Når sommervarmen og hedebølgen ruller, så hygger vi i haven og på terrassen. Man hvad skal vi spise? Det er oplagt at starte grillen og forkæle familien med noget lækker sommermad. Her kommer vores bud på hvad man servere til aftensmad når det er varmt, lige fra forret til dessert.
Den rigtige forret er oplægget til hele måltidet
Det er selvfølgelig ikke hver dag der er forret på bordet, men i sommerferien og i weekenderne, må man gerne forkæle sig selv og familien med noget ekstra lækker sommermad. Her kommer vores 3 forslag til en lækker nem forret du kan servere for gæster eller familie her i varmen.
Gazpacho – kold spansk suppe
Den her lækre spanske suppe, serveres iskold, og er en rigtig lækker start på ethvert måltid. Den kan med fordel laves i forvejen, så man ikke står med for meget om ørene op til spisetid.
Skaldyrssalat
Skaldyrssalat er min egen favorit, også som sommermad. Den her skaldyrssalat smager helt fantastisk, og serveret sammen med ristede brødskiver, så er det er rigtig godt bud på en lille lækker forret til at sætte gang i smagsløgene.
Lakserilette med varmrøget laks
Også en favorit i familien. Serveret i små glas, sammen med ristet brød og smør. Noget nær den perfekte mundfuld, hvis du spørger vores unger, det er helt pjattet med den her. Husk et glas koldt rosé eller hvidvin til de voksne.
Hovedretten er højdepunktet i måltidet
Hovedretten er for de fleste af os, en sammensætning af et protein (kød) og tilbehør. Nu tager den her artikel udgangspunkt i sol og sommer, og det betyder selvfølgelig grill. Men hvad skal man så smide på grillen? Oksekød, kylling, fisk eller gris? Vi tager en af hver tak!
Det er en god ide at afstemme forventningerne, inden maden står på bordet, det er ikke alle der vilde med rødt oksekød, og så kunne kylling, fisk eller svinekød jo være en mulighed i stedet for. Her kommer vores bud på 4 slags protein til den perfekte grillaften.
Oksekød på grillen: Cuvette på grill eller culotte på grill
Jeg har linket til 2 opskrifter herover. Skal den stå på rødt oksekød, så synes jeg at cuvette eller culotte er 2 rigtig gode bud. Cuvetten er det billige alternativ i forhold til culotten, men smagen er alligevel i top. Men der skal slet ikke være tvivl om at det er 2 slags stege, der egner sig rigtig godt til grillen og sommerretter generelt. Og når man så skærer den ud ved bordet, så kan gæsterne ikke blive andet end imponeret.
Kylling på grillen: Kylling på rotisseri eller halv kylling på grill
Kylling på grillen er bare lækkert! Den helt rigtige barbecuekylling i 2 udgaver. Vi er vilde med kylling tilberedt på grillen, det er et lækkert og billigt alternativ til oksekød, og gæsterne og familien klager aldrig når valget falder på kylling.
Svinekød på grillen: Spareribs på grill – Flæskesteg på grill – Porchetta på grill
3 pletskud med svinekød. Der er lidt for enhver smag. Spareribs, dejlig fedtede sparibs med den perfekte barbecuesauce, møre og lækre! Det kan ikke blive andet end godt. Der ligger lidt forberedelse og tilberedningstid i det, med det er arbejdet værd!
Flæskesteg lavet på grillen er forslag nummer 2. Mør, saftig og med knasende sprøde svær, så er det “svært” ikke at blive glad! Jeg elsker når duften breder sig på terrassen, så ved man at det bliver godt. Flæskesteg er heller ikke så dyrt som oksekød, men smager mindst lige så godt. Det er et godt bud på sommermad de fleste elsker, både børn og voksne.
Porchetta også kaldet flæskestegens Italienske fætter er helt fantastisk. Sprøde svære hele vejen rundt, mør og saftig. Det er svært ikke at blive begejstret når man har en porchetta på grillen. Den duft der breder sig på terrasse får mundvandet til at løbe. De kan købes færdige i supermarkeder, eller man kan lave den selv.
Fisk på grillen: Ørred på grill
Der skal også være fisk på listen over skøn sommermad! Vi er vilde med grillet ørred, specielt dem vi selv har fanget. Ørred kan du finde hos fiskemanden, de er ikke så dyre, og fyldt med krydderurter og citron, så smager det helt fantastisk!
Tilbehøret er lige så vigtigt som kødet!
Det rigtige tilbehør løfter hele måltidet, og er det der skal mætte. Vi har valgt noget af det tilbehør ud som vi plejer at servere i løber af sommeren. Der er noget for enhver smag, og man kan kombinere på kryds og tværs når man skal planlægge sin sommermenu.
Kold kartoffelsalat
Vores bud på en helt klassisk dansk kold kartoffelsalat. Den kan du forberede den i forvejen og servere direkte fra køleskabet. Den går både til oksekød, kylling, svinekød og fisk, og mætter dejligt. Det var kartoffelsalaten, den kan man ikke være foruden i grillsæsonen når vi taler sommerretter.
Salat med grønne asparges, peberfrugt og feta
Det grønne alternativ til kartoffelsalaten, men mindst lige så lækkert! Der er grønne salater i alle afskygninger og det her er vores bod på en lækker salat du kan smide på bordet når du skal grille.
Sprøde hjemmebagte flutes
Flutes på bordet til grillmaden. Det er ikke et must, men sammen med lidt hvidløgssmør, så er det altså bare godt. Flutes går godt som tilbehør til de fleste måltider. Så hvis du har mod på at bage, så kan de laves i forvejen og fryses ned. Du kan også købe nogle lækre flutes og servere til når du skal grille.
Bagte kartofler på grill
En bagt kartoffel, cremet og blød indeni og sprød skal. Så skal den fyldes med hvidløgssmør eller creme fraiche.. Mums! En bagt kartoffel er også noget de fleste kan lide, så server den som tilbehør næste gang du skal grille.
Majskolber sous vide
Majskolber lavet i sous vide, på grillen eller kogt i en gryde. De fleste af os elsker en majskolbe med smør og salt. De er et rigtigt godt tilbehør i grillsæsonen.
Afslutning af sommermad – Dessert!
Som kronen på værket kommer desserten. Når man har spist sig igennem hovedmåltidet, så trænger man til noget sødt, sådan har jeg det i hvert fald. Her kommer de desserter jeg kunne tænke mig at spise ovenpå et overdådigt måltid.
Citronfromage
Ja, en helt klassisk dejlig kølig citronfromage. Dejlig syrlig, uden at være sur, og som afslutning ovenpå fed mad. Citronfromagen kan du lave dagen i forvejen, hvis du altså kan lade den stå på køl så længe helt uden at smage.
Ananas med myntesukker
Det må være vores mest enkle dessert, men også en rigtig god en af slagsen. Det er indbegrebet af sommermad. Den er frisk, og kan være lige det man trænger til efter maden. Ungerne elsker den, så den står tit på bordet hjemme hos os.
Skyrkage
Jeg er simpelthen nød til at skrive skyrkagen på listen, den smager fantastisk og er dejlig frisk. Kom alle de bær på toppen du har lyst til. Og lige her i bagkanten af jordbærsæsonen hvor der også er ribs og solbær, så bare fyld op med friske bær!
Det var vores bud på hvad du kan forkæle gæster og familie med her i sommervarmen. Du kan finde masser af andre opskrifter her på siden, og sammensætte dit helt eget favoritmåltid til en hyggeaften sammen med familie og venner. God sommer og husk at dele Jeres billeder med os på instagram!
Hvad synes du om vores ideer til sommermad?
Har du prøvet en af opskrifterne? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her