Hjem » Morgenmad og Brunch » Blødkogt æg

Blødkogt æg

Vi elsker et perfekt blødkogt æg herhjemme, og får det gerne søndag morgen sammen med hjemmebagte rundstykker. Børnene elsker blødkogte æg, og det gør vi faktisk også. Så er det jo heldigt at de er så nemme at lave. Hvis du vil se hvordan man laver de bedste morgenæg, så læs med her og få to sikre metoder til de sikre kogetider.

blødkogt æg med fast hvide og blød blomme til morgenmad

Jagten på et perfekt blødkogt æg

Det tager ikke lang tid at lave blødkogte æg, men kogetiden er enormt vigtig at overholde. Få sekunder for meget eller for lidt kan gøre en væsentlig forskel.

Jeg er vild med blødkogte æg, de smager kanon godt og skal efter min mening indgå i et hvert morgenmåltid (weekender) og også til brunch. Jeg har fået mange dårlige blødkogte æg serveret, og jeg ved ikke noget værre end helt “blævrende” hvide der er lige på grænsen til at være flydende. Og i den anden ende af skalaen, så er det altså også træls når man får et hårdkogt æg.

Sådan laver du de bedste blødkogte æg

Der er to metoder vi bruger når vi laver blødkogte æg. Her får du begge to, og så kan du vælge den der passer bedst til dig, eller du kan afprøve begge og se hvilken du bedst kan lide.

Den fulde opskrift med kogetider, finder du nederst på siden.

Metode 1: Vand bringes i kog i en gryde, æggene sænkes forsigtigt ned i det kogende vand. Når det har kogt, skal æggene overhældes med koldt vand i for at undgå yderligere tilberedning af ægget.

Det her med at komme blødkogte æg i koldt vand er en meget vigtig del af processen ved metode 1, hvis du undlader det, vil dit æg tilberede videre fordi det stadig er varmt når du tager det op, og du vil derfor ofte ende med et smilende eller hårdkogt æg.

Metode 2: Når man laver blødkogte æg på den her måde, så er der umiddelbart mindre at koncentrere sig om i forhold til metode 1, men resultatet bliver lige så godt!

Her kommer man æggene i en gryde, man hælder koldt vand over og så skal vandet bringes i kog. Når tiden er gået, er æggene klar til servering med det samme.

Find opskrift og kogetiderne længere nede på siden her.

Prøv også: Brunch-tarteletter eller Æggemuffins med bacon

bløgkogt æg, bacon og ristet brød på morgenbordet, perfekt morgenmadstallerken

Kogetid på blødkogt æg

At angive en præcis “Blødkogt æg kogetid” kan være svært. Mest af alt fordi æg er så forskellige i størrelse. Kogetiden afhænger også af æggets temperatur inden det kommes ned i det kogende vand. For os er det passende med 6,5 minutter for et medium æg, og herefter afkøling under den kolde hane i 30 sekunder (metode 1).

Det er også forskelligt hvordan folk kan lide deres blødkogte æg, for eksempel kan vi ikke lide at hviden er flydende, så hvis du vil have hviden mere flydende, skal det have lidt kortere tid.

Blødkogte æg i mikroovn

Der er flere der taler om at man kan lave blødkogte æg i mikroovn, men du kan altså ikke koge et æg med skal på traditionel vis i mikroovnen. Du skal enten købe dig en æggekoger til mikrobølgeovnen eller vælge at lave et pocheret æg i mikroovnen. Et æg med skal vil eksplodere i mikrobølgeovnen, og det anbefales altså ikke herfra!

Blødkogt æg med ske i

Undgå at dit æg revner ved kogning

Det sker måske tit for dig at dit æg revner når du kommer det i gryden med kogende vand? Det kan i hvert fald nemt ske, hvis du bruger et koldt æg direkte fra køleskabet.

Det anbefales at tage æggene ud af køleskabet i god tid, og lade dem få stuetemperatur inden de kommes i kogende vand. Hvis du ikke har tid til det, så kom æggene i en lille skål med lunkent vand, så de ikke er helt kolde når de kommes i gryden. Brug derudover en ske til at lægge æggene ned med, så du undgår at de støder hårdt mod bunden af gryden.

Opskrift på blødkogte æg

Her får du vores opskrifter på et perfekt blødkogt æg. Ægget er kogt, så hviden lige præcis er fast (vi er nemlig ikke glad for utilberedt hvide) og blommen er stadig lækker og flydende. Om du bruger metode 1 eller 2 er helt op til dig.

blødkogt æg med fast hvide og blød blomme til morgenmad
5 fra 1 stemme

Blødkogt æg

Opskrift og fremgangsmåde til at lave de perfekte blødkogte æg hver gang. Frem med gryden, det er så nemt at du aldrig vil lave dem på andre måder igen.
Opskrift af: Rasmus Juul Møller
Udskriv Pin
Tilb. tid 9 min
Samlet tid 9 min
Ret Morgenmad
Køkken Dansk
Antal 6 personer
Kalorier 63 kcal

Ingredienser

  • 6 stk æg, m/l

Sådan gør du

  • Metode 1:
    Sart med at bringe vandet i kog. dernæst kommes æggene i gryden, skru ned for varmen så vandet ikke buldrekoger.
    Æggene skal koge 6 1/2 minut. Når tiden er gået hældes det kogende vand fra og gryden stilles under vandhanen. Lad det kolde vand løbe over æggene i 1/2 minut.
    Server derefter æggene med det samme.
  • Metode 2:
    Kom æggene i en gryde og hæld koldt vand på så det dækker æggene.
    Stil derefter gryden på komfuret, skru op til højeste varme. Stil en alarm på 8 minutter og 30 sekunder.
    Når tiden er gået og æggene har kogt, hældes vandet fra gryden og de blødkogte æg er nu klar til at spise.

Nutrition

Serving: 1ægKalorier: 63kcalKulhydrater: 1gProtein: 6gFedt: 4gMættet fedt: 1gKolesterol: 164mgNatrium: 62mgKalium: 61mgSukker: 1gA-vitamin: 238IUCalcium: 25mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Æg kogetid, Æg til brunch, Blødkogt æg
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.