Skidne æg


Photo of author

Af: Tina Westergaard Møller

Udgivet:

Photo of author

Tina Westergaard Møller

Skidne æg lyder ikke som en særlig tiltalende ret, men på trods af navnet smager det altså skønt. Det er en klassisk Dansk påskefrokost-ret, som traditionel blev serveret påskelørdag, eller skiden lørdag som den blev kaldt. Herhjemme er det en favorit, som både børn og voksne er vilde med. Læs med her og få vores opskrift på skidne æg i sennepssovs.

skidne æg til påskefrokost med rugbrød, karse og bacon

Æg til påskefrokost

Skidne æg er en klassisk Dansk ret, som traditionelt serveres til påskefrokosten.

Helt oprindeligt blev de serveret påskelørdag, som også kaldtes “skiden lørdag”, og deraf kommer navnet skidne æg. På grund af helligdagene i påsken, gjorde man ikke rent, vaskede og lavede andet husarbejde i flere dage, så når man nåede lørdag, så lugtede der ikke så godt. Deraf mener man navnet “skiden lørdag” kommer.

Men på trods af den søde, men ikke så appetitvækkende, historie, så smager de skidne æg altså super godt.

Det er halve smilende æg, som serveres i en opbagt sennepssovs, og så spiser man den til påskefrokosten med rugbrød til.

Her i sønderjylland er der også tradition for at spise skidne æg med kogte kartofler til, som en middagsret.

Herhjemme kan vi sagtens finde på at spise skidne æg til aftensmad. Det er nemlig en ret som både vi voksne og børnene elsker. Vi spiser det med rugbrød eller en form for kartofler til.

fad med skidne æg i sennepssovs til påskefrokost

Ingrediensnoter

Æg – Der skal selvfølgelig æg til. Hvis det er til en middagsret bør du beregne 2 hele æg pr person, mens 1 æg vil være nok hvis det er til en del af et påskefrokostbord med andre retter også.

Sennep – Der skal sennep i sovsen. Vi bruger grov sennep, fordi det er lækkert med sennepskorn i sovsen, og det smager altså bare lækkert. Men du kan også bruge dijonsennep eller din yndlingssennep.

Bacon – Det er ikke traditionelt at servere bacon til, så det er måske lidt en luksusudgave af skidne æg vi serverer her. Det smager dog godt, og den saltede bacon giver både smag og knas til den ellers lidt bløde ret.

Karse – Påske og karse hører bare sammen. Hvis du ikke har karse, kan du også bruge purløg. Begge dele smager skønt, og pynter fint ovenpå de lækre æg.

Hvordan laver man skidne æg?

Det er heldigvis supernemt at lave skidne æg til påskefrokosten.

Først skal æggene koges. De skal helst være smilende. Her koger vi dem mellem 7 og 8 minutter alt efter hvor store de er.

Mens æggene koger kan man stege baconen sprød, og gå i gang med sovsen.

Sovsen er en opbagt sovs, så man starter med at smelte smør, og piske hvedemel i. Herefter tilsættes mælk lidt af gangen mens men fortsat pisker. Når sovsen har den rette konsistens, skal den koges godt igennem og så skal den smages til med sennep, salt, peber og lidt sukker.

Herefter skal æggene bare pilles og deles, og så skal de halve æg serveres i sovsen med sprød bacon og karse ovenpå, og med et godt stykke rugbrød til.

Find den fulde opskrift længere nede på siden her.

skidne æg med sennepssovs og rugbrød til påskefrokost

Ofte stillede spørgsmål

Kan jeg gemme resterne?

Ja du kan sagtens gemme rester af retten til dagen efter. Sovsen kan sagtens lunes igen.

Kan jeg bruge andet end bacon?

Traditionelt serveret retten uden bacon. Så du kan sagtens udelade det fra opskriften. Vi synes dog det giver et lækkert knas. Alternativt kan du bruge kalkunbacon.

Kan jeg bruge andet end grov sennep?

Vi elsker de små syrlige sennepskorn i sovsen. Du kan også bruge andre typer af sennep, eller for eksempel bruge halvt grov sennep og halvt dijonsennep. Mængden kan variere efter hvilken sennep du bruger, så det er vigtigt at smage undervejs om du skal have mere sennep i.

Andre påskefrokost-opskrifter du måske vil synes om

påskefrokost med skidne æg med bacon og karse

Tips og tricks til opskriften

  • Æggene bør koges så de er smilende. Hvis du ikke er vild med smilende æg, kan de koges lidt længere så de er hårdkogte.
  • Brug din yndlingssennep eller brug en blanding af flere forskellige typer sennep. Retten er også super lækker med halv grov sennep og halv dijonsennep.

Serveringsforslag

  • Server æggene som en del af frokostbordet til påskefrokosten sammen med rugbrød.
  • Server retten som en middagsret med kogte kartofler til. Sådan spises retten ofte i Sønderjylland.
fad med skidne æg med sennepssovs, karse og bacon
tallerken med skidne æg og rugbrød samt fad med æg i sennepssovs

Opskrift på smilende æg i sennepssovs

Her får du vores opskrift på klassiske Danske skidne æg. Det er en både nem, hurtig og virkelig lækker ret, som du kan servere som aftensmad eller til påskefrokosten.

Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere retten for din familie. Herhjemme er vi alle 4 vilde med den, så vi serverer den også som aftensmad med kartofler til.

skidne æg til påskefrokost med rugbrød, karse og bacon
5 fra 1 stemme

Skidne æg

Opskrift på skidne æg
Skidne æg eller smilende æg i sennepssovs er en klassisk dansk ret, som traditionelt serveres til påskefrokosten sammen med rugbrød. Retten kan også serveres som aftensmadsret med kogte kartofler til.
Opskrift af: Tina Westergaard Møller
Udskriv Pin
Forb. tid 0 min
Tilb. tid 15 min
Samlet tid 15 min
Ret Frokost
Køkken Dansk
Antal 4 personer
Kalorier 669 kcal

Ingredienser

  • 8 æg
  • 50 g smør
  • 50 g hvedemel
  • 5 dl mælk
  • 3 spsk grov sennep
  • ½ tsk sukker
  • 1 tsk salt
  • Peber

Til servering:

  • 8 skiver rugbrød
  • 150 g bacon
  • Karse

Sådan gør du

  • Bring en gryde med vand i kog. Kom æggene i, og kog æggene 7-8 minutter ved middel varme (Hvis du vil have dem helt hårdkogte koges de 10 minutter). Når æggene er færdigkogte, overhældes de med koldt vand, for at stoppe tilberedningen.
  • I mens æggene koges, skæres baconen i tern, og steges sprødt på en stegepande ved middel varme.
  • Samtidig smeltes smørret i en gryde. Når smørret er smeltet, piskes melet i, og tilberedes 1 minuts tid inden mælken tilsættes. Herefter tilsættes mælkes lidt af gangen mens man stadig pisker i sovsen.
  • Når alt mælken er tilsat, skal sovsen tilsættes sennep, sukker, salt og peber.
  • Hvis sovsen er for tyk kan den tilsættes lidt mere mælk. Smag afslutningsvist sovsen til med mere sennep, salt, peber og sukker hvis nødvendigt.
  • De færdigkogte æg pilles og deles på langs, og lægges i den varme sennepssovs. Drys med karse og sprød bacon, og server med rugbrød.

Hvad skal du huske til næste gang?



Ernæringsinformation

Serving: 1personKalorier: 669kcalKulhydrater: 49gProtein: 27gFedt: 40gMættet fedt: 17gFlerumættet fedt: 5gEnkeltumættet fedt: 15gTransfedt: 1gKolesterol: 391mgNatrium: 1611mgKalium: 499mgFibre: 4gSukker: 10gA-vitamin: 1016IUC-vitamin: 1mgCalcium: 251mgJern: 4mg
Vilkår for beregning af ernæringsdata
KEYWORDS / SØGEORD æg til påske, Dansk påske, Gamle danske opskrifter, Klassisk dansk mad, Påske, Påskefrokost, Traditionelle danske retter
Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

Hvad synes du om opskriften?

Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️

Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her

Skriv en kommentar

Opskriftsvurdering




KONTAKT

Redaktionen består af:
Tina Westergaard Møller
Rasmus Juul Møller

Mad for Madelskere udgives af:
WM Media
CVR: 38046799
Vinkelvej 16, 6520 Toftlund
[email protected]

COPYRIGHT

Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge vores materiale i hverken privat eller kommercielt henseende. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.