Hvem sætter ikke pris på en mør og saftig andesteg? And i stegepose er genvejen til et godt resultat når man skal stege juleanden eller lave den perfekte and til Mortens aften. Hvis du ikke har prøvet at lave andestegen i stegepose før, så læs med her og se hvor nemt det er.
Anden og stegeposen
Nu er det lige om lidt! Jul og alt hvad der følger med af gaver, stress og julemad. Jeg elsker jul og det deler jeg heldigvis med min familie. Hele den der stemning der kommer op til december, hvor man tager julepynten frem, sætter lys op udenfor, det er simpelthen bare så hyggeligt.
Så bliver det 1. søndag i advent og så går det bare hurtigt! Lige pludselig er det juleferie og med det, så forbereder man sig allerede mentalt på julemaden. Juleanden er et kapitel for sig selv, de fleste frygter at ende ud med en tør og sej and, og selvom man allierer sig med en stegepose, der kan holde på saft og kraft, så er det meget afhængig af kvaliteten anden når det kommer til stykket.
Når det så er sagt, så kan stegeposen nu alligevel noget. Som før nævnt, så kan den fugt der er i posen under tilberedningen noget. Og de gange jeg har brugt en stegepose til at tilberede andestegen i, så er jeg ikke blevet skuffet.
Et godt lille tip er at lade anden stå og trække inden man parterer den ud og serverer den, præcis som man gør det med en god culottesteg. Så får kødet tid til at sætte sig og holde på safterne. Og resten kender i, kartofler, brunede kartofler, sovs og masser af lækker hjemmelavet rødkål.
Ingrediensnoter
Anden – I det her tilfælde en Pekingand fra ABC Lavpris. Overraskende god, med god smag og meget mør.
Salt & Peber – Anden kan tage en del salt og peber, så hold dig ikke tilbage. Den skal krydres både udvendigt og indvendigt.
Æbler og svesker – Det klassiske fyld, der bare dufter og smager af jul.
Hvordan laver man and i stegepose?
Her kommer der en kort beskrivelse af hvordan du laver den perfekte and i stegepose. Det meste af arbejdet ligger i forberedelsen, resten sker i ovnen.
Den forberedte, krydrede og fyldte and placeres i stegeposen, der forsejles med den medfølgende strips, og der klippes et lille hul i posen så dampen kan slippe ud. Den placeres derefter på en bageplade og sættes midt i den forvarmede ovn.
Anden tilberedes nu til kernetemperaturen næsten er nået, hvorefter saften fra posen hældes fra og posen kasseres. Anden brunes nu af under grillen i ovnen, når den har fået den perfekte farve og skindet er blevet sprødt, stilles anden på et skærebræt, og skal nu trække utildækket inden den skræres ud og serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Kernetemperaturen for and bør ligge på 75 grader inde ved benene.
Køb en berberiand eller en pekingand, så går du ikke helt galt i byen. Der plejer at være gode tilbud i mange butikker her op til jul
Ja, prøv med appelsin og rødløg sammen med lidt frisk timian, det giver også en god smag til anden og stegeskyen som du senere skal bruge til sauce.
Andre juleretter du måske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Brug godt med salt og peber, and kan tåle at blive krydret til kanten.
- Lav anden dagen før, parter den ud i stykker og varm den op på dagen, så er der ikke så meget at holde styr på.
- Husk at gemme stegeskyen til sovsen, se her hvordan vi laver en lækker andesovs.
- Langtidsstegning. Hvis du vil langtidsstege anden, så giver du den 200 grader i 30 minutter. Derefter reduceres varmen til 130 grader, tilbered nu anden i Ca. 3 timer, eller til kernetemperaturen er Ca. 75 grader inde ved benene. Følg herefter samme procedure for at brune anden af som her i opskriften.
Serveringsforslag
- Server med det klassiske tilbehør. Brunede kartofler, kogte kartofler, hjemmelavet rødkål og sovs.
Har du en airfryer?
Så kan du altså godt overveje at tage den i brug når du skal lave andesteg. Se vores opskrift på andesteg i airfryer her.
Opskrift på saftig og mør andesteg med sprødt skind
Her får du vores opskrift på klassisk juleand lavet i stegepose. Her får du den gode julesmag, sammen med en lækker mør og saftig and.
Der bliver en lækker smagsfuld stegesky du kan bruge til at lave den perfekte andesovs bag efter. Så husk endelig at gemme salt skyen fra posen når du tager anden ud.
And i stegepose
Udstyr
- 1 stegepose
Ingredienser
- 3 kg and
- 3 tsk salt, kokkesalt
- Peber, efter smag
- 2 æbler, udkernet og skåret i tern
- 10 svesker, uden sten
Sådan gør du
- Ovnen forvarmes til 200 grader sat op til almindelig over- og undervarme.
- Start med at forberede anden. Rester af fjer fjernes, og gumpen samt de yderste vingeled klippes af og kasseres. Fjern indmaden og gem de dele du vil beholde og komme i stegposen sammen med anden. – Jeg plejer at bruge hals og hjerte.3 kg and
- Anden duppes tør og og drysses med halvdelen af saltet og peber efter smag. Den anden halvdel af saltet fordels indvendigt i anden.3 tsk salt, Peber
- Anden fyldes derefter med æbletern og svesker og lukkes af i enden med en stegenål eller lignende. Kom nu anden samt indmad i stegeposen og forsejl den. Klip et lille hul i posen, så noget af damen kan slippe ud under tilberedningen. – Hvis du er i tvivl om hvordan du bruger en stegepose, så læs på pakken hvordan de anvendes.2 æbler, 10 svesker
- Når ovnen er varm, placeres anden i stegeposen på en bageplade, eller i et fad og placeres midt i ovnen. Den skal nu tilberedes i ca. 2 timer, eller til kernetemperaturen nærmer sig 75 grader inde ved benene.
- Når tiden er gået og kernetemperaturen er ved at være der, tages anden ud af ovnen. Tag forsigtigt fat om anden, og klip et hjørne af posen så væsken kan tømmes ud, den gemmes til saucen. Klip posen op og kasser den.
- Nu skal anden brunes af under grillen i ovnen. Tænd for grillen og brun anden af under opsyn i ca. 10 minutter, eller til den er flot gylden. Nå anden er færdig, tages den ud og placeres på et skærebræt hvor den nu skal trække i ca. 15 minuttern inden den parteres ud og serveres.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Hej Rasmus
Kan anden i stegepose steges dagen før?
Hej Mia,
Det kan du sagtens.
Så skal du skære den færdige and ud, og varme den i ovnen dagen efter. Du kan altid lige give den en smule med grillen, så skindet bliver lidt sprødt.
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere
Måling af kernetemperatur og så stegepose passer meget dårligt sammen.
Hej Kristian.
Jeg vil hellere være på den sikre side med hensyn til kernetemperaturen på and. Der er alligevel klippet hul på stegposen, så et enkelt prik eller 2 i gennem posen med en stegesonde eller termometer, sker der efter min mening ikke noget ved.
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere