Julen nærmer sig med hastige skridt, og i dag får du en lækker juleislagkage med alle de gode julesmage. Den kan du servere som alternativ juledessert, eller måske som en dessert til julefrokosten.
islagkage med marcipan, kirsebær og brændte mandler
Lige nu kan du få rigtig gode tilbud på piskefløde, og så er det altså bare med at få købt ind og lavet nogle lækre islagkager til fryseren.
Denne version af islagkage er en julet slags. Jeg har kommet alle de lækre julesmage i, marcipan, amarena kirsebær, brændte mandler og mørk chokolade, og den smager altså bare skønt.
Det er sådan en man godt kunne servere til juleaften hvis man nu vil have et alternativ til den klassiske risalamande, men den er også skøn de andre juledage eller til julefrokosten.
Ingrediensnoter
Piskefløde – Denne is er en parfaitis, og den er altså lavet udelukkende på piskefløde for at få en glat is. Derfor behøver man heller ikke ismaskine når man skal lave denne is.
Æg – Jeg bruger bare hele friske æg, som jeg så deler. Vi skal nemlig bruge æggehviderne i mandelbunden til islagkagen, og så skal vi bruge æggeblommerne i selve iscremen. Du kan også vælge pasturisere æg delt i blommer og hvider hvis du hellere vil det.
Vanilje – Jeg kommer vaniljekorn i ismassen. Det giver en dejlig smag. Du kan også bruge 1 tsk vaniljepasta eller vaniljepulver i stedet. Hvis du kun har vaniljesukker hjemme, så kan du skifte en spiseskefuld sukker ud med vaniljesukker.
Brændte mandler – Vi skal bruge brændte mandler til denne is. Hvis du har mod på det, kan du nemt lave dem selv. Find vores opskrift på brændte mandler her. Hvis du vil gøre det nemt for dig selv, kan du købe brændte mandler i supermarkedet her op til jul.
Amarena kirsebær – Jeg kommer nogle af de lækre bær inden i islagkagen, og så kommer jeg lidt af lagen fra glassen på toppen. Smagen af amarena kirsebær er bare en skøn smag, som jeg virkelig forbinder med jul.
Hvordan laver man juleislagkage?
Det er ikke så svært at lave denne islagkage, og her får du en kort beskrivelse af fremgangsmåden med billeder.
- Det første du skal gøre, er at lave bunden. Det er en mandelbund, som man laver med at piske æggehvider og sukker godt sammen, og så vende mandelmel i. Dejen kommes i en springform, og bages i ovnen til den er gylden og sprød. Herefter skal den på frys og blive kold mens du laver iscremen klar.
- Iscremen laver du ved at piske vanilje, sukker og æggeblommer godt sammen. Pisk fløden til en let flødeskum, og vend herefter stykker af marcipan og hakket mørk chokolade i æggesnapsen inden du vender flødeskummen forsigtigt i. Halvdelen af iscremen hældes ovenpå den afkølede bund, og amarena kirsebær fordeles ovenpå.
- Hæld herefter den anden halvdel af iscremen ovenpå.
- På toppen pynter du med lagen fra amarena kirsebærene og hakkede brændte mandler, og så skal islagkagen bare på frys indtil 15 minutter inden den skal serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja du kan bruge lige præcis de julesmage du bedst kan lide. Prøv også at komme nogle knuste småkager, nougat eller hvad I nu godt kan lide derhjemme i din ismasse.
Sådan en islagkage kan holde sig flere måneder i fryseren, så du kan sagtens lave den i god tid. Når den er frossen kan du lige dække den over med et stykke husholdningsfilm.
Andre juledesserter du måske vil synes om
- Risalamande islagkage
- Jule panna cotta med kirsebærgele
- Risalamande cheesecake
- Portvinsfromage
- Panna cotta med kirsebær
Tips og tricks til opskriften
- Marcipan
- Vi bruger bare helt almindelig marcipan, men har du for eksempel marcipanbrød, snebolde eller andet du ikke har fået spist, så kan du nemt bruge det i stedet. Du kan også prøve med marcipan med pistaciesmag eller andre smagsvarianter.
- Brændte mandler
- Du skal ikke være bange for at kaste dig ud i at lave dine egne brændte mandler. Du kan lave dem mens din bund er i ovnen. Har du ikke prøvet at lave brændte mandler før, så har vi samlet alle vores tips til de bedste brændte mandler her. Du kan også prøve Brændte mandler med lakrids eller Brændte mandler med kakao.
- Fyld
- Brug de julesmage i bedst kan lide. Det kan være stykker af brunkager eller pebernødder, det kan være juleskum, fudge eller andre julefavoritter, alt efter hvad I elsker ved julen.
Serveringsforslag
- Server som en alternativ juledessert i stedet for risalamande til juleaften
- Server til julefrokosten eller i juledagene når I skal hygge lidt ekstra.
Elsker du lækre islagkager?
Prøv også vores opskrift på Risalamande islagkage
Opskrift på islagkage med mandelbund og julesmag
Her får du vores bud på en rigtig juleislagkage. Den er med marcipan, kirsebær og brændte mandler, men du kan nemt selv tilpasse den, så den indeholder alle Jeres julefavoritter.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og glæde familien med rigtig lækker juleis.
Juleislagkage
Udstyr
- Springform 25 cm
- Kageplast
Ingredienser
Mandelbund:
- 4 æggehvider
- 200 g sukker
- 200 g mandelmel, eller finthakkede mandler
Iscreme:
- 1 vaniljestang
- 75 g sukker
- 4 æggeblommer
- 5 dl piskefløde
Fyld og pynt:
- 150 g marcipan
- 75 g mørk chokolade
- 150 g dessertkirsebær, fx amarena
- 1 dl kirsebærsaft fra dessertkirsebær
Brændte mandler:
- 100 g mandler
- 100 g sukker
- ½ dl vand
Sådan gør du
Mandelbund:
- Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
- Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker. Kom 1 spsk. sukker i æggehviderne af gangen mens du stadig pisker, og fortsæt til alt sukkeret er indarbejdet og du har en sej og jævn marengsmasse.4 æggehvider, 200 g sukker
- Vend mandelmelet i marengsen med en dejskraber. Pas på ikke at slå luften ud af massen.200 g mandelmel
- Beklæd bunden af en springform på 25 cm med bagepapir, og smør det nederste af siderne med bagespray eller smør, så ikke bunden hænger fast i siderne.
- Hæld dejen til bunden i springformen, og bag bunden i 35 minutter ved 160 grader varmluft. Når bunden er færdigbagt, skal den på frys og køle ned. Mens bunden bager kan du lave dine brændte mandler, og mens bunden er på frys, kan du lave iscremen.
Brændte mandler:
- Kom mandler, sukker og vand på en pande, og varm dem op under omrøring indtil sukkeret krystalliserer og bliver hvidt.100 g sukker, ½ dl vand
- Giv mandlerne lidt længere indtil sukkeret igen vil smelte, og de får den lidt blanke overflade. Du skal ikke lade alt sukkeret smelte, så vil mandlerne blive hårde, men de skal lige akkurat være blanke, og så skal de over på et stykke bagepapir og køle ned.
Iscreme:
- Skær marcipanen i små tern, og hak chokoladen groft.150 g marcipan, 75 g mørk chokolade, 100 g mandler
- Skrab kornene ud af vaniljestangen og pisk vaniljen sammen med sukker og æggeblommer til det er luftigt og skummende. Rør stykker af marcipan og mørk chokolade i.1 vaniljestang, 75 g sukker, 4 æggeblommer
- Pisk fløden til en let flødeskum. Den skal ikke være for fast, men danne bløde toppe når du rører i den. Vend flødeskummen sammen med æggemassen.5 dl piskefløde
Samling:
- Tag formen med bunden ud af fryseren, og sæt kageplast rundt i kanten af formen.
- Hæld halvdelen af iscremen hen over den afkølede bund, og fordel dessertkirsebærene rundt i iscremen. Hæld derefter den anden halvdel af iscremen hen over kirsebærene.150 g dessertkirsebær
- Hæld saften fra dessertkirsebærene ovenpå kagen med en ske, og rør eventuelt lidt rundt i toppen, så saften fordeler sig og laver snirkler. Hak de brændte mandler groft og pynt med dem på toppen af islagkagen.1 dl kirsebærsaft fra dessertkirsebær
- Lad kagen fryse i 4 timer, men gerne længere eller natten over.
- Tag kagen ud af fryseren 10-15 minutter inden den skal serveres.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her