Populært:

Indisk dhal

5

/5

50 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

5

/5

50 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Har du smagt den røde vegetariske linseret med fantastisk smag af ingefær, hvidløg og krydderier? En indisk dhal lavet med røde linser og kokosmælk er perfekt som selvstændig ret med lidt brød til eller som tilbehør til for eksempel kylling. Læs med her og få vores opskrift.

Indisk dhal eller dahl i lille pande med creme fraiche og frisk koriander på toppen og papadums til.

Dhal, daal eller dahl?

Det hele startede for snart mange år siden med med at Rasmus’ søster lavede en indisk dhal, som Rasmus’ mor straks forelskede sig i. Efter at have hørt om den dhal i adskillige måneder begyndte vi at eksperimentere.

Vi prøvede mange forskellige opskrifter, og en kombination af mange opskrifter, blev til sidst hvad vi må betegne som den ultimative indiske dhal – eller dahl, dal eller daal, som nogen også staver det.

Dhal har en helt central rolle i det indiske køkken. Den laves typisk af linser eller andre bælgfrugter, og serveres som måltid i sig selv, eller som tilbehør til andre retter.

Vi laver vores klassiske dhal af røde linser, som altså skal koges til en slags tynd grød med masser af lækre krydderier. Kokosmælk gør retten cremet og lækker.

Vi kan finde på at spise retten som et måltid i sig selv med lækkert brød til eller som en del af et større måltid. Vi spiser det for eksempel tit sammen med et stykke kylling og en form for grøntsager eller salat til.

to støbejernspander med hjemmelavet dhal serveret med creme fraiche og koriander på toppen.

Ingrediensnoter

Røde linser – Tørrede røde linser er det der giver fylde til dhal. De er rige på protein, vitaminer og kostfibre, så der ingen grund til ikke at spise masser af linser.

Ingefær og hvidløg – Frisk ingefær og hvidløg er en vigtig del af det indiske køkken. De giver en masse varme og dybde til retterne og kan ikke springes over.

Krydderier – Der skal en del krydderier i. Karry, spidskommen, koriander, kardemomme. De er alle sammen med til at give dahl den lækre smag.

Kaffir lime blade – Kaffir lime blade giver et strejf af citrus og kan erstattes af lidt fint revet citronskal.

Grøntsagsbouillon – Grøntsagsbouillon bruger jeg for at tilføre lidt ekstra smag til retten.

Kokosmælk – Kokosmælk giver en lækker smag og cremethed, og passer utrolig godt til retten.

Hakkede tomater – Det er en “tomatiseret” karryret, og hakkede tomater udgør størstedelen af selve saucen. De kan erstattes af passata eller tilsvarende.

Hvordan laver man Indisk Dahl?

Det er ikke den store videnskab at lave retten, her handler det rigtig meget om hvilke krydderier man vælger at komme i sin dhal.

Alle ingredienserne giver tilsammen retten den helt rigtige smag, og det er kombinationen og balancen mellem alle smagene der gør retten så utrolig lækker. Derfor kan du også justere på smagene, så de passer til dig og din familie.

Retten laves ganske enkelt ved at svitse krydderierne af, og derefter tilsætte resten af ingredienserne. Så skal retten koges i cirka 45 minutter hvorefter den er klar til servering. Det er altså meget nemt at lave, og smager fantastisk!

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

Dahl med røde linser i pande.

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er dhal?

Dhal er en Indisk vegetarisk gryderet, typisk lavet med linser. Oversat til dansk betyder Dhal “bælgfrugter”. Dhal kan serveres som en selvstændig ret eller som tilbehør.

Kan jeg lave retten dagen før?

Ja! Den bliver faktisk kun endnu bedre af at stå og trække smag natten over i køleskabet. Inden servering varmes den op i en gryde.


Andre Indiske opskrifter du måske vil synes om

skefuld vegetarisk indisk dhal.

Tips og Tricks

  • Linser
    • Du behøver ikke opbløde linserne inden de kommer i retten, brug almindelige tørrede røde linser for det bedste resultat.
    • Linserne skal skylles godt inden brug. Kom dem i en si og skyl dem under vandhanen. Lad dem dryppe godt af i sien inden du bruger dem.
  • Krydderier
    • Der er stor forskel på styrken af for eksempel frisk chili men også andre tørrede krydderier. Så det er vigtigt at du smager på retten under vejs, og eventuelt justerer styrken hen af vejen.
  • Servering
    • Vi serverer her retten med creme fraiche og frisk koriander. Du kan også skifte creme fraiche ud med en frisk Raita, som er en Indisk yoghurtdip, og smager fantastisk godt. Hvis du ikke er vild med koriander, kan du i stedet bruge bredbladet persille.
  • Opbevaring og frysning
    • Din dahl kan sagtens holde sig i køleskabet i 2-3 dage
    • Frys i op til 3 måneder. Brug poser eller foliebakker og lad retten tø op i køleskabet inden den varmes op i en gryde.

Serveringsforslag

  • Server som et helt måltid med rotibrød og raita.
  • Spis sammen med kogte ris.
  • Server som tilbehør til for eksempel kylling eller kød.

Elsker du vegansk Indisk mad?

Prøv også vores opskrift på den Indiske gryderet med blomkål Aloo Gobi
gryder med ven Indiske gryderet dhal med røde linser.

Opskrift på Dhal med røde linser

Her får du vores opskrift på klassisk dhal med røde linser. Den er kommet frem efter meget eksperimenteren, og afprøvning af andre opskrifter. Denne her er lige præcis som vi godt kan lide den. Cremet, lækker og smagfuld.

Du bør selvfølgelig smage retten til, så den passer til den smag du godt kan lide, og mængden af krydderier kan justeres lidt hvis du synes.

Indisk dhal eller dahl i lille pande med creme fraiche og frisk koriander på toppen og papadums til.
5 fra 3 stemmer

Indisk dhal med røde linser

Nem opskrift på cremet og smagfuld dahl med røde linser. Det er en krydret og lækker ret, som kan serveres som selvstændigt måltid med raita og brød eller som tilbehør til kylling eller andet kød.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 5 minutter
Tilb. tid 45 minutter
Samlet tid 50 minutter
Ret Aftensmad
Køkken Indisk
Antal 4 personer
Kalorier 295 kcal

Ingredienser

  • 200 g røde linser
  • 3 spsk olivenolie
  • 3 spsk frisk ingefær
  • 5 fed hvidløg
  • 1 spsk karry
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • 2 tsk stødt koriander
  • ½ tsk stødt kardemomme
  • ½ rød chili, finthakket, kan udelades hvis man vil lave en lige mere børnevenlig udgave
  • 2 kaffir limeblade, Kan udelades eller skiftes ud med 1/2 tsk. revet citronskal
  • 3,5 dl grøntsagsbouillon, Evt. 0,5 dl ekstra
  • 2 dl kokosmælk
  • 2 ds hakkede tomater

Sådan gør du

  • Start med at skylle linserne rigtig grundigt i rigeligt med koldt vand. Lad dem dryppe af og stil dem til siden.
    200 g røde linser
  • I en stor gryde opvarmes olivenolien. Riv ingefæren og hvidløget fint. Kom ingefær samt hvidløg i, og svits det i 1-2 minutter.
    3 spsk olivenolie, 3 spsk frisk ingefær, 5 fed hvidløg
  • Tilsæt dernæst chili, karry, spidskommen, koriander samt kardemomme, og svits yderligere 1 minut under omrøring. Der skulle gerne sprede sig en helt fantastisk duft af alle de dejlige krydderier. Pas på at krydderierne ikke brænder på.
    1 spsk karry, 2 tsk stødt spidskommen, 2 tsk stødt koriander, ½ rød chili, ½ tsk stødt kardemomme
  • Kom linser, hakkede tomater, kokosmælk, kaffir limeblade samt bouillon i gryden, og rør det hele grundigt sammen.
    2 kaffir limeblade, 2 dl kokosmælk, 2 ds hakkede tomater, 3,5 dl grøntsagsbouillon
  • Skru ned til lav varme og lad det boble lige så stille og roligt under låg i 45 minutter til en time. Sørg for at røre i gryden tit, så det ikke brænder på. Der kan evt. tilsættes mere vand, bouillon eller kokosmælk undervejs hvis det bliver for tykt.
  • Server som selvstændig ret med naanbrød eller papadums til eller som lækkert tilbehør til kylling eller andet kød.

Noter

Opbevaring og holdbarhed – Lav endelige en stor portion når du er i gang, resterne kan holde sig 2-3 dage på køl, og retten kan sagtens fryses ned for længere holdbarhed.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 295kcalKulhydrater: 34gProtein: 14gFedt: 12gMættet fedt: 10gNatrium: 362mgKalium: 596mgFibre: 16gSukker: 2gA-vitamin: 206IUC-vitamin: 3mgCalcium: 45mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Opdatering

Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 1. oktober 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet, opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Denne opskrift er senest opdateret og genudgivet:

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

2 kommentarer til “Indisk dhal”

  1. 5 stars
    Simpelthen den bedste dahl jeg har fået. Hold nu op hvor krydderierne spiller i denne udgave. Mums! Din opskrift vil fremover være den jeg bruger.

    Svar
    • Hej Sanna
      Tusind tak for din kommentar og bedømmelse 🙂 Det er dejligt at høre at du kan bruge opskriften, og vi synes også at krydderierne spiller. Får helt lyst til at lave dahl i dag. God dag til dig.
      Mvh Tina

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.