Populært:

Madformadelskere / Syltning / Kvædegele

Kvædegele

5

/5

1 time 40 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

1 time 40 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Kvædegele er virkelig nemt at lave selv, og så smager det altså bare skønt. Du kan spise det ovenpå din ost eller til kødretter, eller du kan bruge det til at smage din sovs til med. Læs med her og få opskriften her.

rød kvædegele i glas med friske kvæder ved siden af

Kvæder

Kvæder er nogle sjove fiduser, de minder lidt om æbler eller pære og så alligevel ikke. Det har en meget parfumeret og aromatisk duft, og så er de gode i mange forskellige opskrifter.

Vi har været så heldig at få nogle kvæder, og nogle af dem har vi altså lavet gele af.

Sådan en kvædegele er genial til ostebord eller bare ovenpå en ostemad, men den er også god til at smage sovsen til eller servere til kødretter, på samme måde som vi gør med ribsgele eller æblegele.

hjemmelavet rød gele af kvæder

Ingrediensnoter

Kvæder – Vi har brugt 1 kg kvæder, det er cirka 8 kvæder, men det kan selvfølgelig variere efter hvor store de er. 1 kg kvæder giver cirka 1 liter færdig gele.

Sukker – Der skal en del sukker i for at lave gele, og kvæderne er i sig selv syrlige, så det gør selvfølgelig også noget for smagen af den færdige gele. Du skal bruge 750 gram sukker pr færdig liter saft når du skal lave kvædegele, så det er vigtigt at måle saften af når den er kogt og siet.

Citronsaft – Der skal lidt citronsaft i også. Brug saft fra 2 friske citroner til denne portion.

Hvordan laver man kvædegele?

Det er faktisk ikke så svært at lave kvædegele. Det første du skal gøre, er at vaske kvæderne godt og derefter skære dem i grove stykker. Det er vigtigt ikke at fjerne kernehuset, fordi der er meget pektin i, som gør at geleen stivner. Du skal heller ikke skrælle kvæderne.

Kvædestykkerne kommes i en gryde med vand og citronsaft, og så skal det bare koges op og så småsimre i en times tid til kvæderne er helt møre og udkogte.

Så skal saften sies fra. Vi bruger et gelestativ (reklamelink), men en si med et rent viskestykke i kan også bruges. Lad kvæderne dryppe helt af over et par timer eller natten over, og mål så saften af.

Den rene saft kommes over i en ren gryde sammen med sukker og koges op. Kog nu saft og sukker i 25-30 minutter indtil det tykner og bliver en flot klar rød farve.

Læg en skefuld på en kold tallerken og sæt det i køleskabet nogle minutter for at se om geleen stivner. Skum geleen og hæld den på skoldede glas, der er skyllet i atamon eller vodka.

Læg ikke låget på glassene før geleen har sat sig, hvis låget kommes på, vil gelen ikke stivne på grund af kondens i glasset.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

forskellige glas med kvædegele

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man kvædegele?

Vi har vores gele i et mørkt og køligt spisekammer. Her holder det meget længe. Når vi har åbnet glasset, kommer det på køl.

Andre opskrifter du måske vil synes om

lille glas med kvædegele og ske med en skefuld gele hen over

Tips og tricks til opskriften

  • Du må ikke fjerne kernehuset i kvæderne. De skal bare vaskes godt og skæres i stykker. Der sidder meget pektin i kernehuset, som er det der får geleen til at stivne.

Serveringsforslag

  • Server til et ostebord sammen med dine favoritoste eller på en skive hjemmebagt franskbrød med ost.
  • Brug til at smage sovsen til, ligesom du ville gøre med ribsgele.

Elsker du at lave din egen gele?

Prøv også vores opskrift på hjemmelavet æblegele
hjemmelavet kvædegele i små glas
små glas med hjemmelavet kvædegele

Opskrift på gelé med kvæder

Her får du vores opskrift på klassisk kvædegelé. Det er virkelig nemt at lave selv, og hvis du er så heldig at have kvæder i haven, så er det her virkelig en god måde at gemme den god smag til vinter på.

Geleen kan du spise på ost eller bruge til at smage sovsen til ligesom man gør med ribsgele.

rød kvædegele i glas med friske kvæder ved siden af
5 fra 2 stemmer

Kvædegele

Opskrift på kvædegele
Lækker og flot rød hjemmelavet gele af kvæder. Har du kvæder i haven, så er det bare med at komme i gang med at lave gele. Den er skøn til oste, kød, vildt eller på et stykke hjemmebagt brød.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 1 time 30 minutter
Samlet tid 1 time 40 minutter
Ret Marmelade
Køkken Dansk
Antal 6 små glas
Kalorier 578 kcal

Udstyr

Ingredienser

  • 1 kg kvæder, cirka 8 stk
  • 1 L vand, eller så det dækkerne kvæderne
  • 2 citroner, saften
  • 750 g sukker

Sådan gør du

  • Vask kvæderne og skrub dem godt. Skær dem i grove stykker (de skal ikke skrælles og du skal ikke fjerne kernehuset) og kom dem i en gryde. Hæld citronsaft og vand over kvædestykkerne så det dækker og bring gryden i kog. Jeg bruger cirka 1 liter vand til 1 kg kvæder.
    1 kg kvæder, 1 L vand, 2 citroner
  • Lad kæderne koge en time under låg til de er helt møre.
  • Si saften. Brug et gelestativ eller en si med et rent viskestykke i. Lad saften dryppe af over et par timer indtil alt saften er dryppet af. Mål herefter saften af, og kom den over i en ren gryde.
    kvædesaft drypper af i gelestativ
  • Kom sukker i saften, du skal bruge 750 g sukker pr liter saft. Jeg fik 1 liter saft af denne portion. Kog saften op sammen med sukkeret. Lad saften simre i cirka 25-30 minutter indtil den tykner og bliver en flot rød farve.
    750 g sukker
  • Tag en skefuld op på en kold tallerken og sæt dem i køleskabet. Se om geleen sætter sig indenfor et par minutter i køleskabet, så er den klar til at komme på glas. Hvis den ikke sætter sig, skal den koges lidt længere.
  • Fjern skummet fra toppen af geleen med en ske, og hæld den færdige gele på rene skoldede glas, som eventuelt er skyllet i spiritus for længere holdbarhed.
  • Lad geleen køle helt ned inden du sætter låg på glassene, for at geleen stivner rigtigt.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1glasKalorier: 578kcalKulhydrater: 151gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 0.02gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 0.1gNatrium: 16mgKalium: 341mgFibre: 3gSukker: 125gA-vitamin: 67IUC-vitamin: 29mgCalcium: 25mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.