Madformadelskere / Jul / Risengrød

Risengrød


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Når vinteren banker på, er risengrød en af de opskrifter vi trækker frem igen og igen. Det er nemlig nemt, billigt og mættende, og så smager det bare godt. Børnene herhjemme vælger risengrød igen og igen når de får lov til at bestemme menuen. Få den nemme opskrift her, og lav risengrød der ikke brænder på.

To skåle med risengrød med kanelsukker og smørklat - den bedste juleret

Julegrød til Nissen

Her omkring første december har vi også tradition for at lave julegrød, og stille en skål til vores nisse Nisseper, som elsker risengrød, og som plejer at komme frem når vi lokker ham med lækker mad. Det virkede heldigvis i år igen.

Børnene er også vilde med den lækre grød, og når der kommer masser af kanelsukker og en ordentlig smørklat i, ja så kan de spise til de er lige ved at revne.

Hvordan laver man risengrød?

Det er en virkelig nem ret at lave, og så skal man ikke bruge ret mange ingredienser. Det er mættende og en billig måde at få en god portion mad der kan mætte mange, store som små.

Til vores opskrift skal du bruge:

  • Grødris
  • Vand
  • Mælk
  • Salt

Der er flere måder du kan laver grøden på. Vi laver det som regel i gryde eller sous vide, men du kan også vælge at putte gryden godt ind under dynen i sengen eller lave den i ovn eller vandbad.

Risengrød i gryde på komfuret

Det er vist den helt traditionelle måde at lave grøden på. Først koger man vandet op i gryden, tilsætter ris og salt og lader det koge et par minutter inden mælk kommes i. Når mælken er kogt op skrues ned, og grøden koger ved lav varme en lille time eller til den har den ønskede konsistens.

Herunder er der alternative metoder du kan lave din risengrød på, for at undgå at den brænder på. Du kan for eksempel lave den i ovn, i sengen eller i sous vide.

Risengrød med kanelsukker og smørklat

Risengrød i ovn

Vil du undgå at din grød brænder på på komfuret, så kan du tilberede risengrød i ovn. Brug en gryde der kan tåle at gå i ovnen – fx en af støbejern. Følg opskriften her, indtil mælken er kogt op. Når mælken koger – rør godt i gryden, læg låg på, og sæt den i ovnen i ca. 40-45 minutter ved 120 grader. Rør herefter godt i grøden og server straks.

Risengrød i seng, under dyne eller i høkasse

Det er også muligt at lave risengrøden i seng/dyne/høkasse. Det gør man også ved at følge opskriften her indtil mælken koger. Så sættes låg på gryden og den pakkes godt ind i dyner, i sengen eller i en høkasse.

Det er vigtigt at grøden forbliver tilstrækkeligt varm, og den må ikke stå for længe (Min 65 grader og max i 3 timer) for at sikre sig mod skadelig bakteriedannelse. Grøden bør være færdigkogt efter 1 time hvis temperaturen holdes tilstrækkelig høj i høkassen.

Risengrød sous vide

Vil du undgå at din risengrød brænder på, og være på den sikre side i forhold til bakterier, så kan det være en god ide at lave den i sous vide hvis du har sådan en.

Ved at tilberede den i vandbadet, er der ingen risiko for at den brænder på, og du får en lækker risengrød på kun 2 timer – uden at skulle holde øje med den. Find opskrift på risengrød sous vide her.

Julegrød i tallerken med kanel og smørklat

Risengrød opskrift

Her er vores opskrift på god gammeldags risengrød. Den er perfekt som julegrød eller som nem, billige og mættende aftensmad. Det er ikke nogen videnskab at lave risengrød, men det handler om at være opmærksom og tålmodig for at sikre at grøden ikke brænder på.

To skåle med risengrød med kanelsukker og smørklat - den bedste juleret
5 fra 2 stemmer

Risengrød

Opskrift på klassisk risengrød til de kolde vinterdage eller til jul
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 1 t
Ret Hverdagsmad
Køkken Dansk
Antal 3 portioner
Kalorier 410 kcal

Ingredienser

  • 2 dl vand
  • 2 dl grødris
  • 1/2 tsk salt
  • 1 l sødmælk

Sådan gør du

  • Bring vand i kog i en tykbundet gryde. Når vandet koger, tilsættes ris og salt, og lad det koge i 2 min under omrøring.
  • Tilsæt herefter mælk og kog op igen mens du fortsat rører i gryden. Når det koger skrues ned på laveste blus, og der lægges låg på gryden.
  • Rør rundt i gryden jævnligt så det ikke brænder på. Lad grøden koge i ca. 40-50 min alt efter hvilken konsistens du bedst kan lide.
  • Når grøden har den ønskede konsistens, spises den med kanelsukker og smørklat.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1portionKalorier: 410kcalKulhydrater: 69gProtein: 16gFedt: 7gMættet fedt: 4gKolesterol: 27mgNatrium: 551mgKalium: 543mgFibre: 1gSukker: 17gA-vitamin: 340IUC-vitamin: 1mgCalcium: 419mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Jul, Julegrød, Julemad, Rester af risengrød, Risengrød der ikke brænder på
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Tips og tricks

  • Pas meget på at grøden ikke brænder på. Kog grøden op, og skru herefter ned på helt lav varme og rør ofte.
  • Vil du være 100% sikker på den ikke brænder på, så brug sous vide-metoden.

Serveringsforslag

Spis risengrøden med masser af kanelsukker og en ordentlig smørklat! Rigtig smør selvfølgelig – det smager bedst.

Kanelsukker

Der findes ikke en decideret opskrift på det forhold kanelsukker skal blandes i. Det er lidt smag og behag. Vi kan godt lide den smager godt af kanel, og vi bruger ca. 2 spsk. sukker til 1. tsk kanel. Læs mere om hvordan du blander kanelsukker her.

Holdbarhed og opbevaring

  • Risengrød er bedst når den lige er kogt, men kan dog også sagtens spises dagen efter. Opbevar den i køleskabet.
  • Hvis du har rester af risengrød, kan det bruges til risalamande eller risengrødsvafler.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 3. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Photo of author

Opskrift af Tina Westergaard Møller

Tina er 33 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.