Vi elsker simpelthen pitabrød herhjemme, og det er noget vi tit har på vores madplan. Det er både nemt og meget bedre at bage sine egne pitabrød, og i denne opskrift får du store hjemmebagte pitabrød der virkelig puffer op i ovnen.
Den hjemmelavede slags er bare bedre!
Vi elsker pitabrød! Men helt ærligt, så er vi ikke glade for de papskiver man kan købe i supermarkederne. De er simpelthen så kedelige og tørre, og ødelægger hele oplevelsen når man har lavet noget lækkert fyld til pitabrødene.
Derfor får du her vores pitabrød opskrift, den giver nemlig både store og luftige pitabrød, som puffer godt op i ovnen og derfor kan indeholde en masse fyld, og så smager de bare godt samtidig!
Derfor laver vi også altid selv vores pitabrød, og det er faktisk ikke så svært som det lyder, så du skal ikke være bange for at prøve det.
Ingrediensnoter
Hvedemel – Brug gerne en hvedemel med et højt indhold af protein. Vi har her til opskriften brugt hvedemel fra Amo, den i den gule pose, den har et proteinindhold på 11g pr 100g hvedemel. Du skal helt ikke bruge mel med lavere proteinindhold end det, da det så er svært at få den rette hævning.
Gær – Vi bruger almindelig frisk gær i denne opskrift. Du kan godt bruge tørgær i stedet, så skal du bruge cirka 6 gram.
Alternative ingredienser
- Vil du have grove pitabrød? Så udskift halvdelen af hvedemelet med fuldkornsmel i stedet.
Hvordan laver man pitabrød?
Du skal slet ikke være bange for at kaste dig ud i at bage de her pitabrød selv, de er nemlig slet ikke svære. Først skal vi lave dejen, her bruger jeg røremaskinen, da dejen skal æltes ret længe for at blive lækker og smidig, så den kan hæve rigtigt op under bagningen.
Herunder kan du se i billeder hvordan jeg laver mine pitabrød.
- Smuldr gæren ud i vandet, og rør til det er opløst.
- Tilsæt salt, sukker og olie og rør det sammen.
- Tilsæt melet lidt af gangen, indtil du har en dej der er tilpas. Den skal ikke være våd, men den må heller ikke være tør. Den skal stadig klistre lidt når du rører ved den, men ikke hænge for meget ved fingrene.
- Ælt nu dejen rigtig godt på røremaskinen, indtil den samler sig og slipper skålen og er helt jævn og smidig.
- Nu skal dejen hæve i 60 minutter inden du går videre. Efter de 60 minutter tages dejen ud på et meldrysset bord.
- Nu deles dejen i 6 lige store stykker, og dejklumperne formes til kugler.
- Rul hver dejkugle ud til runde fladbrød på cirka 15 cm i diameter, og lad dem hæve mens ovnen varmes op.
- Bag pitabrødene til de er gyldne og puffede flot op i ovnen. Jeg bruger et bagestål, men to bageplader ovenpå hinanden eller en pizzasten kan også sagtens fungere.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja! Lad dem køle helt ned og kom dem i fryseposer, så er der meget nem aftensmad til en anden dag.
Vi spiser typisk 1 pitabrød hver, for de er ret store, og der kan være meget fyld i. Nogle gange er der en der vil have et halvt ekstra, og ellers bruger vi de sidste til madpakker dagen efter.
Andre brødopskrifter du måske vil synes om
Tips og Tricks
- Størrelse på pitabrødene
- Vi elsker de her (kæmpe) store pitabrød, og dejen her passer perfekt med 6 pitabrød. Hvis du vil have dem mindre, kan du dele dejen i 8 eller 10, så bliver dine pitabrød nærmere den størrelse man køber i supermarkedet.
- Koldhævning
- I stedet for at lade din dej hæve 60 minutter ved stuetemperatur, kan du sætte den cirka 12 timer i køleskabet. Det udvikler endnu mere smag. Hvis du vil koldhæve dejen, skal du bruge halv mængde gær.
- Frysning
- Pitabrød er gode at fryse ned, og derfor anbefaler jeg at du laver en dobbeltportion når du alligevel er i gang.
- Rester af pitabrød
- Har du nogle pitabrød tilbage, som ikke blev spist, så kan du nemt lave dem til en lækker lille madpakke-pizza. Flæk dem på langs, så du har to runde “pizzavunde”. Læg dine halve pitabrød på en bageplade, smør dem med lidt tomatsovs eller ketchup, tilføj fyld i form af skinke, grønsager og ost, og liv dem 5 min i ovnen til osten er smeltet. Se inspiration til Pita pizza med kylling og pesto eller Pita pizza med skinke og ost.
Fyld til hjemmelavede pitabrød
- Vi laver næsten altid hjemmelavede pitabrød hvis vi har nogle rester af for eksempel tilberedt mexicansk oksekød eller kylling. Med en lækker dressing og lidt grønt, bliver resterne til et festmåltid, og vi er ikke vilde med at smide mad ud, så det er perfekt for os. Vi laver gerne en god dressing til, eller en tzaziki hvis det skal være ekstra luksus.
- Vi elsker også at spise dem med falafler og en god Hjemmelavet hummus.
- Børnene elsker at få frikadeller i deres pitabrød hvis vi har nogle frikadeller i overskud ryger de altid i fryseren, så der er til pitabrød næste gang vi skal have det.
Inspiration til kødfyld til pitabrød
Der ryger ofte lidt kødfyld på bordet når vi får pitabrød, er er nogle af vores favoritter.
Lækre dressinger og dips til pitabrød
Her er nogle af de dips og dressinger vi elsker at servere til pitabrød.
Grønt fyld til pitabrød
Her er nogle ideer til hvilke grøntsager du kan servere til dine pitabrød.
- Salat, tomat og agurk.
- Rødløg eller Syltede rødløg hvis det skal være ekstra lækkert.
- Majs eller ærter.
- Bønnespirer eller sukkerærter.
Elsker du denne opskrift?
Så må du love mig også at prøve vores opskrift på Græske pitabrød
Se hvordan du laver opskriften
Opskrift på hjemmelavede pitabrød
Her er den opskrift vi bruger til pitabrød. Jeg elsker den måde de puffer så fint op på, de er luftige og lækre, og er også rigtig gode dagen efter til madpakken.
Du kan med fordel lave dobbelt portion, og smide dem i fryseren I ikke får spist. Så er det nem aftensmad til en dag hvor det kniber med tiden.
Pitabrød
Ingredienser
- 3 dl vand
- 25 g gær
- 1/2 spsk sukker
- 1/2 spsk salt
- 1 spsk olivenolie
- 450 g hvedemel
Sådan gør du
- Start med at udrøre gæren i vandet, og tilsæt herefter sukker, salt og olie. Bland det sammen, og tilsæt melet lidt af gangen. Det kan være du skal bruge lidt mindre eller lidt mere mel alt efter hvilken mel du bruger.3 dl vand, 25 g gær, 1/2 spsk sukker, 1/2 spsk salt, 1 spsk olivenolie, 450 g hvedemel
- Ælt dejen rigtig godt, gerne på røremaskine hvis du har det. Dejen skal ikke være klistret, men den må ikke blive tør. Den skal være glat og smidig og slippe skålen. På min røremaskine ælter jeg dejen cirka 15 minutter.
- Lad dejen hæve overdækket ved stuetemperatur i ca 60 min.
- Vej dejen og del den op i 6 lige store dele (115-120 gram). Form dem til runde boller.
- Brug en kagerulle, og rul bollerne ud på et meldrysset bord til de er ca. 15 cm i diameter.
- Læg pitabrødene på bagepapir (bag 3 af gangen) og lad dem hæve på bordet mens du varmer ovnen op til 225 grader varmluft. Sæt et bagestål eller 2 plader ovenpå hinanden i ovnen så de kan blive godt varme samtidig med at ovnen varmer op.
- Når ovnen er klar, flytter du bagepapiret med pitabrød over på bagestålet eller den øverste af de varme plader fra ovnen. Brug evt. en pizzaspade, eller træk papiret over på en bageplade.
- Bag pitabrødene i cirka 10-12 minutter til de er puffet up og er blevet fine og jævnt lysebrune. Læg dem herefter på en rist for at køle af.
- Spis straks eller pak dem ind i et viskestykke når de er kølet lidt ned.
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 11. januar 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret og genudgivet:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Jeg lavede dem , men der var nogen som Ikke puffe op hvad kan jeg have gjort forkert ? De var lækker selvom de ikke var hævet op alle sammen
Hej Lis
Dejligt du havde lyst til at prøve opskriften. Hvis nogle af dem er puffet op, så tror jeg ikke det har været dejen der var problemer. Hvis dejen er for tør eller ikke æltet godt nok, kan man risikere at pitabrødene sprækker når de bliver bagt, men det lyder ikke som tilfældet her.
Jeg vil tro at ovnen og bagepladerne måske ikke har været helt varme nok. Det er vigtigt at både ovn og bagestål/bageplader varmes rigtig godt op inden du kommer pitabrødene i. Du kan eventuelt også flytte din bageplade en rille længere op i ovnen næste gang.
Dejligt de smagte godt, selvom de ikke alle var puffet op 😅
Mvh Tina