Populært:

Madformadelskere / Morgenmad / Æblekompot

Æblekompot

5

/5

40 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

40 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Der er masser af lækre æbler lige nu, og de er perfekte til æblekompot. Kompotten kan du spise på brød eller som topping på morgenmaden hvis du spiser grød, yoghurt eller den slags. Læs med her og få vores nemme opskrift på lækker æblekompot.

æblekompot i glas med ske og æbler ved siden af

Nem kompot med æbler

Der er så mange lækre æbler lige nu, og mange er så heldige at have en masse æbler i haven. Hvis du er en af dem, så er denne her opskrift perfekt til dig.

Hvis du ikke har æbler i haven, så kan du altså også sagtens bruge købte æbler til at lave en lækker kompot.

Æblekompot kan spises med mange ting. Det er super lækkert ovenpå risengrød eller havregrød, og det er bare noget ungerne elsker at få på morgenmaden om morgenen når der er grød på bordet.

Det kan også fint spises i pandekager, på en friskbagt bolle eller ovenpå et stykke ost.

Det er faktisk kun fantasien der sætter grænsen, og det er noget der er skønt at have et glas af i køleskabet.

Denne version er med kanel og vanilje, men du kan også spice det op og tilsætte lidt ingefær, kardemomme eller andre varme krydderier hvis du synes. Så kommer den til at smage lidt ekstra af efterår.

glas med hjemmelavet æblekompot med ske og æbler ved siden af

Ingrediensnoter

Æbler – Gerne lidt syrlige æbler, og nogle der kan koge ud når de tilberedes.

Sukker – Der skal en lille smule sukker i. Du kan også bruge en sukkererstatning hvis du vil lave æblekompot uden sukker. Sukkeret kan erstattes med rørsukker.

Kanel – Kanel og æbler kan bare noget sammen. Så ved at bruge en kanelstang får du de gode smage fra kanelen, uden at du får selve pulveret i din kompot. På den måde bliver den stadig rigitg fin i farven og ikke grumset.

Vanilje – Vaniljen er med til at fremhæve den lækre æbleskag. Vi bruger som regel vaniljepasta, men korn fra en vaniljestang kan også bruges. Du kan også erstatte noget af sukkeret med vaniljesukker.

Vand – Der skal en lille smule vand i, men æblerne afgiver også lidt saft når de tilberedes.

Hvordan laver man æblekompot?

Det er supernemt at lave hjemmelavet æblekompot, og når du først har prøvet det, så vil du med garanti lave det igen og igen.

Først skal æblerne vaskes og kernehuset fjernes, og så skal de skæres i mindre tern. Så kommes de sammen med alle de andre ingredienser op i en gryde, og koges indtil kompotten har den ønskede konsistens.

Så bliver det vist ikke meget nemmere.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

æblekompot med kanel og vanilje

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man æblekompot?

Den færdige æblekompot skal opbevares i et glas i køleskabet. Her kan det holde en uges tid.

Kan æblekompotten fryses?

Ja det kan den godt. Lad den tø op i køleskabet, og så er den klar til servering.

Jeg kan ikke lide skræl i min æblekompot?

Hvis du ikke er vild med skrællen på æblerne, så kan du sagtens skrælle æblerne inden du skærer dem ud og kommer dem i gryden. Det er helt op til dig selv.

Andre æbleopskrifter du måske vil synes om

hjemmelavet æblekompot med vanilje og kanel

Tips og tricks til æblekompot

  • Det er meget forskelligt hvor lang tid din kompot skal koge, alt efter hvilke æbler du bruger, og hvor udkogt du gerne vil have konsistensen. Derfor er det vigtigt at holde øje med konsistensen under tilberedningen, og tage gryden af når du er tilfreds.
  • Der er også stor forskel på sødmen i æblerne, så igen må du smage, og tilsætte lidt mere sukker hvis det bliver nødvendigt.
  • Prøv også at komme et par cm revet frisk ingefær og lidt citronsaft i kompotten. Så er den dejligt at servere til kødretter også.

Serveringsforslag

  • Server æblekompot til ost eller som en del af et ostebord
  • Spis som topping på en bolle eller et stykke franskbrød
  • Spis ovenpå grøden eller yoghurten om morgenen

Elsker du æblekompot? Prøv også vores opskrift på Æblegrød

glas med æblekompot med kanel
grov æblekompot med vanilje

Opskrift på lækker kompot med æbler

Vi elsker bare æblekompot herhjemme, og heldigvis er det supernemt at lave selv. Denne version er vist ret klassisk med vanilje og kanel.

Vi håber du får lyst til at prøve at lave opskriften og servere æblekompot til morgenmaden eller på en hjemmebagt bolle for ungerne. De vil helt sikkert elske det!

æblekompot i glas med ske og æbler ved siden af
5 fra 1 stemme

Æblekompot

Opskrift på æblekompot
Nem kompot med æbler, vanilje og kanel, som du kan servere ovenpå grød, for eksempel risengrød eller havregrød, eller ovenpå en friskbagt bolle. Det er nemt at lave æblekompot, og hvis du har æbler i haven, er det en skøn ting at give sig i kast med.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Samlet tid 40 minutter
Ret Tilbehør
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 126 kcal

Ingredienser

  • 4 æbler
  • 30 g sukker
  • 1 kanelstang
  • ½ tsk vaniljepasta
  • ½ dl vand

Sådan gør du

  • Vask æblerne og fjern kernehuset. Skær æblerne ud i tern på 1×1 cm cirka.
    4 æbler
  • Kom æblerne i en gryde sammen med sukker, kanelstangen, vaniljepasta og vand, og kog op.
    30 g sukker, 1 kanelstang, ½ tsk vaniljepasta, ½ dl vand
  • Læg låg på, og lav kompotten simre ved middel varme, rør rundt en gang i mellem.
  • Kogetiden afhænger af hvilken typer æbler du har brugt, og også hvilken konsistens du ønsker din æblekompot skal have. Jeg koger den 20-30 minutter, og får en rimelig grov kompot. Hvis du gerne vil have den mere udkogt, så koger du den bare længere.
  • Opbevar den færdige kompot i et glas i køleskabet, og server den for eksempel på grød, brød eller til kødretter.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 126kcalKulhydrater: 33gProtein: 1gFedt: 0.3gMættet fedt: 0.1gFlerumættet fedt: 0.1gEnkeltumættet fedt: 0.02gNatrium: 3mgKalium: 199mgFibre: 5gSukker: 27gA-vitamin: 101IUC-vitamin: 8mgCalcium: 20mgJern: 0.3mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.