Populært:

Opbagt andesovs

5

/5

10 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

10 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Til en god juleand, hører naturligvis den perfekte sovs. Helt klassisk opbagt andesovs med den helt rigtige smag. Den er et must på bordet juleaften sammen med en lækker og saftig andesteg, rødkål og de brunede kartofler. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave en rigtig god opbagt andesovs, så læs med her.

opbagt andesovs til andesteg og bagte æbler

Sovs til julemaden

Når duften af julemenuen spreder sig i huset, og gaverne ligger under træet og venter, så er det rigtig jul! Den der duft, og stemningen omkring julebordet, er noget vi alle sammen glæder os til hver år.

For mig er der nogle ting omkring julemaden der skal være helt på plads. Anden skal være saftig og mør, det skal flæskestegen også. Og så der sovsen! Den skal have den helt rigtige smag, og så skal der være nok af den. En sovs kan hurtig blive en lidt tam oplevelse, men med lidt øvelse, så rammer man plet hver gang.

Den bedste stegesky til andesovs

Til en god opbagt andesovs, skal den stegesky der danner basen for sovsen være fuld af smag. Når jeg skal lave sovs til anden, så er det i fadet under anden at “magien” sker.

I opskriften nederst på siden kan du se hvad jeg plejer at komme i fadet under anden. Det danner senere basen for selve sovsen. Jeg har skrevet andefond på, og det er simpelthen for at få så så meget dybde på smagen som muligt.

Jeg er for doven til at koge min egen andefond, så jeg bruger som regel Oscar flydende andefond sammen med vand. Den smager fint og giver den dybde i smagen der er så vigtig for sovsen.

Når alle de her ingredienser ligger under anden og “hygger” under tilberedningen, giver det sammen med saften fra anden en rigtig god base til sovs. Du kan selvfølgelig tilføje lige præcis de ingredienser du selv har lyst til.

Nem opbagt sovs til andesteg i gryden med andesteg og æbler i baggrunden

Opbagt andesovs – Sådan gør du:

Her kommer en lille gennemgang af de ingredienser du skal bruge og fremgangsmåden. Det er ret nemt at lave en godt opbagt andesovs og tager ikke så lang tid.

Den fulde opskrift finder du nederst på siden.

  • Stegesky fra and, Se hvad du skal bruge i opskriften.
  • Hvedemel
  • Smør
  • Piskefløde
  • Madkulør
  • Ribsgele
  • Hvidvinseddike, eller gastrik
  • Salt
  • Peber

I en gryde smeltes smørret. Rør melet i og lav en roux. Lad det svitse ved middel varme et par minutter. Derefter piskes stegesky efterfulgt af fløde i gradvist. Når sovsen har fået den ønskede konsistens, røres kulør, ribsgele same vineddike i. Lad sovsen simre et par minutter og smag den derefter til med salt og peber.

Bliver sovsen for tyk kan den spædes op med ekstra stegesky eller vand. bliver den for tynd kan den nemt jævnes med en spsk. maizena rørt op i 1/2 dl vand.

Sovsen holdes varm ved svag varme til den skal serveres.

Opbagt andesovs opskrift

Her får du opskriften på klassisk opbagt andesovs til juleaften, eller hvis du nu bare skulle få lyst til en god sovs. Der er masser af velsmag og det tager ikke ret lang tid at lave den.

opbagt andesovs til andesteg og bagte æbler
5 fra 4 stemmer

Opbagt andesovs

Opskrift på nem og hurtig brun sovs til andestegen
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 10 minutter
Samlet tid 10 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 189 kcal

Ingredienser

  • 50 g smør
  • 2,5 spsk hvedemel, med top
  • 7,5 dl stegesky fra and, Evt. ekstra til at tynde sovsen op med
  • 1 dl piskefløde
  • 1 spsk sovsekulør
  • 1,5 spsk ribsgele, eller efter smag
  • 1 tsk hvidvinseddike, kan udelades, eller gastrik
  • Salt, efter smag
  • Peber, efter smag

Base til stegesky – I fadet under anden ved tilberedning

  • 1 l vand
  • 0,5 l andefond, Evt. vand blandet med koncentreret andefond. Her kan man sagtens bruge Oscar flydende andefond rørt op i vand.
  • 1 stk løg
  • Indmad fra and
  • Vingespidser fra and
  • 1 spsk frisk persille
  • 2 kviste frisk timian
  • 3 laurbærblade

Sådan gør du

  • Stegeskyen kommer fra fadet der står under anden under tilberedningen i ovnen eller på grillen. Tilbered anden over fadet med ingredienserne fra ingredienslisten under "Base til stegesky". Når anden brunes af, tages fadet ud, og sovsen kan påbegyndes. Si indholdet fra fadet under anden over i en gryde eller skål, det er basen for sovsen altså stegeskyen.
    anden på rotisseriet klar til tilberedning
  • I en gryde smeltes smørret ved middel varme. Melet tilsættes og røres ud i det smeltede smør. Svits det er par minutter.
  • Derefter tilsættes stegeskyen efterfulgt af fløden gradvist i mens der piskes, så der ikke kommer klumper i sovsen.
  • Det er en smagssag hvor tyk man vil have sovsen, så tilsæt mere væske hvis den bliver for tyk.
  • Når man et tilfreds med konsistensen, kommes der madkulør, ribsgele samt hvidvinseddike i. Rør det ind i sovsen og lad den simre et par minutter.
  • Smag sovsen til med salt og peber. Når man er tilfreds med smagen er sovsen klar til servering. Den kan også holdes varme på lavt blus til den skal serveres. Hvis den bliver for tyk tilsættes en smule mere væske.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 189kcalKulhydrater: 4gProtein: 1gFedt: 19gMættet fedt: 12gKolesterol: 61mgNatrium: 849mgKalium: 19mgSukker: 2gA-vitamin: 1079IUCalcium: 19mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Serveringsforslag

  • Opbagt andesovs er oplagt at servere til andestegen til Mortensaften. Find alt du skal vide om mad til Mortensaften her.
  • Server også andesovs til juleanden sammen med sovs, rødkål og de brunede kartofler.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.