Mortensaften står for døren, men hvad skal man servere som tilbehør til and? Her får du bud på hvad du kan servere som klassisk tilbehør til traditionel andesteg. Det er nok sådan de fleste af os foretrækker at servere and til Mortensaften eller jul. Læs med her og få opskrifterne, så du nemt kan lave det skønneste måltid derhjemme.
Hvad serverer man til andesteg?
Når den står på andesteg til Mortensaften eller jul, så vil de fleste af os gerne have det traditionelle tilbehør til. Rødkål, brunede kartofler, hvide kartofler og en god brun andesovs, er nok det de fleste af os elsker at sætte tænderne i, når den står på andesteg.
Du kan også vælge at gå lidt en anden vej, og servere en sprød rødkålssalat frem for den traditionelle rødkål, og måske nogle lækre æbler til. Både bagte æbler med gele og sukkerkogte æbler med gele passer godt til andestegen.
Mere juleinspiration
Klassisk tilbehør til and
- Brunede kartofler
- Rødkål
- Hvide kartofler
- Andesovs
Derudover kan du servere:
- Æbler med gele
- Chips
Lav forberedelserne dagen før
Det kan være en god ide at starte i god tid, så bliver det ikke så stresset når de hele pludselig skal laves samtidig.
Rødkålen kan du sagtens lave dagen i forvejen, og bare lune den, og det kan også være en god ide at koge kartoflerne til brunede kartofler i god tid. De skal nemlig gerne være afkølede og pillede inden de skal tilberedes.
Tilberedning af andestegen
Mangler du lige de sidste tricks til at få den helt perfekte andesteg, så er der hjælp at hente her.
Du kan tilberede din andesteg i ovnen eller måske på grillen? Det kan også være du har købt en andebryststeg, eller måske nøjes du med at servere andebryster.
Her får du vores bedste opskrifter på and til Mortensaften eller jul.
Opskrifter på Hel and:
Opskrifter på andebryststeg:
Opskrifter på andebryst:
Opskrifter på andelår:
Dessert eller forrret?
Overvejer du hvad du skal servere som forret eller dessert til Mortensaften? Så læs med her:
Opskrifter på klassisk tilbehør til andestegen
Her får du vores opskrifter på helt klassisk tilbehør til andestegen. Det er både sovs, rødkål, hvide kartofler, brunede kartofler og selvfølgelig sovsen der binder hele måltidet sammen.
De fleste vil også gerne servere chips til andestegen, oftest er det taffelchips eller menu-chips, og de kan serveres som de er, eller lunes kort i ovnen. Vil du servere æbler til, så kan du lave Bagte æbler med gele eller Sukkerkogte æbler med gele.
Klassisk tilbehør til and
Ingredienser
Rødkål:
- ½ rødkål
- 2 spsk andefedt, eller smør
- 1 dl rødvin
- ½ dl balsamicoeddike
- 2 spsk honning
- 1 ½ tsk salt
- 7 nelliker
- 1 kanelstang
- 1 appelsin, saften
- ½ stjerneanis
- 2 peberkorn
- Ribsgele, eller æblegele, til tilsmagning
Hvide kartofler:
- 1 kg kartofler
Brunede kartofler:
- 800 g kartofler, kogte, afkølede og pillede
- 2 dl sukker
- 20 g smør
- ½ dl vand
- 1 dl piskefløde
- 1 tsk salt
Andesovs:
- 8 dl stegesky, suppler med vand hvis der ikke er nok
- 1 spsk sovsekulør
- 1 dl piskefløde
- 1 spsk rødvinseddike
- 1 spsk ribsgele
- 1 spsk æblegele, kan erstattes af ribsgele
- 1 ½ spsk andefond koncentrat, af mærket Oscar
- ½ dl vand, til jævning
- 2 spsk maizena, til jævning
- Salt, efter smag
- Peber, efter smag
Sådan gør du
Rødkål:
- Del rødkålet i kvarte, og snit det i fine strimler.½ rødkål
- Smelt andefedtet i en gryde, alternativt kan du bruge smør. Kom rødkålen i, og steg til kålen er faldet sammen, det tager cirka 5 minutter ved middel varme.2 spsk andefedt
- Tilsæt resten af ingredienserne, og kog op.1 dl rødvin, ½ dl balsamicoeddike, 2 spsk honning, 1 ½ tsk salt, 7 nelliker, 1 kanelstang, 1 appelsin, ½ stjerneanis, 2 peberkorn, Ribsgele
- Skru ned på lav varme, og læg låget på gryden. Lav rødkålen simre en times tid, mens du laver resten af tilbehøret. Den kan sagtens klare at stå længere tid, men hold øje med at den ikke koger tør for væske.
Hvide kartofler:
- Skræl kartoflerne, og kom dem i en gryde med saltet vand. Kog kartoflerne til de er møre, det tager cirka 15-20 minutter alt efter størrelse.1 kg kartofler
- Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, og gryden pakkes ind i et viskestykke så kartoflerne holder lune indtil servering.
Brunede kartofler:
- Kog på forhånd kartoflerne, lad dem køle ned, og pil dem. Du kan også anvende kartofler fra glas.800 g kartofler
- Smelt sukkeret på en pande ved middel varme, undgå at røre i det. Tilsæt herefter smør, og rør rundt indtil smørret er blandet med det smeltede sukker.2 dl sukker, 20 g smør
- Tilsæt vand og piskefløde lidt af gangen, så temperature ikke sænker for meget. Tilsæt herefter salt og rør rundt i karamellen.½ dl vand, 1 dl piskefløde, 1 tsk salt
- Kom kartoflerne op i den varme karamel på panden, og lad dem stå og hygge sig i karamellen ved lav varme indtil de skal serveres, de må gerne stå 20-30 minutter. Rør rundt jævnligt, så de alle får et fint lag karamel over det hele.
Andesovs:
- Det sidste du skal lave er sovsen. Du skal bruge stegeskyen fra andestegen til sovsen.
- Stegeskyen hældes igennem en si, og over i en stor gryde. Skum fedtet fra hvis du ikke allerede har gjort det.8 dl stegesky
- Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er kogt cirka 1 dl ind, er du klar til at gå videre. Nu tilsættes sovsekulør, piskefløde, vineddike, ribsgele, æblegele og andefond koncentrat. Lad sovsen simre ved lav varme i 10 minutter.1 spsk sovsekulør, 1 dl piskefløde, 1 spsk rødvinseddike, 1 spsk ribsgele, 1 spsk æblegele, 1 ½ spsk andefond koncentrat
- Smag sovsen til med salt og peber, og eventuelt lidt ekstra ribsgele eller andefond koncentrat hvis du synes den mangler sødme eller andesmag.Salt, Peber
- Når smagen er på plads, skal sovsen jævnes. Rør maizena ud i vand, og hæld det i sovsen mens du pisker. Hæld jævningen i indtil du synes konsistensen er tyk nok.½ dl vand, 2 spsk maizena
- Smag på sovsen en ekstra gang, og tjek om smagen er lige i skabet eller den mangler noget.
Servering:
- Server din andesteg med hvide kartofler, hjemmelavet rødkål, brunede kartofler og den bedste andesovs.
- Du kan vælge at servere æbler med gele til, samt en skål chips til at dyppe i sovsen.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. november 2021 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her