Porchetta på grill

Klassisk Italiensk porchetta på grill. Det er intet mindre end “flæskestegens italienske fætter”. Knasende sprøde svær hele vejen rundt, mørt og saftigt kød, med en fantastisk smag af alle de vidunderlige krydderier. Det smager simpelthen vidunderligt, og serveret med nogle sprøde kartofler og en lækker salat, så bliver det ikke meget bedre.

Porchetta på grill - Opskrift på italiensk rullesteg på rotisseri

Hvad er porchetta?

Porchetta stammer fra Italien, og er egentlig en hel pattegris der bliver udbenet og fyldt med krydderier. Herefter tilberedes den over ild i 6 til 12 timer afhængig af størrelsen på grisen. Man kan føre porchetta helt tilbage til det 15 århundrede, så det er en opskrift med nogle år på bagen.

For nogle år siden, var vi på en helt fantastisk tur til Rom. Efter et besøg på en lille restaurant, hvor maverne egentlig var blevet pænt fyldt, spottede vi på vejen hjem en lang kø i en lille sidegade. Jeg blev selvfølgelig nysgerrig! Jeg måtte simpelt hen forbi butiksvinduet og kigge ind.

Porchetta i lange baner! Skåret i tynde skiver og serveret som sandwich i en slags fladbrød. Til trods for at maven allerede var fyldt, så købte vi en sandwich hver, og Waouw! sikke en smag. Vi blev pænt forspiste, men sandwichen smagte fantastisk. Nu laver jeg porchetta herhjemme med jævne mellemrum, dog i en noget mindre målestok. Men smagen er der, det er bare stemningen der ikke helt er den samme som i sidegaden i Rom.

Skiver af porchetta

Hvordan laver man porchetta på grill?

At lave porchetta er i virkeligheden slet ikke så svært. Man starter med et svineslag, fylder det med krydderier og krydderurter efter smag. Så skal slaget rulles og snøres sammen, og vupti, så er porchettaen klar til at komme på grillen, eller i ovnen. Her er en liste over de ingredienser jeg plejer at bruge når vi laver porchetta.

  • Et stk. svineslag på ca. 3 kg. Jeg plejer at hente et ved slagteren. Han fjerner ben og pudser det til, så det er klar til brug. Få ham til at ridse sværene, enten diagonalt, eller lige som en traditionel flæskesteg.
  • Krydderierne. Salt, sort peber, fennikelfrø samt en smule chiliflager fordelses indvendigt i svineslaget, efterfulgt af krydderurterne.
  • Krydderurter. Frisk salvie og frisk rosmarin hakkes fint.
  • Citron. Skallen heraf, fint revet.
  • Hvidløg. I rigelige mængder må man sige!
  • Madsnor. Til at binde stegen op i den klassiske runde form.
Svineslag med krydderier, klar til at blive rullet til en porchetta

Nogle gange plejer jeg at lave porchetta med mørbrad, det betyder ganske enkelt at man ruller slaget om en mørbrad. Marbraden bliver saftig og lækker og tager smag af alle krydderierne. Så gris viklet om gris er slet ikke så dårligt. Det er dog slet ikke nødvendigt for at lave en god porchetta, men en god måde at få lidt magert kød med.

Som I kan se, så er det ikke fordi at listen over ingredienser er så lang, men kombinationen af dem er helt fantastisk. Det kan godt være svært at vente på maden, når duften begynder at brede sig på terrassen.

Porchetta der lige er kommet på rotisseriet på gasgrill

Porchetta i ovn

Hvis man er i den uheldige situation at man ikke har en grill, så kan man sagtens lave en porchetta i ovn. Det bedste resultat får man med en stegholder eller en rist, så man får varmen helevejen rundt om stegen. Placer en bradepande under risten med en smule vand i, vand fyldes på efter behov. Sørg for at placere stegen midt i ovnen, og forvarm din ovn i god tid.

Stegen tilberedes ved 150 – 160 grader i Ca. 3 timer. Sørg for at vende stegen 3 – 4 gange undervejs. Hvis sværen ikke er blevet sprød, skrues varmen op til 250 grader til sværen er boblet op. Hold øje med den og vend den hele tiden, så den ikke branker.

Derefter skal stegen hvile utildækket på et skærebræt i 15 – 20 minutter inden den skæres ud og serveres.

Porchetta på grill temperatur

Uanset om man laver porchetta på grill, porchetta på rotisseri eller porchetta i ovn, så skal man sigte efter en kernetemperatur på 68 – 70 grader. Når stegen efterfølgende ligger og hviler, så stiger temperaturen en smule, men det får ikke nogen betydning for det endelige resultat.

Et svineslag er forholdsvis fedt stykke kød, så chancen for at det bliver tørt under tilberedningen, er ikke så stor som ved en alm. flæskesteg.

Porchettasteg der næsten er færdig på grillen og klar til at hvile inden den skæres ud

Tilbehør til Porchetta på grill

Personligt, så er jeg mest til simpelt tilbehør til en porchetta på grill. vi plejer at holde det til nogle ovnbagte kartofler og en bønnesalat, der er en rigtig god salat til porchetta.

Men når det så er sagt, så er der egentlig ikke nogen grænser for hvad man kan spise til. Måske en rigtig god kartoffelsalat kunne være et godt bud. Og man nu har har gang i grillen alligevel, så kunne man jo lave grillede grønne asparges.

Der er selvfølgelig også porchetta sandwich. Det er virkeligt lækkert og den kan man jo fylde med ruculasalat og en lækker aioli. eller bare med porchetta og ikke andet.

Opskrift på porchetta på grill

Her kommer vores opskrift på en klassisk italiensk porchetta på gasgrill. Den har en helt fantastisk smag og er mør, saftig og har knasende sprøde svær. Vi håber du har fået lyst til at prøve vores fortolkning af traditionel italiensk rullesteg.

Porchetta på grill - Opskrift på italiensk rullesteg på rotisseri

Porchetta på grill opskrift

Klassisk italiensk porchetta på grill – Sprøde svær og masser af smag
5 fra 1 stemme
Ret: Aftensmad, Hovedret
Køkken: Italiensk
Keyword: Grillmad, Italiensk rullesteg, Porchetta på grill
Forberedelse: 30 minutter
Tilberedning: 3 timer
Hviletid: 20 minutter
Samlet tid: 3 timer 50 minutter
Udskriv Pin
Antal: 12 portioner

Ingredienser

  • 1 stk svineslag, på cirka 3 kg. Udbenet
  • 1 ½ spsk salt

Krydderier

  • 1 spsk fennikelfrø, stødt
  • 1 spsk peberkorn, stødt
  • 1 spsk salt
  • 10 fed hvidløg, presset eller revet fint
  • 1 tsk chiliflager
  • 1 citron, økologisk, skallen herfra
  • 2 spsk salvie, frisk, hakket
  • 2 spsk rosmarin, frisk, hakket

Sådan gør du

Forberedelse:

  • Her i opskriften går jeg ud fra at man har et forberedt svineslag. Udbenet med ridset svær. Vend slaget med sværsiden ned. Rids nu kødet i diagonalt mønster i Ca. en hav centimeters dybde. det gør det nemmere at arbejde krydderier og krydderurter ind.
  • Start derefter med at drysse slaget med salt. Dernæst drysses det med stødt fennikelfrø, stødt sort peber samt chilipeber. Massér det godt ned i kødet.
  • Derefter kommes der salvie, rosmarin samt citronskal på. Massér igen det hele godt ned i kødet.
  • Slut af med hvidløg og massér det igen godt ind.
  • Rul nu stegen stramt og snør den godt sammen med madsnor.
  • Nu skal der salt på sværene. Massér groft salt ind og ned imellem sværene.
  • Nu kan man vælge at lade stegen trække på køl nogle timer inden den skal på grillen. Men man kan sagtens smide den på med det samme.
  • Kom porchettaen på rotisseri.

Grillen forvarmes til 250 grader indirekte varme.

  • Placer en drypbakke under stegen og kom stegen på grillen. Tænd for dit rotisseri. Nu skal stegen grille ved 250 grader i ca. 15 minutter.
  • Skru derefter varmen ned til 150 grader og tilbered den roterende steg, til kernetemperaturen er 68-70 grader. Hvis sværen ikke er sprød, skrues varmen til sidst op til 250 grader. Hold godt øje med at sværen ikke branker.
  • Når kernetemperaturen er nået og sværen er gylden og sprød, tages stegen af grillen. Nu skal den hvile utildækket i 15-20 minutter inden den skæres ud og serveres.
  • Velbekomme.

Næringsværdi

Kalorier: 1301 kcal | Kulhydrater: 2 g | Protein: 24 g | Fedt: 133 g | Mættet fedt: 48 g | Kolesterol: 180 mg | Natrium: 163 mg | Kalium: 473 mg | Fibre: 1 g | Sukker: 1 g | A-vitamin: 55 IU | C-vitamin: 3 mg | Calcium: 20 mg | Jern: 1 mg
HAR DU PRØVET OPSKRIFTEN?Nævn os på dit billede med @madformadelskere og tag #madformadelskere!

Ofte stillede spørgsmål om porchetta

Hvad er porchetta?

Porchetta er en klassisk italiensk rullesteg fyld med friske krydderurter og krydderier. Den har sprøde svære hele vejen og smager himmelsk.

Hvor køber man porchetta?

Man kan købe færdige porchetta i mange supermarkeder, ellers kan man spørge hos sin lokale slagter.

Hvad spiser man til porchetta?

Spis porchetta sammen med ovnbagte kartofler og en god salat. Eller i en sandwich med ruculasalat og aioli.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *






Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

Følg med på Instagram

Vil du have flere opskrifter på lækker hjemmelavet hverdagsmad? Gå ikke glip af dejlige billeder og opskrifter direkte i dit feed. 

Følg med på Instagram
shares