Klassisk kold kartoffelsalat med sprøde radiser og purløg, det er da bare smagen af sommer! Vi elsker bare en gammeldags kartoffelsalat, og når sommeren banker på og grillen er startet op, så står den næsten altid på bordet herhjemme. Hvis du har lyst til af få opskriften, så læs med her.
Gammeldags kartoffelsalat
Gammeldags kartoffelsalat, som vi kalder det, er en klassiker og tilbehør vi spiser rigtig mange gange i løbet af sommeren. Kombinationen af de sprøde radiser, purløg og den cremede dressing får det hele til at gå op i en højere enhed.
Efter min mening så er den bedst, når de nye kartofler kommer frem, men den kan altså også sagtens spises resten af året! Kold kartoffelsalat er det perfekte tilbehør når man griller, eller til noget så enkelt som frikadeller og vores unger er vilde med det.
Når det er sommer og det er tid til strandture og picnic, så er det faktisk rigtig tit vi tager kartoffelsalat med sammen med en portion hjemmelavede frikadeller. Alt det kræver er bare en køletaske, og så er man klar til at servere en lækker frokost i det fri.
Kartoffelsalaten med radiser og purløg her, er en skøn salat som tilbehør til grillmaden, og det er noget både voksne og børn kan lide fordi dressingen, som består af creme fraiche og mayonnaise, har en dejlig mild smag.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Forkogte kartofler – Gerne en sort der er fast og ikke “smatter” ud.
Purløg – Get smager af sommer. Gerne fra haven hvis du har.
Skalotteløg – Giver en god smag.
Radiser – Helt sprøde og lækre, giver et godt knas i salaten.
Mayonnaise – Hjemmerørt, eller en god købeversion.
Creme fraiche – Giver en lidt lettere dressing.
Sød fransk sennep – Giver en god smag til dressingen.
Citronsaft – Lidt syre skal der til.
Hvidvinseddike – Giver smag og syre.
Sukker, salt og peber – Salaten skal smages til og have den helt rette balance og smag.
Hvordan laver man kold kartoffelsalat?
Det er så nemt at lave, og det bedste er at kartoffelsalaten med fordel kan laves i forvejen. Det der tager længst tid er faktisk at koge kartoflerne, og køle dem ned efterfølgende.
Jeg tager i opskriften udgangspunkt i, at man har forkogte afkølede kartofler klar.
De forkogte kartofler skæres i passende mundrette stykker, derefter renses radiserne og skæres i ikke alt for tykke skiver. Det halve skalotteløg hakkes fint.
I en stor skål blandes mayonnaise, creme fraiche, sennep, citronsaft, hvidvinseddike sammen med salt, sukker og peber. Dressingen røres sammen og smages til. Kom det finthakkede skalotteløg samt klippet purløg i dressingen, og bland det sammen. Kom kartoflerne samt radiserne i dressingen og vend det rundt til dressingen er fordelt.
Nu er den klar til servering, eller du kan sætte den i køleskabet indtil I skal spise.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Kartoffelsalaten skal i køleskabet når den er lavet. Du kan sagtens lave den nogle timer før den skal serveres, så kan den stå og trække. Resterne kan sagtens gemmes til næste dag også.
Andre kartoffelsalater du måske vil synes om
- Marineret kartoffelsalat med asparges
- Kartoffelsalat med bacon
- Marineret kartoffelsalat
- Kartoffelsalat med kapers og syltede agurker
- Tysk kartoffelsalat med bacon
Tips og Tricks
- Tilsmagning
- Husk at smage til undervejs. Både når du blander dressingen, men også efter du har kommet kartoflerne i. De kan nemlig tage lidt mere salt end man lige regner med.
- Kog kartoflerne på forhånd
- Kog kartoflerne dagen før, eller om formiddagen hvis du vil gøre det ekstra nemt for dig selv når du skal lave mad. Så er de nemlig kolde og klar til at skære ud og bruge med det samme.
Serveringsforslag
- Server kartoffelsalaten som tilbehør til porchetta på grill
- Server frikadeller eller grillpølser.
- Spis til din favoritgrillmad.
Elsker du denne salat?
Prøv også vores opskrift på farmors Kartoffelsalat med kapers og syltede agurker
Opskrift på kartoffelsalat med radiser og purløg
Her kommer vores opskrift på den perfekte gammeldags kartoffelsalat. Perfekt tilbehør til mad fra grillen eller helt klassisk til frikadeller eller flæskesteg.
Vi håber at du får lyst til at servere den næste gang I skal grille, den er både nem at lave, og så smager den virkelig godt.
Kold kartoffelsalat
Ingredienser
- 1 kg kartofler, kogte og afkølede
- ½ dl purløg, ca. et bundt
- 8 radiser
- ½ skalotteløg
Dressing:
- 1 dl mayonnaise
- 1 dl creme fraiche
- 1 tsk citronsaft, eller efter smag
- 1 tsk hvidvinseddike, eller efter smag
- 2 tsk sød fransk sennep
- 1 tsk sukker
- 1 tsk salt
- Peber, efter smag
Sådan gør du
- Kom alle ingredienserne til dressingen i en stor skål. Bland det grundigt sammen, smag til med ekstra salt og peber.1 dl mayonnaise, 1 dl creme fraiche, 1 tsk citronsaft, 1 tsk hvidvinseddike, 2 tsk sød fransk sennep, 1 tsk sukker, 1 tsk salt, Peber
- Klip purløg og kom det i dressingen sammen med finthakket skalotteløg.½ dl purløg, ½ skalotteløg
- De forkogte kartofler skæres i passende tern og radiserne skæres i skiver.1 kg kartofler, 8 radiser
- Kom derefter kartofler og radiser i dressingen og vend det rundt til dressingen er jævnt fordelt.
- Server med det samme, eller stil den på køl til senere.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 5. juni 2020 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret og genudgivet:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Den er god og du er god til og lave mad
Hej
Tak for din søde kommentar, vi er glade for at du kunne lide kartoffelsalaten.
Mvh Tina
Den er blevet vurderet til den BEDST kolde kartoffelsalat hjemme hos os
Hej Ditte.
Er glad for at den faldt i god smag 🙂
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere