Æg må der ikke mangle på frokostbordet eller til den årlige påskefrokost, og vi kan altså ikke komme uden om de helt traditionelle hårdkogte æg.

Flere madpakkeideer
Opskriften er god fordi
Nem – Det er ikke svært at koge æg, men det er en ting der er super god at lære, for hårdkogte æg er både lækkert på rugbrød, men også hvis du skal lave æggesalat eller andet i den stil.
Ingrediensnoter
Æg – Den eneste ingrediens du skal bruge er æg. Den er tilgengæld også vigtig. Vælg nogle lækre friske økologiske æg.
Hvordan laver man hårdkogte æg?
Det er faktisk slet ikke svært at lave hårdkogte æg når man kender den rette kogetid. Jeg tager altid æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal i vandet. Så synes jeg nemlig at de har tendens til at sprække.
- Så alt du skal gøre er at sætte en gryde over med 5-6 cm vand i bunden, og tænde for varmen.
- Når vandet koger skal æggene lægges forsigtigt ned i med en ske. Skru ned for varmen, så vandet akkurat koger, men det må ikke bulderkoge.
- Lad æggene koge 9 minutter ved medium/large æg, og hæld så vandet fra.
- Hæld koldt vand over æggene for at stoppe tilberedningen. Pil derefter de afkølede æg, og server dem halve eller i skiver.
Find den fulde opskrift længere nede på siden.
Tips og Tricks
Kogetid – En kogetid for æg, kan variere lidt efter størrelsen på æggene. Hvis du har meget små æg, så er 8 minutter passende, mens store æg skal have 10 minutter i kogende vand. Vi synes at en kogetid på 9 minutter giver perfekte hårdkogte æg ved m/l æg.
Æg – Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal i kogende vand. Når æggene er helt kolde, synes jeg nemmere de sprækker.
Læg æg ned med ske – Brug en ske når du skal lægge æggene ned i det kogende vand. Så kan du lægge dem helt ned under vandet inden du slipper dem, og du risikerer ikke at brænde fingrene.
Servering – Server halve æg som en del af påskefrokosten sammen med sild og andre lækkerier. Hårdkogte æg er dejlige i madpakken eller som frokost på rugbrød med mayo og karse.
Ofte stillede spørgsmål
Hårdkogte æg skal opbevares i køleskabet. Her kan de opbevares med eller uden skal i helt op til en uges tid. Vi spiser dem dog oftest indenfor 2-3 dage.
Et hårdkogt æg i størrelse m/l skal have 9 minutter i kogende vand. Små æg skal have 8 minutter mens store æg skal have 10 minutter. Afkøl æggene i koldt vand når kogetiden er ovre.

Hårdkogte æg
Ingredienser
- 4 æg, størrelse m/l
Sådan gør du
- Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal koges.4 æg
- Kom koldt vand i en gryde, der skal være cirka 5 cm vand i gryden. Sæt gryden på kogepladen, og kog vandet op.
- Brug en ske til at lægge æggene forsigtigt ned i det kogende vand. Skru ned så vandet kun akkurat koger.
- Lad æggene koge i 9 minutter.
- Hæld vandet fra når kogetiden er gået, og overhæld æggene med koldt vand for at stoppe tilberedningen.
- Pil æggene, og del dem i halve i skær dem i skiver. Nu er æggene klar til servering.
Tips og noter
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Opdatering
Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 31. marts 2022 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Denne opskrift er senest opdateret:
Det er nok den mest simple opskrift. Jeg bruger den normalt til at lave æggesalat og smørbrød. Hårdkogte æg laver jeg næsten hver anden dag og derfor er denne opskrift god at have selvom jeg efterhånden kan koge æg med bind for øjnene. 🙂
Hej Epcur
Tak for din kommentar. Det er virkelig en god opskrift at have på rygraden!
Ha en dejlig dag.
Mvh Tina