Opskrift på nem og hurtig brun sovs til andestegen. Sovsen er lavet som en nem opbagt sovs, og basen er den gode stegesky fra fadet under andestegen. Server sovsen som tilbehør til anden til Mortensaften eller jul.
Tilb. tid 10 minuttermin
Samlet tid 10 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
50gsmør
2 ½spskhvedemel
7 ½dlstegesky fra and
1dlpiskefløde
1spsksovsekulør
1 ½spskribsgele, eller efter smag
1tskhvidvinseddike
Salt, efter smag
Peber, efter smag
Base til stegesky - I fadet under anden ved tilberedning
1lvand
½landefond
1løg
Indmad fra anden
Vingespidser fra anden
1spskfrisk persille
2kvistefrisk timian
3laurbærblade
Sådan gør du
Stegeskyen kommer fra fadet der står under anden under tilberedningen i ovnen eller på grillen. Tilbered anden over fadet med ingredienserne fra ingredienslisten under "Base til stegesky". Når anden brunes af, tages fadet ud, og sovsen kan påbegyndes. Si indholdet fra fadet under anden over i en gryde eller skål, det er basen for sovsen altså stegeskyen.
1 l vand, ½ l andefond, 1 løg, Indmad fra anden, Vingespidser fra anden, 1 spsk frisk persille, 2 kviste frisk timian, 3 laurbærblade
I en gryde smeltes smørret ved middel varme. Melet tilsættes og røres ud i det smeltede smør. Svits det er par minutter.
50 g smør, 2 ½ spsk hvedemel
Derefter tilsættes stegeskyen efterfulgt af fløden gradvist i mens der piskes, så der ikke kommer klumper i sovsen.
7 ½ dl stegesky fra and, 1 dl piskefløde
Det er en smagssag hvor tyk man vil have sovsen, så tilsæt mere væske hvis den bliver for tyk.
Når man et tilfreds med konsistensen, kommes der kulør, ribsgele samt hvidvinseddike i. Rør det ind i sovsen og lad den simre et par minutter.
1 spsk sovsekulør, 1 ½ spsk ribsgele, 1 tsk hvidvinseddike
Smag sovsen til med salt og peber. Når man er tilfreds med smagen er sovsen klar til servering. Den kan også holdes varme på lavt blus til den skal serveres. Hvis den bliver for tyk tilsættes en smule mere væske.
Salt, Peber
Noter
Ingrediensnoter
Andefond - Du kan lave din egen eller købe en færdiglavet. Du kan også fint bruge vand blandet med koncentreret andefond. Her kan man sagtens bruge Oscar flydende andefond rørt op i vand, det er den jeg selv bruger.Gastrik - Har du lidt gastrik, kan du tilsætte en spiseskefuld og give sovsen lidt ekstra power. Du kan finde vores opskrift på hjemmelavet gastrik her.
Konsistens
Jeg synes godt sådan en andesovs må være god tyk. Hvis du synes din sovs er for tyk, kan den spædes op med ekstra stegesky eller vand. bliver den for tynd kan den nemt jævnes med en spsk. maizena rørt op i 1/2 dl vand.
Servering
Opbagt andesovs er oplagt at servere til andestegen til Mortensaften. Find alt du skal vide om mad til Mortensaften her.
Server også andesovs til juleanden sammen med sovs, rødkål og de brunede kartofler.