Vi elsker en god vaniljeis til dessert, for eksempel sammen med nogle friske bær eller et stykke hjemmebagt kage. En hjemmelavet vaniljeis skal være cremet og silkeblød. Præcis sådan er denne vaniljeis. Og det er faktisk ikke svært at lave, følg bare denne opskrift.
Den perfekte dessert med vaniljeis
Uanset hvornår på året du skal servere dessert, så er vaniljeis en lækker komponent, som de fleste mennesker elsker. Det gælder både børn og voksne.
Om sommeren kan du servere den med friske bær eller rabarbersnitter, mens den om vinteren er lækker med et stykke brownie eller en tyk saltkaramel.
Du kan lave denne is med eller uden ismaskine. Vi synes klart den bliver bedst i ismaskinen. Vi har en ismaskine fra Wilfa (reklamelink), som vi er meget glade for. Den har efterhånden kørt upåklageligt i rigtig mange år.
Hvis du ikke har en ismaskine, kan du komme ismassen i en form eller plastbøtte, og røre i isen hver halve time de første 3-4 timer for at undgå alt for mange iskrystaller. Det er svært at undgå helt når man laver is uden ismaskine.
Ingrediensnoter
Æggeblommer – Du kan bruge friske eller pasturiserede.
Sukker – Helt almindeligt hvidt sukker
Piskefløde og sødmælk – Jeg bruger en blanding på halvt af hver, det giver den helt perfekte konsistens og fedme i sidste ende.
Vanilje – Det er jo nok den vigtigste ingrediens når man laver hjemmelavet vaniljeis. Brug en lækker fed vaniljestang, eller alternativt vaniljepasta.
Hvordan laver man hjemmelavet vaniljeis?
Det er slet ikke så svært som mange tror at lave sin egen is. Især ikke hvis du anskaffer dig en ismaskine (reklamelink).
Det første du gør, er at piske æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps. Samtidig lunes en blanding af sødmælk, piskefløde og vanilje til lige under kogepunktet. Den varme flødeblanding piskes i æggesnapsen i en tynd stråle, og det hele hældes så tilbage i gryden. Nu skal ismassen legeres. Den skal varmes op til 85 grader under omrøring. Brug et termometer!
Herefter køles ismassen ned og sættes i køleskabet inden den skal fryses.
Vi fryser den cirka 60 minutter i ismaskinen inden den kommer i fryseren. Hvis du ikke har en ismaskine, kan du fryse den på 3-4 timer i fryseren. Rør i isen hver halve time til den er frosset, for at undgå for mange iskrystaller.
Find den fulde opskrift længere nede på siden her.
Ofte stillede spørgsmål
Når isen er kørt på ismaskinen skal den direkte i fryseren. Her kan den opbevares indtil den skal serveres.
Ja! Du kan se opskriften her som en grundopskrift og tilsætte hakket chokolade eller andre lækre smage.
Du kan servere isen som den er i små skåle eventuelt med friske bær og Chokoladesovs til. Du kan også servere den til en Brownie, en Rabarberkage eller i en kold Rabarbersuppe.
Vi anbefaler at bruge en ismaskine når du laver en is som denne. Det bliver bare bedst. Hvis du ikke har en ismaskine, kan du røre i ismassen hver halve time mens den indfryses i fryseren.
Andre desserter du måske vil synes om
Tips og tricks til hjemmelavet vaniljeis
- Lav ismassen i godt tid. Den er godt af at stå et døgn i køleskabet og trække smag inden den køres på ismaskinen.
- Tilsæt for eksempel hakket chokolade som toblerone eller daim til ismassen. Det giver knas og en god smag.
Serveringsforslag
- Server med friske bær eller en rabarberkompot.
- Server til et stykke brownie.
- Spis med en lækker saltkaramel sauce på toppen.
- Lad ungerne selv pynte deres is med saucer og krymmel, det er altid et hit herhjemme.
- Spis i pandekager med hjemmelavet syltetøj.
Prøv at servere vaniljeisen på en lun Brownie
Opskrift på hjemmelavet vaniljeis
Her får du vores bedste opskrift på hjemmelavet vaniljeis. Den er ret nem at lave, og så smager den fantastisk. Det vigtigste er temperaturen når du skal legere ismassen, her anbefaler vi at du bruger et termometer, så du kan se når ismassen er præcis 85 grader.
Vi håber du får lyst til at prøve opskriften og servere en lækker is for din familie. Det er altid et hit herhjemme i hvert fald.
Vaniljeis
Udstyr
Ingredienser
- 4 dl piskefløde
- 4 dl sødmælk
- 2 stænger vanilje
- 6 æggeblommer
- 190 g sukker
Sådan gør du
- Kom sødmælk, piskefløde, korn fra vaniljestængerne og de tomme vaniljestænger i en gryde og opvarm væsken til cirka 90 grader. Det skal ikke op at koge, men tages af lige før kogepunktet.
- Pisk i mens æggeblommer og sukker til en luftig æggesnaps.
- Tilsæt den varme flødeblanding til æggesnapsen lidt af gangen mens du pisker. Pisk til du har en jævn masse.
- Hæld ismassen tilbage i gryden, og varm ismassen op under omrøring til den når 85 grader. Brug et termometer for at holde øje med temperaturen.
- Når massen når 85 grader, tages den af varmen, hældes i en plastbeholder og køler ned. Sæt ismassen i køleskabet til den er helt kold. Det tager cirka 3-4 timer, men den bliver kun bedre af at stå til næste dag. Lad den tomme vaniljestang ligge i og give smag.
- Nu skal isen fryses. Fjern vaniljestangen, og hæld massen igennem en si og over i ismaskinen. Kør isen 45-60 minutter på ismaskinen, herefter kommes den i en form og så i fryseren. Alternativt kan du lave denne is uden ismaskine ved at komme den i fryseren i 3-4 timer. Rør i isen hver halve time for at undgå for mange iskrystaller.
- Server din is som en lækker dessert, for eksempel med friske bær eller brownie.
Hvad skal du huske til næste gang?
Ernæringsinformation
Flere billeder af hjemmelavet is
Hvad synes du om opskriften?
Har du prøvet denne opskrift? Vi vil rigtig gerne høre hvad du synes om den. Læg en kommentar, giv antal stjerner på opskriften og del dit billede på Instagram med #madformadelskere – Vi elsker at se Jeres retter ♥️
Note: Denne opskrift blev oprindeligt udgivet den 18. maj 2020 – Vi har efterfølgende opdateret og genudgivet den med flere relevante informationer, for at give dig den bedste oplevelse med opskriften.
Tilmeld dig også gerne vores Facebookgruppe, hvor du kan vise billeder af den lækre mad du laver! Du finder Facebookgruppen her