Jeg elsker rundstykker – og helst dem der lige et kommet ud af ovnen med knasende sprød skorpe, der krakelerer lidt når de køler ned. Her får du vores opskrift på de bedste spanske rundstykker, som du selv kan bage derhjemme.

Bedre end bagerens
I mine unge dage har jeg i gennem mange år arbejdet som ekspedient i bagerbutik. Faktisk lidt on and off fra jeg var 15 år til jeg var 24 år – så jeg har spist en del morgenbrød i gennem de år! Min yndlingstid på dagen var helt klart når de spanske rundstykker kom ud af ovnen.
Duftende og knasende sprøde! Sådan et lunt rundstykke med godt med smør og evt. en skive ost på, det var bare et af højdepunkterne på sådan en tidlig vagt i butikken.
Den dag i dag bestiller jeg oftest også spanske rundstykker hvis vi en sjælden gang i mellem kører forbi bageren. Det er oftest hvis vi skal på udflugt og har brug for noget nemt at tage med.
Som regel bager vi dog vores morgenbrød og alt andet brød selv – det er jo faktisk også næsten hurtigere end at køre til bageren, når vi bor så langt ude på landet som vi gør, med 10 km til nærmeste bager. Derudover så er det langt billigere at bage selv!
Hvad sker der lige for prisen på rundstykker? Jeg bliver altid chokoret når jeg er ved bageren og prisen er steget igen.
Mere bagværk
Ingrediensnoter
Hvedemel – Brug hvedemel med et højt indhold af protein, gerne omkring 12% hvis du kan finde det. Jeg bruger oftest den gule hvedemel fra Amo når jeg bager rundstykker, og det er også den der er brugt her.
Hvedesur – Hvedesur eller surdejspulver hedder det også nogle steder. Bestil hvedesur her (reklamelink)
Bageenzym – Bageemzym hjælper med at give en god hævning på dit brød. Du kan godt springe det over, men det gør virkelig noget godt for bagværket. Du kan faktisk købe det flere steder i større supermarkeder nu ellers kan du bestille begaenzym her (reklamelink).
Alternative ingredienser
- Prøv også at toppe dine rundstykker med sesam eller birkes inden du kommer dem i ovnen.
Hvordan laver man spanske rundstykker?
Start med at opløse gæren i lunkent vand og tilsæt de øvrige ingredienser. Rør dejen sammen og ælt den, indtil den er glat og slipper skålen. Dejen skal være let fugtig, ikke tør. Lad dejen hvile kort.
Form derefter rundstykkerne og placer dem på en bageplade. Lad dem hæve i ovnen med damp så de hæver til cirka dobbelt størrelse.
Inden bagning pensles rundstykkerne forsigtigt med vand og evt. drysses med topping. Under bagning laver du damp i ovnen for at gøre skorpen sprød.
Rundstykkerne skal bages, indtil de er gyldne og sprøde, og dampen lukkes ud til sidst for at give en perfekt finish.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Ja de kan de fint. Når du skal varme dem op igen kan du lige hurtigt give dem en tur under vandhanen og så kan se varmes i ovnen eller airfryeren.
Andet bagværk du måske vil synes om
- Græskarboller
- Verdens bedste boller
- Bamseboller med tangzhong-metoden
- Koldhævede boller med surdej og maltmel
- Bløde boller i fad – Amerikanske dinner rolls
Tips og Tricks
- Hævning med damp
- Du kan godt hæve rundstykkerne på traditionel vis på et lunt sted, men de hæver lige en smule bedre hvis du sætter dem i en kold ovn, og sætter et fad med kogende vand i bunden så ovnen bliver fyldt med damp og temperaturen stiger lidt. Hvis din ovn har et hæveprogram, kan du også bruge det.
- Udstyr
- Vi anbefaler at du bager dine rundstykker på en perforeret bageplade, da det fordeler varmen bedre og giver det bedste resultat. Det kan være en bageplade som denne (reklamelink).
Serveringsforslag
- Server rundstykkerne med smør, ost eller marmelade til morgenmaden i weekenden når I skal hygge lidt ekstra.
- Brug dem på brunchbordet eller når I får gæster til morgenmad.
Elsker du også hvidt brød?
Prøv også vores opskrifter på Franskbrød med birkes eller Gammeldags formbrød bagt med tangzhong metoden
Opskrift på sprøde rundstykker
Vi har i noget tid eksperimenteret med at finde den ultimative opskrift på spanske rundstykker, og vi er kommet frem til en opskrift, som vi altid bruger nu.
Vi bager gerne en stor portion, for de er nemlig også super gode til at fryse ned, og lige lune i ovnen om morgenen. Enten bager vi dem som her helt almindelig spanske rundstykker, ellers kommer vi sesam på toppen, det er også rigtig lækkert. Man kan evt. lave halvt af hver!

Spanske rundstykker
Instructions
- Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt, bageenzym og hvedesur. Tilsæt melet lidt af gangen, og rør dejen sammen på røremaskinen.3 dl vand, 25 g gær, 10 g salt, 10 g Hvedesur, 10 g Bageenzym, 500 g hvedemel
- Når dejen er rørt sammen skal den æltes ved højt tempo til den er jævn og glat og slipper skålen, det tager ca. 10 min på vores maskine. Dejen vil være en smule fugtig, det er vigtigt den ikke er tør! Så lad være med at tilsætte mere mel med mindre den er meget klistret – vælg hvedemel af god kvalitet og højt proteinindhold for det bedste resultat.
- Lad dejen hvile 15 min inden du går videre.
- Vej rundstykkerne af og form dem som boller. De skal veje 70 gram per styk. Sæt rundstykkerne på en bageplade, gerne en perforeret plade.
- Sæt pladen ind i en kold ovn, og hæld kogende vand i et fad i bunden af ovnen. Luk hurtigt lågen, og lad rundstykkerne hæve i 45 minutter i dampen inde i ovnen.
- Tag rundstykkerne ud, skru ovnen op på 250 grader varmluft, og sæt igen bradepande i bunden af ovnen.
- Pensel rundstykkerne med vand, vær forsigtig så du ikke trykker luft ud af dem. Drys dem evt. med sesam eller birkes hvis du vil have det på.
- Når ovnen er godt varm, sættes pladen med rundstykkerne ind i ovnen. Hæld 3 dl vand i bradepanden i bunden og luk hurtigt lågen igen. Så får du damp i ovnen, og er med til at give sprøde rundstykker!
- Når rundstykkerne er i ovnen, skrues ovnen ned på 210 grader varmluft, og rundstykkerne bages i. 16-18 minutter indtil de er sprøde og lækre gyldne. 5 min inden tiden er gået, lukkes dampen ud af ovnen ved at åbne og lukke lågen et par gange, og eventuelt fjerne fadet hvis der er mere vand tilbage i det.
- Lad de færdigbagte rundstykker køle ned på en bagerist.
- Spis dem gerne lune.
Notes
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 3. februar 2019 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her
Kære blogger,
Jeg bor permanent i USA så jeg har lige nogle spørgsmål hvis I lige vil være så søde.
Hvedesur og bage enzymer ?
Hvad er det og behøver jeg det ?
Som sagt bor jeg i USA og vores husholdning er lille, vi er kun to. Er en nybegynder bager og kan bedst lide simple opskrifter. Har lært at lave rugbrød uden surdej og speltbrød. Surdej er noget der kommer senere.
Tusind Tak. ❤️
Hej Janet
Hvedesur er surdej på pulverform – så du kan bruge almindelig surdej i stedet hvis du vil for at give lidt mere smag til brødet, ellers kan du udelade det.
Bageenzymer får brødet til at hæve bedre sammen med gæren – du kan udelade det, men du vil få en lidt tættere krumme.
Du kan sagtens lave lækre rundstykker uden de to ting, men de hjælper lige til at give det sidste!
Held og lykke med det.
Mvh Tina
Hej ser godt ud.
Næste gang i bager, så prøv at give dem damp inden i skruer op for varmen. Ja det er omvendt:)
I får lige 10% mere volume på brødet, og det krakelerer, på samme måde.
Hej Kim
Tak for din kommentar, det skal da prøves!
Mvh Tina
Forstår du, hvordan man kan give damp, inden man skruer op for varmen? – der skal jo en meget varm ovn til, for at vandet vil fordampe?
Den eneste løsning, jeg kan se, er at rundstykkerne hæver i ovnen med kogende vand i bradepanden, altså i raskeskab. Derefter fjerner man vandet og lader rundstykkerne blive i ovnen, mens den varmer op, hvorefter de bages. Det er en metode, jeg ofte bruger med held ved brødbagning.
Hej Elsebeth.
Ja rundstykkerne kommer i en kold ovn, og så hælder vi kogende vand i et fad i bunden. Så kommer der damp i ovnen mens de hæver 🙂
Hejsa
Jeg har lige forsøgt mig med opskriften og de smager himmelsk – de ligner dog ikke tilnærmelsesvist🥲🥲
Jeg var måske lidt nærig med æltningen men ellers har jeg fulgt opskriften til punkt og prikke
Er der nogen der kan hjælpe mig?
De ligner boller og har ikke sprødheden men smager som de skal
Vh Simon
Hej Simon.
Du har smagen på plads, så skal du nok også nå i mål med det sidste er jeg sikker på. Som du selv siger, så er æltningen meget vigtig, her skal der dannes et stærk glutennet i dejen, Lav glutentesten (stræk dejen med våde fingrer, den skal kunne blive helt papirstynd uden at briste) Det næste man skal være opmærksom på, er at spænde/virke dejen til hver enkelt rundstykke godt op, det er en noget af det der er med til at give den sprøde skorpe efter min mening. Det sidste er hævningen, pas på at se ikke overhæver og falder sammen under bagningen.
Tjek den her video omkring hvordan en dej virkes/spændes op, jeg gør det samme med rundstykkerne. https://www.youtube.com/watch?v=Xrg5nk1kc18
Med venlig hilsen
Rasmus – Mad For Madelskere
Hej
Kan man lave dejen en dag i forvejen?
Vi har ikke selv gjort det, men prøv at halver mængden af gær og lad dem stå i køleskabet natten over. Så skal de lige stå på køkkenbordet i en times tid inden du bager dem 🙂
Giv gerne en melding om hvordan det går 🙂
Mvh Tina
Du kan godt lave dejen om aftenen og sætte dem på plade det gør jeg og så tager jeg kun det 1/2 gær og så hæver de i udestuen og næste morgen lader jeg dem hæve oven op et fad med varmt vand mens ovnen bliver varm og så derefter i ovnen som efter opskriften det virker fint her ?
Jeg har lige bagt dem og de er helt flade 🥺
Jeg plejer ikke at have problemer med at bage, aner ikke hvad der er gået galt 😫
Hej Jette
Det lyder meget underligt, er dejen mon blevet æltet nok og er rundstykkerne spændt godt op når de kommer på pladen?
Jeg kan se flere har lidt udfordringer med at få dem til at lykkes, så jeg vil se om jeg kan få lavet en video med dem.
Mvh Tina
Opskrift fulgt til punkt og prikke , med et utrolig dårligt resultat. Er selv en ganske erfaren amatør bager, men dette resultat, er simpelt hen en katastrofe
Hej Erik
Øv det var da ærgeligt, de plejer aldrig at slå fejl her. Hvad var problemet?
Mvh Tina