Madformadelskere / Aftensmad / Butter chicken

Butter chicken

4.34

/5

1 time 50 minutter

Photo of author

Af: Rasmus Juul Møller

Udgivet:

4.34

/5

1 time 50 minutter
Photo of author

Rasmus Juul Møller

Klassiske karryretter fra indien er bare det bedste! Hjemmelavet butter chicken, eller murgh makhani som det hedder i Indien, helt fra bunden er en af mine favoritter. Lækker og mør kylling i en cremet sauce med masser af den helt rigtige indiske smag. Serveret med en forfriskende raita, lækre hjemmelavede naan brød og kogte ris, så er man i himlen (eller indien). Læs med her, få vores opskrift, og se hvor nemt det er at lave den bedste butter chicken.

butter chicken med ris og naan brød i tallerken med koriander på toppen

Nem hjemmelavet murgh makhani som i indien

Der er en verden af smag derude, og en af vores favoritter er butter chicken. Helt mør kylling i en lækker cremet sauce med masser af smag. Da jeg første gang smagte butter chicken, var det på en Indisk restaurant, og siden den gang har det Indiske køkken været et jeg vender tilbage til ret ofte.

De kan bare noget med krydderier, og de er kendt for deres karryretter med alt fra kylling til Lam. Vi kender jo alle sammen den Danske boller i karry, og vi skal ikke fornægte at det smager rigtig godt. Men det er bare ikke det samme som en vaskeægte Indisk curry. Her er der et hav af forskellige krydderier, der alle sammen bidrager med deres helt specielle smag og dybde, og tilsammen giver nogle af de bedste simreretter i verden.

En god hjemmelavet butter chicken tager tid at lave. Kødet skal marineres, saucen skal have lov til at simre, der skal smages til løbende, men arbejdet er det hele værd. Når duften breder sig i huset, så kan man ikke andet end at glæde sig til det bliver spisetid. Butter chicken behøver ikke være stærk! Mange af de krydderier der indgår i retten bidrager med varme, uden at det brænder på tungen.

Jeg kommer cayennepeber i marinaden, som det eneste stærke krydderi. Det kan man udelade, hvis man ønsker en helt børnevenlig version. Og hvis man er til mere drøn på smagen, så kommer man lige en rød hakket chili i for at få en mere spicy udgave. Det er dig selv der bestemmer hvor stærkt det skal være. Men husk at de andre krydderier også giver det jeg vil kalde varme til retten uden at de er stærke.

Når vi spiser hjemmelavet butter chicken, så er der næsten altid både ris og naan brød på bordet. Det er sådan vi kan lide det, men det er fint bare at nøjes enten det ene eller andet. Et andet lækkert tilbehør som vi næsten også altid har på bordet er Raita, en lækker forfriskende kold sauce baseret på yoghurt og frisk mynte, hvidløg og agurk. Den er rigtig god til de stærke karryretter, til at give lidt balance og modspil.

Som det sidste plejer vi altid at have frisk hakket koriander på bordet. Det er en af de ting man enten kan lide, eller ikke fordrage. Men det passer rigtig godt til, og står det på bordet, så kan folk jo selv vælge om de vil have det på.

butter chicken serveret med ris og hjemmelavet naan brød i tallerken med koriander

Ingrediensnoter

Kylling – Kyllingebryst fungerer fint i den her ret.

Græsk yoghurt – Yoghurt er med til at mørne kødet, og lade alle smagene fra krydderierne trænge ind. Du kan sagtens bruge almindelig smagsneutral yoghurt i stedet for.

Garam masala – Garam masala er en krydderiblanding, der meget tit anvendes i Indiske karryretter og indeholder ofte sort peber, paprika, koriander, spidskommen, kardemomme, kanel, muskat og nellike, men findes også med andre krydderier.

Stødt spidskommen – Er et af de klassiske krydderier i det Indiske køkken og indgår ofte i andre krydderiblandinger. Stødt spidskommen anvendes også meget i det Mexicanske køkken.

Stødt Koriander – Har en helt speciel lidt citrus agtig smag med noter af peber. Det anvendes både i det salte og søde køkken, og smager slet ikke som frisk koriander.

Stødt cayennepeber – Cayennepeber er en chili der tørres og stødes til pulver. Jeg bruger den i marinaden til kødet, den kan erstattes med hakket frisk chili.

Stødt paprika – Er pulver lavet af tørrede frugter fra slægten Capsicum annuum. Det anvendes i alverdens køkkener og har en helt speciel smag. Det fås som stærk, sødt og røget.

Stødt gurkemeje – Det giver farve til retten, men har faktisk også smag.

Hvidløg – Klassisk ingrediens i mange karryretter.

Frisk Ingefær – Er ligesom hvidløg også en fast ingrediens i mange karryretter. Har en speciel smag og giver også varme til retten.

Løg – Er med til at give den cremede sauce, og giver selvfølgelig også smag.

Tomatkoncentrat – Giver dybde og umamismag til retten og selvfølgelig også tomatsmag.

Passata
– Er purerede tomater, der sammen alle de andre ingredienser danner grundlag for saucen.

Fløde – Fløden giver den helt rigtige cremede og fede sauce butter chicken er kendt for.

Hvordan laver man ægte indisk butter chicken?

Når du skal lave hjemmelavet butter chicken helt fra bunden, så er der lidt forberedelse forbundet med det. Kyllingen skal marineres først, og det kan man med fordel gøre dagen i forvejen, så der trænger endnu mere smag ind i kødet.

Her kommer der en kort gennemgang af hvordan man laver Indisk butter chicken helt fra bunden. Lige som med frikadeller i Danmark, så vil jeg tror at hver familie i Indien har deres helt egen familieopskrift på butter chicken. Så det her er min fortolkning af den klassiske Indiske karryret med kylling.

I en skål marineres den udskårne kylling i en blanding af yoghurt, garam masala, stødt spidskommen, stødt koriander, stødt gurkemeje, cayennepeber, paprika, frisk ingefær, hvidløg samt salt.

I en stor gryde smeltes en god klat smør, de marinerede kyllingestykker svitses nu af ved høj varme. Når de er svitset tages de op og stilles til siden. I samme gryde smeltes mere smør og de allerede pillede skiveskårne løg svitses ved middel varme til de bruner let. Derefter tilsættes tomatpure, samt krydderier, brun farin, hvidløg og ingefær til gryden.

Når det er svitset med lidt, tilsættes der tomat passata eller hakkede tomater samt piskefløde til retten. Lad saucen simre i nogle minutter, inden den blendes helt glat med en stavblender. Kom derefter de svitsede kyllingestykker i karrysaucen og bring det i kog.
Skru ned for varmen og lad retten simre ved svag varme til den skal serveres.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

butter chicken i hvid tallerken med kogte ris og naan brød drysset med koriander på toppen

Ofte stillede spørgsmål

Hvordan opbevarer man butter chicken?

Resterne af butter chicken kan opbevares på køl i 3 dage.

Kan retten fryses?

Ja, du kan sagtens fryse butter chicken ned. Lav en stor portion og frys resterne ned. Så er der altid nem mad i fryseren.

Kan jeg bruge andet end kylling?

Du kan sagtens lave butter chicken med kalkun, eller andre slags kød, men så falder ordet chicken lidt ud af rettens navn.

Kan man lave opskriften i slow cooker?

Ja, det kan du sagtens. Følg opskriften til og med trin 10, sæt slow cookeren på lav og giv det 6 timer på lav varme.

Andre karryretter du måske vil synes om

butter chicken med ris og naan brød

Tips og tricks til opskriften

  • Lav marinaden, mariner og sæt kødet i køleskabet dagen før du skal bruge det. Så tager det ekstra meget smag.
  • Lav en stor portion og gem resterne i fryseren.
  • Husk at smage retten til sidst. Jeg har været tilbageholdende med salt i opskriften, så smag den til, så den er lige som du vil have den.

Serveringsforslag

  • Du kan servere hjemmelavet butter chicken med kogte ris. Vi plejer at bruge Basmati ris.
  • Du kan også servere naan brød til, eller servere det med både ris og naan brød.
  • Vi plejer at stille gryden med butter chicken på bordet, så folk selv kan tage. Det er også lidt mere hyggeligt, når gryden med den rygende varme ret kommer på bordet med alt tilbehøret.
  • Husk at lave en god frisk raita til. Raita er et godt friskt modspil til den fede cremede sauce.
  • Stil en skål med frisk hakket koriander på bordet, så kan gæsterne selv drysse det på deres mad hvis de har lyst.
butter chicken med ris, naan brød og koriander
butter chicken med ris

Opskrift på rigtig indisk butterchicken

Her får du vores opskrift på den klassiske Indiske karryret Butter Chicken. Lækker og mør kylling i en cremet spicy tomatsauce med fløde.

Det er en rigtig hyggeret, som du kan servere sammen med det klassiske tilbehør kogte ris, naan brød og en god frisk Raita. Lav en stor portion og glæd familien med en af de allerbedste karryretter fra Indien.

butter chicken med ris og naan brød i tallerken med koriander på toppen
4.34 fra 3 stemmer

Butter Chicken – Murgh makhani

Opskrift på butter chicken
Her får du opskriften på en rigtig Indisk klassiker. Den har masser af varme og smag fra alle de fantastiske krydderier. Smør mør kylling i en lækker cremet og helt fløjlsblød sauce. Serveret sammen med nogle kogte ris og hjemmelavet naan brød, så bliver det tikke meget bedre.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 10 min
Tilb. tid 40 min
Marinering 1 t
Samlet tid 1 t 50 min
Ret Aftensmad
Køkken Indisk
Antal 4 personer
Kalorier 736 kcal

Ingredienser

  • 600 g kyllingebryst
  • 100 g smør
  • Frisk koriander, tilbehør

Marinaden:

  • 1,5 dl græsk yoghurt
  • 2 tsk garam masala
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk stødt koriander
  • 1 tsk stødt cayennepeber
  • 1 tsk paprika
  • 2 tsk stødt gurkemeje
  • 4 fed hvidløg
  • 2 tsk frisk ingefær
  • 2 tsk salt

Saucen:

  • 2 løg
  • 3 fed hvidløg
  • 3 tsk frisk ingefær
  • 3 spsk tomatkoncentrat
  • 1 tsk stødt spidskommen
  • 1 tsk garam masala
  • 2 tsk brun farin
  • 4 dl tomatpassata, eller hakkede tomater
  • 3 dl piskefløde
  • Salt
  • Peber

Sådan gør du

  • Rens kyllingebrysterne for sener og fedt. Skær dem i mundrette bidder og stil dem til siden.
  • Nu skal marinaden til kyllingen laves. Skræl den friske ingefær og riv den fint. Pil hvidløgne og riv dem ligeledes fint. Kom derefter begge dele op i en stor skål sammen med de andre ingredienser til marinaden.
  • Rør marianden grundigt sammen og tilsæt stykkerne af kyllingebryst. Vend det grundigt rundt, så marinaden bliver godt fordelt. Kom husholdningsfilm over skålen, og stil den på køl i en times tid (eller længere) inden det skal bruges.
  • Når kyllingen har trukket i køleskabet, er det tid til at begynde på at lave retten færdig. Pil løgene, del dem i 2 og skær dem i tynde skiver. Pil hvidløgene og ingefæren og riv det fint.
  • I en stor pande, eller gryde varmes halvdelen af smørret op til middelhøj varme.
  • Kom kyllingen i sammen med marinaden og svits nu kyllingestykkerne til de er brunet let af. Hæld det hele op i en skål, dæk det til, og stil det til siden.
  • Kom resten af smørret i gryden og varm det op til middel varme. Kom skiverne af løg i og svits dem nu i 5 – 10 minutter, eller til de begynder at tage lidt farve.
  • Kom tomatpure, stødt spidskommen, garam masala samt brun farin i gryden og svits det sammen med løgene i 2 – 3 minutter. Derefter kommes det fintrevne hvidløg og ingefær i, og det svitses sammen yderlige et lille minut.
  • Nu skal der tilsættes tomatpassata og piskefløde til gryden. Bring det i kog, skru ned for varmen, og lad det simre sammen i ca. 5 minuter. Nu skal saucen blendes med en stavblender, den skal blendes til den er helt glat.
    – Du kan også hælde saucen i en almindelig blender og gøre det samme. Efterfølgende skal den hældes tilbage i gryden igen.
  • Varm saucen op igen til den simrer, og tilsæt nu kyllingen sammen med saft og kraft fra skålen. Lad det simre i gryden i ca. 10 minutter. Smag det til med salt, peber og eventuelt mere sukker.
    Den bedste Butter Chicken er nu klar til servering, men kan sagtens stå og simre ved svag varme i længere tid med låg på.
  • Server med naan brød og kogte ris til.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 736kcalKulhydrater: 26gProtein: 41gFedt: 53gMættet fedt: 31gFlerumættet fedt: 3gEnkeltumættet fedt: 15gTransfedt: 1gKolesterol: 254mgNatrium: 1687mgKalium: 1418mgFibre: 5gSukker: 12gA-vitamin: 2951IUC-vitamin: 22mgCalcium: 167mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD butter chicken krydderiblanding, butterchicken, Indisk mad, indisk mad opskrifter, indiske retter, Murgh makhani
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere
butter chicken med ris og naan brød

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

4 kommentarer til “Butter chicken”

    • Hej Jan

      Tusind tak for din kommentar, vi er glade for at du kunne lide opskriften.

      Mvh Tina, Madformadelskere

      Svar
  1. 3 stars
    En fin opskrift som også smager godt. Men… lidt for meget ingefær til min smag. Den overdøvede retten og smagte mere af det end “butter”
    Vil forsøge igen men med mindre ingefær.

    Svar
    • Hej Claus.

      Du m som du skriver “skrue” lidt ned for mængden næste gang. Jeg synes faktisk der kan være en del forskel på hvor kraftig frisk ingefær smager.

      Med Venlig hilsen

      Rasmus – Mad For Madelskere

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.