Hjem » Slik » Karamel fudge

Karamel fudge

Hjemmelavet fudge med karamel er blevet en ny julefavorit herhjemme. Det er heldigvis virkelig nemt at lave selv, alt det kræver er ganske få ingredienser og er sukkertermometer til at få den rigtige temperatur. Læs med her og få vores opskrift på karamel fudge.

Hjemmelavet karamel fudge med flagesalt og kondenseret mælk

Hvad er fudge?

Fudge er en type slik med et højt indhold af sukker. Det laves ved at koge mælk, sukker og smør sammen, afkøle det og så slå luft ind i blandingen. Her kan man tilsætte forskellige smage hvis man synes. Når det er kølet af, har det en konsistens som en let krystalliseret blød flødekaramel der er lidt mere smuldrende end vi kender det fra karameller.

Hvor stammer fudge fra?

Fudge er af amerikansk oprindelse, og stammer fra slutningen af 19-hundredetallet. Den sukkerholdige sliktype har senere spredt sig til store dele af verden.

I Amerika vil man typisk finde klassisk chokoladefudge eller måske fudge med peanutbutter, mens man i England ofte vil kunne købe karamel fudge eller varianter med tørret frugt eller nødder.

Hjemmelavet saltkaramel fudge med vanilje

Hvordan laver man karamel fudge?

Karamel fudge laves traditionel med mælk, sukker og smør. Her i opskriften bruger vi kondenseret mælk, fordi det lige gør processen en hel del hurtigere. Det er tilgængeligt i de fleste supermarkeder i Danmark, og er ret nemt at få fat i.

Til vores opskrift skal du bruge:

  • Kondenseret mælk på dåse
  • Brun farin
  • Smør
  • Vaniljepasta, eller korn fra vaniljestang
  • Flagesalt, fordi det bare smager godt med karamel

Fremgangsmåden er ganske simpel. Kom kondenseret mælk, brun farin, smør og vaniljepasta i en non-stick gryde, og varm op på middel varme. Rør godt rundt og fortsæt til karamellen når 115 grader. Så skal gryden af varmen, og køle ned i 5 minutter.

Tilsæt så salt, og rør rundt med en grydeske til massen bliver mat og slipper siderne. Hæld massen i en form beklædt med bagepapir, og lad den køle ned inden den skæres ud.

Find den fulde opskrift længere nede på siden.

Prøv også: Hjemmelavede snebolde

Fudge med smag af karamel og vanilje

Opskrift på den bedste fudge med karamel

Her får du vores opskrift på en lækker karamel fudge med vanilje. Den er nem at lave, og kræver kun få ingredienser. Fudge er super lækkert i skålen med juleknas, men det kan altså sagtens spises hele året rundt hvis du spørger mig.

Hjemmelavet karamel fudge med flagesalt og kondenseret mælk
4 fra 2 stemmer

Karamel fudge

Opskrift på hjemmelavet fudge med saltkaramel
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Nedkøling 1 t
Samlet tid 1 t 30 min
Ret Juleslik
Køkken Amerikansk
Antal 35 stykker
Kalorier 105 kcal

Udstyr

  • Sukkertermometer
  • Non-stick gryde

Ingredienser

  • 1 ds kondenseret mælk, a 397 gram
  • 400 g brun farin
  • 1,5 dl mælk
  • 110 g smør
  • 1 tsk vaniljepasta
  • ½ tsk flagesalt

Sådan gør du

  • Kom kondenseret mælk, brun farin, mælk, smør og vaniljepasta i en non-stick gryde og varm op.
    Ingredienser til karamel fudge i gryde
  • Brug et sukkertermometer til at måle temperaturen på massen. Den skal op på 115 grader. Når temperaturen når 115 grader, tages gryden af varmen, og så skal den stå 5 minutter og køle af.
    massen til karamel fudge der koger i gryden med termometer i
  • Tilsæt herefter flagesalt, og rør så i massen med grydeskeen i cirka 5 minutter indtil massen bliver mat og slipper kanterne. Hvis du gerne vil have en glat fudge, skal du stoppe med at røre lige når massen bliver mat, hvis du vil have den mere krystalliseret og smuldrende, kan du røre lidt længere.
    massen der er klar til at blive til fudge i formen
  • Kom massen i en bøtte eller et fad på cirka 20×20 cm beklædt med bagepapir. Tryk massen godt ned, og glat den ud så godt som muligt. Lad den stå og køle lidt ned inden den sættes i køleskabet indtil den er så kold du kan skære den ud. Det tager en times tid.
  • Skær fudgen ud i terninger på den størrelse du gerne vil have. Kom terningerne i køleskabet, og lad dem køle helt ned inden de serveres.

Nutrition

Serving: 1stykkeKalorier: 105kcalKulhydrater: 18gProtein: 1gFedt: 4gMættet fedt: 2gKolesterol: 11mgNatrium: 48mgKalium: 63mgSukker: 18gA-vitamin: 116IUC-vitamin: 1mgCalcium: 48mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Blød karamel, Fugde med saltkaramel, Hjemmelavet fudge, Hjemmelavet juleslik, Kondenseret mælk, Vanilje fudge
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.