Hårdkogte æg

Af:

Tina Westergaard Møller

Opdateret:

Udgivet:


Æg må der ikke mangle på frokostbordet eller til den årlige påskefrokost, og vi kan altså ikke komme uden om de helt traditionelle hårdkogte æg.

hårdkogte æg på tallerken med karse.

Flere madpakkeideer

HOP DIREKTE TIL

    Opskriften er god fordi

    Nem – Det er ikke svært at koge æg, men det er en ting der er super god at lære, for hårdkogte æg er både lækkert på rugbrød, men også hvis du skal lave æggesalat eller andet i den stil.

    Ingrediensnoter

    Æg – Den eneste ingrediens du skal bruge er æg. Den er tilgengæld også vigtig. Vælg nogle lækre friske økologiske æg.

    Hvordan laver man hårdkogte æg?

    Det er faktisk slet ikke svært at lave hårdkogte æg når man kender den rette kogetid. Jeg tager altid æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal i vandet. Så synes jeg nemlig at de har tendens til at sprække.

    1. Så alt du skal gøre er at sætte en gryde over med 5-6 cm vand i bunden, og tænde for varmen.
    2. Når vandet koger skal æggene lægges forsigtigt ned i med en ske. Skru ned for varmen, så vandet akkurat koger, men det må ikke bulderkoge.
    3. Lad æggene koge 9 minutter ved medium/large æg, og hæld så vandet fra.
    4. Hæld koldt vand over æggene for at stoppe tilberedningen. Pil derefter de afkølede æg, og server dem halve eller i skiver.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Kogetid – En kogetid for æg, kan variere lidt efter størrelsen på æggene. Hvis du har meget små æg, så er 8 minutter passende, mens store æg skal have 10 minutter i kogende vand. Vi synes at en kogetid på 9 minutter giver perfekte hårdkogte æg ved m/l æg.

    Æg – Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal i kogende vand. Når æggene er helt kolde, synes jeg nemmere de sprækker.

    Læg æg ned med ske – Brug en ske når du skal lægge æggene ned i det kogende vand. Så kan du lægge dem helt ned under vandet inden du slipper dem, og du risikerer ikke at brænde fingrene.

    Servering – Server halve æg som en del af påskefrokosten sammen med sild og andre lækkerier. Hårdkogte æg er dejlige i madpakken eller som frokost på rugbrød med mayo og karse.

    tallerken med hårdkogte æg og karse til påskefrokost

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvor længe kan hårdkogte æg holde sig?

    Hårdkogte æg skal opbevares i køleskabet. Her kan de opbevares med eller uden skal i helt op til en uges tid. Vi spiser dem dog oftest indenfor 2-3 dage.

    Hvor længe skal et hårdkogt æg koge?

    Et hårdkogt æg i størrelse m/l skal have 9 minutter i kogende vand. Små æg skal have 8 minutter mens store æg skal have 10 minutter. Afkøl æggene i koldt vand når kogetiden er ovre.

    Flere æggeretter

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    hårdkogte æg på tallerken med karse.
    5 fra 2 stemmer

    Hårdkogte æg

    Hårdkogte æg er lækkert på et stykke rugbrød med mayonnaise og purløg eller karse på toppen. Æg er også et must til sildemaden til påskefrokosten.
    Opskrift af: Tina Westergaard Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 0 minutter
    Tilb. tid 9 minutter
    Samlet tid 9 minutter
    Ret Frokost
    Køkken Dansk
    Antal 4 personer
    Kalorier 63 kcal

    Ingredienser

    • 4 æg, størrelse m/l

    Sådan gør du

    • Tag æggene ud af køleskabet i god tid, så de ikke er helt kolde når de skal koges.
      4 æg
    • Kom koldt vand i en gryde, der skal være cirka 5 cm vand i gryden. Sæt gryden på kogepladen, og kog vandet op.
    • Brug en ske til at lægge æggene forsigtigt ned i det kogende vand. Skru ned så vandet kun akkurat koger.
    • Lad æggene koge i 9 minutter.
    • Hæld vandet fra når kogetiden er gået, og overhæld æggene med koldt vand for at stoppe tilberedningen.
    • Pil æggene, og del dem i halve i skær dem i skiver. Nu er æggene klar til servering.

    Tips og noter

    1. KogetidVær opmærksom på at kogetiden kan variere alt efter størrelsen på æggene. Små æg skal koge cirka 8 minutter, medium/large æg cirka 9 minutter og store æg cirka 10 minutter.
    2. Opbevaring – Du kan opbevare de kogte æg med eller uden skal i køleskabet, hvor de kan holde sig i op til en uge.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 1ægKalorier: 63kcalKulhydrater: 1gProtein: 6gFedt: 4gMættet fedt: 1gFlerumættet fedt: 1gEnkeltumættet fedt: 2gTransfedt: 1gKolesterol: 164mgNatrium: 62mgKalium: 61mgSukker: 1gA-vitamin: 238IUCalcium: 25mgJern: 1mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 31. marts 2022 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    Opskrift af

    Tina Westergaard Møller Avatar

    2 kommentarer til “Hårdkogte æg”

    1. 5 stars
      Det er nok den mest simple opskrift. Jeg bruger den normalt til at lave æggesalat og smørbrød. Hårdkogte æg laver jeg næsten hver anden dag og derfor er denne opskrift god at have selvom jeg efterhånden kan koge æg med bind for øjnene. 🙂

      Svar
      • Hej Epcur
        Tak for din kommentar. Det er virkelig en god opskrift at have på rygraden!
        Ha en dejlig dag.
        Mvh Tina

        Svar
    5 from 2 votes (1 rating without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.