Madformadelskere / Slik / Karamel fudge

Karamel fudge

4.5

/5

1 time 30 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4.5

/5

1 time 30 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Hjemmelavet fudge med karamel er blevet en ny julefavorit herhjemme. Det er heldigvis virkelig nemt at lave selv, alt det kræver er ganske få ingredienser og et sukkertermometer til at få den rigtige temperatur. Læs med her og få vores opskrift på karamel fudge.

Hjemmelavet karamel fudge med flagesalt og kondenseret mælk

Hjemmelavet juleslik

Det er sjovt selv at kaste sig ud i at lave noget af slikket til jul. Juleslik er jo noget hver familie har deres egne traditioner for. Men herhjemme er Snebolde, traditionelle Saltkarameller og så denne her omgang karamel fudge et kæmpe hit.

Fudge er en slags karamel, men fudgemassen bliver undervejs pisket, så der kommer mere luft i massen, og den bliver mere smuldrende i forhold til traditionelle flødekarameller.

Det er lidt smag og behag om man helst vil have fudge eller flødekarameller.

Denne her er en klassisk vaniljefudge med den traditionelle smag af karamel og så lige et drys salt til at pifte den op med. Salt og karamel kan bare noget sammen!

Så hvad enten du selv skal holde juleaften, og vil servere lidt lækkert og hjemmelavet i slikskålen, eller du måske skal besøge andre, så er det en god ide at gå i køkkenet og lave en portion fudge. Det er nemlig slet ikke så svært at lave selv.

Server den for familien, eller giv en æske hjemmelavet karamel fudge som værtindegave til den du skal besøge juleaften. Det vil med garanti bringe glæde hos hele selskabet.

Hjemmelavet saltkaramel fudge med vanilje

Ingrediensnoter

Kondenseret mælk – Købes på dåse. Karamel fudge laves traditionel med mælk, sukker og smør. Her i opskriften bruger vi kondenseret mælk, fordi det lige gør processen en hel del hurtigere. Det er tilgængeligt i de fleste supermarkeder i Danmark, og er ret nemt at få fat i.

Brun farin – Giver en intens og dyb smag til karamellen.

Smør – Kan ikke undværes, det giver den rigtige tekstur. Brug rigtig smør og ikke et blandingsprodukt.

Vaniljepasta – Eller korn fra en vaniljestang.

Flagesalt – Fordi det bare smager godt med karamel.

Hvordan laver man karamel fudge?

Fremgangsmåden er ganske simpel, og her kan de fleste vist være med.

Kom kondenseret mælk, brun farin, smør og vaniljepasta i en non-stick gryde, og varm op på middel varme. Rør godt rundt og fortsæt til karamellen når 115 grader. Så skal gryden af varmen, og køle ned i 5 minutter.

Tilsæt så salt, og rør rundt med en grydeske til massen bliver mat og slipper siderne. Hæld massen i en form beklædt med bagepapir, og lad den køle ned inden den skæres ud.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Fudge med smag af karamel og vanilje

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er fudge?

Fudge er en type slik med et højt indhold af sukker. Det laves ved at koge mælk, sukker og smør sammen, afkøle det og så slå luft ind i blandingen. Her kan man tilsætte forskellige smage hvis man synes. Når det er kølet af, har det en konsistens som en let krystalliseret blød flødekaramel der er lidt mere smuldrende end vi kender det fra karameller.

Hvor stammer fudge fra?

Fudge er af amerikansk oprindelse, og stammer fra slutningen af 19-hundredetallet. Den sukkerholdige sliktype har senere spredt sig til store dele af verden.

I Amerika vil man typisk finde klassisk chokoladefudge eller måske fudge med peanutbutter, mens man i England ofte vil kunne købe karamel fudge eller varianter med tørret frugt eller nødder.

Hvordan opbevarer man hjemmelavet fudge?

Pak den afkølede fudge i en lufttæt beholder, jeg bruger en plastbøtte. Plastbøtten opbevares i køleskabet.

Hvor længe kan hjemmelavet fudge holde sig?

Den færdige fudge kan opbevares 1-2 uger i køleskabet. Hvis den holder så længe.

Andre opskrifter på juleslik du måske vil synes om

Hjemmelavet karamel fudge med flagesalt og kondenseret mælk

Opskrift på den bedste fudge med karamel

Her får du vores opskrift på en lækker karamel fudge med vanilje. Den er nem at lave, og kræver kun få ingredienser. Fudge er super lækkert i skålen med juleknas, men det kan altså sagtens spises hele året rundt hvis du spørger mig.

Vi håber du får lyst til at kaste dig ud i at lave en portion af det lækre juleslik til familien. Det er nemlig noget som de fleste både børn og voksne elsker.

Hjemmelavet karamel fudge med flagesalt og kondenseret mælk
4.5 fra 4 stemmer

Karamel fudge

Opskrift på karamel fudge
Hjemmelavet fudge med saltkaramel er en skøn godte at have i slikskålen til jul. Det er både sjovt og lækkert at lave sit eget juleslik, og fudge er både nemt og hurtigt selv at lave.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 15 min
Nedkøling 1 t
Samlet tid 1 t 30 min
Ret Juleslik
Køkken Amerikansk
Antal 35 stykker
Kalorier 105 kcal

Udstyr

  • Sukkertermometer
  • Non-stick gryde

Ingredienser

  • 1 ds kondenseret mælk, a 397 gram
  • 400 g brun farin
  • 1,5 dl mælk
  • 110 g smør
  • 1 tsk vaniljepasta
  • ½ tsk flagesalt

Sådan gør du

  • Kom kondenseret mælk, brun farin, mælk, smør og vaniljepasta i en non-stick gryde og varm op.
    Ingredienser til karamel fudge i gryde
  • Brug et sukkertermometer til at måle temperaturen på massen. Den skal op på 115 grader. Når temperaturen når 115 grader, tages gryden af varmen, og så skal den stå 5 minutter og køle af.
    massen til karamel fudge der koger i gryden med termometer i
  • Tilsæt herefter flagesalt, og rør så i massen med grydeskeen i cirka 5 minutter indtil massen bliver mat og slipper kanterne. Hvis du gerne vil have en glat fudge, skal du stoppe med at røre lige når massen bliver mat, hvis du vil have den mere krystalliseret og smuldrende, kan du røre lidt længere.
    massen der er klar til at blive til fudge i formen
  • Kom massen i en bøtte eller et fad på cirka 20×20 cm beklædt med bagepapir. Tryk massen godt ned, og glat den ud så godt som muligt. Lad den stå og køle lidt ned inden den sættes i køleskabet indtil den er så kold du kan skære den ud. Det tager en times tid.
  • Skær fudgen ud i terninger på den størrelse du gerne vil have. Kom terningerne i køleskabet, og lad dem køle helt ned inden de serveres.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1stykkeKalorier: 105kcalKulhydrater: 18gProtein: 1gFedt: 4gMættet fedt: 2gKolesterol: 11mgNatrium: 48mgKalium: 63mgSukker: 18gA-vitamin: 116IUC-vitamin: 1mgCalcium: 48mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Blød karamel, Fugde med saltkaramel, Hjemmelavet fudge, Hjemmelavet juleslik, Kondenseret mælk, Vanilje fudge
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 20. december 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Tina Westergaard Møller

Tina er 33 år og uddannet civilingeniør i Arkitektur. Arkitektblyanten er dog skiftet ud med laptop og piskeris, og nu bruger hun meget af sin tid på at dele glæden ved madlavning med Jer her på Madformadelskere. Tina har stået i køkkenet siden hun var lille, og havde som barn en drøm om at blive kok. Hun elsker at fremtrylle lækre desserter og kager, og dele dem med familie og venner.

2 kommentarer til “Karamel fudge”

  1. 100 eller 115 grader?
    Hej
    Når jeg prøver at lave fudge, koger massen når den kommer til 100 grader, og jeg har svært ved at få temperaturen højere op.
    Jeg er bange for at det hele brænder på, hvis jeg bare lader det stå.
    Nogen gode råd?

    Svar
    • Hej Kresten

      Jeg kører den til den er 115 grader når jeg laver fudge. Det er vigtigt at den kommer derop omkring for at få den rigtige karamellisering og tekstur.
      Det tager noget tid at komme fra 100 til 115 grader. Mit bedste råd er tålmodighed og så er røre jævnligt under opvarmning så det ikke brænder på.

      Håber det hjælper dig videre.
      Mvh Tina

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.