Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Brød / Naan – Indiske brød

Naan – Indiske brød

5

/5

2 timer 45 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

5

/5

2 timer 45 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

Naan er indisk brød, der spises som tilbehør til gryderetter, supper og kød. Naanbrød spises i store dele af verden blandt andet vest- og sydasien, Myanmar og Caribien. Naan bages i ovnen, men de er også perfekte at lave i en pizzaovn hvis du er så heldig at have sådan en.

naanbrød - Opskrift på indiske naan bagt i ovn eller pizzaovn

Det bedste tilbehør til indisk mad

Vi elsker indisk mad herhjemme – faktisk både børn og voksne. Og nu kan vi føje hjemmelavede naan til favoritlisten af indiske opskrifter. De blev spist alle 12 – så behøver jeg vist ikke sige så meget mere. Hvis du ikke lige ved hvad du skal servere dem til, så ELSKER vi dem til dhal, som er en indisk linsegryderet. Den er fantastisk! Og med de her brød til at “skovle” dhal op med, så er du godt kørende.

Når vi spiser indisk mad laver vi gerne en masse forskellige småretter som vi kan sidde og nippe til. De her brød går til alle typer af dip, gryderetter og supper, og er altid et must når vi spiser indisk.

Hvordan laver man nann?

Selvom vi elsker at bage brød, så er naanbrød noget af det vi ikke har kastet os over før for nyligt. Hvorfor ved jeg egentlig ikke – det viser sig jo faktisk at det er så mega nemt at bage hjemmelavede naan. De smager tilmed 1000 gange bedre end dem man kan købe – Ja det er jo bare min mening.

Alt du skal bruge til denne naan opskrift er:

  • Mælk
  • Græsk yoghurt
  • Salt og sukker
  • Tørgær
  • Lidt kardekomme og Gurkemeje
  • Hvedemel
  • Smeltet smør

Først skal dejen laves, det er super nemt hvis du har en røremaskine du kan ælte dejen på. Herefter skal den hæve 1-1,5 time.

Så skal dejen deles i 12 portioner og efterhæve inden den rulles ud og bages i en brandvarm ovn eller pizzaovn. Det tager ikke mere et ganske få minutter at bage naanbrødene, og når de kommer ud af ovnen og er varme, skal de pensles med smeltet smør og stables for at holde sig bløde og lækre indtil de skal spises.

Naan opskrift

Her er vores opskrift på lækre indiske bløde naanbrød. Vi bager vores naan i vores fantastiske pizzaovn (reklamelink), men er du ikke så heldig at have sådan en, ja så kan de også sagtens bages i ovnen. Vi har beskrevet begge dele herunder. Bager du i ovnen, så anbefaler vi at du bruger en pizzasten til at bage dem på.

5 fra 3 stemmer

Naanbrød opskrift

Bløde og lækre indiske brød
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 15 minutter
Tilb. tid 30 minutter
Hævetid 2 timer
Samlet tid 2 timer 45 minutter
Ret Brød, Tilbehør
Køkken Indisk
Antal 12 stk
Kalorier 205 kcal

Ingredienser

  • 3 dl mælk
  • 0,5 dl græsk yoghurt
  • 1 tsk salt
  • 1/2 tsk tørgær
  • 1 tsk sukker
  • 1 knsp kardekomme
  • 1 knsp stødt gurkemeje
  • 500 g hvedemel, cirka
  • 4 spsk smør, smeltet

Sådan gør du

  • Bland mælk og græsk yoghurt sammen, og lun det let. Jeg bruger mikroovnen, men en gryde kan også gøre det. Det skal blot være lillefingervarmt. Kom væsken op i røreskålen til røremaskinen, og tilsæt salt,sukker, gær, kardekomme og gurkemeje. Bland det sammen, og tilsæt herefter ca. halvdelen af melet.
  • Kør dejen med dejkrogen, og tilsæt mere mel lidt af gangen. Fortsæt indtil du har en jævn dej, der samler sig og slipper skålens sider. Den skal stadig være klistret når du rører ved den. Ælt herefter dejen 5 minutter på røremaskinen.
  • Kom dejen i en smurt skål, og lad den hæve med stuetemperatur i 1-1,5 timer.
  • Mens dejen hæver, skal du tænde ovnen på 250-275 grader. Sæt en pizzasten på nederste rille i ovnen eller brug blot en bageplade.
  • Hæld dejen ud på et meldrysset bord, og del den i 12 lige store dele. Tril dem til kugler, og lad dem hæve under et klæde i yderligere 30 minutter.
  • Efter 30 minutter ruller dejportionerne ud til runde brød, ca 12-15 cm i diameter og gerne lidt aflange.

Bagning i ovn

  • Bag et brød af gange på pizzastenen. Inden du kommer brødet i ovnen, sprayes det med lidt vand. Luk hurtigt ovnen, og bag dine naan i 2-3 minutter indtil de puffer lidt op, og får de karakteristiske mørke områder. Vend brødet om, og bag yderligere ca. 2 minutter til brødet er færdigbagt.
  • Fjern brødet fra ovnen og pensel det straks med smeltet smør. Bag nu det næste brød, og når det er færdigt lægges det oven på det første. Fortsæt med at stable de færdige naan, og læg et viskestykke over, så holder de sig bløde og lune.

Bagning i pizzaovn

  • Når din pizzaovn er godt varm, og du er klar til at bage det første naan, sprayer du det først med lidt vand, og kommer det ind i den varme pizzaovn. Hold godt øje med brødet, alt efter temperaturen skal det ikke have mere end 1-3 minutter. Drej brødet i ovnen undervejs, for at få en jævn afbagning.
  • Når brøddet puffer lidt op, og har de små mørke blærer, tages det ud og pensles straks med smeltet smør. De færdige brød stables ovenpå hinanden og dækkes med et viskestykke indtil servering.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Kalorier: 205kcalKulhydrater: 34gProtein: 6gFedt: 5gMættet fedt: 3gKolesterol: 13mgNatrium: 241mgKalium: 83mgFibre: 1gSukker: 2gA-vitamin: 159IUCalcium: 40mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Prøv også hjemmelavede roti/chapati (indiske brød på pande).

Naan – Tips og tricks

  • Sørg for at din ovn (og pizzasten) eller pizzaovn er helt gennemvarm inden du går i gang med bagningen. Tænd op i god tid.
  • Hold godt øje med dine brød under bagningen. De må gerne få mørke pletter, men ikke være brændte.
  • Prøv at lave naan brød med hvidløg, ved at presse hvidløg ud i det smeltede smør du pensler dine naan med. Det er mega lækkert.
  • Prøv at komme hakkede urter i den smeltede smør for eksempel persille eller timian.

Serveringsforslag

  • Naanbrød kan serveres til alle tænkelige gryderetter og supper.
  • Prøv at spise brødet til dejlig indisk dhal
  • Eller spis til butter chicken
  • Lav en naan kebab ved at komme shawarma i et naanbrød med raita-dressing.

Opbevaring og frysning

  • Naanbrødene kan holde sig et par dage i en tætlukket beholder eller pose. Giv dem et spray vand og lun dem i ovnen inden servering, hvis de ikke er friskbagte.
  • Hvis du vil gemme dine brød længere, så kom dem i fryseren og lun dem i ovnen inden de skal bruges.

Hvad synes du om opskriften på Naan?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 8. oktober 2019 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.