Hjem » Mortensaften » Klassisk tilbehør til and

Klassisk tilbehør til and

Mortensaften står for døren, men hvad skal man servere som tilbehør til and? Her får du bud på hvad du kan servere som klassisk tilbehør til traditionel andesteg. Det er nok sådan de fleste af os foretrækker at servere and til Mortensaften eller jul. Læs med her og få opskrifterne, så du nemt kan lave det skønneste måltid derhjemme.

klassisk tilbehør til andesteg til mortensaften eller jul

Hvad serverer man til andesteg?

Når den står på andesteg til Mortensaften eller jul, så vil de fleste af os gerne have det traditionelle tilbehør til. Rødkål, brunede kartofler, hvide kartofler og en god brun andesovs, er nok det de fleste af os elsker at sætte tænderne i, når den står på andesteg.

Du kan også vælge at gå lidt en anden vej, og servere en sprød rødkålssalat frem for den traditionelle rødkål, og måske nogle lækre æbler til. Både bagte æbler med gele og sukkerkogte æbler med gele passer godt til andestegen.

Andesteg med klassisk tilbehør og vin

Klassisk tilbehør til and

  • Brunede kartofler
  • Rødkål
  • Hvide kartofler
  • Andesovs

Derudover kan du servere:

  • Æbler med gele
  • Chips

Lav forberedelserne dagen før

Det kan være en god ide at starte i god tid, så bliver det ikke så stresset når de hele pludselig skal laves samtidig.

Rødkålen kan du sagtens lave dagen i forvejen, og bare lune den, og det kan også være en god ide at koge kartoflerne til brunede kartofler i god tid. De skal nemlig gerne være afkølede og pillede inden de skal tilberedes.

Klassisk andesteg og tilbehør til and

Tilberedning af andestegen

Mangler du lige de sidste tricks til at få den helt perfekte andesteg, så er der hjælp at hente her.

Du kan tilberede din andesteg i ovnen eller måske på grillen? Det kan også være du har købt en andebryststeg, eller måske nøjes du med at servere andebryster.

Her får du vores bedste opskrifter på and til Mortensaften eller jul.

Opskrifter på Hel and:

Opskrifter på andebryststeg:

Opskrifter på andebryst:

Opskrifter på andelår:

tilbehør til andesteg til mortensaften eller jul

Opskrifter på klassisk tilbehør til andestegen

Her får du vores opskrifter på helt klassisk tilbehør til andestegen. Det er både sovs, rødkål, hvide kartofler, brunede kartofler og selvfølgelig sovsen der binder hele måltidet sammen.

De fleste vil også gerne servere chips til andestegen, oftest er det taffelchips eller menu-chips, og de kan serveres som de er, eller lunes kort i ovnen. Vil du servere æbler til, så kan du lave Bagte æbler med gele eller Sukkerkogte æbler med gele.

klassisk tilbehør til andesteg til mortensaften eller jul
5 fra 1 stemme

Klassisk tilbehør til and

Opskrift på det klassiske tilbehør til and
Når du serverer andesteg eller udskæringer af and til Mortensaften eller jul, så vil de fleste af os gerne have klassisk tilbehør til anden. Her får du opskrifter på lækkert tilbehør som består af hjemmelavet rødkål, hvide og brunede kartofler samt en skøn andesovs.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 30 min
Tilb. tid 1 t
Samlet tid 1 t 30 min
Ret Aftensmad
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 961 kcal

Ingredienser

Rødkål:

  • ½ rødkål
  • 2 spsk andefedt, eller smør
  • 1 dl rødvin
  • ½ dl balsamicoeddike
  • 2 spsk honning
  • 1 ½ tsk salt
  • 7 nelliker
  • 1 kanelstang
  • 1 appelsin, saften
  • ½ stjerneanis
  • 2 peberkorn
  • Ribsgele, eller æblegele, til tilsmagning

Hvide kartofler:

  • 1 kg kartofler

Brunede kartofler:

  • 800 g kartofler, kogte, afkølede og pillede
  • 2 dl sukker
  • 20 g smør
  • ½ dl vand
  • 1 dl piskefløde
  • 1 tsk salt

Andesovs:

  • 8 dl stegesky, suppler med vand hvis der ikke er nok
  • 1 spsk sovsekulør
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk rødvinseddike
  • 1 spsk ribsgele
  • 1 spsk æblegele, kan erstattes af ribsgele
  • 1 ½ spsk andefond koncentrat, af mærket Oscar
  • ½ dl vand, til jævning
  • 2 spsk maizena, til jævning
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Sådan gør du

Rødkål:

  • Del rødkålet i kvarte, og snit det i fine strimler.
  • Smelt andefedtet i en gryde, alternativt kan du bruge smør. Kom rødkålen i, og steg til kålen er faldet sammen, det tager cirka 5 minutter ved middel varme.
  • Tilsæt resten af ingredienserne, og kog op.
  • Skru ned på lav varme, og læg låget på gryden. Lav rødkålen simre en times tid, mens du laver resten af tilbehøret. Den kan sagtens klare at stå længere tid, men hold øje med at den ikke koger tør for væske.
    opskrift på hjemmelavet rødkål til jul

Hvide kartofler:

  • Skræl kartoflerne, og kom dem i en gryde med saltet vand. Kog kartoflerne til de er møre, det tager cirka 15-20 minutter alt efter størrelse.
  • Når kartoflerne er møre, hældes vandet fra, og gryden pakkes ind i et viskestykke så kartoflerne holder lune indtil servering.

Brunede kartofler:

  • Kog på forhånd kartoflerne, lad dem køle ned, og pil dem. Du kan også anvende kartofler fra glas.
  • Smelt sukkeret på en pande ved middel varme, undgå at røre i det. Tilsæt herefter smør, og rør rundt indtil smørret er blandet med det smeltede sukker.
  • Tilsæt vand og piskefløde lidt af gangen, så temperature ikke sænker for meget. Tilsæt herefter salt og rør rundt i karamellen.
  • Kom kartoflerne op i den varme karamel på panden, og lad dem stå og hygge sig i karamellen ved lav varme indtil de skal serveres, de må gerne stå 20-30 minutter. Rør rundt jævnligt, så de alle får et fint lag karamel over det hele.
    Små brune kartofler som tilbehør

Andesovs:

  • Det sidste du skal lave er sovsen. Du skal bruge stegeskyen fra andestegen til sovsen.
  • Stegeskyen hældes igennem en si, og over i en stor gryde. Skum fedtet fra hvis du ikke allerede har gjort det.
  • Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er kogt cirka 1 dl ind, er du klar til at gå videre. Nu tilsættes sovsekulør, piskefløde, vineddike, ribsgele, æblegele og andefond koncentrat. Lad sovsen simre ved lav varme i 10 minutter.
  • Smag sovsen til med salt og peber, og eventuelt lidt ekstra ribsgele eller andefond koncentrat hvis du synes den mangler sødme eller andesmag.
  • Når smagen er på plads, skal sovsen jævnes. Rør maizena ud i vand, og hæld det i sovsen mens du pisker. Hæld jævningen i indtil du synes konsistensen er tyk nok.
  • Smag på sovsen en ekstra gang, og tjek om smagen er lige i skabet eller den mangler noget.
    andesovs bliver hældt fra en ske

Servering:

  • Server din andesteg med hvide kartofler, hjemmelavet rødkål, brunede kartofler og den bedste andesovs.
    klassisk tilbehør til andesteg til mortensaften eller jul
  • Du kan vælge at servere æbler med gele til, samt en skål chips til at dyppe i sovsen.

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1personKalorier: 961kcalKulhydrater: 164gProtein: 12gFedt: 30gMættet fedt: 16gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 10gTransfedt: 1gKolesterol: 86mgNatrium: 1163mgKalium: 2317mgFibre: 14gSukker: 78gA-vitamin: 2543IUC-vitamin: 167mgCalcium: 169mgJern: 5mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Jul, Julemad, Klassisk julemiddag, Klassisk Mortensand, Mortensaften
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Dessert eller forrret?

Overvejer du hvad du skal servere som forret eller dessert til Mortensaften? Så læs med her:

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Tina Westergaard Møller

Tina er 33 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.