Naanbrød

5

/5

2 timer 45 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 45 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Naan er indisk brød, der spises som tilbehør til gryderetter, supper og kød. Naanbrød spises i store dele af verden blandt andet vest- og sydasien, Myanmar og Caribien. Naan bages i ovnen eller steges på panden, og de er også perfekte at lave i en pizzaovn hvis du er så heldig at have sådan en.

indiske naan brød med smør og koriander

Det bedste tilbehør til indisk mad

Vi elsker indisk mad herhjemme – faktisk både børn og voksne. Og nu kan vi føje hjemmelavede naan til favoritlisten af indiske opskrifter. De blev spist alle 12 – så behøver jeg vist ikke sige så meget mere.

Hvis du ikke lige ved hvad du skal servere dem til, så ELSKER vi dem til dhal, som er en indisk linsegryderet. Den er fantastisk! Og med de her brød til at “skovle” dhal op med, så er du godt kørende.

Når vi spiser indisk mad, laver vi gerne en masse forskellige småretter som vi kan sidde og nippe til. De her brød går til alle typer af dip, gryderetter og supper, og er altid et must når vi spiser indisk.

naanbrød med smeltet smør

Ingrediensnoter

Mælk – Der skal mælk i dejen som væske. Mælken lunes inden gæren kommes i.

Yoghurt – Almindelig naturel yoghurt. Alternativt kan du bruge græsk yoghurt.

Salt og sukker – Vigtigt for at give gæren noget at arbejde med og få den rette smag.

Tørgær – Det er nemt at arbejde med.

Kardekomme og Gurkemeje – For at give den rette smag og den lidt gullige farve.

Hvedemel – Almindeligt hvedemel eller manitoba hvedemel.

Smeltet smør – Til at pensle med når de kommer af panden eller ud af ovnen.

Hvordan laver man nann?

Selvom vi elsker at bage brød, så er naanbrød noget af det vi ikke har kastet os over før for få år siden. Hvorfor ved jeg egentlig ikke – det viser sig jo faktisk at det er så mega nemt at bage hjemmelavede naan. De smager tilmed 1000 gange bedre end dem man kan købe – Ja det er jo bare min mening.

Først skal dejen laves, det er super nemt hvis du har en røremaskine du kan ælte dejen på. Herefter skal den hæve 1-1,5 time.

Så skal dejen deles i 12 portioner og efterhæve inden den rulles ud og bages på en pande eller i en brandvarm ovn eller pizzaovn. Det tager ikke mere et ganske få minutter at bage naanbrødene, og når de kommer ud af ovnen og er varme, skal de pensles med smeltet smør og stables for at holde sig bløde og lækre indtil de skal spises.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

indiske naan brød med smør og koriander i viskestykke klar til servering

Ofte stillede spørgsmål

Hvad serverer man naanbrød til?

Du kan servere brødene til alle indiske gryderetter, supper eller andre retter du vil have lidt brød til. Det kan for eksempel være Kylling korma, Butter chicken eller noget helt andet.

Kan jeg bruge andet end yoghurt?

Ja du kan skifte yoghurten ud med for eksempel skyr, kernemælk, græsk yoghurt eller creme fraiche.

Kan jeg gemme naanbrød?

Naanbrødene kan holde sig et par dage i en tætlukket beholder eller pose. Giv dem et spray vand og lun dem i ovnen inden servering, hvis de ikke er friskbagte.
Hvis du vil gemme dine brød længere, så kom dem i fryseren og lun dem i ovnen inden de skal bruges.

Andre indiske retter du måske vil synes om

indiske naanbrød pensles med smør og koriander

Tips og tricks til opskriften

  • Lav rigeligt! De forsvinder altså bare super hurtigt. Herhjemme spiser vi nemt 2-3 stykker hver til et måltid når de er friskbagte.
  • Hvis du ikke er vild med koriander, kan du springe det over eller drysse med lidt frisk persille i stedet.
  • Sørg for at din ovn (og pizzasten) eller pizzaovn er helt gennemvarm inden du går i gang med bagningen. Tænd op i god tid.
  • Hold godt øje med dine brød under bagningen. De må gerne få mørke pletter, men ikke være brændte.
  • Prøv at lave naan brød med hvidløg, ved at presse hvidløg ud i det smeltede smør du pensler dine naan med. Det er mega lækkert.

Serveringsforslag

Elsker du hjemmelavet naan?

Prøv også vores opskrift på Naanbrød med hvidløg
indiske pandebrød, naan

Opskrift på indiske pandebrød

Her er vores opskrift på lækre indiske bløde naanbrød. Vi bager vores naan i vores fantastiske pizzaovn (reklamelink), men er du ikke så heldig at have sådan en, ja så kan de også sagtens bages i ovnen eller på en pande.

Vi har beskrevet alle metoder herunder. Bager du i ovnen, så anbefaler vi at du bruger en pizzasten eller et bagestål til at bage dem på.

indiske naan brød med smør og koriander
5 fra 3 stemmer

Naanbrød

Opskrift på naanbrød
Bløde og lækre indiske brød. De kan bages på pande, i ovn eller i pizzaovn. De er nemme at lave, og pensles med smeltet smør og drysses med frisk koriander for ekstra smag.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid 2 timer 45 minutter
Ret Brød
Køkken Indisk
Antal 12 stk
Kalorier 205 kcal

Ingredienser

  • 3 dl mælk
  • 0,5 dl yoghurt, naturel
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk tørgær
  • 1 tsk sukker
  • 1 knsp kardekomme
  • 1 knsp stødt gurkemeje
  • 500 g hvedemel, cirka
  • 4 spsk smør, smeltet
  • Frisk koriander, kan udelades

Sådan gør du

  • Bland mælk og yoghurt sammen, og lun det let. Jeg bruger mikroovnen, men en gryde kan også gøre det. Det skal blot være lillefingervarmt. Kom væsken op i røreskålen til røremaskinen, og tilsæt salt,sukker, gær, kardekomme og gurkemeje. Bland det sammen, og tilsæt herefter ca. halvdelen af melet.
    3 dl mælk, 0,5 dl yoghurt, 1 tsk salt, 1/2 tsk tørgær, 1 tsk sukker, 1 knsp kardekomme, 1 knsp stødt gurkemeje
  • Kør dejen med dejkrogen, og tilsæt mere mel lidt af gangen. Fortsæt indtil du har en jævn dej, der samler sig og slipper skålens sider. Den skal stadig være klistret når du rører ved den. Ælt herefter dejen 5 minutter på røremaskinen.
    500 g hvedemel
  • Kom dejen i en smurt skål, og lad den hæve med stuetemperatur i 1-1,5 timer.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store dele. Tril dem til kugler, og lad dem hæve under et klæde i yderligere 30 minutter.
  • Efter 30 minutter ruller dejportionerne ud til runde brød, ca 12-15 cm i diameter og gerne lidt aflange.

Bagning på pande

  • Pensel panden med en lille smule olie, og varm den op til middelhøj varme.
  • Bag et brød af gangen, først 1-2 minutter på den ene side, og vend det så og bag det 1-2 minutter på den anden side. Brødet skal gerne få lidt mørke plamager, men det må ikke blive brændt.
  • Fjern det færdigbagte brød fra panden og pensel det med smeltet smør med det samme. Drys eventuelt med frisk koriander. Bag det næste brød, og når det er færdigt lægges det oven på det første. Fortsæt med at stable de færdige naan, og læg et viskestykke over, så holder de sig bløde og lune.
    4 spsk smør, Frisk koriander

Bagning i ovn

  • Mens dejen hæver, skal du tænde ovnen på 250-275 grader. Sæt en pizzasten på nederste rille i ovnen eller brug blot en bageplade.
  • Bag et brød af gange på pizzastenen. Inden du kommer brødet i ovnen, sprayes det med lidt vand. Luk hurtigt ovnen, og bag dine naan i 2-3 minutter indtil de puffer lidt op, og får de karakteristiske mørke områder. Vend brødet om, og bag yderligere ca. 2 minutter til brødet er færdigbagt.
  • Fjern brødet fra ovnen og pensel det straks med smeltet smør og drys med frisk koriander. Bag nu det næste brød, og når det er færdigt lægges det oven på det første. Fortsæt med at stable de færdige naan, og læg et viskestykke over, så holder de sig bløde og lune.
    4 spsk smør, Frisk koriander

Bagning i pizzaovn

  • Når din pizzaovn er godt varm, og du er klar til at bage det første naan, sprayer du det først med lidt vand, og kommer det ind i den varme pizzaovn. Hold godt øje med brødet, alt efter temperaturen skal det ikke have mere end 1-3 minutter. Drej brødet i ovnen undervejs, for at få en jævn afbagning.
  • Når brødet puffer lidt op, og har de små mørke blærer, tages det ud og pensles straks med smeltet smør og drysses med frisk koriander. De færdige brød stables ovenpå hinanden og dækkes med et viskestykke indtil servering.
    4 spsk smør, Frisk koriander

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1brødKalorier: 205kcalKulhydrater: 34gProtein: 6gFedt: 5gMættet fedt: 3gKolesterol: 13mgNatrium: 241mgKalium: 83mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 159IUCalcium: 40mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. Oktober 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Opskrift af

Tina Westergaard Møller Avatar
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.