Den bedste brune andesauce til andestegen juleaften eller Mortensaften. Den gode sovs kan vi ikke undvære, og når du laver and, så er det vigtigt at gemme stegeskyen til at lave en lækker andesovs.
Forb. tid 0 minuttermin
Tilb. tid 20 minuttermin
Samlet tid 20 minuttermin
Antal 4personer
Ingredienser
8dlstegesky, fra andestegen. Suppler eventuelt med lidt vand, hvis der ikke helt er 8 dl.
1 ½spskandefond, jeg bruger Oscars flydende. Det giver lige lidt ekstra fylde til saucen.
½dlvand, til jævning
2spskmaizena, til jævning
Salt, efter smag
Peber, efter smag
Sådan gør du
Stegeskyen fra anden hældes igennem en si over i en gryde. Jeg går ud fra at man allerede har skummet fedtet fra. Ellers gøres dette nu.
8 dl stegesky
Bring stegeskyen i kog, og lad den koge lidt ind ved middel varme. Når den er reduceret med ca. 1 dl, tilsættes kulør, fløde, vineddike, ribsgele, æblegele samt ekstra andefond. Lad det hele simre ved lav varme i ca. 10 minutter.
Nu skal saucen smages til. Krydder den med salt og peber efter smag. Her kan også eventuelt kommes ekstra ribsgele samt fond i.
Salt, Peber
Når man synes at smagen er der, blandes vand samt maizena i en lille beholder. Med et piskeris piskes blandingen i saucen lidt efter lidt til man har opnået den ønskede konsistens.
½ dl vand, 2 spsk maizena
Slut af med at smage sovsen til igen, så man er sikker på at den sidder lige i skabet. Hvis den mangler mere fylde, så tilføj mere andefond.
Server saucen med det samme.
Noter
Ingrediensnoter
Stegesky - Stegeskyen fra anden gemmes og fedtet skummes fra inden den skal bruges i sovsen.Kulør - Sovsen skal selvfølgelig have den rigtige farve og det er brun. Det er svært at undvære madkuløren når man skal lave en brun sovs.Fløde - Fløden giver en god fedme og runder smagen af. Jeg bruger piskefløde.Vineddike - Rødvinseddike, æbleeddike eller lignende. Balancerer smagen og er ret vigtig.Ribsgele - Ribsgele giver sødme til sovsen, kan erstattes af æblegele, paradisæblegele eller kvædegele.Æblegele - på samme måde som ribsgele, så giver æblegele sin helt egen smag til sovsen, hvis du ikke har æblegele, så brug bare ribsgele i stedet for.Andefond - Jeg plejer at bruge en smule Oscars Andefond til at give sovsen lidt ekstra knald på smagen. Det kan du få flydende eller i pulverform.
Hold saucen varm
Sovsen kan holdes varm på lav varme på blusset indtil middagen skal på bordet. Her er det vigtig at smage på den inden den skal på bordet, så man sikrer sig at den stadig smager helt perfekt. Hvis den er blevet for tyk, kan den fortyndes med en smule vand.