Hjem » Sauce » Champignonsovs

Champignonsovs

En god bøf kræver en god sovs. Lækker og cremet champignonsovs med den helt rigtige intense smag af champignoner. Den passer helt perfekt til en lækker mør bøf, eller et stykke lækkert kød fra grillen. Hvis du vil se opskriften på den bedste champignonsauce, så læs med her.

champignonsovs i gryde

Den perfekte champignonsovs

Jeg er glad for sovs, det er vidst ingen hemmelighed. Lige fra den traditionelle brune til mere avanceret saucer. Sovs er bare godt, og enhver hjemmekok bør have opskrifterne liggende på rygraden, så man til enhver tid kan fremtrylle en sovs der smager så fuglene synger.

Champignonsovsen er en af mine favoritter, den egner sig helt perfekt til bøffen, stegen, eller for den sags skyld en lækker grillet kylling. Og som med så mange andre saucer/sovser så er den virkelig nem at lave.

Det hele drejer sig selvfølgelig om champignoner. Store flotte hvide eller brune champignoner, og masser af dem. For når man laver sovs, så handler det om at “proppe” så meget smag ned i saucen som muligt.

Svampe elsker smør, og det er altså vigtigt at basen for den hjemmelavede champignonsovs bliver svitset i smør for at få den helt rigtige smag frem. I kombination med friske krydderurter, en smule skalotteløg og lidt andet godt, så er det rammen for den bedste champignonsovs i verden.

Smag nu den sovs til. Og det mener jeg, der er rigtig mange mennesker der ikke smager maden til under tilberedningen, og det er en fejl.

Smagen ændrer sig løbende og det er derfor vigtigt at man hele tiden justerer smagene med salt, sukker og citronsaft når man laver mad, også sovs.

Den perfekte balance mellem sødt, salt og syrligt sammen med den intense svampesmag, er det der gør en champignonsovs så lækker. Sammen med den fede fløde der koger ind og bliver cremet, så kan man faktisk ikke ønske sig meget mere i en sovs.

Du kan betragte vores opskrift på hjemmelavet champignonsovs som en grundopskrift på svampesauce, og så kan du jo prøve med andre svampe end lige champignoner hvis du har mod på det.

gryde med champignonsovs

Ingrediensnoter

Champignoner – Du kan bruge hvide eller brune champignoner.

Tørret rosmarin – Rosmarin kan bare noget sammen med svampe. Hvis du kan få fat i noget frisk rosmarin, så brug endelig det, men tørret kan også gøre det. Hvis du bruger frisk, så brug dobbelt så meget som hvis du brugte tørret.

Tørret Timian –
Det er på samme måde som med rosmarin, timian er med til at give den helt rigtige smag til sovsen. Her skal du også bruge dobbelt af den tørrede mængde, hvis du bruger friske krydderurter.

Hvidvin – Hvidvinen er med til at give sovsen en god dybde i smagen. Du behøver ikke bruge en dyr hvidvin, men find en god tør en.

Hønsefond –
Jeg skriver hønsefond, men brug endelig bare en bouillonterning rørt op i vand for nemhedens skyld. En terning giver normalt 5 dl og du skal bruge 2 dl her i opskriften.

Fløde – Piskefløden kan ikke undværes. Det er en flødebaseret champignonsovs, og brug endelig piskefløde, så sovsen bliver lækker og cremet.

Citronsaft – Citronsaften giver den lidt syrlige kant og spiller op imod det søde og det salte. Hvis du ikke har citronsaft, så kan du erstatte det med samme mængde hvidvinseddike, eller rødvinseddike.

Hvordan laver man champignonsovs?

Her kommer der en hurtig gennemgang af hvordan du laer den bedste hjemmelavede champignonsauce. Du kan sagtens forberede ingredienserne i forvejen, så det er lige til at gå i gang.

I en pande smeltes smør, og krydderurter samt løg tilsættes og svitses til løgene bliver klare. Svampene kommes på panden og svitses med til næsten al væde er fordampet. Vinen tilsættes og reduceres til halvdelen, hvorefter resten af ingredienserne kommes på panden. Lad saucen simre til den koger ind og bliver cremet.

Server champignonsovsen i en forvarmet sovseskål eller kande.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

gryde med hvid champignonsovs

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man champignonsauce?

Rester af sovsen kan opbevares på køl i et par dage inden den skal fryses ned hvis den skal gemmes længere tid.

Kan jeg bruge andet end champignoner?

Ja, du kan bruge alle slags spisesvampe. De har alle deres helt egen smag og vil give en lækker savmpesauce.

Andre opskrifter på sovs du måske vil synes om

gryde med hvid sovs med champignoner

Opskrift på hjemmelavet champignonsauce

Her får du vores opskrift på den perfekte sovs med champignoner. Der er masser af den gode svampesmag, og den passer helt perfekt til en gød bøf, en lækker grillet culottesteg, eller til kylling.

Hvis du har lyst, så kan du prøve at bruge andre svampe end champignoner, du kan også blande forskellige slags svampe. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften derhjemme.

champignonsovs i gryde
5 fra 1 stemme

Champignonsovs

Opskrift på champignonsovs
Her får du vores opskrift på den perfekte svampesauce der aldrig slår fejl. Der er fuld drøn på smagen, og den passer helt perfekt til en lækker rød bøf fra grillen eller en god hakkebøf.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 25 min
Samlet tid 35 min
Ret Sovs
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 399 kcal

Ingredienser

  • 40 g smør
  • ½ skalotteløg
  • ½ tsk tørret rosmarin
  • ½ tsk tørret timian
  • 400 g champignoner, eller andre svampe
  • 1 dl hvidvin
  • 2 dl hønsefond
  • 3 dl piskefløde
  • 1 tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • ¼ tsk peber
  • 1 tsk citronsaft

Sådan gør du

  • Svampene renses for rester af jord. De skæres i skiver og stilles til siden.
  • I en pande smeltes smørret ved middel varme. Tilsæt tørret rosmarin samt timian og derefter et finthakket skalotteløg. Svits det sammen til løgene bliver klare.
  • Tilsæt derefter de rensede svampe og svits dem med til næsten al væden er fordampet. Kom hvidvin i, og lad det reducere til halvdelen er tilbage. Derefter kommes bouillon, fløde samt salt, sukker samt citronsaft i.
  • Lad saucen reducere til den ønskede konsistens er nået. Smag den til med salt og peber og ekstra citronsaft om nødvendigt.
  • Server saucen i en forvarmet sovseskål/kande

Hvad skal du huske til næste gang?



Nutrition

Serving: 1personKalorier: 399kcalKulhydrater: 10gProtein: 6gFedt: 37gMættet fedt: 23gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 10gTransfedt: 1gKolesterol: 126mgNatrium: 760mgKalium: 464mgFibre: 1gSukker: 4gA-vitamin: 1365IUC-vitamin: 4mgCalcium: 63mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD champignonsauce, champignonsovs med fløde, Sovs, Sovs til bøf, svampesovs, Tilbehør, verdens bedste champignonsovs
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Photo of author

Opskrift af Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.