Lækker cremet og fyldig rodfrugtmos helt fra bunden. Leder du efter det perfekte tilbehør til en gryderet, en hakkebøf med bløde løg eller andet der fortjener en god mos, så er det her du skal starte.
Vinterretter og den gode mos
Nu er det ved at være tid til at alle opskrifterne på gyderetterne bliver støvet, af og kommer på bordet igen. Det er ved at blive koldt uden for, den første nattefrost har allerede vist sit “grimme” ansigt, og det betyder hjemme hos os, at vi begynder at servere alle de der lækre hyggeretter med en god kraftig smag. De har stået på komfuret eller i ovnen og simret i flere timer, og noget så kraftigt i smagen kræver noget godt tilbehør.
De fleste af os er vokset op med kartoffelmosen, og er den lavet rigtigt med masser af kærlighed, så smager den også rigtig godt. Men jeg fortrækker udgaven hvor kartoflen er suppleret med med nogle lækre rodfrugter. Og de er heldigvis i overflod lige nu, og har du dem ikke i køkkenhaven, så er de at finde i næsten alle grøntafdelinger i supermarkederne rundt omkring.
Rodfrugterne giver en masse ekstra smag til mosen, guleroden giver noget sødme og pastinakken, persilleroden eller hvad du nu vælger giver en lækker, nærmest krydret smag. Så det er bare om at bruge alle de lækre smage og få dem proppet ned i mosen når der skal serveres gryderetter og lignende hvor en god mos passer godt til.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Kartofler – Med en masse stivelse til at holde sammen på mosen, er kartoflen svær at undvære. De giver også smag.
Gulerødder – Giver en masse sødme til mosen, du kan tilpasse mængden til din egen smag.
Pastinak – Her kunne du også sagtens bruge persillerod eller selleri. Det giver en lækker og markant krydret smag til den færdige mos.
Fløde – Giver fedme, kan erstattes af mælk hvis man vil skære lidt ned på kalorierne.
Smør – Smag, fedme og kan næsten ikke undværes. Det giver bare lige det sidste pift.
Salt & Peber – Rodfrugtmos kan tage en del salt, så husk at smage den til.
Hvordan laver man rodfrugtmos?
Det tager faktisk ikke så lang tid at lave. Der er lige lidt forberedelse med at skrælle grøntsager og skære i tern, men resten er bare lige til.
De forberedte grøntsagstern koges i usaltet vand til de er helt møre. Når terne er helt møre, afdryppes de inden de moses og der tilsættes fløde samt smør, salt og peber. Mosen smages til, og serveres som tilbehør til en god gryderet.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja, du kan prøve med persillerod eller selleri i stedet.
Ja, du kan bruge mælk, enten letmælk eller sødmælk.
Andre opskrifter med rodfrugter du måske vil synes om
- Kartoffelmos med selleri
- Bagte rødbeder
- Rodfrugter i ovn
- Glaserede gulerødder
- Kartofler og gulerødder i ovn
Tips og Tricks
- Smag til!
- Husk at smage mosen til. Den kan tage en del salt og peber, så smag dig frem. Du kan også tilsætte ekstra smør eller fløde hvis konsistensen er for tyk og du vil have den mere cremet. Pas dog på med at røre for meget i mosen, for så kan den blive “lang” og klistret.
Serveringsforslag
- Server mosen til en god gang Boeuf bourguignon, Kylling stroganoff eller anden lækker gryderet.
- Server i stedet for almindelig kartoffelmos til for eksempel Brændende kærlighed.
Elsker du mos?
Prøv også vores opskrift på Klassisk kartoffelmos eller Kartoffelmos med selleri
Opskrift på kartoffelmos med gulerødder og pastinak
Her får du vores version af en nem og lækker rodfrugtmos. Den er lavet på kartofler, gulerødder og pastinak men du kan også nemt bruge for eksempel selleri eller persillerod.
Vi håber du får lyst til at prøve mosen, den er virkelig skøn til alle efterårets og vinterens gryderetter.
Rodfrugtmos
Ingredienser
- 500 g kartofler
- 250 g gulerod
- 250 g pastinak
- 1 dl piskefløde, evt. lidt ekstra
- 100 g smør, blødt
- 1,5 tsk salt
- peber, efter smag
- Frisk persille
Sådan gør du
- Skræl kartofler, gulerødder og pastinakker, og skær dem i tern. Kom grøntsagsternene i en gryde, og kom vand i gryden så det dækker grøntsagerne.500 g kartofler, 250 g gulerod, 250 g pastinak
- Bring grydens indhold i kog og skru lidt ned for varmen, kom låg på. Nu skal grøntsagerne koges i ca. 15-20 minutter, eller til de er helt møre. – Stik med en spids kniv i grøntsagerne og tjek om det er møre.
- Når grøntsagerne er helt møre hældes de op i et dørslag og afdryppes.
- Nu skal de møre grøntsagstern moses. Det kan du gøre med en kartoffelpresser eller en kartoffelmoser. Mos grøntsagerne til den ønskede konsistens og tilsæt derefter fløde, smør, salt og peber.1 dl piskefløde, 100 g smør, 1,5 tsk salt, peber
- Rør forsigt mosen sammen til fløden og smørret er optaget, pas på ikke at arbejde for meget med mosen, da sen kan blive klistret.
- Smag den til en sidste gang inden du serverer den, og drys eventuelt med frisk hakket persille.Frisk persille
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her