Når man skal servere lækre indiske gryderetter, koftaspyd eller Mellemøstlig mad generelt, så skal der brød til. Her får du vores opskrift på chapati eller roti som de også hedder. Det er fladbrød, som er både nemme at lave, og perfekt tilbehør til alt fra gryderetter og supper til grillet kød.

Brød til indisk og Mellemøstlig mad
Vi er blevet svært glade for mellemøstlig og indisk mad, og disse lækre indiske brød som kaldes chapati eller roti, passer godt til de fleste retter.
Chapati er et slags fladbrød der består udelukkende af mel og vand (og evt. lidt salt), og det er dermed ret billigt og nemt at lave.
I Indien og andre lande i den region, bruger de sågar brødet som en slags bestik, man brækker nemlig af brødet, og bruger det til at tage andre madvarer op med. Chapati er en fast madvare i de fleste indiske hjem, og de spises til alle dagens måltider.
Da brødene ikke indeholder nogen former for hævemidler, skal de selvfølgelig ikke hæve. Derfor er tilberedningstiden også ret hurtig i forhold til mange andre brød. De tager kun ganske kort tid at bage på panden (hold øje med dem hele tiden), og så vil du opleve at de puffer op under bagningen, men falder hurtigt sammen igen. Sådan skal det være.
Vi kan godt lide brødet til koftaspyd eller til en god dhal eller som tilbehør til andre gryderetter som for eksempel Butter chicken eller til supper.
Ingrediensnoter
Hvedemel – Helt almindeligt hvedemel. Du kan sagtens lave brødede med rent hvedemel. Vi kan godt lide at lave dem med stenformalet hvedemel.
Fint fuldkornshvedemel – En fintmalet fuldkornshvedemel er skønt i denne opskrift. Det skal være fintmalet, det fungerer ikke så godt med groft fuldkornshvedemel. Du kan også skifte det ud med almindeligt hvedemel.
Salt – Giver lidt ekstra smag til brødet.
Vand – Vand er det der binder melet sammen til en dej.
Hvordan laver man chapati?
Chapati er et super nemt og hurtigt brød at lave. Først skal dejen laves, det gør man ved bare at blande mel, salt og vand sammen. Når dejen er æltet sammen, så har den godt af lige at hvile en halv times tid i køleskabet.
Herefter deles dejen i mindre portioner og rulles ud til fladbrød, som steges på en tør pande. De færdige brød pakkes ind i et rent viskestykke for at forblive bløde efter stegning.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når brødene er bagt skal de pakkes ind i et viskestykke indtil de er kølet ned. Herefter kan de kommes i en plastpose hvor de kan holde sig nogle dage.
Ja du kan sagtens fryse brødene ned efter de er kølet ned. De kan kort lunes i ovnen inden servering.
Andre opskrifter på fladbrød du måske vil synes om
- Naanbrød med hvidløg
- Græske fladbrød
- Lavash brød – fladbrød i ovn fra mellemøsten
- Naan – Indiske brød
- Hjemmelavede tortillas
Tips og tricks til chapati brød
- Lav dejen i god tid, og lad den hvile mindst en halv time i køleskabet inden dejen deles og rulles ud, så bliver den nemmere at arbejde med.
Serveringsforslag
- Server med Kofta (Köfte kebab)
- Spis med en Indisk dhal
- Server til alle typer af gryderetter eller supper
Elsker du Indisk mad? Prøv vores opskrift på Butter chicken til disse brød
Opskrift på Indiske roti brød
Her er vores opskrift på det nemme, men meget lækre indiske pandebrød roti eller chapati. Det er som sagt ultranemt at lave, og så er det så neutralt i smagen at det kan spises til de fleste retter.
Herhjemme er børnene vilde med brødene, de kan godt lide at spise dem som de er, og er der nogen tilbage er de også lækre rullet sammen med lidt pålæg eller ost på madpakken dagen efter. Bager du flere end du kan bruge, så kan de sagtens holde nogle dage i en plastikpose eller du kan fryse dem ned.

Chapati / Roti brød
Ingredients
- 175 g fuldkornshvedemel, fintmalet
- 175 g hvedemel
- 1 tsk salt
- 3 dl vand
Instructions
- Bland de to slags mel og salt sammen i en skål (brug gerne røremaskinen). Hæld langsomt vandet i mens du rører rundt. Ælt til dejen er blød og smidig. Det kan være du skal bruge mere/mindre vand alt afhængig af hvilket mel du bruger.
- Lad dejen hvile 20-30 minutter i køleskabet.
- Del dejen i 8 stykker. Kom godt med mel på bordet, og rul dejen ud til flade tynde pandekager. Bag brødene på en tør og varm pande. Vend brødene ofte og lad dem puffe op på panden og blive færdigbagte.
- Kom brødene i et viskestykke når de er færdigbagte, for at holde dem bløde og lækre.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 16. september 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her