TILMELD NYHEDSBREVET

– og få E-bogen “10 nemme hverdagsretter”

Spanske rundstykker – bedre end bagerens

I mine unge dage har jeg i gennem mange år arbejdet som ekspedient i bagerbutik. Faktisk lidt on and off fra jeg var 15 år til jeg var 24 år – så jeg har spist en del morgenbrød i gennem de år! Min yndlingstid på dagen var helt klart når de spanske rundstykker kom ud af ovnen.

Duftende og knasende sprøde! Sådan et lunt rundstykke med godt med smør og evt. en skive ost på, det var bare et af højdepunkterne på sådan en tidlig vagt i butikken.

Den dag i dag bestiller jeg oftest også spanske rundstykker hvis vi en sjælden gang i mellem kører forbi bageren. Det er oftest hvis vi skal på udflugt og har brug for noget nemt at tage med.

Som regel bager vi dog vores morgenbrød og alt andet brød selv – det er jo faktisk også næsten hurtigere end at køre til bageren, når vi bor så langt ude på landet som vi gør, med 10 km til nærmeste bager. Derudover så er det langt billigere at bage selv! Hvad sker der lige for prisen på rundstykker? Jeg bliver altid chokoret når jeg er ved bageren og prisen er steget igen.

opskrift på lækre sprøde og luftige spanske rundstykker

Spanske rundstykker opskrift

Vi har i noget tid eksperimenteret med at finde den ultimative opskrift på spanske rundstykker, og vi er kommet frem til en opskrift, som vi altid bruger nu.

Vi bager gerne en stor portion, for de er nemlig også super gode til at fryse ned, og lige lune i ovnen om morgenen. Enten bager vi dem som her helt almindelig spanske rundstykker, ellers kommer vi sesam på toppen, det er også rigtig lækkert. Man kan evt. lave halvt af hver!

opskrift på lækre sprøde og luftige spanske rundstykker
Udskriv Pin
0 fra 0 stemmer

Spanske rundstykker opskrift

Sprøde og flagende – de bedste rundstykker til morgenbordet!
Ret Brunch, Morgenmad
Køkken Dansk
Keyword Brød
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 1 time 40 minutter
Portioner 12 Rundstykker

Ingredienser

 • 3 dl vand lunkent
 • 25 g gær
 • 10 g salt
 • 10 g hvedesur
 • 10 g bageenzym
 • 500 g hvedemel Proteinindhold min 12%
 • Evt. Sesam

Fremgangsmåde

 • Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt, bageenzym og hvedesur. Tilsæt melet lidt af gangen, og rør dejen sammen på røremaskinen. 
 • Når dejen er rørt sammen skal den æltes ved højt tempo til den er jævn og glat og slipper skålen, det tager ca. 10 min på vores maskine. Dejen vil være en smule fugtig, det er vigtigt den ikke er tør! Så lad være med at tilsætte mere mel med mindre den er meget klistret – vælg hvedemel af god kvalitet og højt proteinindhold for det bedste resultat.
 • Lad dejen hvile 15 min inden du går videre.
 • Vej rundstykkerne af og form dem som boller. De skal veje 70 gram per styk. Sæt rundstykkerne på en bageplade, gerne en perforeret plade, og tænd ovnen på 35 grader. Sæt pladen i ovnen, og lad rundstykkerne hæve i den lune ovn i ca. 45 minutter.
 • Tag rundstykkerne ud, skru ovnen op på 250 grader varmluft, og sæt en bradepande i bunden af ovnen. 
 • Pensel rundstykkerne med vand, vær forsigtig så du ikke trykker luft ud af dem. Drys dem evt. med sesam hvis du vil have det på.
 • Når ovnen er godt varm, sættes pladen med rundstykkerne ind i ovnen. Hæld 3 dl vand i bradepanden i bunden og luk hurtigt lågen igen. Så får du damp i ovnen, og er med til at give sprøde rundstykker!
 • Når rundstykkerne er i ovnen, skrues ovnen ned på 210 grader varmluft, og rundstykkerne bages ca. 15-18 minutter indtil de er sprøde og lækre gyldne. 5 min inden tiden er gået, lukkes dampen ud af ovnen ved at åbne og lukke lågen et par gange.
Har du prøvet denne opskrift?Nævn os på dit billede med @madformadelskere brug #madformadelskere!

Noter

Spises friskbagte og lune med smør, ost eller det pålæg du bedst kan lide!
Tip: Har du rundstykker i overskud? Så frys dem ned eller gem dem i en pose til dagen efter. Lige inden servering kan du pensle dem med vand, og give dem 2 minutter ved 200 grader i ovnen, så bliver de knasende sprøde igen, og smager næsten som friskbagte!

Spanske rundstykker udstyr

Vi anbefaler at du bager dine rundstykker på en perforeret bageplade, da det fordeler varmen bedre og giver det bedste resultat. Det kan være en bageplade som denne (reklamelink).

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og modtag vores E-bog med 10 nemme hverdagsretter:

6 reaktioner

 1. Kære blogger,
  Jeg bor permanent i USA så jeg har lige nogle spørgsmål hvis I lige vil være så søde.
  Hvedesur og bage enzymer ?
  Hvad er det og behøver jeg det ?
  Som sagt bor jeg i USA og vores husholdning er lille, vi er kun to. Er en nybegynder bager og kan bedst lide simple opskrifter. Har lært at lave rugbrød uden surdej og speltbrød. Surdej er noget der kommer senere.
  Tusind Tak. ❤️

  1. Hej Janet
   Hvedesur er surdej på pulverform – så du kan bruge almindelig surdej i stedet hvis du vil for at give lidt mere smag til brødet, ellers kan du udelade det.
   Bageenzymer får brødet til at hæve bedre sammen med gæren – du kan udelade det, men du vil få en lidt tættere krumme.
   Du kan sagtens lave lækre rundstykker uden de to ting, men de hjælper lige til at give det sidste!
   Held og lykke med det.
   Mvh Tina

 2. Hej ser godt ud.
  Næste gang i bager, så prøv at give dem damp inden i skruer op for varmen. Ja det er omvendt:)
  I får lige 10% mere volume på brødet, og det krakelerer, på samme måde.

 3. Forstår du, hvordan man kan give damp, inden man skruer op for varmen? – der skal jo en meget varm ovn til, for at vandet vil fordampe?

  Den eneste løsning, jeg kan se, er at rundstykkerne hæver i ovnen med kogende vand i bradepanden, altså i raskeskab. Derefter fjerner man vandet og lader rundstykkerne blive i ovnen, mens den varmer op, hvorefter de bages. Det er en metode, jeg ofte bruger med held ved brødbagning.

  1. Hej Elsebeth.
   Ja rundstykkerne kommer i en kold ovn, og så hælder vi kogende vand i et fad i bunden. Så kommer der damp i ovnen mens de hæver 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Mad for madelskere - God familiemad hver dag

Hej - Velkommen til...

Bag Mad for Madelskere gemmer der sig en lille familie bosat i Sønderjylland. Familien består af mor Tina, far Rasmus, Johannes på 4 år og Ellen på 3 år. Familiehunden Lasse er også med når der skal smages på retterne.

Relaterede indlæg

Fedtkager - Opskrift på sønderjyske fedtkager med svinefedt - De bedste jule-småkager

Fedtkager – Mormors sønderjyske fedtkager

Opskrift »
shares