Keema aloo


Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

Photo of author

Rasmus Juul Møller

Masser af varme og smag fra alle de lækre krydderier. Aloo keema er en lækker Pakistansk/Indisk gryderet med kartofler, hakket oksekød og ærter. Det smager helt fantastisk, og er en rigtig nem ret at lave. Hvis du vil se hvor nemt det er at lave den bedste aloo keema, så læs med her og få vores opskrift.

keema aloo med kartofler og ærter serveret i tallerken med kogte ris og naanbrød og drysset med frisk koriander

Pakistansk mad med fuld drøn på smagen

Keema aloo stammer fra Pakistan og Nordindien og er en fantastisk velsmagende, nem gryderet med fuld knald på smagene. Nogle af de bedste retter i verden kommer efter min mening fra regionen omkring Indien. Specielt deres karryretter er helt perfekte, og Indernes evne til at kombinere smagene fra alverdens krydderier og proppe dem ned i de mest smagsfulde gryderetter er uden sammenligning.

De fleste forbinder Indisk mad med chili, og det indgår da også i rigtig mange af retterne. Men det er ikke kun chili der giver maden styrke og varme, lige så meget af det kommer fra kombinationen af krydderier, både tørrede og friske.

Jeg stiftede bekendskab med Keema aloo første gang, for mange år siden i et madlavningsprogram på en eller anden Engelsk kanal i et madlavningsprogram, og lige siden har jeg haft lyst til at lave det selv.

Men det var faktisk ikke før sidste år at jeg tog mig sammen, og begyndte med at rode med en opskrift. For mig er Keema en rigtig hyggeret, eller det som man også kalder for “comfort food” Det har en behagelig varme, og til trods for mængeden af krydderier, så er det faktisk slet ikke så stærkt.

Når man serverer keema aloo, så skal der der selvfølgelig også noget tilbehør til. Et godt naanbrød, eller ris sammen med en kølende raita til at tage toppen af varmen, hvis man synes det er for meget.

Vores unger er vokset op med mad der smager af meget, men jeg var alligevel i tvivl om det ville være noget for dem, men selvom der er drøn på smagen, så spiste de bare igennem! Jeg tror at det er det simple der er over retten, der tiltalte dem. Kød, kartofler og ærter i al deres enkelhed, forædlet med Indiens sans for krydderier. Keema betyder hakket kød og aloo betyder kartofler, og så enkelt er det. Hakket kød med kartofler.

Hvis du nu føler dig fristet og selv vil prøve at lave den bedste keema aloo, så kan jeg varmt anbefale det!

indisk keema aloo med kartofler og ærter serveret i tallerken med ris og naan

Ingrediensnoter

Olie – Find en olie der egner sig godt til stegning.

Løg – Løg er en vigtig del af keema aloo, de bliver helt bløde og bidrager med en rigtig god smag til retten.

Hakket oksekød
– Hakket oksekød, hakket lammekød, eller hakket svinekød. Traditionelt er det hakket oksekød, men jeg er sikker på at det også kan laves med andet.

Hvidløg – Hvidløg er en vigtig ingrediens i det Indiske køkken, det giver en masse smag og dybde til retterne.

Chili – Den friske chili kan springes over, den giver det der dejlige bid på tungen, man pas på, man kan hurtigt komme for meget i. Brug frisk rød chili, eller frisk Jalapeno.

Krydderierne – Her i opskriften bruger jeg tørrede stødte krydderier, bortset lige fra kanelen, den er hel. Det tørrede stødte krydderier kan du finde i de fleste større supermarkeder, ellers kan de købes online.

Hakkede tomater og vand – Hakkede tomater og vand danner saucen når det reducerer, og kartoflerne suger en del af væsken undervejs.

Ærter – Noget så simpelt som grønne ærter. Dejlig mild smag der passer godt til alt det andet.

Hvordan laver man Keema aloo?

Her kommer en kort beskrivelse af hvordan du selv kan lave den perfekte keema aloo. Du skal bruge en masse tørrede krydderier, så bestil dem online eller tag en tur til et større supermarked.

I en tykbundet gryde varmes olien op, de finthakkede løg kommes i, og de steges nu ved middel varme til de bliver klare dog uden at brune. Derefter tilsættes de tørre krydderier samt salt, og det hele svitses et par minutter igen, så smagene fra krydderierne bliver frigivet.

Tilsæt det hakkede kød, chili og hvidløg og svits det til kødet er brunet af. Nu tilsættes hakkede tomater, vand og hel kanel. Bring det i kog og skru lidt ned for varmen. Kom låg på og lad retten simre til kartoflerne er møre og saucen er kogt ind.

Når kartoflerne er møre tilsættes ærterne, når de er varmet igennem er retten klar til servering.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

indisk keema aloo med ærter og kartofler

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man keema aloo?

Rester kan opbevares på køl op til 3 dage eller de kan fryses ned.

Kan keema aloo fryses?

Ja, du kan sagtens fryse resterne ned.

Kan jeg bruge andet end hakket oksekød?

Ja, prøv med hakket lam, hakket svinekød, eller hakket kylling

Andre indiske retter du måske vil synes om

indisk keema aloo med ris og naanbrød i tallerken

Tips og tricks til keema aloo

  • Husk at smage til undervejs. Mere salt måske, eller en smule sukker kan gøre en stor forskel.
  • Lav en stor portion, det smager bare så godt!
  • Start med at komme en kvart chili i, og smag om den kan tage mere.

Serveringsforslag

  • Server med naan, kogte ris, raita og frisk koriander.
  • Server med indiske rotibrød
  • Tag resterne med på madpakken og varm dem i mikroovnen hvis du har mulighed for det.

Elsker du også Indisk med? Prøv vores Indiske kylling i karry

indisk keema aloo curry med hakket oksekød, kartofler og ærter serveret i tallerken med ris og naanbrød
indisk keema aloo med ærter og kartofler samt frisk koriander på toppen

Opskrift på aloo keema

Her får du vores opskrift på en klassisk Pakistansk/Indisk ret med masser af smag. Det smager vildt godt og serveret sammen med et friskbagt naanbrød, raita og kogte ris, så bliver det ikke meget bedre.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og serve en lækker Keema Aloo for din familie. Herhjemme spiser hele familien retten med glæde, også selvom der er lidt smæk på smagee.

keema aloo med kartofler og ærter serveret i tallerken med kogte ris og naanbrød og drysset med frisk koriander
5 fra 3 stemmer

Keema Aloo

Opskrift på Keema Aloo
Lækker Indisk ret med hakket oksekød og kartofler, samt ærter. Der er masser af smag fra alle de lækre og varme krydderier. Server retten med kogte ris, naanbrød og en kølende raita.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 40 min
Samlet tid 50 min
Ret Aftensmad
Køkken Indisk, Pakistansk
Antal 4 personer
Kalorier 582 kcal

Ingredienser

  • 4 spsk olie, olivenolie, rapsolie eller anden olie der egner sig til stegning
  • 1 løg
  • 500 g hakket oksekød
  • 5 fed hvidløg
  • ½ rød chili, eller jalapeno
  • 1 kanelstang
  • 2,5 tsk stødt koriander
  • 2 tsk garam masala
  • 2 tsk stødt spidskommen
  • tsk salt
  • 2 tsk stødt gurkemeje
  • 2 tsk stødt ingefær
  • ½ tsk cayennepeber
  • ½ ds hakkede tomater
  • 2 dl vand
  • 300 g kartofler, skåret i tern af 1,5 x 1,5 cm.
  • 2 dl fine ærter

Sådan gør du

  • Pil og hak løget fint. I en stor gryde varmes olie op til middel varme. Tilsæt det hakkede løg. Steg løgene til de bliver klare.
    4 spsk olie, 1 løg
  • Når løgene er er blevet klare tilsættes stødt koriander, spidskommen, garam masala, gurkemeje, ingefær, cayennepeber og salt. Svits krydderierne sammen med løgnene i et minuts tid, så der bliver frigjort en masse smag.
    2,5 tsk stødt koriander, 2 tsk garam masala, 2 tsk stødt spidskommen, 2 tsk stødt gurkemeje, 2 tsk stødt ingefær, ½ tsk cayennepeber, 1½ tsk salt
  • Tilsæt det hakkede oksekød, hakkede hvidløg og den halve finthakkede røde chili. Brug en grydeske og mas kødet fra hinanden i mens det svitses.
    – Imens kødet svitses skrælles kartoflerne og skæres i tern på 1,5 x 1,5 cm.
    500 g hakket oksekød, ½ rød chili, 5 fed hvidløg
  • Når kødet er brunet af tilsættes de hakkede tomater samt vandet, kartoflerne og kanelstang. Bring det i kog, skru ned for varmen og kom låg på.
    ½ ds hakkede tomater, 2 dl vand, 300 g kartofler, 1 kanelstang
  • Lan nu retten simre i 15 – 20 minutter, eller til kartoflerne er møre. Når kartoflerne er møre, tages låget af og de frosne ærter kommes i. Lad ærterne varme igennem i og server retten sammen med kogte ris og naanbrød.
    2 dl fine ærter

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 582kcalKulhydrater: 28gProtein: 27gFedt: 40gMættet fedt: 11gFlerumættet fedt: 5gEnkeltumættet fedt: 20gTransfedt: 2gKolesterol: 89mgNatrium: 971mgKalium: 929mgFibre: 7gSukker: 5gA-vitamin: 548IUC-vitamin: 47mgCalcium: 89mgJern: 6mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Billig aftensmad, Efterår, Efterårsmad, Indisk mad, indisk mad opskrifter, Nem aftensmad, Pakistansk mad, stærk mad, Vinter, Vintermad
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

2 kommentarer til “Keema aloo”

  1. 5 stars
    Super lækker og nem simre ret, med masser af den gode smag fra det indiske og pakistanske køkken.
    Allerede en favorit 😛

    Svar
    • Hej Jannik.

      Dejligt at du kunne lide det! Det er også en favorit her 🙂

      De bedste hilsner

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.