Populært:

Æblegele

4.50

/5

1 time

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Der er så mange skønne æbler i haverne og vejkanten lige nu, så det er den perfekte tid til at lave lækker æblegele. Geléen kan spises på friskbagt bolle, og giver et fantastisk pift til en lækker sovs. Læs med her og få vores opskrift på æblegele.

Opskrift på æblegele

Hjælp min æblegele stivner ikke

Æblegele kan laves uden geleringspulver hvis man har fat i et æble med nok pektin i. Det er pektin der får geleen til at stivne. Der er typisk mere pektin i de umodne æbler, og derfor kan du med fordel bruge de æbler der er umodne og som du ikke vil spise.

Hvis din gele mod forventning ikke stivner, kan du altså sagtens koge den op igen, og tilsætte det der hedder geleringspulver til gele, som kan købes i de fleste supermarkeder. Det vil få din gele til at stivne selvom dine æbler ikke indeholder nok pektin. Min gele behøvede det dog ikke, den stivnede fint af sig selv.

Det er derudover vigtigt at du ikke sætter låget på geléen med det samme. Den skal gerne stå ved stuetemperatur og sætte sig natten over efter du har lavet den. Læg et viskestykke over glassene med gele når den er kølet af, og lad dem stå på bordet en dags tid inden låget kommes på, så den får tid til at sætte sig.

Hvis du sætter låget på, vil der dannes kondens, og det er ikke en god ting, så nøjes med et viskestykke indtil den har sat sig og er kølet ned.

Lækker gele af æble i glas

Ingrediensnoter

Æbler – Gerne umodne vejkantsæbler. De indeholder mest pektin når de er umodne, og derfor vil du opleve af geleen stivner bedre.

Vand – Bare helt almindeligt vand fra hanen.

Vanilje – Jeg bruger vaniljepasta, korn fra en stang kan også bruges.

Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker.

Atamon – Til at skylle glassene i. Du kan også bruge alkohol.

Hvordan laver man æblegele?

Æblegele smager bare lækkert. Det kan bruges som marmelade på en ostemad eller til et ostebord, oven på gammeldags æblekage eller som et pift i en lækker brun sovs.

Det første man skal gøre er at koge saft af æbler og vand. Æbletern og vand kommes i en gryde, og det koges under låg i en halv time. Herefter sies saften igennem et rent klæde, lad det evt. stå og dryppe af natten over for at få alt saften med. Hvis du har en saftkoger kan du også bruge den til at koge saften i.

Når du har den rene æblesaft, skal den tilbage i en ren gryde. Mål saften af, og tilsæt 100 g sukker pr deciliter saft. Jeg fik 3 deciliter saft og tilsatte 300 g sukker. Tilsæt også vanilje og kog op. Lad saften koge i 5-10 minutter og tag en lille smule saft op på en ske. Lad det køle af og se om det stivner. Hvis det gør er geleen klar. Fjern skummet på toppen, og hæld geelen på skoldede glas, som er skyllet i atamon.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Smuk klar æblegele i et glas

Ofte stillede spørgsmål

Hvorfor stivner min æblegele ikke?

Når en æblegele ikke bliver stiv, så er det fordi der ikke er nok pektin i de æbler du har brug. Umodne æbler indeholder mere pektin, så dem kan du med fordel bruge. Hvis din gele ikke bliver stiv, kan du koge den op igen og tilsætte geleringspulver.

Andre æbleopskrifter du måske vil synes om

Opskrift på æblegele

Tips og tricks til opskriften

Brug umodne æbler til din æblegele, så er du sikker på den stivner. Denne opskrift kan også bruges til paradisæblegele.

Serveringsforslag

 • Spis på en friskbagt bolle eller et stykke hjemmebagt franskbrød, eventuelt sammen med et godt stykke ost.
 • Brug som smagsgiver i saucer, ligesom du vil bruge ribsgele.

Har du lavet æblegele?

Så kan du med fordel bruge den oven på en Gammeldags æblekage
Smuk klar æblegele i et glas

Opskrift på gele med æbler

Her får du vores opskrift på en lækker æblegele. Den er nem at lave, og perfekt til alle efterårets æbler, så kan du have glæde af dem hele vinteren også.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, det er virkelig ikke svært at lave gele selv, så hvis du har æbler, så er det bare at komme i gang.

Opskrift på æblegele
4.50 fra 4 stemmer

Æblegele

Opskrift på æblegele
Skøn gele af efterårets æbler. Det er nemt og lækkert at lave hjemmelavet gele med æbler. Den er skøn at servere på en friskbagt bolle eller til at bruge i vinterens saucer.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 1 time
Ret Marmelade
Køkken Dansk
Antal 2 glas
Kalorier 851 kcal

Ingredienser

 • 1 kg æbler
 • 4 dl vand
 • 1 tsk vaniljepasta
 • 300 g sukker
 • Atamon, til at skylle glassene i

Sådan gør du

 • Fjern stilk og blomsten fra æblerne, og skær dem i grove tern. Kernehuset skal ikke fjernes.
  1 kg æbler
 • Kom æbletern og vand i en gryde og kog op. Lad æblerne koge i 30 minutter under låg.
  4 dl vand
 • Nu skal saften sies fra. Si æblesaften igennem et klæde over i en ren gryde. Den skal stå og dryppe af nogle timer eller til næste dag.
 • Når æblesaften er dryppet af, måles den op, og der tilsættes 100 g sukker pr dl væske. Jeg fik 3 dl af denne portion og derfor 300 g sukker. Derudover tilsættes vaniljepasta, og væsken bringes i kog.
  300 g sukker, 1 tsk vaniljepasta
 • Kog gelemassen i 5-10 minutter under låg, og tag så en lille smule op på en ske. Lad det køle af og se om det stivner. Hvis det gør, er geleen færdig. Fjern skummet på toppen af geleen med en ske, og hæld den så på rene glas der er skylle i atamon.
  Atamon
 • Lad glassene med æblegele stå på køkkenbordet uden låg til næste dag for at give geleen tid til at sætte sig. Når de er kølet ned kan du lægge et rent viskestykke over.
 • Næste dag kan lågene sættes på den stivnede gele.

Noter

Æblegeleen stivner på grund af pektin i æblerne. Umodne æbler indeholder mest pektin og derfor er de bedst til gele. Hvis din gele mod forventning ikke stivner, kan du koge den op igen, og tilsætte geleringspulver til gele, som du kan købe i supermarkedet.

Hvad skal du huske til næste gang?Ernæringsinformation

Serving: 1glasKalorier: 851kcalKulhydrater: 221gProtein: 1gFedt: 1gMættet fedt: 1gNatrium: 17mgKalium: 535mgFibre: 12gSukker: 203gA-vitamin: 270IUC-vitamin: 23mgCalcium: 36mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. september 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering

Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.