Madformadelskere / Verdenskøkkener / Indisk mad / Chapati / Roti – indiske pandebrød

Chapati / Roti – indiske pandebrød

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Her får du vores opskrift på indiske chapati, eller roti som de også hedder.

Chapati er fladbrød, som er virkelig nemme at lave. De består udelukkende af mel og vand (og lidt salt), så de er også ret billige at lave. Da brødene ikke indeholder nogen former for hævemidler, skal de selvfølgelig ikke hæve. Derfor er tilberedningstiden også ret hurtig i forhold til mange andre brød. De tager også kun ganske kort tid at bage på panden.

Vi spiser dem til alt fra dhal og kormaretter til koftaspyd. I Indien og andre lande i den region, bruger man brødet som en slags bestik, man brækker nemlig af brødet, og bruger det til at tage andre madvarer op med. Chapati er en fast madvare i de fleste indiske hjem, og de spises til alle dagens måltider.

hjemmelavet indisk chapati eller roti brød.

Mere bagværk

Opskrift

Chapati / Roti brød

5 fra 4 stemmer
Opskrift på tynde indiske pandebrød, som er både lækre og meget nemme at lave. Der er perfekte at servere til dip, dahl og gryderetter som for eksempel butter chicken. Vi elsker også at spise dem til koftaspyd eller andre kødspyd på grillen.
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 10 minutter
Hviletid 20 minutter
Samlet tid 35 minutter
Antal8 brød

Ingredienser
 

  • 175 g fuldkornshvedemel, fintmalet
  • 175 g hvedemel
  • 1 tsk salt
  • 3 dl vand

Fremgangsmåde
 

  1. Bland de to slags mel og salt sammen i en skål. Hæld langsomt vandet i mens du rører rundt. Ælt til dejen er blød og smidig. Det kan være du skal bruge mere/mindre vand alt afhængig af hvilket mel du bruger.
    175 g fuldkornshvedemel, 175 g hvedemel, 1 tsk salt, 3 dl vand
  2. Lad dejen hvile 20-30 minutter i køleskabet.
  3. Del dejen i 8 stykker. Kom godt med mel på bordet, og rul dejen ud til flade tynde pandekager. Bag brødene på en tør og varm pande. Vend brødene ofte og lad dem puffe op på panden og blive færdigbagte.
  4. Kom brødene i et viskestykke når de er færdigbagte, for at holde dem bløde og lækre.

Næringsindhold

Serving: 1brødKalorier: 154kcalKulhydrater: 32gProtein: 5gFedt: 1gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gNatrium: 293mgKalium: 103mgFibre: 3gSukker: 1gA-vitamin: 2IUCalcium: 12mgJern: 2mg

Madelskernes Tips

Ingrediensnoter

Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel. Du kan sagtens lave brødede med rent hvedemel. Vi kan godt lide at lave dem med stenformalet hvedemel.
Fint fuldkornshvedemel – En fintmalet fuldkornshvedemel er skønt i denne opskrift. Det skal være fintmalet, det fungerer ikke så godt med groft fuldkornshvedemel. Du kan også skifte det ud med almindeligt hvedemel.

Tilberedning

Dejen – Lav gerne dejen i god tid, og lad den hvile mindst en halv time i køleskabet inden dejen deles og rulles ud, så bliver den nemmere at arbejde med. Den kan fint ligge længere end en halv time.
Røremaskine – Du kan fint bruge røremaskinen til denne opskrift, så går det lidt hurtigere med æltningen.
Bagning på panden – Panden du bruger skal være tør, så du skal ikke bruge fedtstof. Den skal også være ret varm, så brødene bliver færdigbagt på bare et par minutter. Du vil opleve at brødene puffer op på panden, men falder sammen igen. Det er sådan det skal være.

Opbevaring og frysning

Når brødene er bagt skal de pakkes ind i et viskestykke indtil de er kølet ned. Herefter kan de kommes i en plastpose hvor de kan holde sig nogle dage. De afkølede brød kan også fint fryses ned, og de kan lunes kort i ovnen inden de skal spises.

Tilføj dine egne noter

Har du prøvet opskriften?Fortæl os hvad du synes om den!
5 from 4 votes (4 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.