Når der er indisk mad på menuen, serverer vi ofte naan til. Det er de lækre indiske fladbrød, som går godt til Butter Chicken, indisk kylling i karry og en masse andre lækre gryderetter. Læs med her og få vores opskrift på indiske naanbrød med hvidløg og koriander her.
Indiske fladebrød til gryderetter
Naanbrød er et fladt cirka 1 cm tykt hvedebrød, som ofte serveres til Indisk eller Parkistansk mad.
Naan indeholder både gær og yoghurt, hvilket gør at det bliver luftigere og tykkere end de Indiske Chapati eller roti brød.
Begge versioner af Indisk brød er super lækre, men naanbrød er ekstra velegnede til forskellige gryderetter hvor det luftige brød virkelig kan suge noget af saucen op.
Naanbrød fås i mange varianter, og det kan da også købes færdiglavet i de fleste danske supermarkeder. Det er der dog slet ingen grund til, for det er nemlig virkelig nemt at bage det selv, og så kan man jo give brødet de smage man allerbedst kan lide.
Her er det naanbrød med hvidløg og hakket frisk koriander, men du kan nemt bruge alle andre typer af krydderurter hvis du ikke er så vild med koriander.
Det specielle ved naan er at man først bager dem i ovnen, og når de så er færdigbagte pensles de med smeltet smør, her er det altså smør med presset hvidløg og hakket koriander, og så stables de ovenpå hinanden og pakkes ind i et viskestykke.
Med den metoder bliver brødene bløde og lækre, og perfekte at brække fra hinanden og spise til en lækker Indisk gryderet for eksempel Butter chicken.
Mere bagværk
Ingrediensnoter
Tørgær – Vi bruger næsten altid tørgær når vi bager naan. Det er bare nemt og lige til. Du kan også erstatte det med cirka 5 gram frisk gær.
Hvedemel – Brug helt almindeligt hvedemel. Mængden af hvedemel kan godt afhænge af hvilken type mel du bruger, så hold øje med dejens struktur mere end den præcise mængde af mel.
Græsk yoghurt – Du kan også bruge almindelig neutral yoghurt eller andet lignende produkt.
Kardemomme og gurkemeje – Kan godt springes over, men hvis du har det i køkkenskabet, giver det lige et ekstra indisk pift til dejen.
Smør – De færdigbagte naanbrød skal pensles med smeltet smør for at blive bløde og lækre.
Hvidløg – Denne opskrift er på naanbrød med hvidløg. Du kan godt springe hvidløget over hvis du ikke er vild med det.
Frisk koriander – Vi elsker frisk koriander, men vi ved også godt at det er en smags sag. Hvis du ikke kan lide koriander, kan du bruge andre krydderurter for eksempel persille, eller helt springe krydderurterne over.
Hvordan laver man naanbrød med hvidløg?
Naanbrød med hvidløg er lækkert at servere til indisk mad eller alle slags gryderetter og supper.
Heldigvis er det virkelig nemt selv at bage sine naan.
Først skal vi have lavet dejen. Først skal mælken lige lunes til den er lillefingervarm sammen med yoghurten, og så kan man tilsætte gær, salt, sukker og krydderier. Til sidst æltes melet i lidt af gangen. Når dejen er æltet, skal den hæve en times tid, inden den deles i portioner og rulles ud til naanbrød.
Brødene bages i ovnen, gerne på et bagestål eller en pizzasten. De skal have 2-3 minutter ved høj varmen, og så skal de vendes og bages et par minutter på den anden side inden de tages ud af ovnen og pensles med smeltet smør tilsat presset hvidløg og hakket koriander.
De færdige brød stables ovenpå hinanden og pakkes ind i et viskestykke, så bliver de lækre og bløde og holder sig lune indtil de skal serveres.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
De færdige naanbrød skal køle helt ned i et viskestykke for at forblive bløde. Når de er kølet ned kan de opbevares nogle dage i en plastpose ved stuetemperatur. De kan lunes i ovnen inden servering.
Ja du kan sagtens fryse naanbrød. Så hvis du ikke får spist dem alle, kan de fryses ned til en anden dag.
Ja, hvis du er en af dem der ikke er vild med koriander, så kan du undlade det helt eller bruge en anden krydderurt i stedet for eksempel frisk persille.
Naanbrød passer godt til Indisk, parkistansk eller mellemøstlig med. Du kan også servere naan til alle typer af gryderetter, simreretter eller supper hvor du gerne vil servere et lækkert madbrød til.
Ja du kan også bruge almindeligt neutralt yoghurt, creme fraiche eller andre lignende produkter.
Ja du kan sagtens tilberede brødene på en varm pande. De skal steges 2-3 minutter på hver side til de er gennembagte.
Andre indiske opskrifter du måske vil synes om
- Butter chicken
- Naan – Indiske brød
- Chapati / Roti – Indiske pandebrød
- Raita – Indisk yoghurtdip
- Indisk dhal
- Indisk kylling i karry
Andre madbrød du måske vil synes om
- Hvidløgsbrød med urter
- Ciabattabrød
- Hvidløgsbrød med ost
- Foccacia brød
- Lavash brød – fladbrød i ovn fra mellemøsten
Tips og tricks til opskriften
- Brug den krydderurt du bedst kan lide, eller måske den der passer godt til det du serverer sammen med dine naanbrød.
- Lav dine brød i god tid, de kan sagtens ligge et par timer pakket ind i viskestykket, eller de kan lunes igen i ovnen inden servering.
- Frys eventuelle rester ned, det er skønt at have et naanbrød i fryseren til aftensmaden.
Serveringsforslag
- Server med Indisk Butter chicken og ris.
- Server til Indisk dhal med raita.
- Server til alle slags gryderetter for eksempel Gryderet med svinekød og kikærter.
- Server til suppe.
Opskrift på indiske fladbrød med koriander og hvidløg
Her får du vores opskrift på nemme, lækre og brød naanbrød med hvidløg. De er meget bedre end dem du kan købe i supermarkedet, og du kan selv give dem den smag du bedst kan lide.
Her laver vi dem med hvidløg og koriander, og herhjemme er de et hit hos både børn og voksne når vi spiser indiske karryretter. Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og lave naan til din egen familie.
Naanbrød med hvidløg
Udstyr
- Pizzaovn (reklamelink) eller almindelig ovn
Ingredienser
- 3 dl mælk
- 0,5 dl græsk yoghurt
- 1 tsk salt
- 1/2 tsk tørgær
- 1 tsk sukker
- 1 knsp stødt kardemomme, kan undlades
- 1 knsp stødt gurkemeje, kan undlades
- 500 g hvedemel, cirka
- 60 g smør
- 2 spsk frisk koriander
- 2 fed hvidløg
Sådan gør du
- Bland mælk og græsk yoghurt sammen, og lun det let. Jeg bruger mikroovnen, men en gryde kan også gøre det. Væsken skal blot være lillefingervarm. Kom væsken op i røreskålen til røremaskinen, og tilsæt salt, sukker, gær, kardemomme og gurkemeje. Bland det sammen, og tilsæt herefter ca. halvdelen af melet.
- Kør dejen med dejkrogen, og tilsæt mere mel lidt af gangen. Fortsæt indtil du har en jævn dej, der samler sig og slipper skålens sider. Den skal stadig være klistret når du rører ved den, og det er ikke sikker at du skal tilsætte alt melet. Ælt dejen 5 minutter på røremaskinen.
- Kom dejen i en smurt skål, og lad den hæve med stuetemperatur i 1 time.
- Mens dejen hæver, skal du tænde ovnen på 250-275 grader. Sæt en pizzasten på nederste rille i ovnen eller brug blot en bageplade.
- Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store dele. Tril dem til kugler, og dæk dem til med et viskestykke så dejen ikke tørrer ud.
- Rul dejportionerne ud til runde brød, ca. 12-15 cm i diameter og gerne lidt aflange.
- Mens de første brød bages, smeltes smørret, og blandet med hakket frisk koriander og presset hvidløg.
Bagning i ovn
- Bag 2-4 brød af gangen på pizzastenen afhængig af størrelsen. Inden du kommer brødet i ovnen, sprayes det med lidt vand. Luk hurtigt ovnen, og bag dine naan i 2-3 minutter indtil de puffer lidt op, og får de karakteristiske mørke områder. Vend brødene om, og bag yderligere ca. 2 minutter til brødet er færdigbagt.
- Fjern brødet fra ovnen og pensel det straks med det smeltede smør med hvidløg og koriander. Bag nu de næste brød, og efterhånden som de bliver færdige lægges de oven på hinanden. Fortsæt med at stable de færdige naan ovenpå hinanden, og læg et viskestykke over, så holder de sig bløde og lune.
Bagning i pizzaovn
- Når din pizzaovn er godt varm, og du er klar til at bage det første naan, sprayer du det først med lidt vand, og kommer det ind i den varme pizzaovn. Hold godt øje med brødet, alt efter temperaturen skal det ikke have mere end 1-3 minutter. Drej brødet i ovnen undervejs, for at få en jævn afbagning.
- Når brødet puffer lidt op, og har de små mørke blærer, tages det ud og pensles straks med det smeltede smør med hvidløg. De færdige brød stables ovenpå hinanden og dækkes med et viskestykke indtil servering.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her