeskyen.

Cognac – Cognac giver en lรฆkker karakteristisk smag til farsen der passer rigtig godt ind.

Gastrik – Gastrik er en smagsgiver til sovs man selv kan lave. Har du det ikke pรฅ lager kan du tilsรฆtte 1/2 tsk. eddike som erstatning. Find vores opskrift pรฅ Hjemmelavet gastrik her.

Alternative ingredienser

  • Udskift for eksempel timian i bradepanden med frisk persille

Hvordan laver man en farseret kalkun?

Der er nogle steps du skal igennem nรฅr du skal lave en lรฆkker farseret julekalkun. Her fรฅr du en kort gennemgang af processen, med billeder, sรฅ du kan se hvordan du skal klargรธre den og fรฅ den i ovnen.

Der er en del forberedelse du skal igennem, sรฅ hav tรฅlmodighed, sรฅ bliver resultatet ogsรฅ meget bedre. Den fulde detaljerede opskrift finder du nederst pรฅ siden.

sรฅdan salter du kalkunen og klargรธr den med smรธr og bacon.
  1. Kalkunen saltes, pakkes ind i film og stilles pรฅ kรธl i 24 timer.
  2. Urter, samt krydderurter, hals og krรฅse kommes i bradepanden sammen med 1 liter kogende vand.
  3. Kalkunen fyldes med farsen og blรธdgjorte smรธr kommes ind under skindet over brysterne. Resten fordeles pรฅ skindet.
  4. Kalkunen pakkes ind i baconskiver pรฅ oversiden. Nu er den klar til at komme i ovnen.

    Nu skal kalkunen i den forvarmede ovn og tilberedes i ca. 4,5 timer. Den skal dryppes med stegeskyen hver halve time til den er fรฆrdig. Nรฅr der er ca. 1,5 time tilbage af tilberedningstiden tages baconskiverne forsigtigt af og tilberedningen fortsรฆttes til kernetemperaturen inde ved benene er 72 grader.

    Kalkunen tages ud og dรฆkkes til med folie i 30 minutter fรธr den parteres og serveres. Imens kalkunen trรฆkker under folien forberedes sovsen.

    Sovsen laves ved at svitse melet i det smeltede smรธr, og den sigtede og afskummede stegesky, tilsรฆttes gradvist efterfulgt af flรธde, kulรธr, ribsgele, gastrik. Sovsen smages til med salt og peber og spรฆdes eventuelt op med mere stegesky, vand eller flรธde.

    Nu parteres kalkunen, og serveres sammen med sovsen, og alt det traditionelle tilbehรธr.

    Find den fulde opskrift lรฆngere nede pรฅ siden her.
parteret hel kalkun pรฅ fad med kalkunsovs serveret pรฅ julebord.

Ofte stillede spรธrgsmรฅl

Hvor lang tid tager det tรธ en kalkun op?

ca. 3 dage for en kalkun pรฅ 4,5 kg. Den skal tรธ op i kรธleskabet, sรฅ sรธrg for at der en tom hylde klar.

Hvad gรธr man med resterne af kalkunen?

Resterne kan bruges til at lave en god kalkunsandwich eller det kan bruges i en pastaret.

Hvad skal kernetemperaturen vรฆre i en kalkun.

Jeg tager den ud med kernetemperaturen pรฅ 72 og pakker den ind i alufolie. Sรฅ stiger den 2-3 grader yderligere. Sรฅ den har en slut temperatur pรฅ 75. Fjerkrรฆ skal gennemsteges, sรฅ du skal gรฅ efter en sluttemperatur pรฅ 75 grader.


Andre juleretter du mรฅske vil synes om

udskรฅrne kalkunlรฅr og kalkunbryst pรฅ fad med kalkunsovs i sovsegryde.

Tips og Tricks

  • Hav tรฅlmodighed!
    • Det tager lang tid, men det er alt arbejdet vรฆrd.
  • Saltningen
    • Du kan eventuelt lade kalkunen salte i 48 timer, det bliver det bare bedre af.
  • Stegeskyen
    • Husk at dryppe stegesky pรฅ kalkunen hver halve time, det giver en masse smag og holder den saftig. Det er nemmest at bruge en pipette til at samle skyen op og รธse den over brystet og lรฅrene pรฅ kalkunen.

Serveringsforslag

Har du rester tilbage?

Du kan bruge det til at lave en lรฆkker Clubsandwich, bare med kalkun i stedet for kylling.

hel kalkun klar til at blive skรฅret ud pรฅ skรฆrebrรฆt.

Opskrift pรฅ den ultimative julekalkun

Her fรฅr du vores version af opskriften pรฅ en farseret kalkun. Den smager rigtig godt og er vildt saftig.

Server den sammen med den gode kalkunsovs og alt det klassiske tilbehรธr til en rigtig juleaften, sรฅ bliver det ikke meget bedre. Vi hรฅber du fรฅr lyst til at prรธve vores opskrift, det er den vi selv skal bruge til julekalkunen til juleaften i รฅr.

farseret kalkun fyldt med fars, der hviler pรฅ rist inden servering.
Ingen stemmer endnu

Farseret kalkun

Lรฆkker og saftig farseret kalkun med masser af smag. Det er skรธn julemad eller som thanksgiving kalkun hvis du fejrer den hรธjtid. Det er en skรธn mรฅde at fรฅ en saftig og meget lรฆkker stegt kalkun pรฅ.
Opskrift af: Rasmus Juul Mรธller
Udskriv Pin
Forb. tid 1 day 20 minutter
Tilb. tid 4 timer 30 minutter
Trรฆkketid 30 minutter
Samlet tid 1 day 5 timer 20 minutter
Ret Aftensmad
Kรธkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 1581 kcal

Ingredienser

Kalkunen

  • 4,5 kg kalkun
  • 4 spsk groft salt
  • 200 g smรธr
  • 1 tsk stรธdt peber
  • 300 g bacon, i skiver
  • 1 lรธg
  • 1 porre
  • 4 stรฆngler bladselleri
  • 4 gulerรธdder
  • 1 hรธnsebouillonterning, eller Fond Du Chef
  • 4 laurbรฆrblade
  • Hals fra kalkunen
  • Krรฅse fra kalkunen
  • 1 bdt frisk timian
  • 1 l vand, kogende

Farsering

  • 500 g hakket svinekรธd
  • 1 ยฝ tsk salt
  • ยฝ tsk peber
  • 150 g bacon, skรฅret fint
  • 1 lรธg, revet
  • ยฝ dl cognac
  • 1 ยฝ dl piskeflรธde
  • 1 รฆg
  • ยพ dl rasp
  • 2 tsk tรธrret timian
  • ยฝ tsk stรธdte nelliker
  • ยฝ tsk stรธdt allehรฅnde
  • ยฝ tsk stรธdt muskatnรธd

Sovs

  • 60 g smรธr
  • 40 g hvedemel
  • 7 dl stegesky
  • 1 dl piskeflรธde
  • ยฝ spsk sovsekulรธr
  • 1 spsk ribsgele
  • ยฝ spsk gastrik
  • Salt
  • Peber

Sรฅdan gรธr du

Saltning

  • Kalkunen gรธres klar. Tag indmaden ud af kalkunen, kom det i en skรฅl og stil det pรฅ kรธl sammen med halsen. Det skal bruges til sovsen. Rens derefter kalkunen grundigt indvendigt og skyl den i koldt vand, klip gumpen af og kasser den. Dup den derefter helt tรธr med kรธkkenrulle.
    4,5 kg kalkun
  • Nu skal kalkunen gnides ind i salt. Gnid kalkunen ind i det grove salt, sรธrg for at komme hele vejen rundt. Nรฅr du er fรฆrdig pakkes kalkunen ind i husholdningsfilm og skal nu stรฅ pรฅ kรธl i 24 timer fรธr den er klar til nรฆste trin.
    4 spsk groft salt

Forberedelse

  • Start med at forvarme ovnen til 160 grader, sat op til almindelig over- og undervarme, ikke noget med varmluft.
  • Nu skal fyldet til kalkunen forberedes. Kom det hakkede svinekรธd i skรฅlen til en rรธremaskine og tilsรฆt derefter salt. Rรธr det sejt inden der tilsรฆttes peber, fintskรฅret bacon, revet lรธg, cognac, flรธde, รฆg, rasp, tรธrret timian, stรธdt nellike, stรธdt allehรฅnde og stรธdt muskat. Rรธr nu farsen grundigt sammen.
    – Steg eventuelt en lille prรธvedelle for at se om det skal krydres ekstra.
    500 g hakket svinekรธd, 1 ยฝ tsk salt, ยฝ tsk peber, 150 g bacon, 1 lรธg, ยฝ dl cognac, 1 ยฝ dl piskeflรธde, 1 รฆg, ยพ dl rasp, 2 tsk tรธrret timian, ยฝ tsk stรธdte nelliker, ยฝ tsk stรธdt allehรฅnde, ยฝ tsk stรธdt muskatnรธd
  • Nu er farsen klar til at blive fyldt i kalkunen. Kom den forsigtigt ind i kalkunen uden at mase den helt sammen. Alt farsen kan nok ikke vรฆre der, men resten kan med fordel steges til deller. Nรฅr kalkunen er fyldt er man klar til nรฆste trin.
  • Nu rรธres blรธdgjort smรธr sammen med stรธdt peber. Det meste af det skal fordeles under skindet pรฅ kalkunen. Brug dine fingre, og lรธsn forsigtigt skindet med start fra รฅbningen hvor du fyldte farsen ind. Nรฅr skindet over brysterne er lรธsnet, fordeles det meste af det blรธde smรธr ind under skindet, resten smรธres pรฅ ydersiden. Slut af med at bรธje vingerne ind under kalkunen og bind lรฅrene sammen med madsnor, sรฅ de lukker รฅbningen.
    200 g smรธr, 1 tsk stรธdt peber
  • Nu skal kalkunen pakkes ind i bacon. Fordel skiverne af bacon sรฅ hele brystet, lรฅrene er pakket helt ind. Baconen tages af senere i processen, men bruges til at holde kรธdet saftigt.
    300 g bacon
  • I en stor bradepande kommes halve lรธg, porre skรฅret i skiver, bladselleri skรฅret i mindre stykker, gulerรธdder skรฅret skรฅret i skiver, hรธnsebouillonterning, laurbรฆrblade, frisk timian, hals og krรฅse fra kalkunen samt kogende vand.
    1 lรธg, 4 stรฆngler bladselleri, 4 gulerรธdder, 1 hรธnsebouillonterning, 4 laurbรฆrblade, Hals fra kalkunen, Krรฅse fra kalkunen, 1 bdt frisk timian, 1 l vand, 1 porre

Tilberedning

  • Placer en rist over urterne i bradepanden, og kom kalkunen pรฅ risten. Nu skal hele herligheden placeres nederst i den forvarmede ovn. Kalkunen skal nu dryppes med stegeskyen hver halve time til den er fรฆrdig.
  • Vi sigter efter pรฅ en temperatur pรฅ kernetemperatur pรฅ ca. 72 grader inde ved benene i lรฅret og helt inde i farsen. Jeg bruger en stegesonde der kan sidde i kalkunen under tilberedningen, men du kan ogsรฅ bruge et almindeligt stegetermometer og tjekke det nogle gange undervejs.
  • Nรฅr der er ca. 1,5 timer tilbage af tilberedningstiden tages baconen forsigtigt af, og tilberedningen fortsรฆttes til kernetemperaturen er nรฅet. Husk at komme stegesky pรฅ kalkunen hver halve time. Hvis man synes kalkunen mangler lidt farve skrues der op til 220 grader de sidste 15 minutter, men hold รธje med den, for det gรฅr hurtigt.
  • Nรฅr kernetemperaturen er nรฅet, og kalkunen er blevet flot gylden tages den ud af ovnen. Pak den ind i folie og lad den trรฆkke 30 minutter.
    – Nรฅr kalkunen pakkes i folie efter den kommer ud af ovnen, vil kernetemperaturen stige cirka 3 grader sรฅ du ender med en kernetemperatur pรฅ 75 grader.

Sovs

  • Imens kalkunen stรฅr og trรฆkker, laves sovsen. Indholdet i bradepanden hรฆldes igennem en si og op i en skรฅl, og fedet skummes derefter fra.
  • I en gryde smeltes smรธr ved middel varme. Tiltรฆt hvedemel og svits det i smรธrret i et par minutter.
    60 g smรธr, 40 g hvedemel
  • Nu tilsรฆttes stegeskyen imens der piskes. Derefter tilsรฆttes piskeflรธde, kulรธr, ribsgele samt gastrik. Bring sovsen forsigtigt i kog og kom eventuelt mere stegesky/vand i for at justere konsistensen. Smag sovsen til med slat, peber og mere ribsgele efter smag. Skru ned for varmen, og hold sovsen varm til den skal serveres.
    7 dl stegesky, 1 dl piskeflรธde, ยฝ spsk sovsekulรธr, 1 spsk ribsgele, ยฝ spsk gastrik, Salt, Peber

Anretning

  • Nu skal kalkunen parteres inden den skal serveres. Skรฆr brysterne fra og skรฆr dem derefter i skiver. Lรฅrene skรฆres fra, og deles i over og underlรฅr. Vingerne skรฆres fra, kasser de yderste led.
  • Placer det det hele pรฆnt anrettet pรฅ et fad.
  • Resten af kรธdet pรฅ kalkunen pilles fra og kommes i en skรฅl. Farsen inden i kalkunen tages ud, og skรฆres i skiver.
  • Server nu det hele samlet til middagen, sammen med sovsen og alt det traditionelle tilbehรธr.

Hvad skal du huske til nรฆste gang?



Ernรฆringsinformation

Serving: 1personKalorier: 1581kcalKulhydrater: 22gProtein: 123gFedt: 107gMรฆttet fedt: 51gFlerumรฆttet fedt: 11gEnkeltumรฆttet fedt: 36gTransfedt: 2gKolesterol: 556mgNatrium: 6811mgKalium: 1501mgFibre: 1gSukker: 6gA-vitamin: 2158IUC-vitamin: 3mgCalcium: 146mgJern: 6mg
Vilkรฅr for beregning af ernรฆringsdata
Har du prรธvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ€“ Vi elsker at se Jeres retter โ™ฅ๏ธ

Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Rasmus Juul Mรธller Avatar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Mรธller
Rasmus Juul Mรธller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder pรฅ denne hjemmeside tilhรธrer Madformadelskere โ€“ Du mรฅ under ingen omstรฆndigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrรฆdelse vil udlรธse et krav om kompensation.