Opskrift på juleislagkageEn skøn islagkage fyldt med alle de lækreste julesmage som amarena kirsebær, marcipan, chokolade og brændte mandler. Den er dejlig at servere til julefrokost, i juledagene eller som alternativ til risalamande.
Forb. tid 15 minuttermin
Tilb. tid 35 minuttermin
Frysetid 4 timert
Samlet tid 4 timert50 minuttermin
Antal 8personer
Udstyr
Springform 25 cm
Kageplast
Ingredienser
Mandelbund:
4æggehvider
200gsukker
200gmandelmel, eller finthakkede mandler
Iscreme:
1vaniljestang
75gsukker
4æggeblommer
5dlpiskefløde
Fyld og pynt:
150gmarcipan
75gmørk chokolade
150gdessertkirsebær, fx amarena
1dlkirsebærsaft fra dessertkirsebær
Brændte mandler:
100gmandler
100gsukker
½dlvand
Sådan gør du
Mandelbund:
Tænd ovnen på 160 grader varmluft.
Pisk æggehviderne helt stive med en elpisker. Kom 1 spsk. sukker i æggehviderne af gangen mens du stadig pisker, og fortsæt til alt sukkeret er indarbejdet og du har en sej og jævn marengsmasse.
4 æggehvider, 200 g sukker
Vend mandelmelet i marengsen med en dejskraber. Pas på ikke at slå luften ud af massen.
200 g mandelmel
Beklæd bunden af en springform på 25 cm med bagepapir, og smør det nederste af siderne med bagespray eller smør, så ikke bunden hænger fast i siderne.
Hæld dejen til bunden i springformen, og bag bunden i 35 minutter ved 160 grader varmluft. Når bunden er færdigbagt, skal den på frys og køle ned. Mens bunden bager kan du lave dine brændte mandler, og mens bunden er på frys, kan du lave iscremen.
Brændte mandler:
Kom mandler, sukker og vand på en pande, og varm dem op under omrøring indtil sukkeret krystalliserer og bliver hvidt.
100 g sukker, ½ dl vand
Giv mandlerne lidt længere indtil sukkeret igen vil smelte, og de får den lidt blanke overflade. Du skal ikke lade alt sukkeret smelte, så vil mandlerne blive hårde, men de skal lige akkurat være blanke, og så skal de over på et stykke bagepapir og køle ned.
Iscreme:
Skær marcipanen i små tern, og hak chokoladen groft.
150 g marcipan, 75 g mørk chokolade, 100 g mandler
Skrab kornene ud af vaniljestangen og pisk vaniljen sammen med sukker og æggeblommer til det er luftigt og skummende. Rør stykker af marcipan og mørk chokolade i.
1 vaniljestang, 75 g sukker, 4 æggeblommer
Pisk fløden til en let flødeskum. Den skal ikke være for fast, men danne bløde toppe når du rører i den. Vend flødeskummen sammen med æggemassen.
5 dl piskefløde
Samling:
Tag formen med bunden ud af fryseren, og sæt kageplast rundt i kanten af formen.
Hæld halvdelen af iscremen hen over den afkølede bund, og fordel dessertkirsebærene rundt i iscremen. Hæld derefter den anden halvdel af iscremen hen over kirsebærene.
150 g dessertkirsebær
Hæld saften fra dessertkirsebærene ovenpå kagen med en ske, og rør eventuelt lidt rundt i toppen, så saften fordeler sig og laver snirkler. Hak de brændte mandler groft og pynt med dem på toppen af islagkagen.
1 dl kirsebærsaft fra dessertkirsebær
Lad kagen fryse i 4 timer, men gerne længere eller natten over.
Tag kagen ud af fryseren 10-15 minutter inden den skal serveres.
Noter
Vanilje - Kornene fra 1 vaniljestang kan erstattes med 1 tsk. vaniljepasta eller du kan erstatte 1 spsk. af sukkeret med vaniljesukker.Brændte mandler - Du kan købe færdige brændte mandler eller lave dine egne. Få vores tips til brændte mandler her.