Shakshuka

Af:

Rasmus Juul Møller

Opdateret:

Udgivet:


Shakshuka er intet mindre end en fantastisk måde at starte dagen på. Den består af en uimodståelig lækker krydret tomatsauce og pocherede æg med flydende blommer.

shakshuka i støbejernspande med feta og frisk koriander på toppen.

Mere morgenmad

HOP DIREKTE TIL

    Opskriften er god fordi

    Nem – Denne version af shakshuka er virkelig nem, da den er lavet med hakkede tomater fra dåse.
    Hurtig – Du kan lave denne opskrift på 30 minutter.

    Ingrediensnoter

    Det er ikke så mange ingredienser du skal bruge, og mange af dem har du sikkert allerede derhjemme.

    ingredienser til shakshuka.

    Feta – Jeg synes det er vigtigt at bruge en god feta når man laver shakshuka. Vi har her brugt en græsk feta lavet på 70% fåremælk og 30% gedemælk af mærket Lekos.

    Frisk koriander – Frisk koriander er vigtigt på toppen. Du kan købe det i grøntafdeligen i større supermarkeder, enten i en potte eller afskåret. Begge dele fungerer fint her.

    Chili – Chilien er med for at give retten lidt varme. Den skal være krydret men ikke brændende stærk. Så sørg for at din chili ikke er brændende stærk, ellers så tilsæt lidt af gangen indtil retten har den rette styrke.

    Skalotteløg – Vi bruger bananskalotteløg, fordi de har en lidt mildere smag end almindelig løg, og det passer godt med de andre smage i retten.

    Alternative ingredienser

    Koriander – Er du ikke vild med koriander, så kan du i stedet bruge frisk persille som drys på toppen.

    Løg – Vi har flere gange lavet retten med almindelig løg i stedet for skalotteløg, og det fungerer altså også helt fint. Så hvis du ikke har skalotteløg, kan du sagtens bruge almindelige gule løg.

    Hvordan laver man shakshuka?

    Det er ikke ret svært at lave shakshuka, og hvis du lige forbereder alle grøntsagerne først, så går det hurtigt med at bikse den sammen.

    sådan skal løg, peberfrugt, chili og hvidløg hakkes.

    Forberedelse: Løgene skal hakkes, hvidløget presses, chilien hakkes fint, og peberfrugten skæres i tern.

    sådan svitses grøntsagerne og samles retten med æg og feta.
    1. Steg løg, hvidløg og peberfrugt og chili på panden i 8-10 minutter til løgene bliver klare. Tilsæt herefter krydderierne og lad dem svitse med et par minutter.
    2. Tilsæt hakkede tomater, salt og sukker, og lad det simre ved middel varme i cirka 8 minutter.
    3. Lav fordybninger til æggene med en ske, og slå et æg ud i hver fordybning. Drys med smuldret fetaost, og læg låg på panden. Lad æggene tilberede under låg i 8-10 minutter til hviden er fast, mens blommen stadig er blød og lækker.
    4. Tag derefter låget af, drys med hakket frisk koriander og server straks retten med et godt hjemmebagt surdejsbrød.

      Find den fulde opskrift længere nede på siden.

    Tips og Tricks

    Servering – Retten passer rigtig godt som en sund og nærende morgenmad, men den kan også sagtens spises som frokost eller aftensmad. Det er en rigtig hyggeret, der næsten skriger på at blive serveret direkte i panden, så duften rigtig kan sprede sig.

    Tilsæt ekstra protein – Du kan komme en dåse kikærter ned i tomatsovsen hvis du vil have mere protein i retten. Husk at smage til med ekstra salt og krydderier, da kikærterne i sig selv ikke smager af meget.

    Tilberedning i ovn – Du kan sætte panden i ovnen når du har slået æggene ud i den (husk panden skal kunne gå i ovnen). Sæt panden ind i ovnen på 180 grader varmluft i cirka 10 minutter.

    shakshuka i pande med flydende æggeblommer.

    Ofte stillede spørgsmål

    Hvor stammer shakshuka fra?

    Retten stammer oprindeligt fra Nordafrika, men den har efterhånden spredt sig til større dele af verden, blandt andet dele af Mellemøsten og Middelhavsområdet.

    Kan jeg gemme resterne af shakshuka?

    Ja det kan du i hvert fald. Gem resterne i en plastbøtte med låg, og lun den i mikrobølgenen inden den skal spises.

    Flere morgenmadsretter

    Er du sulten efter mere? Følg Madformadelskere på Instagram, Facebook og Pinterest for at få de nyeste opskrifter!

    shakshuka i støbejernspande med feta og frisk koriander på toppen.
    5 fra 2 stemmer

    Shakshuka

    Krydret tomatsovs med pocherede æg, som spises som en mættende og fyldig morgenmad. Det smager skønt med et stykke godt brød til.
    Opskrift af: Rasmus Juul Møller
    Udskriv Pin
    Forb. tid 5 minutter
    Tilb. tid 25 minutter
    Samlet tid 30 minutter
    Ret Morgenmad
    Køkken Afrikansk
    Antal 4 personer
    Kalorier 305 kcal

    Ingredienser

    • 3 spsk olivenolie
    • 6 skalotteløg
    • 4 fed hvidløg
    • 1 grøn peberfrugt
    • ½ rød chilli, (kan udelades)
    • 1 ds hakkede tomater
    • 100 g feta
    • 4 æg
    • 2 spsk frisk koriander

    Krydderier

    • 1 tsk paprika
    • 1 tsk røget paprika
    • 1 tsk stødt koriander
    • 1 tsk stødt spidskommen
    • 1 tsk salt
    • 1 tsk sukker

    Sådan gør du

    • Hak løgene i fine tern, og pres hvidløget med en hvidløgspresser. Skær peberfrugten i tern, og hak chilien helt fint.
      6 skalotteløg, 4 fed hvidløg, 1 grøn peberfrugt, ½ rød chilli
    • Varm olien op i en stor støbejernspande. Kom løg, grøn peber, rød chili samt hvidløg på panden. Steg det hele ved svag varme i cirka 8 minutter til løgene bliver bløde uden at brune.
      3 spsk olivenolie
    • Kom røget paprika, paprika, koriander, spidskommen på panden og svits det med et par minutter inden du tilsætter salt, sukker samt hakkede tomater. Lad saucen simre ved middellav varme i cirka 8 minutter. Husk at røre rundt en gang i mellem så det ikke brænder på.
      1 ds hakkede tomater, 1 tsk paprika, 1 tsk røget paprika, 1 tsk stødt koriander, 1 tsk stødt spidskommen, 1 tsk salt, 1 tsk sukker
    • Skru ned til lav varme, og lav små fordybninger i saucen. Slå et æg ud i hver af fordybningerne. Lad dem simre med i saucen i et par minutter.
      4 æg
    • Smulder derefter fetaosten ud over retten, og læg så låg på panden. Lad æggene pochere i saucen i 8-10 minutter under låg til hviden er fast og tilberedt, men blommen stadig er lækker og flydende.
      100 g feta
    • Hak den friske koriander, og fordel den ud over retten inden servering.
      2 spsk frisk koriander

    Tips og noter

    1. Holdbarhed – Retten kan holde sig i køleskabet i 3 dage.
    2. Frysning – Shakshuka kan fint fryses ned i en plastbøtte med låg.
    3. Tilberedning i ovn – Du kan sætte panden i ovnen når du har slået æggene ud i tomatsovsen. Giv det hele 10 minutter ved 180 grader varmluft til æggene er færdigtilberedt.
    4. Portionsanretning – Du kan anrette din tomatsauce i små ramakiner, og slå et æg ud oven i hver og tilberede dem i ovnen. Det er en skøn lille ret at servere på et brunch bord.
    5. Protein og grønt – Du kan komme en dåse hvide bønner eller kikærter i din tomatsovs, og du kan også tilføje andre grøntsager som squash eller gulerødder.
    6. Portionsstørrelse – To meget sultene voksne kan godt dele sådan en portion her. Hvis I er to sultne voksne og to børn, kan du godt snige 6 æg ned i panden når du laver retten. Husk at server med noget brød til, så alle bliver mætte.

    Hvad skal du huske til næste gang?



    Ernæringsinformation

    Serving: 1portionKalorier: 305kcalKulhydrater: 20gProtein: 13gFedt: 21gMættet fedt: 6gFlerumættet fedt: 2gEnkeltumættet fedt: 11gTransfedt: 0.02gKolesterol: 186mgNatrium: 1073mgKalium: 625mgFibre: 4gSukker: 10gA-vitamin: 1279IUC-vitamin: 46mgCalcium: 217mgJern: 4mg
    Vilkår for beregning af ernæringsdata
    Har du prøvet opskriften?Tag os med @madformadelskere og brug #madformadelskere

    Lige fra hjertet

    Jeg kan stadig tydeligt huske første gang jeg lavede shakshuka, det er snart mange år siden, men det var med en vis skepsis. Vi blev positivt overraskede, og specielt ungerne var helt vilde med det. Så kast Jer endelig ud i det, og glæd Jer til duften i køkkenet!

    I weekenderne står den på familiehygge omkring morgenbordet. Faktisk så plejer vores unger at spise morgenmad 2 gange i weekenderne. De står så tidlig op, så der skal altid en skive brød til at stille sulten (Lille morgenmad), og så er der “stor morgenmad” når der kommer liv i os andre.

    Shakshuka står ofte på bordet til stor morgenmad, det er simpelthen blevet en favorit. Vi plejer at lave det sammen med ungerne, de snitter grøntsager og slår æg ud. Det smager også bare lidt bedre når man selv har lavet det. Derudover er det en mættende og sund morgenmad, og vi elsker alle at sætte tænderne i retten.

    – Rasmus

    Opdatering

    Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 10. marts 2020 – Vi har efterfølgende gennemprøvet og opdateret den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.

    Denne opskrift er senest opdateret:

    Opskrift af

    Rasmus Juul Møller Avatar
    5 from 2 votes (2 ratings without comment)

    Skriv en kommentar

    Opskriftsvurdering





    Om madformadelskere

    Redaktionen:
    Tina Westergaard Møller
    Rasmus Juul Møller

    Mad for Madelskere udgives af:
    WM Media
    CVR: 38046799
    Vinkelvej 16, 6520 Toftlund

    Kontakt
    [email protected]

    Rettigheder

    Alt tekst og alle billeder på denne hjemmeside tilhører Madformadelskere – Du må under ingen omstændigheder bruge materiale fra vores hjemmeside eller sociale medier uden skriftlig aftale. Overtrædelse vil udløse et krav om kompensation.