Sukkerkogte æbler med gele er klassisk tilbehør til julemiddagen eller til Mortensaften. Det er super lækkert med æbler til andestegen eller kalkunen, det passer bare godt til, og så er det nemt at lave. Læs med her og få vores opskrift.
Et must med æbler til andestegen
Vi har altid fået æbler med gele derhjemme til julekalkunen eller andestegen, og det er noget af det tilbehør til julemiddagen, som jeg holder allermest af.
De søde sukkerkogte æbler med syrlig ribsgele er både nemme at lave, og så passer de bare godt til den fede julemad. Det giver et syrligt pift, og perfekt til både flæskesteg, and og kalkun.
Æbler med gele er altid noget vi har fået derhjemme, men kun til jul. Det er nok derfor de er så vigtige for mig. Jeg elsker dem, for det er en af de der ting man kun får en gang om året. Lidt lige som risalamande.
Det er ikke alle der serverer sådanne æbler til andestegen. Nogle har vist nok i de æbler de kommer inden i anden, men jeg vil nu ikke undvære æbler med gele.
Det er lidt forskelligt hvordan vi laver dem. Hos mine forældre får vi altid bagte æbler med gele, det er også en skøn måde at lave dem på, og de bliver ikke helt så søde som dem der er kogt i sukkerlage. Begge dele smager dog fantastisk, og det er nok lidt en smags sag om man er til den ene eller den anden slags.
En ting er sikker, æbler skal der til når der er andesteg på bordet. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften af næste gang du skal servere and.
Mere juleinspiration
Ingrediensnoter
Æbler – Jeg elsker at bruge Cox Orange, da de ikke smatter ud under kogningen, men andre faste sorter kan også bruges.
Citronsaft – Er skøn i lagen, da den giver et syrligt pift til den søde lage. Derudover modvirker citronen at æblerne bliver brune efterhånden som du skræller dem.
Sukker – Almindeligt hvidt sukker, alternativt kan du bruge en rørsukker.
Vaniljepasta – Eller korn fra en vaniljestang. Vanilje og æbler passer bare godt sammen, og jeg vil ikke undvære vanilje i lagen her.
Ribsgele – Det er at foretrække at bruge en hjemmelavet, men du kan også sagtens bruge et glas købt i supermarkedet.
Hvordan laver man sukkerkogte æbler?
De her lækre halve æbler med ribsgele er super nemme at lave, og de kan virkelig være med til at løfte julemåltidet til nye højder.
Det første du skal gøre, er at skrælle æblerne, fjerne kernehuset og halvere æblerne. Efterhånden som du skræller, kan du komme æblerne i vand med citron, for at undgå at de bliver brune.
Tilsæt sukker og vanilje til vandet, og kog op. Når vandet koger, skal æblerne have cirka 4-5 minutter inden gryden fjernes fra varmen, og så skal æblerne bare køle af i lagen. Ved servering tages æblerne op, og fyldes med en skefuld ribsgele i hver.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Du kan sagtens lave æblerne klar dagen før. Følg bare opskriften, og lad dem køle ned i kogelagen. Sæt herefter gryden med låg på i køleskabet, og lad dem stå i lagen til næste dag, hvor de tages op og fyldes med ribsgele inden servering.
Jeg kan bedst lide sukkerkogte æbler med gele kolde, så jeg laver dem gerne i god tid, så de kan nå at køle helt ned. Nogen vil helst spise dem lune, begge dele fungerer fint.
Cox orange er lækre til denne ret. De er faste i det, og koger ikke ud når de tilberedes. Du kan også bruge andre sorter der ikke smatter ud når de koges.
Andre opskrifter på tilbehør til andestegen
- Bagte æbler med gele
- Brunede kartofler med fløde
- Hjemmelavet rødkål
- Opbagt andesovs
- Grønkålssalat med æbler og valnødder
Nem opskrift på halve sukkerkogte æbler med gele
Her får du vores opskrift på nemme halve æbler med ribsgele til julemiddagen eller til Mortensaften. Du kan nemt koge æblerne i sukkerlagen i forvejen, og bare pynte de kolde æbler med geleen inden servering.
Vi elsker at servere æbler til andestegen, det er frisk og lækkert tilbehør sammen med den ellers lidt tunge menu. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften af, og fortæl os endelig hvad du synes i en kommentar herunder.
Sukkerkogte æbler med gele
Ingredienser
- 4 æbler, Cox Orange eller ligende
- 1 l vand
- ½ citron, saften
- 2 dl sukker
- 2 tsk vaniljepasta, eller 2 vaniljestænger
- 1 dl ribsgele
Sådan gør du
- Fyld vand i en gryde, og tilsæt citronsaft.
- Skræl æblerne, fjern kernehuset, og halver æblerne. Efterhånden som du får skrællet æblerne, lægges de i gryden med vand/citron.
- Når du har skrællet alle æblerne, tilsættes sukker og vaniljepasta, og vandet koges op.
- Når vandet koger, skrues ned på lav varme, og æblerne simrer 4-5 minutter i det kogende vand.
- Efter 4-5 minutter slukkes for varmen, og æblerne køler ned i lagen hvis du har tiden til at vente det. Det gør at de trækker lidt ekstra smag.
- Ved servering tages æblerne op af lagen, lægges på et serveringsfad, og fyldes med cirka 1 spsk ribsgele pr halve æble. Nu er æblerne klar til servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 14. december 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her