Hvis du leder efter en suppe med fuld drรธn pรฅ smagen, sรฅ er mulligatawny suppe det du skal gรฅ efter. Den klassiske indiske krydrede suppe, med en masse lรฆkre grรธntsager og kylling er en af vores favoritter. Den giver godt med sved pรฅ panden, og er bare helt perfekt pรฅ en kold efterรฅrsdag. Lรฆs med her og se hvor nemt det er at lave den helt fra bunden.
Suppe der smager!
Suppe! er det ikke bare godt? Lige fra vores egen danske tomatsuppe til den her fantastiske krydrede karrysuppe der hedder mulligatawny suppe. Den stammer naturligvis fra Indien, og med en smule indflydelse fra kolonitiden hvor England havde en finger med i spillet i den del af verdenen, sรฅ er mulligatawnyen blevet et verdenseje.
Den findes i et hav af forskellige versioner, men fรฆlles for dem alle er at de er godt krydrede. I vores version er vi gรฅet med de klassiske ingredienser, herunder lรธg, gulerรธdder, bladselleri og รฆble. Det giver sammen med alle de fantastiske krydderier, og det andet fyld, en dejlig cremet og fyldig suppe med masser af smag, og sรฅ mรฆtter den ogsรฅ dejligt.
Jeg laver som udgangspunkt altid en dobbelt portion. Sรฅ ryger resten i fryseren i portioner, sรฅ man lige hurtigt kan varme en lรฆkker skรฅl suppe.
Der er lige lidt forberedelse med grรธntsagerne der skal gรธre klar, men derfra, sรฅ er det faktisk ret nemt, sรฅ du kan sagtens tage bรธrnene med i kรธkkenet og lade dem deltage i madlavningen. Det kan ogsรฅ vรฆre en fordel at de selv har vรฆre med til at smage til undervejs, sรฅ bliver de ikke overrasket over den kraftige smag nรฅr det er spisetid.
Selvom der er rรธde linser i suppen, sรฅ servere vi den som regel altid med enten kogt ris eller naanbrรธd som tilbehรธr, for at give lidt ekstra fylde. Toppingen plejer at vรฆre hakket frisk koriander sammen med hakket rรธd eller grรธn chili. Det giver lige det sidste pift til suppen.
Ingrediensnoter
Kyllingebryst – Jeg bruger kyllingebryst fordi det er nemt. Men du kan ogsรฅ bruge lรฅrkรธd, der er en del mere smag i.
Grรธntsagerne – Lรธg, gulerod og bladselleri. Alle sammen grรธntsager der giver en masse smag og fylde til suppen. Du kan sagtens tilfรธje andre grรธntsager til suppen.
Rรธde Linser – De rรธde linser er sammen med melet med til at jรฆvne suppen. De giver ogsรฅ en masse fylde.
Hรธnsefond – Hรธnsefond lyder sรฅ fint, men 2 bouillonterninger og 1 liter vand kan sagtens gรธre det.
Kokosmรฆlk – Jeg bruger kokosmรฆlk i vores mulligatawny, det giver en dejlig smag. Alternativt, sรฅ kan du bruge flรธde.
Krydderierne – Foruden frisk ingefรฆr og hvidlรธg, sรฅ er der masser af tรธrre krydderier i suppen. Karry, koriander, spidskommen, gurkemeje, laurbรฆrblade samt salt og peber. De er alle sammen med til at give suppen sin karakteristiske smag. Nogen kommer ogsรฅ en stang kanel i, og det smager faktisk ogsรฅ ret godt.
Hvordan laver man mulligatawny suppe?
Her kommer der en kort beskrivelse at hvordan du laver den bedste Indiske karrysuppe helt fra bunden. Der er lidt forberedelse, men nรฅ alle ingredienser er gjort klar og mรฅlt op, sรฅ er det bare derud af.
I en tykbundet gryde smeltes smรธrret og de hakkede lรธg svitses til de bliver klare. Der tilsรฆttes hvidlรธg, ingefรฆr og hakket chili der kort svitses med, inden gulerรธdder og bladselleri kommes i gryden og svitses med nogle minutter.
Nu skal der krydderier i. Karry, koriander, spidskommen, gurkemeje, laurbรฆrblade samt salt og peber tilsรฆttes, og svitses let med inden det forberedte kyllingekรธd kommes i. Svits det hele ved mellem varme under omrรธring til kyllingen er brunet af. Drys mel over og svits det kort med inden rรธde linser, hรธnsefond, kokosmรฆlk samt sukker tilsรฆttes.
Rรธr det grundigt sammen og bring det i kog, inden der skrues ned for varmen og det fรฅr lov til at simre under lรฅg i 15 minutter. Tag lรฅget af og tilsรฆt รฆblestykker og limesaft, kom igen lรฅget pรฅ og lad de simre yderligere 15 minutter, inden det smages til og serveres.
Anret i tallerkener med en en portion ris i, drys med hakket frisk koriander og hakket chili.
Find den fulde opskrift lรฆngere nede pรฅ siden her.
Ofte stillede spรธrgsmรฅl
Ja det kan du sagtens, sรฅ lav endelig bare en stor portion og frys den ned.
Ja du kan ogรฅ lave den med svinekรธd for eksempel. Prรธv dig frem.
Andre indiske retter du mรฅske vil synes om
Tips og tricks til opskriften
- Forbered alle ingredienserne i skรฅle fรธr du gรฅr i gang. Sรฅ er det meget nemmere at bevare overblikket.
- Lav gerne suppen dagen i forvejen. Den smager nรฆsten bedre dagen dagen efter, nรฅr alle smagene har trukket natten over.
- Hvis du ikke bryder dig om kokosmรฆlk, sรฅ kan du bruge flรธde i stedet for. Det giver ikke helt den samme smag, men det er faktisk ok.
Serveringsforslag
- Server med kogte ris og naanbrรธd. Lav en lille skรฅl med hakket rรธd eller grรธn chili og hakket frisk koriander, sรฅ folk selv kan drysse det pรฅ suppen som topping.
Elsker du Indisk mad?
Prรธv ogsรฅ vores opskrift pรฅ Chicken tikka masala
Opskrift pรฅ indisk karrysuppe med kylling
Her fรฅr du vores opskrift pรฅ den klassiske indiske mulligatawny suppe med masser af fylde og varme.
Den passer perfekt til en kold dag hvor man bare trรฆnger til at varme sig pรฅ en skรฅl dejlig suppe. Husk at lave en stor portion, sรฅ der er til fryseren.
Mulligatawny suppe
Ingredienser
- 800 g kyllingebryst
- 40 g smรธr, til stegning, evt. ekstra efter behov.
- 2 lรธg
- 3 gulerรธdder
- 3 bladselleri
- 4 fed hvidlรธg, revet fint
- ยฝ spsk frisk ingefรฆr, revet fint
- ยฝ rรธd chili, hakket fint
- 170 g rรธde linser, skyllet i koldt vand inden brug
- 2 grรธnne รฆbler, Skrรฆllet, udkernet og skรฅret i tern.
- 2 spsk hvedemel
- 1 l hรธnsefond
- 1 ds kokosmรฆlk
- ยฝ lime, saften
krydderier
- 2ยฝ spsk karry
- 1 tsk koriander
- 1 tsk spidskommen
- 1 tsk gurkemeje
- 2 laurbรฆrblade
- 1 tsk salt
- 1 tsk sukker
- Peber
Tilbehรธr
- 320 g basmatiris
- Frisk koriander, hakket
- ยฝ rรธd chili, finthakket
Sรฅdan gรธr du
- Kog risene efter anvisningen pรฅ pakken. I mens de koger laver du suppen.320 g basmatiris
- Kyllingebrysterne renses for sener og fedt. Skรฆr dem i mundrette bider og stil det til siden.800 g kyllingebryst
- Pil lรธgene og skรฆr dem i tern. Gulerรธdderne skrรฆlles og skรฆres i passende tern. Bladselleristรฆngerne deles pรฅ langs og skรฆres i tern.2 lรธg, 3 gulerรธdder, 3 bladselleri
- I en stor tykbundet gryde smeltes smรธrret. Kom de hakkede lรธg i og svits dem ved mellem varme til de bliver klare. Kom hvidlรธg, ingefรฆr samt chili i, og svits det med i et minut. Tilsรฆt derefter gulerรธdder og bladselleri og svits med i et par minutter.40 g smรธr, 4 fed hvidlรธg, ยฝ spsk frisk ingefรฆr, ยฝ rรธd chili
- Derefter tilsรฆttes Karry, koriander, spidskommen, gurkemeje, laurbรฆrblade samt salt og peber sammen med ternene af kyllingebryst. Skru lidt ned for varmen og svits det til kyllingen ikke lรฆngere er rรฅ. Nรฅr kyllingen er ved at vรฆre tilberedt, drysses melet ud over og svitses med et minuts tid.Tilsรฆt mere smรธr efter behov og pas pรฅ at krydderierne ikke brรฆnder pรฅ. Melet er med til at jรฆvne suppen.2 spsk hvedemel, 2ยฝ spsk karry, 1 tsk koriander, 1 tsk spidskommen, 1 tsk gurkemeje, 2 laurbรฆrblade, 1 tsk salt, Peber
- Tilsรฆt nu hรธnsefond, kokosmรฆlk, linser og sukker. Rรธr godt rundt i gryden og fรฅ det med der sidder pรฅ bunden. Bring det hele i kog, skru ned for varmen og kom lรฅg pรฅ. Nu skal suppen simre/smรฅkoge i 15 minutter.170 g rรธde linser, 1 l hรธnsefond, 1 ds kokosmรฆlk, 1 tsk sukker
- Nรฅr der er gรฅet 15 minutter, kommes stykkerne af รฆble i suppen samt limesaft. Kom lรฅget pรฅ igen og lad suppen koge yderligere 15 minutter. Nรฅr suppen er kogt fรฆrdig, smages den til med ekstra salt og sukker en sidste gang ingen servering.2 grรธnne รฆbler, ยฝ lime
- Server med kogte ris og hakket koriander og chili.Frisk koriander, ยฝ rรธd chili
Hvad skal du huske til nรฆste gang?
Ernรฆringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prรธvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne hรธre hvad du synes om den. Lรฆg en kommentar, giv antal stjerner pรฅ opskriften og del dit billede pรฅ Instagram med #madformadelskere โ Vi elsker at se Jeres retter โฅ๏ธ
Tilmeld dig ogsรฅ gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lรฆkre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her