Madformadelskere / Frokost / Hårdkogte æg

Hårdkogte æg


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Æg må der ikke mangle på frokostbordet eller til den årlige påskefrokost. Man kan lave æggesalat, solæg og djævleæg, men vi kan altså ikke komme uden om de helt traditionelle hårdkogte æg. Læs med her og få opskrift og kogetid på hårdkogte æg.

hårdkogte æg på tallerken med karse

Kogetiden for et æg

For at et æg kan kaldes hårdkogt, er det vigtigt at blommen er helt fast når kogetiden er ovre.

En kogetid for æg, kan variere lidt efter størrelsen på æggene. Hvis du har meget små æg, så er 8 minutter passende, mens store æg skal have 10 minutter i kogende vand.

Vi synes at en kogetid på 9 minutter giver perfekte hårdkogte æg ved m/l æg.

Hårdkogte æg er næsten altid på bordet herhjemme når vi skal spise frokost i weekenden eller når vi i hverdagen ofte snupper en rugbrødsmad til aftensmad ovenpå en dag med skole, arbejde og fritidsaktiviteter.

Faktisk elsker ungerne når vi “bare” skal have rugbrød til aftensmad, de elsker nemlig æggemadder. Helst med hjemmepisket mayonnaise og purløg eller karse på toppen.

Så bliver det altså ikke meget bedre.

Kogte æg er også formidable at sende med i madpakken. De mætter nemlig super godt, og det er altid noget af det vi kan være sikker på bliver spist i børnenes madpakker.

Her op til påske skal mange af os nok holde påskefrokost. Her må de hårdkogte æg heller ikke mangle. De er nok det mest traditionelle på et påskefrokost bord, og så smager de altså bare godt til en mad med marinerede sild eller sildesalat.

tallerken med hårdkogte æg og karse til påskefrokost

Ingrediensnoter

Æg – Den eneste ingrediens du skal bruge er æg. Den er tilgengæld også vigtig. Vælg nogle lækre friske økologiske æg.

Hvordan laver man hårdkogte æg?

Det er faktisk slet ikke svært at lave hårdkogte æg når man kender den rette kogetid. Jeg tager altid æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal i vandet. Så synes jeg nemlig at de har tendens til at sprække.

Så alt du skal gøre er at sætte en gryde over med 5-6 cm vand i bunden, og når vandet koger skal æggene lægges forsigtigt ned i med en ske. Skru ned for varmen, så vandet akkurat koger, men det må ikke bulderkoge.

Lad æggene koge 9 minutter ved medium/large æg, og hæld så vandet fra. Hæld koldt vand over æggene for at stoppe tilberedningen.

Pil de afkølede æg, og server dem halve eller i skiver.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

tallerken med hårdkogte halve æg

Ofte stillede spørgsmål

Hvad er holdbarheden på hårdkogte æg?

Hårdkogte æg skal opbavres i køleskabet. Her kan de opbevares med eller uden skal i helt op til en uges tid. Vi spiser dem dog oftest indenfor 2-3 dage.

Hvor lang tid tager det at koge et hårdkogt æg?

Et hårdkogt æg i størrelse m/l skal have 9 minutter i kogende vand. Små æg skal have 8 minutter mens store æg skal have 10 minutter. Afkøl æggene i koldt vand når kogetiden er ovre.

Andre æggeopskrifter du måske vil synes om

halve kogte æg med karse

Tips og tricks til hårdkogte æg

  • Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal i kogende vand. Når æggene er helt kolde, synes jeg nemmere de sprækker.
  • Brug en ske når du skal lægge æggene ned i det kogende vand. Så kan du lægge dem helt ned under vandet inden du slipper dem, og du risikerer ikke at brænde fingrene.

Serveringsforslag

  • Server halve æg som en del af påskefrokosten sammen med sild og andre lækkerier.
  • Server æg i skiver på et stykke rugbrød med karse eller purløg på toppen.
  • Hvis der bliver rester af æg tilbage, kan de opbevares i køleskabet og komme med i madpakken dagen efter.

Brug for eksempel kogte æg i en lækker æggesalat

halve hårdkogte æg med karse ved siden af
halve hårdkogte æg

Opskrift på æg til æggemadder

Her får du vores opskrift på helt klassiske hårdkogte æg til påskefrokosten eller til din æggemad. Kogte æg er noget både børn og voksne elsker, så lav endelig rigeligt. Er der nogle tilbage, så kan du give børnene dem med på madpakken i morgen.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften, og lave lækre æg til din familie. De smager skønt til en sildemad eller i skiver på et godt stykke rugbrød med mayonnaise og karse eller purløg.

hårdkogte æg på tallerken med karse
5 fra 1 stemme

Hårdkogte æg

Opskrift og kogetid på hårdkogte æg
Hårdkogte æg er lækkert på et stykke rugbrød med mayonnaise og purløg eller karse på toppen. Hårdkogte æg er også et must til sildemaden til påskefrokosten. Lær om kogning af æg og kogetider her.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 0 min
Tilb. tid 9 min
Samlet tid 9 min
Ret Frokost
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 63 kcal

Ingredienser

  • 4 æg, størrelse m/l

Sådan gør du

  • Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal koges.
  • Kom koldt vand i en gryde, der skal være cirka 5 cm vand i gryden. Sæt gryden på kogepladen, og kog vandet op.
  • Brug en ske til at lægge æggene forsigtigt ned i det kogende vand. Skru ned så vandet kun akkurat koger.
  • Lad æggene koge i 9 minutter.
  • Hæld vandet fra når kogetiden er gået, og overhæld æggene med koldt vand for at stoppe tilberedningen.
  • Pil æggene, og del dem i halve i skær dem i skiver. Nu er æggene klar til servering.
  • OBS: Vær opmærksom på at kogetiden kan variere alt efter størrelsen på æggene. Små æg skal koge cirka 8 minutter, medium og large æg cirka 9 minutter og store æg cirka 10 minutter.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1ægKalorier: 63kcalKulhydrater: 1gProtein: 6gFedt: 4gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 1gKolesterol: 164mgNatrium: 62mgKalium: 61mgSukker: 1gA-vitamin: 238IUCalcium: 25mgJern: 1mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD Æg kogetid, hårdkogt æg tid, hvordan laver man hårdkogte æg, koge æg, Kogning af æg, kogt æg
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.