Har du smagt den røde vegetariske ret med fantastisk smag af ingefær, hvidløg og krydderier? En indisk dhal lavet med røde linser og kokosmælk er perfekt som selvstændig ret med lidt brød til eller som tilbehør til for eksempel kylling. Læs med her og få vores opskrift.

Dhal, Daal eller dahl?
Det hele startede med at Rasmus’ søster lavede en indisk dhal, som Rasmus’ mor straks forelskede sig i. Efter at have hørt om den dhal i adskillige måneder begyndte vi at eksperimentere.
Vi prøvede mange forskellige opskrifter, og en kombination af mange opskrifter, blev til sidst hvad vi må betegne som den ultimative indiske dhal – eller dahl, dal eller daal, som nogen også staver det.
Hvad er Indisk dhal?
Dhal har en helt central rolle i det indiske køkken. Den laves typisk af linser, og serveres som måltid i sig selv, eller som tilbehør til andre retter. Vi laver vores dhal af røde linser, som altså skal koges ud til en slags tynd grød med masser af lækre krydderier. Kokosmælk gør retten cremet og lækker.
Vi kan finde på at spise retten som et måltid i sig selv med lækkert brød til eller som en del af et større måltid. Her er den serveret med Lavashbrød, salat med bagte gulerødder, hummus og kylling med 7 krydderi. Det var et fantastisk måltid, og alle blev meget mætte og glade.
Hvordan laver man klassisk dhal?
Det er ikke den store videnskab at lave retten, her handler det rigtig meget om hvilke krydderier man vælger at komme i sin dhal. Til vores ret bruger vi:
- Olivenolie
- Røde linser
- Ingefær
- Hvidløg
- Karry
- Spidskommen
- Koriander
- Kardemomme
- Rød chili
- Kaffir limeblade
- Grøntsagsbouillon
- Kokosmælk
- Hakkede tomater
Alle sammen ting der giver retten den helt rigtige smag, og det er kombinationen og balancen mellem alle smagene der gør retten så utrolig lækker. Derfor kan du også justere på smagene, så de passer til dig og din familie.
Retten laves ganske enkelt ved at svitse krydderierne af, og derefter tilsætte resten af ingredienserne. Så skal retten koges i cirka 45 minutter hvorefter den er klar til servering. Det er altså meget nemt at lave, og smager fantastisk!
Hop længere ned på siden her for at se opskriften.
Tilbehør til dhal
Det er lækkert at servere både som selvstændig ret, eller som tilbehør til kød eller kylling. Kun fantasien sætter grænsen, her er nogle ideer:
- Spis som et helt måltid med rotibrød og raita
- Spis sammen med ris
- Spis som tilbehør til for eksempel kylling eller kød
Den bedste opskrift på Dhal
Herunder får du vores opskrift på dhal. Den er kommet frem efter meget eksperimenteren, og afprøvning af andre opskrifter. Denne her er lige præcis som vi godt kan lide den. Cremet, lækker og smagfuld.
Du bør selvfølgelig smage retten til, så den passer til den smag du godt kan lide, og mængden af krydderier kan justeres lidt hvis du synes.

Indisk dahl
Ingredienser
- 3 spsk olivenolie
- 200 g røde linser
- 3 spsk frisk ingefær, revet fint
- 5 fed hvidløg, revet fint
- 1 spsk karry
- 2 tsk stødt spidskommen
- 2 tsk stødt koriander
- ½ tsk stødt kardemomme
- ½ rød chili, finthakket, kan udelades hvis man vil lave en lige mere børnevenlig udgave
- 2 kaffir limeblade, Kan udelades eller skiftes ud med 1/2 tsk. revet citronskal
- 3,5 dl grøntsagsbouillon, Evt. 0,5 dl ekstra
- 2 dl kokosmælk
- 2 ds hakkede tomater
Sådan gør du
- Start med at skylle linserne rigtig grundigt i rigeligt med koldt vand. Lad dem dryppe af og stil dem til siden.
- I en stor gryde opvarmes olivenolien. Kom ingefær samt hvidløg i, svits i 1-2 minutter.
- Tilsæt dernæst chili, karry, spidskommen, koriander samt kardemomme og svits yderligere 1 minut under omrøring. Der skulle gerne sprede sig en helt fantastisk duft af alle de dejlige krydderier 🙂 Pas på at krydderierne ikke brænder på.
- Kom linser, hakkede tomater, kokosmælk, kaffir limeblade samt bouillon i gryden og rør det hele grundigt sammen.
- Skru ned til lav varme og lad det boble lige så stille og roligt under låg i 45 minutter til en time. Sørg for at røre i gryden tit, så det ikke brænder på. Der kan evt. tilsættes mere vand, bouillon eller kokosmælk undervejs hvis det bliver for tykt.
- Server som selvstændig ret med naanbrød til eller som lækkert tilbehør.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Tips og tricks
- Du behøver ikke opbløde linserne inden de kommer i retten, brug almindelige tørrede røde linser for det bedste resultat.
- Linserne skal skylles godt inden brug. Kom dem i en si og skyl dem under vandhanen. Lad dem dryppe godt af i sien inden du bruger dem.
Opbevaring og frysning
- Din dahl kan sagtens holde sig i køleskabet i 2-3 dage
- Frys i op til 3 måneder. Brug poser eller foliebakker og lad retten tø op i køleskabet inden den varmes op i en gryde.
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. oktober 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:
Simpelthen den bedste dahl jeg har fået. Hold nu op hvor krydderierne spiller i denne udgave. Mums! Din opskrift vil fremover være den jeg bruger.
Hej Sanna
Tusind tak for din kommentar og bedømmelse 🙂 Det er dejligt at høre at du kan bruge opskriften, og vi synes også at krydderierne spiller. Får helt lyst til at lave dahl i dag. God dag til dig.
Mvh Tina