Indisk dhal

Det hele startede med at Rasmus’ søster lavede en indisk dhal, som Rasmus’ mor straks forelskede sig i. Efter at have hørt om den dhal i adskillige måneder begyndte vi at eksperimentere. Vi prøvede mange forskellige opskrifter, og en kombination af mange opskrifter, blev til sidst hvad vi må betegne som den ultimative indiske dhal – eller dahl, dal eller daal, som nogen også staver det.

Hvad er Indisk dhal?

Dhal har en helt central rolle i det indiske køkken. Den laves typisk af linser, og serveres som måltid i sig selv, eller som tilbehør til andre retter. Vi laver vores dhal af røde linser, som altså skal koges ud til en slags tynd grød med masser af lækre krydderier. Kokosmælk gør retten cremet og lækker.

Vi kan finde på at spise retten som et måltid i sig selv med lækkert brød til eller som en del af et større måltid. Herunder er den serveret med Lavashbrød, salat med bagte gulerødder, hummus og kylling med 7 krydderi. Det var et fantastisk måltid, og alle blev meget mætte og glade.

Dhal opskrift

Herunder får du vores opskrift på dhal. Den er kommet frem efter meget eksperimenteren, og afprøvning af andre opskrifter. Denne her er lige præcis som vi godt kan lide den. Cremet, lækker og smagfuld.

Du bør selvfølgelig smage retten til, så den passer til den smag du godt kan lide, og mængden af krydderier kan justeres lidt hvis du synes.

Dhal - Opskrift på hjemmelavet dahl - god som måltid eller som tilbehør
5 fra 2 stemmer

Dhal opskrift

Cremet og smagful som måltid eller tilbehør
Udskriv Pin
Tilb. tid 45 min
Samlet tid 50 min
Ret Aftensmad, Tilbehør
Køkken Indisk
Antal 4 personer
Kalorier 295 kcal

Ingredienser

  • 3 spsk olivenolie
  • 200 g røde linser
  • 3 spsk ingefær, revet fint
  • 5 fed hvidløg, revet fint
  • 1 spsk karry
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 2 tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ stk rød chili, finthakket, kan udelades hvis man vil lave en lige mere børnevenlig udgave
  • 2 stk kaffir limeblade, Kan udelades eller skiftes ud med 1/2 tsk. revet citronskal
  • 3,5 dl grøntsagsbouillon, Evt. 0,5 dl ekstra
  • 2 dl kokosmælk
  • 2 ds hakkede tomater

Sådan gør du

  • Start med at skylle linserne rigtig grundigt i rigeligt med koldt vand. Lad dem dryppe af og stil dem til siden.
  • I en stor gryde opvarmes olivenolien. Kom ingefær samt hvidløg i, svits i 1-2 minutter.
  • Tilsæt dernæst chili, karry, spidskommen, koriander samt kardemomme og svits yderligere 1 minut under omrøring. Der skulle gerne sprede sig en helt fantastisk duft af alle de dejlige krydderier 🙂 Pas på at krydderierne ikke brænder på.
  • Kom linser, hakkede tomater, kokosmælk, kaffir limeblade samt bouillon i gryden og rør det hele grundigt sammen.
  • Skru ned til lav varme og lad det boble lige så stille og roligt under låg i 45 minutter til en time. Sørg for at røre i gryden tit, så det ikke brænder på. Der kan evt. tilsættes mere vand, bouillon eller kokosmælk undervejs hvis det bliver for tykt.
  • Server som selvstændig ret med naanbrød til eller som lækkert tilbehør.

Nutrition

Kalorier: 295kcalKulhydrater: 34gProtein: 14gFedt: 12gMættet fedt: 10gNatrium: 362mgKalium: 596mgFibre: 16gSukker: 2gA-vitamin: 206IUC-vitamin: 3mgCalcium: 45mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD dhal, indisk dhal, Vegetar
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Tips og tricks

  • Du behøver ikke opbløde linserne inden de kommer i retten, brug almindelige tørrede røde linser for det bedste resultat.
  • Linserne skal skylles godt inden brug. Kom dem i en si og skyl dem under vandhanen. Lad dem dryppe godt af i sien inden du bruger dem.

Serveringsforslag – Tilbehør til dhal

  • Spis som et helt måltid med rotibrød og raita
  • Spis sammen med ris
  • Spis som tilbehør til for eksempel kylling eller kød

Opbevaring og frysning

  • Din dahl kan sagtens holde sig i køleskabet i 2-3 dage
  • Frys i op til 3 måneder. Brug poser eller foliebakker og lad retten tø op i køleskabet inden den varmes op i en gryde.

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Denne artikel er skrevet af:

Rasmus Juul Møller

Rasmus Juul Møller

Rasmus er familiefar og madelsker med stort M. Han elsker at stå bag grillen eller pizzaovnen og servere mad, som familie og venner elsker at spise. Rasmus er uddannet teknisk designer, og hans kreativitet ses også i køkkenet, hvor han elsker at frembringe nye retter og kombinationer, der får smagsløgene til at synge. Han elsker gadgets og mad der kan grilles, laves i sous vide eller med noget nyt sejt udstyr.

2 reaktioner

  1. 5 stars
    Simpelthen den bedste dahl jeg har fået. Hold nu op hvor krydderierne spiller i denne udgave. Mums! Din opskrift vil fremover være den jeg bruger.

    1. Hej Sanna
      Tusind tak for din kommentar og bedømmelse 🙂 Det er dejligt at høre at du kan bruge opskriften, og vi synes også at krydderierne spiller. Får helt lyst til at lave dahl i dag. God dag til dig.
      Mvh Tina

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Opskriftsvurdering




Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg