Julen er over os, og det betyder selvfølgelig lækker julekonfekt. En af mine personlige favoritter er fransk nougat, som er en lækker sej, hvid nougat med mandler og pistacienødder og en dejlig smag af honning. Se her hvordan du selv kan lave den.
Nougat de montélimar
Nougat de montélimar, eller fransk nougat som vi kalder det herhjemme i Danmark, er en hvid, sej nougat med nødder og mandler.
Det er noget mange af os elsker at spise til jul, men ved du at du faktisk selv kan lave det?
Hjemmelavet fransk nougat er både lækkert og ret hurtigt at bikse sammen, og så kan du jo bruge lige præcis de nødder du bedst kan lide.
Her er det mandler og pistacienødder jeg har brugt, men andre nødder kan også sagtens bruges.
Ingrediensnoter
Honning – En flydende honning for eksempel akaciehonning eller din favorithonning.
Glukosesirup – Er med til at give den helt rette konsistens på din nougat. Du kan købe glukosesirup i større supermarkeder, og finder det sammen med de andre bageingredienser.
Æggehvider – Vi skal bruge nogle stiftpiskede æggehvider til denne opskrift. Jeg har brugt pasturiserede æggehvider, men du kan også bruge friske, det er helt op til dig selv. Jeg bruger ofte pasturiserede, så jeg ikke pludselig står med en masse ekstra blommer.
Mandler og pistacienødder – Usaltede og uristede.
Hvordan laver man fransk nougat?
Jeg synes det er sjovt at lave fransk nougat selv, det er lidt ligesom at lave skumfiduser, og jeg bliver altid forundret over at disse få ingredienser kan piskes op og blive luftige og lækre.
- Først skal du koge sukker, honning, glukosesirup og vand op til 150 grader. Det tager altså noget tid, især fra 110 til 150 grader, så du skal virkelig have tålmodighed her. Det kan sagtens tage 15-20 minutter. Brug et sukkertermometer for at holde øje med temperaturen.
- Pisk æggehviderne stive, og pisk derefter den varme honningmasse i i en tynd stråle. Når massen er jævn og sej, vendes de ristede nødder og mandler i.
- Hæld den lune nougatmasse i en form der er beklædt med bagepapir og drysset med flormelis.
- Drys toppen med flormelis og brug et stykke bagepapir til at jævne overfladen ud, inden du sætter nougaten på køl i minimum 6 timer. Herefter kan du skære nougaten ud.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Net det behøver du ikke. Det giver altså lidt ekstra smag til mandler og nødder, men du kan godt springe det skridt over hvis du helst vil det.
Jeg lægger det i en lufttæt beholder i køleskabet. Jeg lægger nougaten i flere lag, med madpapir i mellem så de ikke klistrer sammen.
Andre konfektopskrifter du måske vil synes om
- Kransekagekonfekt
- Konfektjuletræer med marcipan og nougat
- Konfekt med lakrids og hvid chokolade
- Dadelkonfekt
- Julemacarons
Tips og tricks til opskriften
- Husk godt med flormelis til at drysse over når du skal skære din nougat ud. Den har tendens til at klistre, så flormelis på bordet og kniven er en fordel. Vend også de udskårne stykker i flormelis.
Serveringsforslag
- Server i konfektskålen til jul sammen med alle de andre julelækkerier.
Elsker du juleslik?
Prøv også vores opskrift på Karamel fudge eller hjemmelavede snebolde.
Opskrift på hjemmelavet hvid nougat
Her får du vores opskrift på lækker hjemmelavet fransk nougat med mandler og pistacienødder.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og overraske din familie med disse lækre hapsere til jul.
Fransk nougat
Ingredienser
- 150 g sukker
- 100 g honning
- 100 g glukosesirup
- 80 g vand
- 65 g æggehvider
- 100 g mandler
- 50 g pistaciekerner
- 1 dl flormelis, til form og udskæring
Sådan gør du
- Rist mandler og pistaciekerner ed 180 grader almindelig over- og undervarme i 10 minutter. Herefter tages nødderne ud og køler ned indtil de skal bruges. Gå samtidig i gang med nougatmassen.100 g mandler, 50 g pistaciekerner
- Kom sukker, honning, glukosesirup og vand i en gryde, og varm det op til 150 grader. Det tager ret lang tid at varme op fra 110-150, så du skal have god tålmodighed. Blandingen bliver gylden og tykner, men det er en god ide at bruge et sukkertermometer for at få den helt rigtig temperatur, og dermed konsistens.150 g sukker, 100 g honning, 100 g glukosesirup, 80 g vand
- Når temperaturen nærmer sig 150 grader, piskes æggehviderne helt stive i en røremaskine eller med elpisker. De skal være så stive at du kan vende skålen på hovedet.65 g æggehvider
- Hæld langsomt den varme honninglage i de stiftpiskede æggehvider i en tynd stråle mens du fortsat pisker. Når alt lagen er tilsat, piskes 5-10 minutter til du har en jævn og sej marengsmasse, der stadig er lidt lun.
- Vend mandler og pistaciekerner i massen.
- Læg et stykke bagepapir i en form på cirka 20×20 cm, og drys bunden med lidt flormelis. Hæld den lune nougatmasse i formen, og drys lidt flormelis på toppen. Læg et stykke bagepapir over, og jævn overfladen ud.1 dl flormelis
- Sæt nougaten på køl i minimum 6 timer, men gerne til dagen efter.
- Når nougaten er helt kold, skæres den ud i firkanter. Vend stykkerne i lidt flormelis så de ikke klistrer, og opbevar dem på køl til de skal spises.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her