Hjem » Morgenmad og Brunch » Æblegele

Æblegele

Der er så mange skønne æbler i haverne og vejkanten lige nu, så det er den perfekte tid til at lave lækker æblegele. Geléen kan spises på friskbagt bolle, og giver et fantastisk pift til en lækker sovs. Læs med her og få vores opskrift på æblegele.

Opskrift på æblegele

Hjælp min æblegele stivner ikke

Æblegele kan laves uden geleringspulver hvis man har fat i et æble med nok pektin i. Det er pektin der får geleen til at stivne. Der er typisk mere pektin i de umodne æbler, og derfor kan du med fordel bruge de æbler der er umodne og som du ikke vil spise.

Hvis din gele mod forventning ikke stivner, kan du altså sagtens koge den op igen, og tilsætte det der hedder geleringspulver til gele, som kan købes i de fleste supermarkeder. Det vil få din gele til at stivne selvom dine æbler ikke indeholder nok pektin. Min gele behøvede det dog ikke, den stivnede fint af sig selv.

Det er derudover vigtigt at du ikke sætter låget på geléen med det samme. Den skal gerne stå ved stuetemperatur og sætte sig natten over efter du har lavet den. Læg et viskestykke over glassene med gele når den er kølet af, og lad dem stå på bordet en dags tid inden låget kommes på, så den får tid til at sætte sig.

Lækker gele af æble i glas

Hvordan laver man æblegele?

Æblegele smager bare lækkert. Det kan bruges som marmelade på en ostemad eller til et ostebord, oven på gammeldags æblekage eller som et pift i en lækker brun sovs.

Du skal ikke bruge ret mange ingredienser, nemlig kun:

  • Æbler, gerne umodne vejkantsæbler.
  • Vand
  • Vanilje, jeg bruger vaniljepasta, korn fra en stang kan også bruges.
  • Sukker
  • Atamon, til at skylle glassene i.

Det første man skal gøre er at koge saft af æbler og vand. Æbletern og vand kommes i en gryde, og det koges under låg i en halv time. Herefter sies saften igennem et rent klæde, lad det evt. stå og dryppe af natten over for at få alt saften med. Hvis du har en saftkoger kan du også bruge den til at koge saften i.

Når du har den rene æblesaft, skal den tilbage i en ren gryde. Mål saften af, og tilsæt 100 g sukker pr deciliter saft. Jeg fik 3 deciliter saft og tilsatte 300 g sukker. Tilsæt også vanilje og kog op. Lad saften koge i 5-10 minutter og tag en lille smule saft op på en ske. Lad det køle af og se om det stivner. Hvis det gør er geleen klar. Fjern skummet på toppen, og hæld geelen på skoldede glas, som er skyllet i atamon.

Se den fulde opskrift med mængder og fremgangsmåde længere nede på siden.

Smuk klar æblegele i et glas

Æblegele opskrift

Her får du vores opskrift på en lækker æblegele. Den er nem at lave, og perfekt til alle efterårets æbler, så kan du have glæde af dem hele vinteren også.

Opskrift på æblegele
5 fra 2 stemmer

Æblegele opskrift

Skøn gele af efterårets æbler
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 min
Tilb. tid 45 min
Samlet tid 1 t
Ret Marmelade
Køkken Dansk
Antal 2 glas
Kalorier 851 kcal

Ingredienser

  • 1 kg æbler
  • 4 dl vand
  • 1 tsk vaniljepasta
  • 300 g sukker
  • Atamon, til at skylle glassene i

Sådan gør du

  • Fjern stilk og blomsten fra æblerne, og skær dem i grove tern. Kernehuset skal ikke fjernes.
  • Kom æbletern og vand i en gryde og kog op. Lad æblerne koge i 30 minutter under låg.
  • Nu skal saften sies fra. Si æblesaften igennem et klæde over i en ren gryde. Den skal stå og dryppe af nogle timer eller til næste dag.
  • Når æblesaften er dryppet af, måles den op, og der tilsættes 100 g sukker pr dl væske. Jeg fik 3 dl af denne portion og derfor 300 g sukker. Derudover tilsættes vaniljepasta, og væsken bringes i kog.
  • Kog gelemassen i 5-10 minutter under låg, og tag så en lille smule op på en ske. Lad det køle af og se om det stivner. Hvis det gør, er geleen færdig. Fjern skummet på toppen af geleen med en ske, og hæld den så på rene glas der er skylle i atamon.
  • Lad glassene med æblegele stå på køkkenbordet uden låg til næste dag for at give geleen tid til at sætte sig. Når de er kølet ned kan du lægge et rent viskestykke over.
  • Næste dag kan lågene sættes på den stivnede gele.

Noter

Æblegeleen stivner på grund af pektin i æblerne. Umodne æbler indeholder mest pektin og derfor er de bedst til gele. Hvis din gele mod forventning ikke stivner, kan du koge den op igen, og tilsætte geleringspulver til gele, som du kan købe i supermarkedet.

Nutrition

Serving: 1glasKalorier: 851kcalKulhydrater: 221gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 17mgKalium: 535mgFibre: 12gSukker: 203gA-vitamin: 270IUC-vitamin: 23mgCalcium: 36mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Æblegele, Hjemmelavet gele
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.