Populært:

Madformadelskere / Bagværk / Boller / Spanske rundstykker – bedre end bagerens

Spanske rundstykker – bedre end bagerens

4.50

/5

1 time 40 minutter

Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

4.50

/5

1 time 40 minutter
Photo of author

Tina Westergaard Møller

I mine unge dage har jeg i gennem mange år arbejdet som ekspedient i bagerbutik. Faktisk lidt on and off fra jeg var 15 år til jeg var 24 år – så jeg har spist en del morgenbrød i gennem de år! Min yndlingstid på dagen var helt klart når de spanske rundstykker kom ud af ovnen.

Duftende og knasende sprøde! Sådan et lunt rundstykke med godt med smør og evt. en skive ost på, det var bare et af højdepunkterne på sådan en tidlig vagt i butikken.

Den dag i dag bestiller jeg oftest også spanske rundstykker hvis vi en sjælden gang i mellem kører forbi bageren. Det er oftest hvis vi skal på udflugt og har brug for noget nemt at tage med.

Som regel bager vi dog vores morgenbrød og alt andet brød selv – det er jo faktisk også næsten hurtigere end at køre til bageren, når vi bor så langt ude på landet som vi gør, med 10 km til nærmeste bager. Derudover så er det langt billigere at bage selv! Hvad sker der lige for prisen på rundstykker? Jeg bliver altid chokoret når jeg er ved bageren og prisen er steget igen.

opskrift på lækre sprøde og luftige spanske rundstykker

Spanske rundstykker opskrift

Vi har i noget tid eksperimenteret med at finde den ultimative opskrift på spanske rundstykker, og vi er kommet frem til en opskrift, som vi altid bruger nu.

Vi bager gerne en stor portion, for de er nemlig også super gode til at fryse ned, og lige lune i ovnen om morgenen. Enten bager vi dem som her helt almindelig spanske rundstykker, ellers kommer vi sesam på toppen, det er også rigtig lækkert. Man kan evt. lave halvt af hver!

opskrift på lækre sprøde og luftige spanske rundstykker
4.50 fra 8 stemmer

Spanske rundstykker opskrift

Sprøde og flagende – de bedste rundstykker til morgenbordet!
Udskriv Pin
Forb. tid 20 minutter
Tilb. tid 20 minutter
Hævetid 1 time
Samlet tid 1 time 40 minutter
Ret Brunch, Morgenmad
Køkken Dansk
Antal 12 Rundstykker
Kalorier 154 kcal

Ingredienser

Sådan gør du

  • Opløs gæren i det lunkne vand, tilsæt salt, bageenzym og hvedesur. Tilsæt melet lidt af gangen, og rør dejen sammen på røremaskinen. 
  • Når dejen er rørt sammen skal den æltes ved højt tempo til den er jævn og glat og slipper skålen, det tager ca. 10 min på vores maskine. Dejen vil være en smule fugtig, det er vigtigt den ikke er tør! Så lad være med at tilsætte mere mel med mindre den er meget klistret – vælg hvedemel af god kvalitet og højt proteinindhold for det bedste resultat.
  • Lad dejen hvile 15 min inden du går videre.
  • Vej rundstykkerne af og form dem som boller. De skal veje 70 gram per styk. Sæt rundstykkerne på en bageplade, gerne en perforeret plade, og tænd ovnen på 35 grader. Sæt pladen i ovnen, og lad rundstykkerne hæve i den lune ovn i ca. 45 minutter.
  • Tag rundstykkerne ud, skru ovnen op på 250 grader varmluft, og sæt en bradepande i bunden af ovnen. 
  • Pensel rundstykkerne med vand, vær forsigtig så du ikke trykker luft ud af dem. Drys dem evt. med sesam hvis du vil have det på.
  • Når ovnen er godt varm, sættes pladen med rundstykkerne ind i ovnen. Hæld 3 dl vand i bradepanden i bunden og luk hurtigt lågen igen. Så får du damp i ovnen, og er med til at give sprøde rundstykker!
  • Når rundstykkerne er i ovnen, skrues ovnen ned på 210 grader varmluft, og rundstykkerne bages ca. 15-18 minutter indtil de er sprøde og lækre gyldne. 5 min inden tiden er gået, lukkes dampen ud af ovnen ved at åbne og lukke lågen et par gange.

Noter

Spises friskbagte og lune med smør, ost eller det pålæg du bedst kan lide!
Tip: Har du rundstykker i overskud? Så frys dem ned eller gem dem i en pose til dagen efter. Lige inden servering kan du pensle dem med vand, og give dem 2 minutter ved 200 grader i ovnen, så bliver de knasende sprøde igen, og smager næsten som friskbagte!

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Kalorier: 154kcalKulhydrater: 32gProtein: 4gFedt: 1gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 1gNatrium: 326mgKalium: 57mgFibre: 1gSukker: 1gC-vitamin: 1mgCalcium: 8mgJern: 2mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Spanske rundstykker udstyr

Vi anbefaler at du bager dine rundstykker på en perforeret bageplade, da det fordeler varmen bedre og giver det bedste resultat. Det kan være en bageplade som denne (reklamelink).

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ❤️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

11 kommentarer til “Spanske rundstykker – bedre end bagerens”

  1. Kære blogger,
    Jeg bor permanent i USA så jeg har lige nogle spørgsmål hvis I lige vil være så søde.
    Hvedesur og bage enzymer ?
    Hvad er det og behøver jeg det ?
    Som sagt bor jeg i USA og vores husholdning er lille, vi er kun to. Er en nybegynder bager og kan bedst lide simple opskrifter. Har lært at lave rugbrød uden surdej og speltbrød. Surdej er noget der kommer senere.
    Tusind Tak. ❤️

    Svar
    • Hej Janet
      Hvedesur er surdej på pulverform – så du kan bruge almindelig surdej i stedet hvis du vil for at give lidt mere smag til brødet, ellers kan du udelade det.
      Bageenzymer får brødet til at hæve bedre sammen med gæren – du kan udelade det, men du vil få en lidt tættere krumme.
      Du kan sagtens lave lækre rundstykker uden de to ting, men de hjælper lige til at give det sidste!
      Held og lykke med det.
      Mvh Tina

      Svar
  2. Hej ser godt ud.
    Næste gang i bager, så prøv at give dem damp inden i skruer op for varmen. Ja det er omvendt:)
    I får lige 10% mere volume på brødet, og det krakelerer, på samme måde.

    Svar
  3. Forstår du, hvordan man kan give damp, inden man skruer op for varmen? – der skal jo en meget varm ovn til, for at vandet vil fordampe?

    Den eneste løsning, jeg kan se, er at rundstykkerne hæver i ovnen med kogende vand i bradepanden, altså i raskeskab. Derefter fjerner man vandet og lader rundstykkerne blive i ovnen, mens den varmer op, hvorefter de bages. Det er en metode, jeg ofte bruger med held ved brødbagning.

    Svar
    • Hej Elsebeth.
      Ja rundstykkerne kommer i en kold ovn, og så hælder vi kogende vand i et fad i bunden. Så kommer der damp i ovnen mens de hæver 🙂

      Svar
    • Hejsa

      Jeg har lige forsøgt mig med opskriften og de smager himmelsk – de ligner dog ikke tilnærmelsesvist🥲🥲

      Jeg var måske lidt nærig med æltningen men ellers har jeg fulgt opskriften til punkt og prikke

      Er der nogen der kan hjælpe mig?

      De ligner boller og har ikke sprødheden men smager som de skal

      Vh Simon

      Svar
      • Hej Simon.

        Du har smagen på plads, så skal du nok også nå i mål med det sidste er jeg sikker på. Som du selv siger, så er æltningen meget vigtig, her skal der dannes et stærk glutennet i dejen, Lav glutentesten (stræk dejen med våde fingrer, den skal kunne blive helt papirstynd uden at briste) Det næste man skal være opmærksom på, er at spænde/virke dejen til hver enkelt rundstykke godt op, det er en noget af det der er med til at give den sprøde skorpe efter min mening. Det sidste er hævningen, pas på at se ikke overhæver og falder sammen under bagningen.

        Tjek den her video omkring hvordan en dej virkes/spændes op, jeg gør det samme med rundstykkerne. https://www.youtube.com/watch?v=Xrg5nk1kc18

        Med venlig hilsen

        Rasmus – Mad For Madelskere

        Svar
    • Vi har ikke selv gjort det, men prøv at halver mængden af gær og lad dem stå i køleskabet natten over. Så skal de lige stå på køkkenbordet i en times tid inden du bager dem 🙂
      Giv gerne en melding om hvordan det går 🙂
      Mvh Tina

      Svar
    • Du kan godt lave dejen om aftenen og sætte dem på plade det gør jeg og så tager jeg kun det 1/2 gær og så hæver de i udestuen og næste morgen lader jeg dem hæve oven op et fad med varmt vand mens ovnen bliver varm og så derefter i ovnen som efter opskriften det virker fint her ?

      Svar

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering





Om madformadelskere

Redaktionen:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

Kontakt
[email protected]

Rettigheder

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.