Der er masser af lækre æbler lige nu, og de er perfekte til æblekompot. Kompotten kan du spise på brød eller som topping på morgenmaden hvis du spiser grød, yoghurt eller den slags. Læs med her og få vores nemme opskrift på lækker æblekompot.
Nem kompot med æbler
Der er så mange lækre æbler lige nu, og mange er så heldige at have en masse æbler i haven. Hvis du er en af dem, så er denne her opskrift perfekt til dig.
Hvis du ikke har æbler i haven, så kan du altså også sagtens bruge købte æbler til at lave en lækker kompot.
Æblekompot kan spises med mange ting. Det er super lækkert ovenpå risengrød eller havregrød, og det er bare noget ungerne elsker at få på morgenmaden om morgenen når der er grød på bordet.
Det kan også fint spises i pandekager, på en friskbagt bolle eller ovenpå et stykke ost.
Det er faktisk kun fantasien der sætter grænsen, og det er noget der er skønt at have et glas af i køleskabet.
Denne version er med kanel og vanilje, men du kan også spice det op og tilsætte lidt ingefær, kardemomme eller andre varme krydderier hvis du synes. Så kommer den til at smage lidt ekstra af efterår.
Ingrediensnoter
Æbler – Gerne lidt syrlige æbler, og nogle der kan koge ud når de tilberedes.
Sukker – Der skal en lille smule sukker i. Du kan også bruge en sukkererstatning hvis du vil lave æblekompot uden sukker. Sukkeret kan erstattes med rørsukker.
Kanel – Kanel og æbler kan bare noget sammen. Så ved at bruge en kanelstang får du de gode smage fra kanelen, uden at du får selve pulveret i din kompot. På den måde bliver den stadig rigitg fin i farven og ikke grumset.
Vanilje – Vaniljen er med til at fremhæve den lækre æbleskag. Vi bruger som regel vaniljepasta, men korn fra en vaniljestang kan også bruges. Du kan også erstatte noget af sukkeret med vaniljesukker.
Vand – Der skal en lille smule vand i, men æblerne afgiver også lidt saft når de tilberedes.
Hvordan laver man æblekompot?
Det er supernemt at lave hjemmelavet æblekompot, og når du først har prøvet det, så vil du med garanti lave det igen og igen.
Først skal æblerne vaskes og kernehuset fjernes, og så skal de skæres i mindre tern. Så kommes de sammen med alle de andre ingredienser op i en gryde, og koges indtil kompotten har den ønskede konsistens.
Så bliver det vist ikke meget nemmere.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Den færdige æblekompot skal opbevares i et glas i køleskabet. Her kan det holde en uges tid.
Ja det kan den godt. Lad den tø op i køleskabet, og så er den klar til servering.
Hvis du ikke er vild med skrællen på æblerne, så kan du sagtens skrælle æblerne inden du skærer dem ud og kommer dem i gryden. Det er helt op til dig selv.
Andre æbleopskrifter du måske vil synes om
- Bagte æbler med marcipan
- Hasselback æbler
- Æblemuffins med kanel
- Æblekage med kanel
- Æblegrød
- Gammeldags æblekage
Tips og tricks til æblekompot
- Det er meget forskelligt hvor lang tid din kompot skal koge, alt efter hvilke æbler du bruger, og hvor udkogt du gerne vil have konsistensen. Derfor er det vigtigt at holde øje med konsistensen under tilberedningen, og tage gryden af når du er tilfreds.
- Der er også stor forskel på sødmen i æblerne, så igen må du smage, og tilsætte lidt mere sukker hvis det bliver nødvendigt.
- Prøv også at komme et par cm revet frisk ingefær og lidt citronsaft i kompotten. Så er den dejligt at servere til kødretter også.
Serveringsforslag
- Server æblekompot til ost eller som en del af et ostebord
- Spis som topping på en bolle eller et stykke franskbrød
- Spis ovenpå grøden eller yoghurten om morgenen
Elsker du æblekompot? Prøv også vores opskrift på Æblegrød
Opskrift på lækker kompot med æbler
Vi elsker bare æblekompot herhjemme, og heldigvis er det supernemt at lave selv. Denne version er vist ret klassisk med vanilje og kanel.
Vi håber du får lyst til at prøve at lave opskriften og servere æblekompot til morgenmaden eller på en hjemmebagt bolle for ungerne. De vil helt sikkert elske det!
Æblekompot
Ingredienser
- 4 æbler
- 30 g sukker
- 1 kanelstang
- ½ tsk vaniljepasta
- ½ dl vand
Sådan gør du
- Vask æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne ud i tern på 1×1 cm cirka.4 æbler
- Kom æblerne i en gryde sammen med sukker, kanelstangen, vaniljepasta og vand, og kog op.30 g sukker, 1 kanelstang, ½ tsk vaniljepasta, ½ dl vand
- Læg låg på, og lav kompotten simre ved middel varme, rør rundt en gang i mellem.
- Kogetiden afhænger af hvilken typer æbler du har brugt, og også hvilken konsistens du ønsker din æblekompot skal have. Jeg koger den 20-30 minutter, og får en rimelig grov kompot. Hvis du gerne vil have den mere udkogt, så koger du den bare længere.
- Opbevar den færdige kompot i et glas i køleskabet, og server den for eksempel på grød, brød eller til kødretter.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her