Risalamande er en elsket dansk juledessert, og noget mange af os helst ikke vil undvære ovenpå andestegen til juleaften. Her får du vores nemme opskrift på klassisk risalamande, som hele familien elsker.
Den klassiske juledessert
Risalamande hører sig julen til for mange. Det er en dejlig dessert oven på and, flæskesteg og litervis af brun sovs. Så trænger vi bare til noget sødt, og risalamande er bare et super godt bud, og det er også blevet en tradition hos mange danske familier.
Du skal lave din risalamande af risengrød, og hvis du har en rest tilbage kan den fint bruges dagen efter til alamande. Når du først har grøden, er det nemt at lave desserten. Det er nemlig grøden der tager længst tid.
Selvom denne opskrift er en nem opskrift, så synes vi det er verdens bedste risalamande. Den behøver ikke at være kompliceret, men med smagfulde mandler, vanilje og en hjemmelavet kirsebærsovs på toppen, ja så sidder den altså lige i skabet.
Er der nogen af dine gæster der ikke kan lide risalamande? Så prøv vores Jule panna cotta med kirsebærgele i stedet.
Ingrediensnoter
Risengrød – Du skal bruge risengrød når du skal lave risalamande. Så første skridt er at lave din grød. Hvis du ikke vil lave grøden selv, kan du også sagtens lave risalamande af færdigkøbt risengrød. Det kan du købe i supermarkedet. Hvis du vil lave din grød selv, så finde vores opskrift på risengrød her.
Mandler – Der skal selvfølgelig mandler i! Du skal bruge smuttede mandler, se her hvordan du smutter mandler. Alternativt kan du købe mandler der allerede er smuttede, de er dog lidt dyrere.
Vaniljesukker – Vi bruger vaniljesukker til denne dessert. Vælg en god kvalitet, det kan smages. Du kan alternativt også bruge flormelis eller sukker og så korn fra en vaniljestang, men vaniljestængerne er blevet så dyre, med vaniljesukker kan vi vist alle være med.
Piskefløde – Det der gør desserten let og luftig er flødeskum. Så der skal selvfølgelig bruges helt almindelig piskefløde, som skal pisket til en let flødeskum. Pas på ikke at overpiske den.
Hvordan laver man risalamande?
Denne risalamande er virkelig nem at lave, og så er det sådan jeg har lært det af min mor. Så det er den opskrift vi altid bruger herhjemme.
- Start med at smutte mandlerne, og hakke dem groft. Husk at gem en til hvis du har købt en mandelgave.
- Bland risengrød sammen med de hakkede mandler og vaniljesukkeret.
- Piske fløden til en let flødeskum. Den skal danne bløde toppe, men må endelig ikke overpiskes.
- Vend risengrødsblandingen over i flødeskummen, og vend det forsigtigt rundt med en dejskraber. Undgå at slå for meget luft ud af flødeskummen når du vender det sammen.
Nu er din risalamande klar til servering, men den har rigtig godt af lige at så 2-3 timer på køl og trække inden den skal spises.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Det er faktisk en dansk opfindelse, og det kan vi godt være stolte af. Navnet er dog fransk og betyder direkte oversat “ris med mandel”. Og det er jo egentlig et meget passende navn til desserten.
I Danmark begyndte vi nemlig at spise desserten med kirsebærsovs i stedet for risengrøden til jul omkring 1900-tallet. Traditionen med mandelgaven er dog fransk, og stammer nok fra ritualet med at komme en hel mandel i deres helligtrekongerkage.
De fleste vælger at servere et godt glas portvin til desserten juleaften, men en lækker dessertvin er også et godt valg.
Hvis du har en rest risengrød, kan den nemt bruges til alamande. Du kan blot tilsætte vaniljesukker eller kornene fra 1 vaniljestang samt sukker eller flormelis som jeg har beskrevet i opskriften.
Der skal sovs til, og vi spiser den næsten altid med den klassiske kirsebærsovs. Hvis du ikke er til det, så kan den også serveres med jordbærsovs eller måske appelsinsovs? Kun fantasien sætter grænsen, det er dog rart med noget lidt syrligt og friskt til den lidt fede dessert.
Andre juledesserter du måske vil synes om
- Risalamande islagkage
- Panna cotta med kirsebær
- Portvinsfromage
- Risalamande cheesecake
- Jule panna cotta med kirsebærgele
Tips og tricks til opskriften
- Risalamanden kan holde sig 1-2 dage når der er tilsat fløde. Den smager faktisk ofte bedre dagen efter den er lavet når den har stået og trukket lidt i køleskabet.
- Det anbefales ikke at fryse den færdige alamande, da den kan blive ret grynet eller vandet når den bliver tøet op.
- Har du mere end du kan spise, så kan risalamande også bruges til klatkager på samme måde som risengrød. Se vores opskrift på klatkager eller lav lækre Risalamande vafler af resterne.
Serveringsforslag
- Server risalamanden i en stor skål med kirsebærsovs ved siden af. Husk mandlen og en mandelgave selvfølgelig.
- Alternativt kan du portionsanrette i små glas, det ser smukt ud på julebordet eller til julefrokosten.
- Risalamande kan også serveres til Mortensaften ovenpå andestegen.
Vil du prøve en alternativ juledessert i år?
Prøv vores opskrift på Risalamande islagkage, der har sammen gode smag, men bare samlet i en lækker islagkage.
Opskrift på den elskede juledessert
Her er vores bud på den bedste risalamandeopskrift. Den er den vi selv bruger, og den er nem og smager dejligt og mildt af jul. Sådan en rigtig børnevenlig version, som jeg også husker min mor lavede da vi var små.
Jeg laver risalamande med vaniljesukker. Mest fordi det er nemt når man har en rest risengrød tilbage. Hvis du skal koge grød specifikt til risalamande, kan du koge den med vaniljekorn fra en vaniljestang og 2 spsk. sukker i stedet for. Kom også den tomme vaniljestang ned i gryden og kog den sammen med grøden for ekstra smag.
Risalamande
Ingredienser
- 500 g risengrød
- 80 g mandler
- 2 dl piskefløde
- 2 spsk vaniljesukker
Sådan gør du
- Start med at smutte mandlerne. Jeg bruger ofte mikroovnen og koger dem i en kop vand i 1 minut. Herefter lader jeg dem stå 2 minutter og så er de klar til at smutte. Alternativt kan du koge dem 1 minut i vand i en gryde, lade dem trække i 2 minutter i vandet og så smutte dem. Hak de smuttede mandler groft. Husk at gemme 1 hel mandel hvis der er mandelgave.80 g mandler
- Bland risengrød, vaniljesukker (eller almindelig sukker eller flormelis og kornene fra 1 vaniljestang) og hakkede mandler sammen.500 g risengrød, 2 spsk vaniljesukker
- Pisk fløden til en luftig flødeskum. Den skal ikke være for fast, men danne bløde toppe når du rører i den.2 dl piskefløde
- Bland først 1/3 af den piskede fløde i risengrøden, og vend herefter forsigtigt resten af fløden i, uden at slå for meget luft ud af risalamanden.
- Sæt risalamanden på køl indtil den skal serveres.
- Spis med lun kirsebærsovs og drys eventuelt med hakkede mandler.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 6. december 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her