Har du en rest risengrød tilbage, så kan du med fordel bruge den til at lave lækre klatkager. Det er både en god måde at undgå madspild på, og så smager de skønt til morgenmad eller lidt sødt til eftermiddagskaffen. Læs med her og få vores opskrift.

Opskrift med rester af risengrød
Når vi spiser risengrød herhjemme laver vi ofte en ret stor portion.
Både fordi vi elsker risengrød, men også fordi det er dejligt at have lidt rester.
Rester af risengrød kan nemt varmes i mikroovnen og spises dagen efter, og så kan det bruges til lækre ting som risalamande, risengrødsvafler eller som her klatkager!
Herhjemme elsker både børn og voksne de hjemmelavede klatkager, hvis der er risengrød tilbage, så er børnene lykkelige når der kommer klatkager på bordet til morgenmaden, men de er også skønne som en eftermiddagssnack eller dessert.
Man behøver ikke at servere meget mere end en klat marmelade til, så har man en dejlig lille ret, som er lavet af rester!
Flere julelækkerier
Ingrediensnoter
Risengrød – Du skal selvfølgelig bruge risengrød. Det er oplagt at bruge en rest grød hvis du har noget tilbage fra aftensmaden. Hvis du ikke har en rest, så kan du finde vores opskrift på risengrød her. Det er vigtigt at risengrøden er helt kold når du skal lave dejen.
Hvedemel – Der skal lidt mel i dejen for at binde den og få den til at hænge ordenligt sammen.
Bagepulver – Helt originalt ville man nok ikke komme bagepulver i, men jeg synes det giver lidt luftigthed til pandekagerne, der ellers godt kan blive lidt tunge af grøden. Du kan dog springe det over hvis du vil.
Vanilje – Jeg bruger vaniljepasta, men du kan også bruge vaniljepulver eller vaniljekorn fra en vaniljestang.
Hvordan laver man klatkager af risengrød?
Det er heldigvis virkelig nemt selv at lave klatkager.
Først skal dejen jo laves. Det gør man ved at blande kold risengrød med hvedemel, æg, bagepulver, sukker og vanilje.
Dejen røres sammen til den er helt jævn, og så steges de små klatkager på panden i smør.
Herefter er de klar til servering. De smager bedst lune når de lige er kommet af panden.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja klatkager kan med fordel fryses ned og gemmes til senere hvis I ikke får spist dem alle med det samme. De er dog bedst når de lige kommer af panden synes jeg.
Ja, du kan også godt lave klatkager af havregrød eller andre typer af grød.
Andre risengrødsopskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Gem resterne af risengrøden
- Hvis du har en rest risengrød tilbage, så kan du godt gemme den nogle dage i køleskabet inden du laver klatkagerne. Du kan også godt fryse risengrød ned, og så lave klatkagerne på et senere tidspunkt.
- Tilsæt kanel for ekstra julesmag
- Vil du give pandekagerne lidt ekstra julesmag, så tilsæt en teske kanel til dejen inden de steges, eller drys de færdige klatkager med kanelsukker.
Serveringsforslag
- Server med en lækker marmelade eller flormelis til eftermiddagskaffe eller -te.
- Server med græsk yoghurt og hakkede nødder til morgenmad eller brunch.
- Server med lidt flødeskum og hakket chokolade til dessert.
Elsker du denne opskrift?
Prøv også at lave klatkager som vafler
Opskrift på risklatter
Her får du vores opskrift på lækre små pandekager af en rest risengrød. Det er en gammel opskrift, som man har lavet i mange år, og det er en fantastisk god måde at få brugt risengrødsrester på.
Vi håber du får lyst til at kaste dig ud i det og prøve opskriften her, det er virkelig en lækker lille mundfuld til både morgenmad eller en sød snack.

Klatkager af risengrød
Ingredienser
- 500 g risengrød, kold
- 2 æg
- ½ dl hvedemel
- 2 spsk sukker
- 1 tsk vaniljepasta
- 50 g smør, til stegning
Sådan gør du
- Bland den kolde risengrød, æg, hvedemel, vanilje og sukker sammen i en skål. Rør det hele sammen til du har en jævn dej.500 g risengrød, 2 æg, ½ dl hvedemel, 2 spsk sukker, 1 tsk vaniljepasta
- Varm en pande op til middel varme, og smelt en lille klat smør på panden. Steg 3-4 små pandekager af gangen på panden alt afhængig af pandens størrelse. Vend klatkagerne når dejen er blevet fast på toppen, og steg dem herefter færdig på den anden side indtil de er lækre gyldne.50 g smør
- Server klatkagerne med marmelade eller dit favorittilbehør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. november 2022 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her