Har du prøvet de tyrkiske æg Cilbir? Hvis ikke, så synes jeg du skal gøre det. Det er pocherede æg, som serveres på en græsk yoghurt med hvidløg og med en varm chiliolie/smør ud over. Det er SÅ godt!

Tyrkisk morgenmad
Hvis du skal have en god morgemad i Tyrkiet kan du godt risikere at få serveret de tyrkiske æg Cilbir. Det skal du nu ikke være bekymret over, for de smager altså virkelig lækkert.
Jeg var lidt skeptisk da jeg skulle prøve retten første gang, men det er virkelig blevet en favorit herhjemme. Det både smager godt, og så er det jo sund og proteinrig mad.
Traditionelt er det en morgenmadsret, men herhjemme går den altså også rigtig fint til frokost.
De cremede æg med den bløde blomme kan altså bare noget sammen med den kolde yoghurt og den varme krydrede olie på toppen.
Mere morgenmadsinspiration
Ingrediensnoter
Pocherede æg – Du skal ikke være bange hvis du ikke har prøvet at pochere æg før, det er faktisk ikke så svært som mange gør det til. Brug almindelig friske æg.
Græsk yoghurt – Originalt bruges der Tyrkisk yoghurt, men det er ikke noget vi rigtig kan få fat i her i Danmark, men græsk yoghurt kommer tættest på. Du kan bruge den du bedst kan lide, både 10% og 2% fedt fungerer fint.
Chiliflager – Der skal bruges chilliflager i denne opskrift, og de er ret vigtige. Det er nemlig dem der giver varme til den spicy olie/smør der skal på toppen.
Hvordan laver man tyrkiske æg?
Det er faktisk super nemt og også hurtigt at lave denne opskrift på en lækker tyrkisk morgenmad.
Bunden består af yoghurt, som er rørt op med lidt fintrevet hvidløg.
Så skal du have pocheret et par æg. Det gør du ved at bringe vand i kog i en gryde med lidt eddike i. Når vandet koger, laver du en hvirvel med et piskeris, og hælder forsigtigt ægget ud i gryden. Nu skal ægget simre i 2,5-3 minutter inden det tages op. Så laver du næste æg på samme måde.
Inden ægget bliver hældt i gryden skal det slås ud i en si. På den måde kan du få skilt alt det helt tynde hvide fra, det vil vi helst ikke have med i gryden.
Når æggene er næsten færdige, varmer du olie og smør op på en pande og tilsætter chiliflager. Når de lige har fået lov at bruse op, hælder du den varme olieblanding hen over skålen med yoghurt og æg.
Kom lidt dild på toppen, og så er retten klar til at spise med det samme.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Hvis du nu slet ikke har lyst til at kaste dig ud i at pochere æg, så kan du også godt få en fin ret ved at bruge blødkogte æg. Et sunny side up-spejlæg vil også være lækker.
Andre morgenmadsopskrifter du måske vil synes om
- Shakshuka (schakschuka)
- Eggs Benedict
- Dobbeltbagte kartofler med bacon og æg
- Røræg i mikroovn
- Omelet med bacon og champignon
Tips og Tricks
- Pochering af æg
- Det er faktisk ikke så svært at få succes med at pochere æg som du måske tror. Først er det vigtigt at slå æggene ud enkeltvis i en lille skål, så du nemt kan hælde et æg i gryden af gangen. Derudover er det vigtigt at lade ægget dryppe af i en si, for så får du sorteret alt det løse flydende æggehvide fra. Det vil tit være det, der kan ødelægge i dit i gryden, men når det er væk, går det meget nemmere. Den sidste ting, er at du ikke må give dit æg for meget. Fin en hulske frem, så du nemt kan løfte ægget op af vandet og lige trykke på det, for at mærke om det er klar. Så snart du har prøvet det et par gange, har du helt styr på hvordan det skal se ud og føles.
Serveringsforslag
- Server som en nem, proteinrig morgenmad eller let frokost.
Elsker du sund morgenmad?
Prøv også vores opskrifter på Bagt avocado med æg eller Æg i portobellosvampe
Opskrift på cilbir
Her får du vores opskrift på de lækre cilbir æg, som er en tyrkisk morgenmadsret. Vi elsker at spise dem både til morgenmad, men også til frokost.
Det er en både nem og sund morgenmad, og den indeholder masser af protein fra både æg og græsk yoghurt.

Tyrkiske æg – Cilbir
Ingredienser
- 2 æg
- ½ spsk eddike
- 2 dl græsk yoghurt
- 1 fed hvidløg
- 1 spsk olivenolie
- 10 g smør
- 1 tsk chiliflager
- Frisk dild
Sådan gør du
- Så æggene ud et af gangen i en si, og lad det hvide der er for flydende dryppe fra. Hæld dem derefter i hver deres lille skål, så de er klar til at komme i gryden en af gangen.2 æg
- Kom cirka 1 liter vand i en gryde, og tilsæt eddike. Bring vandet i kog. Når vandet koger, laver du en hvirvel ved at køre rundt nogle gange i vandet med et piskeris. Når du har en god hvirvel, tager du piskeriset ud, og hælder forsigtigt et æg ned i midten. Hvirvlen hjælper med at ægget samlet sig flot. Lad ægget småsimre i 2 ½ – 3 minutter. Det er vigtigt at det ikke bulderkoger.½ spsk eddike
- Mens det første æg tilberedes, kommes yoghurt i en skål, tilsæt fintrevet hvidløg, og rør det sammen.2 dl græsk yoghurt, 1 fed hvidløg
- Tjek ægget efter 2 ½ minut, tag det op med en hulske, og tryk forsigtigt på det. Hviden skal føles fast, mens blommen inden i skal være flydende. Tilberedningstiden kan variere efter størrelsen på æggene. Små æg skal have 2 ½ minutter, mens større æg vil skulle have omkring 3 minutter.
- Når det første æg er færdigtilberedt, lægges det på et stykke køkkenrulle, og du gentager processen med det andet æg.
- Mens det andet æg tilberedes, varmes olie og smør op på en pande. Når det er varmt, tilsættes chiliflager, og det hele får lov til at bruse godt af.1 spsk olivenolie, 10 g smør, 1 tsk chiliflager
- Anret de pocherede æg ovenpå hvidløgsyoghurten, og hæld tilsidst den varme olie her over. Fyld med frisk dild, og server straks retten.Frisk dild
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her