Et af de helt store sommerhits herhjemme er koftaspyd eller Köfte kebab som de også hedder. Det er altid et hit hos ungerne, og vi voksne elsker dem også. Læs med her og få vores bedste opskrift på kofta.

Børnevenlig kofta på spyd
Disse spyd er virkelig et hit hos både voksne og børn herhjemme, og børnene kan sagtens køre 3-4 spyd ned hver, og det er jo bare skønt at se. Vi serverer her spyddene til dejligt hjemmebagt roti-brød, fattoush-salat og en dejlig raita dip.
Noget nær det perfekte måltid hvis du spørger mig. Let, lækkert og fyldt med god smag. Du behøver altså ikke være nervøs for at kaste dig ud i, at bage dine egne roti, det er faktisk virkelig nemt, og de er så gode til disse koftaspyd.
Vi kan godt lide at grille kofta på spyd. Det giver den her helt sprøde og lækre skorpe, som gør dem helt perfekte.
Husk at smøre grillristen godt med olie, så kødet ikke hænger fast når de grilles. Har man ikke adgang til en grill, så kan en pande med olivenolie også sagtens klare jobbet.
Vi ser nok mest köfte som en Tyrkisk ret, men de spises faktisk i store dele af verden, både i Albanien, Bulgarien, Indien, Grækenland og masser af andre lande.
Der er selvfølgelig forskelle på opskrifterne, alt efter hvilket land du besøger, og der er også forskel på hvilke typer af kød man traditionelt bruger.
Her er det kofta med oksekød, men de kan også nemt laves med lam, kylling eller svinekød.
Mere hverdagsmad
Ingrediensnoter
Oksekød – Vi bruger noget med 8-12% fedt. Du kan også med fordel bruge lammekød.
Løg og hvidløg – Giver god smag
Chili – Giver en lille smule varme, men de er ikke stærke, og børnene kan sagtens spise dem.
Ingefær – Giver en skøn smag.
Koriander, persille og spidskommen – Bidrager til den helt rigtige mellemøstlige smag.
Pinjekerner – Hakkes og kommes i farsen. Bidrager med en god tekstur til de lækre kødspyd.
Æg – Hjælper med at få en god sammenhængende fars.
Hvordan laver man kofta-spyd?
Det er ganske enkelt at lave de lækreste kofte kebab selv. Først skal farsen laves.
Løg, hvidløg, chili, persille og koriander hakkes fint. Ingefæren rives fint, og så blandes alle ingredienserne til en fars. Så skal den gerne lige trække i køleskabet en times tid, inden den kan formes rundt om spyddene.
Grill dine köfte på en grillrist smurt med olie, eller steg dem på panden. Server med en god salat og lidt brød. Er der rester tilbage, så er de også gode på madpakken dagen efter.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja. Der er stor forskel på hvordan kofta laves rundt om i verden. Du kan både bruge hakket oksekød, hakket lammekød, hakket svinekød eller hakket kylling.
Ja du kan sagtens fryse de færdigstegte kofta ned. Tag pinden ud, og pak dem i fryseegnet emballage.
Der er bare nogle der ikke er glade for frisk koriander. Vi elsker det herhjemme. Men hvis du ikke kan lide det, kan du skifte det ud med persille.
Ja du kan sagtens bare lave dem som lidt aflange frikadeller og stege dem på panden eller grillen. Spyddene er virkelig praktiske når man skal grille dem, men de er ikke et krav for at retten bliver lækker. Derudover elsker børn som regel af spise alt på spyd.
Andre mellemøstlige retter du måske vil synes om
- Raita – Indisk yoghurtdip
- Chapati / Roti – indiske pandebrød
- Mellemøstlig salat med bagte gulerødder
- Lavash brød – fladbrød i ovn fra mellemøsten
- Muhammara
Andre opskrifter på spyd du måske vil synes om
- Frikadellespyd med grønt
- Laksespyd på grill
- Grøntsagsspyd på grill
- Kebabspyd af oksekød
- Mozzarellaspyd med tomat og prosciutto
Tips og tricks til kofta spyd
- Prøv at lave dem med andre slags kød for eksempel hakket lammekød eller kylling
- Hvis du ikke er vild med koriander, kan du skifte det ud med bredbladet persille.
Serveringsforslag
- Server köfte med Chapati / Roti – indiske pandebrød og en klassisk Raita.
- Server med en dejlig Mellemøstlig salat med bagte gulerødder
- Spis med Smørstegte kartofler med persille og en Tzatziki
- Gem resterne og giv ungerne dem med på madpakken dagen efter.
Prøv også vores Kebabspyd af oksekød
Opskrift på lækre köfte på spyd
Her er vores bud på lækre kofta kebabspyd – Hvis man ikke gider spyddene, kan de selvfølgelig laves som almindelige aflange kødboller også.
I denne opskrift bruger vi hakket oksekød, da det er nemt og forholdsvist billigt at få fat i for de fleste. Hvis man har noget hakket lammekød, vil det bestemt ikke gøre retten ringere, tvært imod. Kofta med lam er også utroligt lækkert, så hvis du vil kan du skifte hakket oksekød ud med hakket lammekød.
I opskriften er der frisk koriander. Vi elsker koriander, men nogle kan slet ikke tage smagen – hvis du er en af dem, så kan du skifte det ud med persille.

Kofta – Köfte
Ingredienser
- 500 g hakket oksekød
- 40 g pinjekerner
- 1 æg
- 1 løg, finthakket
- 3 fed hvidløg, finthakket
- 1 rød chili, finthakket
- 1 spsk frisk ingefær, fintrevet
- ½ dl frisk koriander, finthakket
- ½ dl persille
- 1 tsk stødt koriander
- 1 tsk stødt spidskommen
- 1 1/2 tsk salt
- Peber
Sådan gør du
- Rist pinjekerne let på en pande, og hak dem derefter.
- Bland pinjekernerne med alle de andre ingredienser sammen til en jævn fars. Lad den stå en time i køleskabet inden du går videre.
- Form farsen rundt om spyddene og tryk den godt fast. Denne portion giver 10-12 spyd alt efter størrelse.
- Grill spydene på en velsmurt rist på grillen. De skal grilles indtil de er gennemstegte og har en lækker sprød skorpe.
- Alternativt kan de steges på panden i olivenolie ved middel varme.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Flere billeder af kofta
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 21. september 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her