Lækker Indisk vegansk karryret med masser af smag. Aloo Gobi kommer i mange versioner, men fælles for dem alle er at det er helt uden kød. Det ændrer ikke på at det smager fantastisk, og serveret med kogte ris og et lækkert stykke naanbrød, så er det altså bare godt. Læs med her og se hvor nemt det er at lave.
aftensmad Helt uden kød
Det er nye tider! Og det er ikke nogen hemmelighed at vi også her prøver os frem med kødløse dage. Det gør vi af flere årsager.
Kød er blevet forfærdeligt dyrt over de sidste år, og jeg er sikker på at det ikke bliver billigere foreløbigt. Der er også noget med klimakrisen der spiller ind, det betyder noget med at vi alle sammen bør spise mere grønt, fordi dyrehold udleder for meget CO2 til atmosfæren og dermed fremmer den globale opvarmning.
Men helt skidt er det nu altså ikke, for selv om der ikke er kød i maden, så kan det sagtens være lækkert og velsmagende alligevel. Aloo Gobi er ingen undtagelse, det er en vegetarisk grøntsagskarry der stammer fra Indien, og jeg må sige at det smager fantastisk.
Det er virkelig nemt og hurtigt at tilberede, så i en travl hverdag, så er det et rigtig godt bud på en sund vegetarisk aftensmad for hele familien.
Ingrediensnoter
Kartofler – Jeg bruger bare helt almindelige kartofler, skåret ud i passende tern.
Blomkål – Her i opskriften har jeg brugt frisk blomkål, men du kunne godt bruge frosne blomkålsbuketter i stedet for.
Olie – Du skal bruge noget olie til at stege i, det kan være olivenolie, rapsolie, solsikkeolie.
Løg – Løg skal der til. De giver en god smag til den færdige karryret.
Hakkede tomater – Jeg kommer hakkede tomater i vores Aloo Gobi, den kan også laves uden, men så synes jeg at den bliver lidt kedelig.
Vand – For at spæde saucen lidt op.
Hvidløg & Ingefær – Klassikere i alle karryretter.
Krydderierne – Der skal en del krydderier i, heldigvis kan du købe dem i de fleste supermarkeder, og når du først har købt dem, rækker de til mange gange af denne opskrift.
Salt og & Sukker – Der skal en del salt i, og sukker bruger jeg til at balancere syren fra de hakkede tomater.
Hvordan laver man aloo gobi
Her kommer der en kort gennemgang af hvordan du laver Indisk Aloo Gobi helt fra bunden. Det tager lidt over en halv time fra du gå i gang til maden står på bordet.
De forberedte kartofler og blomkålsbuketter svitses i olie på en pande. Samtidig svitses de hakkede løg i en stor gryde, hvorefter finterevet hvidløg og ingefær tilsættes og svitses med. De tørrede krydderier tilsættes og svitses kort med inden hakkede tomater og vand tilsættes til gryden.
Det bringes i kog og simrer kort inden kartoflerne og blomkålen tilsættes sammen med salt, sukker og en smule limesaft. Lad det nu simre til kartoflerne er møre, hvorefter retten er klar til servering.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Nej, selvom hvidløget giver en god smag til retten, så kan det godt springes over hvis du ikke bryder dig om det.
Ja, resterne kan sagtens fryses ned. Så er der nem aftensmad eller frokost til en anden gang.
Andre Indiske retter du måske vil synes om
- Mulligatawny suppe
- Butter chicken
- Chicken tikka masala
- Raita – Indisk yoghurtdip
- Indisk kylling i karry
Tips og Tricks
- Tilberedning
- Sørg for at kartoflerne og blomkålen får farve når du svitser dem, de er med til at give retten mere smag i sidste ende.
- Få mere smag frem
- Lav det dagen i forvejen, det bliver næsten bedre af at stå og trække smag fra alle krydderierne.
- Få retten mere cremet
- Prøv eventuelt at tilføje en smule kokosmælk til retten, det giver en lækker smag, og en mere cremet sauce.
Serveringsforslag
- Server med kogte basmatiris, en god raita og fladbød.
Elsker du Indiske gryderetter?
Prøv også vores opskrift på Keema aloo, som er en lækker gryderet med kartofler, ærter og oksekød.
Opskrift på indisk karryret med kartofler og blomkål
Her får du vores opskrift på Indisk Aloo Gobi. En lækker vegetarisk/vegansk karryret med masser af smag og fylde.
Serveret sammen med nogle kogte ris og nogle hjemmelavede fladbrød, så er det et godt bud på billig og nem aftensmad uden kød.
Aloo Gobi
Ingredienser
- 350 g kartofler
- 500 g blomkål
- 3 spsk olie, til stegning
- 1 løg
- 1 ds hakkede tomater
- 1 dl vand
- 1 spsk hvidløg
- 1,5 spsk frisk ingefær
- Frisk koriander, til servering
Krydderier:
- 2 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1,5 tsk garam masala
- 1 tsk stødt gurkemeje
- ¾ tsk stødt chili
- 3 tsk sukker
- 2,5 tsk salt, eller efter smag
- Peber, efter smag
- ½ lime, saften heraf
Sådan gør du
- Kartoflerne skrælles og skæres i mundrette tern eller både. Blomkålen skylles og deles i små buketter.350 g kartofler, 500 g blomkål
- På en stor pande varmes halvdelen af olien op. Tilsæt nu kartoflerne og blomkålen og svits det 5 – 10 minutter eller til de bliver gyldne. Tag dem op op stil dem til siden.3 spsk olie
- I mens kartofler og blomkål svitses, tilsættes den anden halvdel af olien nu op i en tykbundet gryde. Hak løget fint. Kom det hakkede løg i gryden, og svits det til løgene bliver klare. Tilsæt nu fintrevet hvidløg og fintrevet frisk ingefær og svits det ved middel varme i ca. 1 minut.3 spsk olie, 1 løg, 1 spsk hvidløg, 1,5 spsk frisk ingefær
- Tilsæt stødt koriander, stødt spidskommen, garam masala, gurkemeje samt stødt chili, og svits det med i et minuts tid.2 tsk stødt koriander, 1 tsk stødt spidskommen, 1,5 tsk garam masala, 1 tsk stødt gurkemeje, ¾ tsk stødt chili
- Kom hakkede tomater i gryden sammen med vand, rør rundt og lad det simre 5 minutter inden kartofler og blomkål tilsættes til gryden sammen med salt, peber, sukker og limesaft.1 ds hakkede tomater, 1 dl vand, 3 tsk sukker, 2,5 tsk salt, Peber, ½ lime
- Smag det til, og lad det nu simre til kartoflerne er møre. Det tager cirka 15 minutter.
- Server for eksempel retten med naanbrød og kogte ris og drys med frisk koriander.Frisk koriander
Noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her